Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μια τρελή ιστορία με την "Εγνατία Οδός Α.Ε."


    Ή, έτσι αναδιαρθρώθηκε ο δημόσιος τομέας...

     

    Η«ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» είναι μια κρατική εταιρία με βασικό μέτοχο το Υπουργείο Οικονομικών. Πριν λίγο καιρό, μια άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, έκανε φορολογικό έλεγχο στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. για τα έτη 2001, 2002 και 2003. Ο έλεγχος οδήγησε στη διαπίστωση ότι η εταιρία όφειλε στο Δημόσιο περίπου 23,5 εκ. ευρώ από ΦΠΑ που ναι μεν δεν εισέπραξε για να τον αποδώσει, αλλά θα έπρεπε να τον είχε εισπράξει από διόδια, τα οποία έπρεπε να είχε φροντίσει να τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της Εγνατίας Οδού. Πράγματι η εταιρία δεν είχε βάλει διόδια – επειδή ο δρόμος δεν είχε τελειώσει και, κυρίως, επειδή για την επιβολή διοδίων απαιτούνταν η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών, χωρίς την οποία διόδια δεν μπορούσαν να υπάρξουν. Όμως οι υπουργοί δεν πήραν τη σχετική απόφαση, επομένως η εταιρία δεν μπορούσε να επιβάλει διόδια.

     

    Παρά το γεγονός αυτό, το ΠΕΚ επέβαλε στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. να πληρώσει περίπου 23,5 εκ. ευρώ για διαφυγόντα ΦΠΑ και επιπλέον 23,5 εκ. ευρώ πρόστιμο, δηλαδή συνολικά 47 εκ. ευρώ περίπου. Η εταιρία προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια. Όμως για την προσφυγή έπρεπε να προκαταβάλει το 50% του συνολικού ποσού, δηλαδή 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα βρέθηκαν από την επιστροφή στην εταιρία ΦΠΑ παρελθόντων ετών που προφανώς δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών! Η εταιρία κέρδισε την προσφυγή στο Δικαστήριο. Το Υπουργείο Οικονομικών διά του ΠΕΚ άσκησε έφεση εναντίον της εταιρίας του!

     

    Έχοντας δικαιωθεί δικαστικά, η εταιρία ζήτησε πίσω τη δικαστική προκαταβολή των 23,5 εκ. ευρώ. Όμως για να τα πάρει πρέπει να καταθέσει ισόποση εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Για να χορηγηθεί η εγγυητική, πρέπει η εταιρία να καταβάλει ως εγγύηση τα 23,5 εκατομμύρια. Η εταιρία δεν έχει χρήματα, γιατί όλα τα χρήματα που εισπράττει από τα διόδια, που στο μεταξύ μπήκαν το 2010 –διότι τότε το αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών– καταβάλλονται σε τράπεζα για την εξόφληση ενός μεγάλου δανείου που πήρε στο παρελθόν για την κατασκευή της οδού. Άρα χρειάζεται να γίνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο θα καταβάλει το Υπουργείο Οικονομικών ως ο μοναδικός μέτοχος! Η λέξη τραγέλαφος δεν αρκεί για την περίπτωση αυτή.

     

    Όσο διαρκεί αυτή η απερίγραπτη ιστορία, το Υπουργείο Οικονομικών θα εμφανίζει στα στοιχεία του ότι έχει λαμβάνειν από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. περίπου 47 εκ. ευρώ.

     

     

    [...]

     

    ολόκληρο το άρθρο





    AlexisPap

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    και βέβαια τα 47 (κι όχι τα 23,5, μη γίνουν και 94 στην πορεία) θα καταγραφούν ως τρύπα στον "κρατικό" προϋπολογισμό (σε κααάποιο κωδικό) και μαντέψτε ποιος θα τα πληρώσει στο τέλος......

    Link to comment
    Share on other sites

    πέρα απ' την πλάκα είναι επί της ουσίας ζημία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου από πράξεις ή/και παραλείψεις υπουργών και μάλιστα του υπ.οικ.

    (θα μου πείτε: τώρα μάααλιστα)

    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ πάντως όπως το διαβάζω καταλαβαίνω το εξής.

     

    Όπως και να έχει (είτε σαν τρύπα στα έσοδα είτε ως διόδια) ο λαός θα πληρώσει...

     

    Άντε γεια λοιπόν!

    Link to comment
    Share on other sites

    ΜΑ, αυτή η έκπληξη και η οργή που εκδηλώνουν όλοι όσοι διαβάζουν το άρθρο είναι το κάτι άλλο!

     

    Κανείς δεν θυμάται ότι ο αρθογράφος (Γιώργος Φλωρίδης) ανήκει στα παλαιά μέλη του ΠΑΣΟΚ (από το 1974);

    Ότι ήταν υφυπουργός οικονομίας τα έτη 2001 ~ 2003 για τα οποία έγινε ο έλεγχος (παρέα με τον Πάχτα, στην κυβέρνηση Σιμήτη);

    Ότι διετέλεσε υφυπουργός και σε άλλα υπουργεία με προθυπουργούς τον Σιμήτη και τον Γιώργο;

     

    Κανείς δεν το έχει πάρει πρέφα ότι το ίδιο παιχνίδι παίζουν οι Κυβερνήσεις με τις ΔΕΚΟ, με την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, με της αρμοδιότητες που μεταβιβάζουν στους ΟΤΑ ώστε να φαίνεται ότι το χρέος είναι των Δημάρχων και όχι του στενού κρατικού τομέα;

     

    Προς τι η έκπληξη;

    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ θα την βρει κάπως την άκρη. Βάλτε στην θέση της εγνατιας έναν δυσμοιρο επιχειρηματία η ιδιωτική επιχείρηση. Το ψυχιατρείο δεν θα το γλίτωνε...

    Edited by ΚΩΝ/ΝΟΣ
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.