Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων


    Την άποψη ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014 θα έχει κερδισμένους, αλλά κυρίως χαμένους ιδιοκτήτες εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με ανακοίνωσή της, με αφορμή το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στη δημοσιότητα για τον νέο φόρο.

     

    Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, έχει σκοπό να αντικαταστήσει το "χαράτσι" και τον ΦΑΠ από το 2014 και από ότι φαίνεται "έχει οξύτατο εισπρακτικό χαρακτήρα" τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα υποτίθεται ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία. Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία".

     

    Το νεότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 20 φορολογικούς συντελεστές ανά τ.μ. για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Στόχος είναι η είσπραξη το 2014 περίπου 2,9 δισ. Ευρώ, για την επίτευξη του οποίου θα βεβαιωθεί σημαντικά μεγαλύτερο ποσό. Αξίζει να αναφερεθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ διερωτάτε σχολιάζοντας όλα τα ανωτέρω: "Αλήθεια έχουμε στη χώρα μας αρκετές φυλακές για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τέτοιους νόμους;"

     

    Επίσης, το σχέδιο, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, εξαιρεί από τον φόρο όσους έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ. Βέβαια, για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά και άλλα κριτήρια εκτός από το εισόδημα, το κυριότερο από τα οποία είναι η ύπαρξη άλλων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, το οποίο αποκλείει, όπως πάντοτε δυστυχώς, τους ιδιοκτήτες. Απαλλαγές προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλαγές είναι ετήσιες και θα πρέπει κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να ζητούν την αναστολή της πληρωμής. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει, έχει κατά κατηγορία ακινήτων ως εξής:

     

    Αστικά ακίνητα

     

    - Ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή ανά τ.μ., του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή ορόφου, του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (όταν υπάρχουν) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

     

    Φόρος= Επιφάνεια κτίσματος (τ.μ.) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτό ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΗΚ (όπου αυτός ισχύει).

     

    - Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 (από 33 αρχικώς) και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

     

    - Για τον προσδιορισμό του φόρου, έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης καθώς και βοηθητικών χώρων. Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί (με βάση τους αντίστοιχους συντελεστές) εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων (θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση).

     

    Συντελεστές ορόφου:

     

    - Υπόγειο, συντελεστής 0,98.

     

    - Ισόγειο και 1ος, συντελεστής 1,00.

     

    - 2ος και 3ος, συντελεστής 1,02.

     

    - 4ος και 5ος, συντελεστής 1,04.

     

    - 6ος και άνω, συντελεστής 1,06.

     

    Σε περίπτωση που το ακίνητο περιλαμβάνει περισσότερους από έναν όροφο, ως συντελεστής ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ορόφου ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους σε 0,1.

     

    - Για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, για περίοδο μέχρι πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ως ημιτελές νοείται το κτίσμα προ του σταδίου των επιχρισμάτων, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα.

     

    Οικόπεδα εντός σχεδίου

     

    - Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 20 συντελεστές ανάλογα με την μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα, οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξίας 100 ευρώ το τ.μ. έχει συντελεστή 0,7 ευρώ το τ.μ. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον ΕΝΦΑ.

     

    - Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφάνειάς του και των χαρακτηριστικών του.

     

    Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:

     

    - Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και

     

    - Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

     

    Αγροτεμάχια

     

    - Για αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

     

    - Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το αγροτεμάχιο.

     

    - Αναλόγως της χρήσης του αγροτεμαχίου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ).

     

    - Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα.

     

    - Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας.

     

    - Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης ίσος με 1,2.

     

    - Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ. ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

     

    - Ο φόρος προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του αγροτεμαχίου σε τετραγωνικά μέτρα, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται ως εξής:

     

    Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (τ.μ.) x ΒΣΦ x ΣΘ x ΣΧ x ΣΑΘ x ΣΑΕ x ΣΠ x ΣΚ (όπου αυτός ισχύει).

     

    Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

     

    Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει στο εξής αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=9648





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ''Αντικειμενικός φόρος'' που δε λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση του ιδιοκτήτη , ειδικά με την ελληνική παράδοση περί ιδιοκτησίας είναι απλά απαράδεκτος.

     

    Επίσης θα έπρεπε να είχε και μια επιλογή ''δωρεά στο κράτος'' αυτός ο φόρος, να τα δίνουν μια ώρα αρχύτερα να τελιώνουμε

    Link to comment
    Share on other sites

    "κερδισμένοι" δεν υπάρχουν

    όταν επαναφορολογείς (από πάντα, όχι τώρα) κατατεθειμένο, πάγιο, φορολογηθέν κεφάλαιο (όχι την πρόσοδο) απλά δημιουργείς αντικίνητρα στην επένδυση σε ακίνητα (και την οικοδομή και την ανάπτυξή της) κι έτσι είναι όλοι χαμένοι

    το επόμενο ταυτόσημο βήμα είναι η φορολόγηση (λέγε κούρεμα) των τραπεζικών καταθέσεων (όχι των τόκων)

    η διαφορά για τους δυστυχείς ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι το πάγιο αυτό κεφάλαιο δεν απομειώνεται με τη φορολόγησή του και έτσι παραμένουν όμηροι των διαθέσεων του κάθε λιμασμένου (από κάθε άποψη) κυβερνώντα

    Link to comment
    Share on other sites

    Καλά δηλαδή στο υπόγειο δεν θα παίρνουν τον συντελεστή που υπάρχει στο σύστημα αντικειμενικών αξιών (0.6) και θα βάλουν 0.98? Έλεος. Με τους συντελεστές παλαιότητας τι θα κάνουνε?

    Link to comment
    Share on other sites

    νομιζω οτι οι αντιπαροχεις την εβαψαν...

     

    μεχρι τωρα γλυτωναν το χαρατσι χωρις να ρευματοδοτειται το ακινητο.

     

    τωρα τι φορο εχει να πληρωσει αραγε ενας αντιπαροχεας με 500 και 1000τμ στην κατοχη του?

     

    μαλλον ερχεται η διολισθηση τιμων....

    Link to comment
    Share on other sites

    Κάνεις λάθος . Μέχρι τώρα τα απούλητα διαμερίσματα αποτελούν περιουσία !!!!!! , παρ΄ ότι είναι εμπόρευμα ,  ενώ τα απούλητα αμάξια των αυτοκινητάδων δεν αποτελούν περιουσία και έτσι πληρώνουν τον ΦΑΠ των εταιρειών που είναι 0,6 % . 

     

    Αρα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι . Δεν πλήρωσαν βέβαια χαράτσι όπως όλα τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα , αλλά τώρα θέλουν να πληρώσουν γιά το εργοταξιακό .

     

    Επί της ουσίας , αν ο φόρος είναι πολύ χαμηλότερος από το χαράτσι , τουλάχιστον κατά 60-70 % προφανώς θα είναι λογικός .

     

    Ο φόρος είναι 0,0015 €/τμ

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.