Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νομοσχέδιο για το Θεματικό τουρισμό Τι προβλέπει για ΠΟΤΑ και condo hotels


    Νέες ρυθμίσεις που αποσαφηνίζουν το καθεστώς που διέπει τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τίτλο “Θεματικός Τουρισμός - ειδικές μορφές τουρισμού - ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή
     
    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζονται οι ειδικές μορφές τουρισμού και πώς αυτές ασκούνταιμε στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου την ανάδειξη  θεματικών προιόντων μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης η ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθεμενης αξίας.
     
    Ο θεματικός τουρισμός

    Ο τουρισμός υπαίθρου διακρίνεται σε πέντε (5) κατηγορίες: αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός - πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές - πεζοπορία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός.  Καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου.

    Αθλητικός τουρισμός

    Ο αθλητικός τουρισμός διακρίνεται σε τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων και τουρισμό αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας. Όσοι ασκούν επιχειρηματικά τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής - Περιπέτειας. Θεσπίζεται επίσης Ειδικό Σήμα Αθλητικού Τουρισμού, πενταετούς διάρκειας, που χορηγείται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.

    Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν αυτό το ειδικό σήμα, κατχωρούνται στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε). Για τη διοργάνωση των εν λόγω δραστηριοτήτων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν.3028/2002, εκ των οποίων προβλέπεται η καταβολή τέλους για την αδειοδότησή τους υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). 

    Τουρισμός γαστρονομίας

    Για τον τουρισμό γαστρονομίας, προβλέπεται η δυνατότητα λήψης του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας από το Υπουργείο Τουρισμού από τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και ενισχύουν την ποιότητα και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
     
    Συνεδριακός τουρισμός
     
    Σχετικά με τον συνεδριακό τουρισμό, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων όχι μόνον από τουριστικά γραφεία αλλά και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και από σωματεία και ενώσεις προσώπων που οφείλουν στο διακριτικό τίτλο τους ή στους καταστατικούς σκοπούς τους να περιέχουν τον όρο «Συνεδριακές Υπηρεσίες» (Congress). Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να γνωστοποιούν τη δραστηριότητά τους με την καταχώρισή τους στο Μητρώο Συνεδρίων και Διοργανωτών Συνεδρίων το οποίο δημιουργείται στο ΜΗ.Τ.Ε που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού.

    Τουρισμός υγείας

    Ως προς τον τουρισμό υγείας, φορέας τήρησης του Μητρώου Ιατρικού Τουρισμού εφεξής θα είναι ο ΕΟΠΥΥ αντί του Υπουργείου Τουρισμού. Εντός των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας (Μ.Ι.Θ.), των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού (Κ.Ι.Τ.-Θ) και των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας (Κ.Θ.) υφίσταται υποχρεωτικά ιατρείο. 

    Πολιτιστικός τουρισμός

    Για τον πολιτιστικό τουρισμό και τον θρησκευτικό - προσκυνηματικό τουρισμό, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.3028/2002 σχετικά με τη διοργάνωσή τους. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η καταβολή τέλους υπέρ του ΤΑΠ.    
     
    Τι αλλάζει σε ΠΟΤΑ και condo hotels

    Ειδικότερα επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) και στην σύσταση οριζοντιων ιδιοκτησιών σε υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που μετατρέπονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα είτε βρίσκονται εντος είτε εκτός ΠΟΤΑ 
     
    Μειώνεται σε εβδομήντα (70) τ.μ. ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, από εκατό (100) τ.μ. που προβλέπεται σήμερα, το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
     
    Επιπλέον προβλέπται η απαγόρευση της εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης σε ζώνη πεντακοσίων (500) μέτρων, καθώς και δραστηριοτήτων με μη συμβατές προς τη λειτουργία των Π.Ο.Τ.Α. χρήσεις σε ζώνη επτακοσίων (700) μέτρων περιμετρικά των ορίων υφιστάμενων ή δη μιουργούμενων Π.Ο.Τ.Α.


    Πηγή: http://ered.gr/el/content/Nomoschedio_gia_to_Thematiko_tourismo_Ti_problepei_gia_POTA_kai_condo_hotels/#.W_vFktSLTGg



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.