Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι επτά (7) κατηγορίες ακινήτων που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά


    Με το πόδι στο «γκάζι» συνεχίζει η αγορά ακινήτων, που μπήκε στο νέο έτος συνεχίζοντας την ανοδική τάση του 2021.

    Κάτι η καλή πορεία των τιμών που δημιουργεί ώριμες συνθήκες για επένδυση, κάτι η βελτίωση των επιτοκίων στη στεγαστική πίστη και σε μεγάλο βαθμό η επιθυμία για ολοκλήρωση των αγορών πριν από τις 31 Ιανουαρίου, που λήγει η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών, έφεραν «άνοιξη» εν μέσω χειμώνα στο ελληνικό real estate.

    Όμως ο χάρτης της αγοράς αλλάζει. Οι διαφορές ανά κατηγορία είναι σημαντικές και σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, η αγορά βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. 

    1 Αποθήκες και κατοικίες έως 30.000€: Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ενδιαφέρον στις αγοροπωλησίες εστιάζεται σε μικρά διαμερίσματα έως 40 τ.μ., κυρίως σε ημιώροφους ή/και υπερυψωμένα ισόγεια με στόχο την ανακαίνιση και «εκμετάλλευση» μέσω των μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων. 

    2 Σπίτια προς… ανακαίνιση έως 65.000€: Διαμερίσματα κυρίως μη ανακαινισμένα έως 65-70 τ.μ. σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών με στόχο είτε την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση είτε την «εκμετάλλευση» μέσω των μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων. 

    3 Διαμερίσματα έως 160.000€: Διαμερίσματα άνω του α’ ορόφου από 75 τ.μ. έως 95 τ.μ. κατ’ ελάχιστο με 2 υπνοδωμάτια κατάλληλα για οικογένεια. Στόχος η κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης. Οι αγοραστές είναι κυρίως ηλικίας έως 44 ετών που διαθέτουν την ιδία συμμετοχή ύψους 20%-30% της αξίας του ακινήτου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι άνωθεν κατηγορία τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού τόσο λόγω της μη φορολόγησης χρηματικής δωρεάς που λαμβάνουν από τους γονείς και παράλληλα λόγω των υψηλών ενοικίων, που σε σύγκριση με τη μηνιαία δόση δανείου πολλές φορές η μηνιαία δόση υπολείπεται του ενοικίου κατά 20%-30%. 

    4 Επένδυση σε φοιτητικές κατοικίες: Δεν είναι λίγοι οι γονείς που μετά την εφαρμογή της αφορολόγητης χρηματικής δωρεάς έως το ποσό των 800.000 ευρώ από 1ης/10/2021 και παράλληλα της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης/1/2022 έσπευσαν να αναζητήσουν κατοικίες με στόχο την άμεση αγορά για να καλύψουν τη στεγαστική ανάγκη των παιδιών τους, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για νέα ζευγάρια που κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, ενώ δεν είναι και λίγοι όσοι αναζήτησαν κατοικίες προς αγορά κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την παραχώρηση της ιδιοκτησίας κατευθείαν στο παιδί έτσι ώστε να γλιτώσουν τα μηνιαία μισθώματα αλλά παράλληλα να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό εισόδημα για το παιδί τους. 

    5 Οικόπεδα για χτίσιμο άνω 500 τ.μ.: Αναζήτηση οικοπέδων με στόχο την ανέγερση κατοικιών τόσο από εγχώριους κατασκευαστές όσο και από κεφάλαια αλλοδαπών. Στα οικόπεδα από 150.000€ έως 200.000€: Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι λίγοι οι «νέοι» πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες που διαθέτουν ένα αρχικό κεφάλαιο και επιθυμούν να ενταχθούν πλέον στον κατασκευαστικό κλάδο αναζητώντας για αγορά μικρά οικόπεδα ή/και οικόπεδα με παλαιά κτίσματα με στόχο την ανέγερση 3-4 διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 220 τ.μ.-240 τ.μ. που θα χρηματοδοτηθούν από τις προκαταβολές των εν δυνάμει αγοραστών από το στάδιο των σχεδίων σε συνδυασμό με τραπεζικό δανεισμό. Παρόμοια οικόπεδα αναζητούν και ιδιώτες σε περιοχές όπως τα Μελίσσια, η Νέα Πεντέλη, το Μαρούσι, η Κηφισιά κ.λπ. Επιθυμούν τη διαμονή σε μονοκατοικία 150 τ.μ.-200 τ.μ. αλλά παράλληλα μελετούν τη δυνατότητα η νέα κατοικία να μπορεί να «χωριστεί» σε 2 διαμερίσματα ώστε να δοθούν αργότερα στα παιδιά τους. 

    6 Εξοχικές κατοικίες: Κάθε χρόνο η απόκτηση εξοχικής κατοικίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.λπ. καταγράφει έντονο ενδιαφέρον. Το τελευταίο χρονικό διάστημα γεννήθηκε η επιθυμία αρκετών πολιτών μεγάλων αστικών πόλεων που διαθέτουν αποταμιεύσεις ύψους 80.000€-150.000€ να αναζητούν εξοχικές κατοικίες σε απόσταση 1-2 ώρες από τη μόνιμη κατοικία τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χειμερινή σεζόν καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας στους χειμερινούς προορισμούς, κυρίως σε Αράχοβα και Καλάβρυτα.

    7 Μικρά καταστήματα έως 180.000 ευρώ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί η κινητικότητα σε αγορά μικρών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά της Ομόνοιας, της Σοφοκλέους και Αθηνάς. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναζητούν καταστήματα μικρής επιφάνειας με διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως των 100.000 ευρώ έως και 180.000 ευρώ, με στόχο το μηνιαίο εισόδημα μέσω ενοικίου αλλά και την αύξηση των αξιών μετά τις επικείμενες αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας.


    Πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/890900-aytes-einai-oi-7-katigories-akiniton-pou-exoun-zitisi/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.