Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μόλις 1 στους 10 αγοράζει σπίτι με δάνειο


    Τα μετρητά αποτελούν πλέον το 86% των συναλλαγών για την αγορά ακινήτων τη στιγμή που μόλις 1 στους 10 (10,2%) φέρνει στο τραπέζι του συμβολαιογράφου μια δανειακή σύμβαση να επισφραγίσει τη συναλλαγή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της ΕΠΠΑ (Ένωση μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας) για το 2014.

     

    Επτά στους 10 (72,7%) αγοραστές είναι Έλληνες, με το υπόλοιπο ποσοστό να αναλογίζεται σχεδόν ισομερώς σε πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών, με κύριους πόλους προέλευσης τη Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία από τη μεριά των Ευρωπαίων αγοραστών τη στιγμή που οι Ρώσοι, Κινέζοι και μια ελαφρά αραβική νότα έρχονται να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις στους αγοραστές των τρίτων χωρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

     

    Ο αγοραστής, στις 8 από τις 10 περιπτώσεις (78,2%) είναι παντρεμένος με οικογένεια, ενώ οι άγαμοι αναζήτησαν την εξασφάλιση κατοικίας σε ποσοστό μόλις 20%. Στα 2/3 των συναλλαγών (68,4%) ανήκει ηλικιακά στην παραγωγική τάξη των 31-55 ετών, με τους συνταξιούχους όμως να σπεύδουν να βρουν ένα κεραμίδι στο 25% σχεδόν των συναλλαγών. Ο αγοραστής του 2014 δείχνει επίσης να είναι αρκετά μορφωμένος, τη στιγμή που πάνω από το 55% είναι πτυχιούχος ΤΕ/ΑΕΙ, ενώ 1 στους 4 είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

     

    Ο αγοραστής κατοικίας το 2014 επιχείρησε να κατοχυρώσει πρωτίστως την στέγη για την οικογένειά του καθώς οι μισές συναλλαγές (51,5%) στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεύτερη κατοικία (σε αναζήτηση τρόπων ανάληψης φορολογικών υποχρεώσεων) και το εξοχικό απετέλεσαν ένα ποσοστό που δεν ξεπέρασε συνολικά το 18%. Μόλις 1 στους 25 (4,1%) προέταξε ως κίνητρο αγοράς την «κατάθεση» σε «τράπεζα γης», τη στιγμή που σχεδόν 1 στους 6 (15,3%) πέτυχε το στόχο του να βρει οικιστικό ακίνητο απόδοσης.

     

    EPPA1.jpg

     

    έλος, εν μέσω όλων των αγορών ένα 11,5% των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλίσει η Ελληνική οικογένεια στέγη για κάποιο παιδί της.

     

    Από πλευράς μεγέθους, η έρευνα της ΕΠΠΑ καταδεικνύει πως ο Έλληνας αναζήτησε μια κατοικία της τάξης των 130 περίπου τμ στο επίπεδο των μέσων οικογενειακών ακινήτων, τη στιγμή που το ανώτερο δημογραφικό προφίλ αγοραστών κατάφερε να κινηθεί σε εμβαδά κατά μέσο όρο της τάξης των 360τμ, με τάσεις ανόδου, καθώς δεν απετέλεσαν έκπληξη με τις υπάρχουσες τιμές οι αγορές κατοικιών με 500 και πλέον τμ σε συνολικό εμβαδό.

     

    Από την άλλη μεριά οι αγορές εξοχικών και 2ης κατοικίας παρουσίασαν ένα μέσο εμβαδό όχι μεγαλύτερο από 80τμ, τη στιγμή που όσοι είχαν ως κίνητρο την εκμετάλλευση του ακινήτου απέκτησαν ακόμα μικρότερο (πιο ευέλικτο και με περισσότερη ζήτηση) ακίνητο (

     

    EPPA2.jpg

     

     

    Αναφορικά με την παλαιότητα του ακινήτου, η κτηματαγορά ανταποκρίθηκε με βάση το διαθέσιμο στοκ στα ακίνητα, στα παλιά ακίνητα στις 3 από τις 4 περιπτώσεις (75,3%), τη στιγμή που οι πωλήσεις στα όσα νεόδμητα έχουν απομείνει ανήλθαν στα 24,7% των καταγεγραμμένων πωλήσεων.

     

    Στα παλιά φάνηκε πως περισσότερα από 1 στα 3 έχριζαν σοβαρής ανακαίνισης (35,6%) ενώ μερική ανακαίνιση απαιτήθηκε στο 64,4% των πωληθέντων ακινήτων.

