Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ναυάγιο με τις αντικειμενικές: Ψάχνουν εκτιμητές για 2.694 περιοχές


    "Ορφανές " από εκτιμητές ακινήτων έμειναν 2.694 περιοχές και το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει νέα πρόσκληση στους εμπειρογνώμονες για να συμμετέχουν στον καθορισμό των τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου. Όμως στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν να προβληματίζονται και δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αφού η διαδικασία συναντά συνεχώς εμπόδια.

     

    Οι εκτιμητές ακινήτων στους οποίους απευθύνθηκε το υπουργείο Οικονομικών για να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης δεν έδειξαν ενδιαφέρον αφού μόνο ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές δήλωσαν συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν να μην εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης και 2.694 περιοχές (δήμοι και κοινότητες) να μείνουν «ορφανές» από εκτιμητές όταν για κάθε περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές που θα εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης.

     

    Για τις περιοχές που έμειναν χωρίς εκτιμητές το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει μέχρι αύριο 31 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.minfin.grστην ενότητα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

     

    Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι εκτιμητές που έχουν ήδη κληρωθεί. Περιορισμός στον αριθμό των ζωνών που θα ανατεθούν σε κάθε εκτιμητή δεν υπάρχει τώρα ενώ η αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης παραμένει στα 50 ευρώ.

     

    Οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές για τις 10.000 ζώνες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα συγκριθούν με τα στοιχεία που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Και επειδή θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συσταθεί θα αναλάβουν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των τιμών. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

     

    Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500194537





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    μάλλον πρέπει να διευρύνουν τον κύκλο των υποψηφίων δίνοντας την ευκαιρία και σε μη πιστοποιημένους να παρακολουθήσουν ίσως κάποιο σεμινάριο και να πιστοποιηθούν.

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο κάθε εκτιμητής είναι πολύ μεγάλες και το όλο εγχείρημα πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί, διότι με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις, το μεγαλύτερο μέρος τη χώρας στερείται από πληροφόρηση, αφού υπάρχουν εκατοντάδες μέρη στα οποία δεν υπάρχει καν πρόθεση πώλησης (δεν το συζητάμε για συμβολαιογραφικές πράξεις). Η δε αμοιβή των 50 Ευρώ μικτά, εξευτελίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και δεν είναι άξια σχολιασμού. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου (20 μέρες) είναι πολύ μικρός γα να γίνει κάτι τέτοιο.

    Το μάθημά τους το πήραν από την συμμετοχή στην πρώτη προκήρυξη. Κατά τα γραφόμενα στον τύπο, γύρω στους 200 συμμετείχαν. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα συνεχίσουν και θα παραδώσουν το έργο που ανέλαβαν. Άρα, θα υπάρχουν και περαιτέρω ελλείψεις. Το άρθρο αναφέρει για 2694 περιοχές (τοπικές ή δημοτικές κοινότητες) κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός τιμών ζώνης που δεν έχει αναληφθεί θα είναι πολλαπλάσιος του ως άνω αριθμού, αφού μπορεί για παράδειγμα ένας οικισμός να έχει 2 ή 3 ζώνες.

    Απορίας άξιο, γιατί έβγαλαν δεύτερη προκήρυξη με τους ίδιους όρους. Τι ακριβώς περιμένουν να γίνει αυτή τη φορά;

    Οι αντικειμενικές αξίες πάντοτε ήταν πολιτική απόφαση. Αυτή τη φορά το όλο θέμα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος σε οποιαδήποτε στραβή στην πορεία να ρίξουν τις ευθύνες στους εκτιμητές, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να  παρέμβουν αφού οι τελευταίοι δρουν ανεξάρτητα και αυτό γιατί αναμένεται  οι τιμές, αυτές (αν τελικά παραδοθούν) να είναι πολύ μεγαλύτερες (αφού θα πρέπει να είναι πλέον οι αγοραίες) από αυτές που ήταν μέχρι τώρα, με εξαίρεση τις πολύ ακριβές περιοχές, για τις οποίες αναμένεται μια μείωση. 

    Η αύξηση αυτή οδηγεί συνεπαγωγικά σε αυξήσεις φόρων που συνδέονται με τιμές ζώνης και αντικειμενικές αξίες, ακόμη και αν μεθοδεύσουν τους συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ στη συνέχεια, οι άλλοι εξαρτώμενοι από τις τιμές ζώνης φόροι, θα αυξηθούν.

     

    georgios_m: To πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν εκτιμητές. Τα υπόλοιπα τα διαβάζεις παραπάνω. Δεν έχει δικαίωμα το Δημόσιο, πόσο μάλλον το ίδιο το Υπ. Οικονομικών να αναθέσει σε μη πιστοποιημένους και μάλιστα που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών του Υπουργείου.

