Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι εφαρμογές έξυπνης πόλης ενισχύουν τη διαφάνεια και τη σωστή χρήση των δημόσιων πόρων


    Η ταχύτητα ανάπτυξη του Ίντερεντ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), η διασύνδεση κάθε μηχανής, συσκευής, αισθητήρα και αντικειμένου που μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο και να παράγει αξιοποιήσιμα δεδομένα, ο απομακρυσμένος έλεγχος και η αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη δημιουργούν συστήματα έξυπνης διαχείρισης που μετασχηματίζουν τον τρόπο λειτουργίας-παροχής υπηρεσιών και μέσα στις πόλεις.

     

    Υπό τις συνθήκες και με στόχο νέες εφαρμογές που θα ενισχύουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη σωστή χρήση των δημόσιων πόρων, η Microsoft Ελλάς και το Found.ation σε συνεργασία με το «This is Athens» του δήμου Αθηναίων διοργάνωσαν το hack.athon «smartcities», έναν τριήμερο ψηφιακό μαραθώνιο με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 developers. Δημιουργώντας ομάδες, νέοι δημιουργοί εφαρμογών ξεδίπλωσαν ιδέες, επιστράτευσαν δεξιότητες και ταλέντο και παρουσίασαν μια σειρά από πρωτοποριακές προτάσεις για μια πιο έξυπνη και φιλική πόλη. Διακεκριμένοι επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας παρείχαν στους συμμετέχοντες πολύτιμες συμβουλές και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής τους διαδρομής, από τη σύλληψη της ιδέας έως τη διαμόρφωσή της σε ολοκληρωμένη λύση.

     

    Και καθώς η ανάπτυξη νέων εφαρμογών μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικά επίπεδα και πεδία ο δήμος Αθηναίων ολοκληρώνει τις προσεχείς εβδομάδες πρώτος ανάμεσα σε άλλες μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης την υλοποίηση της ψηφιακής υπογραφής, κάτι που μειώνει κάθετα τον χρόνο εσωτερικής διακίνησης εγγράφων καθώς και όλες τις σχετικές δαπάνες. Ωστόσο, αυτό το καινοτόμο βήμα αφορά περισσότερο τη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διοικητικών διαδικασιών και λιγότερο -σε άμεσο χρόνο- την καθημερινότητα του δημότη της Αθήνας.

     

    Για αυτό, όπως υποστηρίζουν από τον δήμο Αθηναίων, τους επόμενους μήνες θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εφαρμογών που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη μέσα στην πόλη. Ήδη βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικής αγοράς ελεγχόμενης στάθμευσης. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και αναλόγως θα αξιοποιηθούν οι εφαρμογές που προέκυψαν από το πρόσφατο hack.athon, που αφορούν την καθαριότητα, τον δημόσιο χώρο και την προώθηση του τουρισμού.

     

     

    Από τη διαγωνιστική διαδικασία αναδείχτηκαν 16 αξιόλογες προτάσεις, 3 ομάδες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν από την επιτροπή και μία έλαβε έπαινο. Η «accessPAL» ήταν η πρώτη νικήτρια ομάδα, δημιουργώντας μια εφαρμογή στο χώρο της κοινωνικής καινοτομίας, για την υποστήριξη, ενημέρωση και ασφαλή μετακίνηση ατόμων με αμαξίδιο στην πόλη. Δεύτερη στην αξιολόγηση των κριτών ήρθε η ομάδα «Helvia», με ένα location based chatbot, που σκοπό έχει να συνεισφέρει στη διασύνδεση και την ενημέρωση των πολιτών, κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

     

    Η «the foobars», ήταν η τρίτη νικήτρια ομάδα, με μια εφαρμογή που χαρτογραφεί τα σημεία καθαριότητας της πόλης και δρομολογεί, με ευφυή τρόπο τους οδοκαθαριστές της, ενώ η ομάδα «Evolved City», η οποία αποτελούνταν από παιδιά λυκείου, έλαβε έπαινο για την εφαρμογή της που διευκολύνει τη μετακίνηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης στους δρόμους της πόλης. Οι νικήτριες ομάδες μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα, εξασφάλισαν τη θέση τους στο πρόγραμμα acceleration του Found.ation και έλαβαν δωρεάν cloud υπηρεσίες από τη Microsoft.

     

    «Το hackathon ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα έφερε πολλές καινοτόμες ιδέες από ανθρώπους με πάθος, ταλέντο, υψηλούς στόχους και όρεξη για δουλειά. Έχουμε όμως ήδη μπει στην επόμενη μέρα, όπου οι ιδέες που αξίζει να προχωρήσουν θα πρέπει να υποστηριχθούν, και με συστηματική δουλειά να μετατραπούν σε προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη θέση τους στην αγορά. Με αυτό το στάδιο συνδέεται και ο δικός μας βασικός στόχος. Να τους προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει ουσιαστικά στο ξεκίνημά τους και θα τους παρέχει την εξειδικευμένη εκπαίδευση που χρειάζονται ώστε να ωριμάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, να επιτύχουν ταχύτερα την ανάπτυξή τους και να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σημερινό απαιτητικό εξελισσόμενο περιβάλλον», τονίζει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και partner του Found.ation.

     

    Το πρόγραμμα θα παρέχει ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη από ένα ευρύ δίκτυο μεντόρων που θα αποτελείται από διακεκριμένους επαγγελματίες στον χώρο της τεχνολογίας και εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς και επενδυτές.

     

    Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/texnologia/oi-efarmoges-eksypnhs-polhs-enisxuoyn-th-diafaneia-kai-th-swsth-xrhsh-twn-dhmosiwn-porwn.4445290.html





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.