     

    Στο δείγμα που συνέλεξε η ΕΠΠΑ οι μέσες τιμές στις επιμέρους κατηγορίες κινήθηκαν ως εξής:

    • 165.000 € στην 1η κατοικία, εμφανίζοντας ένα εύρος από €6.000 έως και άνω των 2 εκατομμυρίων
    • 103.500 € στην τοποθέτηση χρημάτων, με κάποιους να καταβάλλουν και ποσά άνω του €1 εκατ. αποδεικνύοντας ότι όσοι τολμούν αποκτούν και πρώτοι τα καλύτερα.
    • 89.000 € στις αγορές για παιδιά της οικογένειας, χωρίς να φείδονται οι οικογένειες να επενδύουν ακόμα και €300.000 για μια τέτοια αγορά που έχει άλλωστε μεγάλο χρόνο διακράτησης.
    • 77.500 € στα εξοχικά και 2η κατοικία, όπου οι αγοραστές δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν ακόμα και 850.000 για εξοχικό ή 2η κατοικία, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και παραμένει στο χάρτη των ακριβών ακινήτων σε μέρη που οι ξένοι θέλουν να ζήσουν το δικό τους «μύθο».

    Πηγή: http://www.ered.gr/content/Molis_1_stous_10_agorazei_spiti_me_daneio_/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    η στατιστικη δεν είναι δουλεια είναι επιστημη.

     

    και η ερμηνεια των αποτελεσματων της στατιστικης επεξεργασίας είναι ασχετη με την στατιστική.

     

    συνεπως οποιος θελει να πουλησει φιδια  βρισκει τροπο. από την άλλη οσοι δεν τρωνε κουτοχορτο το αντιλαμβάνονται.

     

    μην κατηγορεις τη στατιστικη παντως για τη βλακεια του κοσμου (γενικα)

    Edited by MoonLooP
    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    Αν δεν αλλάξει αυτό που λέει το άρθρο ότι δηλαδή ο κόσμος δεν παίρνει δάνειο δεν πρόκειται να ανέβει η οικοδομή δυστυχώς....Αν περιμένουμε από τον Μήτσο να αγοράσει με μετρητά σπίτι για το καμάρι του....σωθήκαμε ! 

     

    Το θέμα είναι δύο νέοι άνθρωποι, ένα νέο ζευγάρι που είναι σε παραγωγική ηλικία και θέλουν να ξεκινήσουν την ζωή τους να πάρουν δάνειο για να ζήσουν σε ένα νέο σπίτι. ΄'Ετσι υπήρξε οικοδομή από το 2000 μέχρι το 2008. Με τα λεφτά από το μπαούλο για τα άνεργα τέκνα....δεν γίνεται δουλειά.

    Link to comment
    Share on other sites

    Τώρα πάνε σε νοίκι που να τα βρούν να αγοράσουν σπίτι? Η μήπως θα τα δώσει ο συνταξιούχος πατέρας που δεν έχει?? Α

    Ακόμη με την οικοδομή ασχολείστε? Μετά από 30 χρόνια πάλι....

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    H στατιστική δεν φταίει , αλλά αυτοί που την χρησιμοποιούν γιά δικούς τους σκοπούς . Πελάτης μου έκανε αίτηση γιά μικρό επισκευαστικό στους λιμανίσιους σαράφηδες πέρσι τον Μάιο . Τον Σεπτέμβριο τακτοποιήσαμε πλήρως το ακίνητο που θα προσημειωθεί και η βεβαίωση γιά προσημείωση ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ακόμα δεν έχει γίνει εκταμίευση .

     

    Αρα δεν είναι ότι δεν παίρνουν δάνεια οι υποψήφιοι αγοραστές , είναι ότι δεν δίνουν οι σαράφηδες και γράφουν και τέτοιες στατιστικές , γιά πλάκα .

     

    Γιά να μην πούμε ότι αν ένα ακίνητο , αγοράζεται 100000 , αυτοί το εκτιμούν 80000 , βάζουν διασφαλιστική αξία 50000 που γράφουν προσημείωση και δίνουν δάνειο 40000 . Δηλαδή να προσημειώσεις ένα ακίνητο αξίας αγοράς 100000 γιά δάνειο 40000 , κάνει πολλούς να μην σκέφτονται την τράπεζα . 

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Άρα δεν είναι ότι δεν παίρνουν δάνεια οι υποψήφιοι αγοραστές , είναι ότι δεν δίνουν οι σαράφηδες και γράφουν και τέτοιες στατιστικές , γιά πλάκα .

    Για να μην πούμε ότι αν ένα ακίνητο , αγοράζεται 100000 , αυτοί το εκτιμούν 80000 , βάζουν διασφαλιστική αξία 50000 που γράφουν προσημείωση και δίνουν δάνειο 40000 . Δηλαδή να προσημειώσεις ένα ακίνητο αξίας αγοράς 100000 γιά δάνειο 40000 , κάνει πολλούς να μην σκέφτονται την τράπεζα . 