    Link to comment
    Share on other sites

    Παύλο, για να καταλάβω επειδή το είχα απορία. Τα 50ευρώ είναι αμοιβή που δίνει το κράτος προς τους εκτιμητές για να εκτιμήσουν την τιμή ολόκληρης περιοχής ή για εκτίμηση σε ένα μόνο αποκλειστικό ακίνητο; Αν είναι το πρώτο τότε είμαστε τραγικοί σαν κράτος. Γενικώς με τέτοια ανεργία μια χαρά μπορούν να μαζευτούν εκτιμητές αν τους έχεις καλή αμοιβή.

    Link to comment
    Share on other sites

    Για να υπολογίσεις αγοραία αξία (/μ2) ενός συγκεκριμένου, υποθετικού ακινήτου (Νεόδμητη μονοκατοικία 100 μ2 ή νεόδμητο διαμέρισμα 75 μ2, Α' ορόφου με πρόσοψη σε ένα (1) δρόμο) στην περιοχή αυτή. 

    Αυτή χρησιμοποιείται σαν βάση υπολογισμού, επί της οποίας εφαρμόζονται κάποιες στάνταρ αναγωγές και υπολογίζεται η ΑΑ κάθε άλλου ακινήτου.

    Link to comment
    Share on other sites

    Παύλο, για να καταλάβω επειδή το είχα απορία. Τα 50ευρώ είναι αμοιβή που δίνει το κράτος προς τους εκτιμητές για να εκτιμήσουν την τιμή ολόκληρης περιοχής ή για εκτίμηση σε ένα μόνο αποκλειστικό ακίνητο; Αν είναι το πρώτο τότε είμαστε τραγικοί σαν κράτος. Γενικώς με τέτοια ανεργία μια χαρά μπορούν να μαζευτούν εκτιμητές αν τους έχεις καλή αμοιβή.

    Γιώργο αν το έργο περιορίζονταν στην κατάθεση απλώς μιας γνώμης για την αξία του υποθετικού ακινήτου η αμοιβή θα θεωρούνταν εύλογη. Το ερώτημα το έχει απαντήσει παραπάνω ο συνάδελφος patches. Ουσιαστικά πρέπει να συλλέξει ο εκτιμητής έγκυρα στοιχεία και να εκτιμήσει το λεγόμενο "υποθετικό" ακίνητο σε κάθε περιοχή, με συντελεστές αναγωγής που θα αφορούν, όροφο, παλαιότητα, θέση, πρόσβαση κλπ. Επιπλέον στην έκθεση θα πρέπει να αναγράψει πληροφορίες για την περιοχή, χωροταξικές πληροφορίες και φυσικά θα πρέπει να επισυνάψει και έντυπο υπολογισμού της αγοραίας (εμπορικής) αξίας του ακινήτου που συνδέεται με την κάθε ζώνη.

    Αν δεις το έντυπο εκτίμησης της σχετικής απόφασης, ουσιαστικά είναι μια κανονική εκτίμηση. Δυστυxώς το ίδιο το κράτος αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε τους επιστήμονες που διαθέτει,  δίνοντας εξευτελιστικές αμοιβές, αλλά παράλληλα δείχνει ότι δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, αφού όλα γίνονται πρόχειρα, χωρίς να υπάρχει ο εύλογος χρόνος ολοκλήρωσης αυτού του έργου και επιπλέον χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η σοβαρότητα αυτού του εγχειρήματος για την οικονομία της χώρας, αφού όπως προείπαμε θα επηρεαστούν μια σειρά από φόροι. Να θυμηθούμε ότι στις αρχές του 2016, οι τιμές ζώνης αναπροσαρμόστηκαν οριζόντια χωρίς καμία μελέτη. Υπήρχε χρόνος να υλοποιηθεί αυτό το έργο με σωστό τρόπο, αλλά φτάσαμε στο "και πέντε" για να ξεκινήσουμε, αφού οι αναπροσαρμογή τιμών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και υπάρχει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο. Θα δούμε πως θα πάει. Πάντως στην περιοχή μου δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον στην πρώτη απόφαση για συμμετοχή, όπως μπορεί κανείς να δει και στην συμπληρωματική απόφαση. Εύλογο το ερώτημα για το τι θα γίνει αν και η δεύτερη πρόσκληση παραμείνει το ίδιο άγονη και δεν υπάρξει συμμετοχή. Οι περιοχές που μένουν χωρίς τιμές θα είναι πολλές, πολλαπλάσιες του αριθμού που αναφέρει η απόφαση, αφού όπως είπαμε κάθε περιοχή μπορεί να έχει περισσότερες της μίας ζώνες.

    Ουσιαστικά ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) που υπάρχει πληροφόρηση και βάσεις για τιμές ακινήτων, ίσως και από εκτιμητικές εταιρίες.

