Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεπαγώνει το σχέδιο αξιοποίησης των εγκατελλειμμένων κτιρίων


    «Ξεπαγώνει» το σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκατελλειμμένων κτιρίων, το οποίο είχε παρουσιαστεί προ διετίας αλλά ουδέποτε θεσπίστηκε. Από τη νομοθετική πρόταση αφαιρέθηκαν οι προβλέψεις εκείνες που είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις λόγω της προφανούς αντισυνταγματικότητάς τους, όπως η δυνατότητα παραχώρησης εγκατελλειμμένων κτιρίων στο δήμο ή σε ιδιώτη χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η επεξεργασία του πλαισίου να καταλήξει μέχρι το καλοκαίρι.

     

    Όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρείς συνεδριάσεις της Επιτροπής επανεξέτασης του σχεδίου νόμου για τα «Εγκαταλελειμμένα, τα Κενά και τα Αγνώστων Ιδιοκτητών Κτήρια». «Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πρώτο πόρισμα κατά το οποίο ουδεμία μεταβίβαση της χρήσης ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε Δήμο ή σε άλλο φορέα θα γίνει χωρίς την συναίνεση του ιδιοκτήτη ή των συνιδιοκτητών και χωρίς εύλογο και εκ των προτέρων συμφωνημένο αντάλλαγμα», αναφέρει ο σύλλογος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχθηκε ότι η ρύθμιση που πρότεινε το σχέδιο νόμου «συνιστούσε ευθεία παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος, για την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του άρθρου 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

     

    Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων (ομάδα που έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα των τελευταίων ετών, λόγω των –κατά κανόνα- πολλών τετραγωνικών των κτιρίων αυτών) προτείνουν με την αφορμή της επανεξέτασης του πλαισίου να θεσπιστούν νέες ρυθμίσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών στη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν στο ΥΠΕΝ μια «εργαλειοθήκη διατηρητέων», που περιλαμβάνει προτάσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, για την δημιουργία ενιαίου μητρώου διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, για την ένταξη των διατηρητέων στο νέο αναπτυξιακό νόμο και στο νέο ΕΣΠΑ.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/857279/article/epikairothta/ellada/3epagwnei-to-sxedio-a3iopoihshs-twn-egkatelleimmenwn-ktiriwn





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ευτυχώς που ξεπάγωσε.

    Υπήρχε τέτοιο έλλειμμα προσφοράς στην αγορά ακινήτων,

    και οι Δήμοι είναι έτοιμοι να διαθέσουν τέτοιον πακτωλό χρημάτων για στέγη,

    που θα δημιουργούταν τεράστιο πρόβλημα χωρίς την αξιοποίηση των διατηρητέων...

     

     

    Α, επίσης: δεν ξεπάγωσε το σχέδιο, ξεπάγωσε η συζήτηση για το σχέδιο...

    Edited by AlexisPap
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Συμφωνώ με την γενική τοποθέτηση του AlexisPap

    (μεγάλη προσφορά μικρή ζήτηση, αδυναμία διάθεσης χρημάτων από Δήμου κ.λπ.).

     

    Θεωρητικά όμως, μιλάμε για κτίρια που συνήθως βρίσκονται στα κεντρικά σημεία των Δήμων,

    εκεί όπου η προσφορά είναι σχετικά μικρότερη (δεν μιλάμε για γραφειάκια, μαγαζάκια κ.λπ, αλλά για ολόκληρη κτιριακή δομή)

    συνήθως έχουν κάτι να προσφέρουν από αρχιτεκτονική (όταν αποκατασταθούν) κ.λπ..

     

    Όταν (δεν θέλω να λέω άμα) ξεπεράσουμε αυτό που ζούμε, από εκεί (από το ιστορικό κέντρο κάθε Πόλης) θα ξεκινήσει να ζει πάλι η αγορά.

    Το συγκρότημα στην Κρήτη ξεκινάει να χτίζεται μετά από 20 χρόνια.

    Ε, μετά από τόσα μπορεί να έχει ωριμάσει και αυτό το project.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.