    Σχετικά σωστός. Λέω σχετικά διότι υπάρχει κρίση που έχει χτυπήσεις απ' όλες τις απόψεις την ακίνητη περιουσία και ανεργία που μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να πάρει δάνειο κατοικίας οι όροι πλέον είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Η ουσία είναι ότι η ρευστότητα των τραπεζών έχει περιοριστεί κυρίως στις ανάγκες του κράτους αφού το χρήμα πλέον έρχεται από την Ευρώπη με το σταγονόμετρο.  

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    οι τράπεζες υπάρχει και ό λόγος του νομίσματος που θέλουν μεγαλύτερη αξία απότι είναι.....

     

    100.000 ευρω αξία  σήμερα  προσημείωση...

    αν γίνει το μπαμ  θεωρητικά θα είναι ας πούμε την 1 ημέρα προσημείωση  100.000 δρχ  σε αναλογία 1-1

    σε 1 μήνα από υποτίμηση θα είναι   100,000 δρχ  αλλά αυτά θα είναι   50,000 ευρώ

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Εχετε μπερδεψει την υποτιμηση με τον πληθωρισμο. Για ποιο λογο να γινει σε ενα μηνα υποτιμηση της οποιας ισοτιμιας εναρξης? Για να αυξηθουν οι εξαγωγες? Αφου ολοι λετε οτι δεν παράγουμε. Αν δεν παραγουμε, τοτε δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος για υποτιμηση. Αν πιστευετε οτι θα γινει υποτιμηση λογω τυπωματος, τοτε προφανως μεσα σε ενα μηνα κανεις κυβερνητικος συμπεριλαμβαμομενης της ττε δεν προκειται να δωσει επισημα στοιχεια πωλησης αντιστοιχων ομολογων.

     

    επομενως πιστευω οτι ολοι ζουν με ενα μπαμπουλα και σκεφτονται βασει αυτου, που στην πραγματικοτητα δεν ειναι. Αυτος βεβαια οδηγει με αλλο τροπο σε ντομινο: υποτιμηση μπορει να ερθει ΜΟΝΟ απο εμας τους ιδιους, διοτι ολα τα ζωα μολις παρουν iou στα χερια τους, θα τρεχουν να το ξεφορτωθουν αγοράζοντας συναλλαγμα. Επομενως η υποτιμηση θα ερθει αυτοματα ΜΟΝΟ λογω αυξημενης προσφορας ious.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Αλλά θα υπάρχει περιορισμός αγοράς συναλλάγματος , όπως υπήρχε πάντα και μόνο γιά εισαγωγές , ταξίδι η σπουδές στο εξωτερικό .

     

    Από την άλλη όπως μας έχει δείξει το πληθωριστικό μας παρελθόν , το σπίτι μπορεί να έκανε 100.000 € , αλλά αν πάμε σε πληθωριστικές δραχμές , τότε θα κάνει πολύ περισσότερο , αφού θα θεωρείται αποταμίευση και σταθερή αξία , όπως γινόταν πάντα .

    Link to comment
    Share on other sites

    Από την άλλη όπως μας έχει δείξει το πληθωριστικό μας παρελθόν , το σπίτι μπορεί να έκανε 100.000 € , αλλά αν πάμε σε πληθωριστικές δραχμές , τότε θα κάνει πολύ περισσότερο , αφού θα θεωρείται αποταμίευση και σταθερή αξία , όπως γινόταν πάντα .

     

    Επομένως από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης, μιλάμε για πληθωρισμό.

     

    Άρα θεωρώντας ένα κακό σενάριο στο παράδειγμα του φίλου μου του akius, αν το σπίτι αγοράστηκε 100.000 δρχ, τότε σε ένα μήνα θα κάνει 150.000 και όχι 100.000

     

    Άρα έχετε μπερδέψει την υποτίμηση με τον πληθωρισμό.

     

    Υποτίμηση γίνεται όταν μια κεντρική τράπεζα αποφασίζει να αλλάξει την ισοτιμία στο νόμισμα που εκδίδει. Εναλλακτικά όταν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση συναλλάγματος (που στην περίπτωση grexit ΔΕΝ θα υπάρχει), τότε υποτίμηση δημιουργείται από αυξημένη προσφορά εγχώριου νομίσματος - αυξημένη ζήτηση συναλλάγματος.

    Πληθωρισμός είναι το φυσιολογικό φαινόμενο να ακριβαίνει η αξία των αγαθών και υπηρεσιών με το πέρασμα του χρόνου.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.