    Link to comment
    Share on other sites

    τα 50 (+ΦΠΑ) ειναι οκ τιμη καθως δεν συντασεις καμια εκθεση (συμπληρωνεις εντυπο) και δεν εχεις κανενα εξοδο (περαν του καφε σου) μια και τα στοιχεια σου τα βρισκεις απο ζητουμενες τιμες (αγγελιες). Αν εισαι τυχερος και εχεις δεδομενα απο πωλησεις ακομη καλυτερα.

    η καθε εκτιμηση ζητημα να παρει 30-45 λεπτα. δλδ ποσο θελετε συναδελφοι την ωρα???

     

    οσο για καποιο σχολιο πιο πανω για ταχυρυθμο σεμιναριο (αντε παμε) για να βγαλουμε "πιστοποιημενους", μονο ζημια θα κανει στην οποια αξιοπιστια υπαρχει των σημερινων εκτιμητων.

    Link to comment
    Share on other sites

    Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος υποτιμώντας τη σοβαρότητα της  εκτίμησης για κάθε ζώνη. Οι ευθύνες που αναλαμβάνεις (αν είσαι εκτιμητής σε αυτό΄το έργο του υπουργείου δεν το γνωρίζω) είναι τεράστιες.. Βεβαίως η άποψη σού είναι σεβαστή. Αν θές να πάρεις 50 Ε για να αναλάβεις μια τέτοια ευθύνη και να παραδώσεις μια επαγγελματικού επιπέδου εκτίμηση με μια τέτοια χαμηλή αμοιβή είναι αναφαίρετο δικαιώμά σου. 

    Η στάση της πλειοψηφίας των εκτιμητών της χώρας έδειξε ότι δεν μάσησε στο "τυράκι" που πέταξε το Υπουργείο. Τα νούμερα είναι αδιάψευστη μαρτυρία του τι έγινε. Ένας στους τρεις συμμετέχει. Από αυτούς δεν ξέρουμε στο τέλος αν ασχοληθούν ή παραδώσουν όλοι το έργο. Η επαναληπτική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τόσες χιλιάδες περιοχές αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές.

    Ρεαλιστικά μιλώντας, το όλο εγχείρημα έτσι όπως πρόχειρα στήθηκε δεν θα οδηγήσει πουθενά. 

    Link to comment
    Share on other sites

    ουτε λαθος κανω, ουτε υποτιμω τιποτα και κανενα. αλλα παυλο προκειται για την απλουστερη των περιπτωσεων, μονο με συγκριτικη μεθοδο , με χρηση ζητουμενων (αγγελιες), χωρις ελεγχο πραγματικου ακινητου (τιτλους σχεδια αυτοψια κλπ κλπ) , χωρις εκθεση εκτιμησης και εντέλει χωρις το μεγεθος της ευθυνης οπως λανθασμενα επικαλεισε (προς θεου δεν μιλαω για ανευθυνες καταστασεις). η ευθυνη που σου αναλογει αρχιζει και τελειωνει στην σωστη επεξεργασια των δεδομενων των ζητουμενων προσφορων. ειλικρινα πανω απο 30-40 λεπτα δεν χρειαζεται. οσοι ασχολουνται αποκλειστικα με εκτιμησεις γνωριζουν τι λεω..

    η επαναληπτικη προσκληση  αποδεικνυει την ελλειψη ενδιαφεροντος ναι οκ. οχι αυτα που ισχυριζεσαι.

    μηπως ομως η ελλειψη ενδιαφεροντος οφειλεται στο γεγονος οτι δεν δηλωσαν οι εκτιμητες με εδρα μεγαλα αστικα κεντρα (αθηνα θεσσαλονικη κλπ) γιατι αποκλειονται απο την εδρα τους οποτε δεν ηθελαν να ασχοληθουν με επαρχια (που ομολογουμενως δεν εχει το πληθος των στατιστικων)????

     

    στο μονο που συμφωνω απολυτα ειναι οτι το εγχειρημα ειναι τουλαχιστον προχειρο αλλα για αλλους πολλους λογους.

    Link to comment
    Share on other sites

    Θα συμφωνήσω ότι για όποιον έχει τριβή με το αντικείμενο και για τα αστικά κέντρα είναι μια σχετικά αξιοπρεπής αμοιβή, με δεδομένα τα παρακάτω:

    • Οι "εκθέσεις" αυτές δεν συμμορφώνονται με τα EVS
    • Δεν πραγματοποιείς αυτοψία, ιδιοκτησιακό και πολεοδομικό έλεγχο.
    • Αφορούν ακίνητο (νεόδμητο) για το οποίο υπάρχει στοκ
    • Περιορίζονται στην συγκριτική μέθοδο
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.