Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι φόροι μεταβίβασης στη πώληση κόκκινων δανείων


    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, επιφέρει η κυβέρνηση, με βάση το προσχέδιο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

     

    Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις οι μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων δανείων από τις τράπεζες σε αδειοδοτημένες εταιρείες.

     

    Δηλαδή τα «πακέτα» δανείων που θα πουληθούν στις εταιρείες δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρους, ένα θέμα που είχε προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό.

     

    Προβλεπεται επίσης ότι επιτρέπεται άμεσα, η πώληση ενήμερων δανείων, μαζί με μη εξυπηρετούμενα (σ.σ χαρτοφυλάκια δανείων με ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Τα μόνα δάνεια που εξαιρούνται από την απελευθέρωση των πωλήσεων είναι όσα βαρύνονται από υποθήκη σε πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας είναι κάτω από 140 χιλ. ευρώ. Η προστασία για τα παραπάνω δάνεια ισχύει ως το τέλος του 2017.

     

    Ουσιαστικά θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα «καλάθι» δανείων, εξυπηρετούμενα και μη, που θα πιάσουν πιο ελκυστική τιμή από το να είναι προς πώληση μόνο «κόκκινα».

     

    Σημαντικές, όμως, είναι αλλαγές και στο φορολογικό καθεστώς. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου Σταθάκη όταν η μεταβίβαση απαιτήσεων δεν διενεργείται από τράπεζα σε τράπεζα υπάγεται σε τέλος χαρτοσήμου 2,4% επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου.

     

    Σύμφωνα με το προσχέδιο το φορολογικό καθεστώς, που θα ισχύσει για τις εταιρείες διαχείρισης/απόκτησης δανείων, θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, αντιγράφοντας όπου είναι δυνατόν τον ισχύοντα νόμο περί τιτλοποιήσεων (3156/2003), ο οποίος δεν προβλέπει την επιβολή φόρων ή τέλους επί της αξίας της μεταβίβασης.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Oi_foroi_metabibasis_sti_polisi_kokkinon_daneion/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Από την φοροεπιδρομή λοιπόν απαλλάσσονται με τις ευλογίες των δανειστών οι εταιρείες αυτές.

    Αναμενόμενο βέβαια, τι είναι; Κανά τυροπιτάδικο που κατακλέβει την εφορία; Κανάς υπάλληλος που δουλεύει 12ωρο (με μισθό 4ωρου); 

    Γιατί δεν τους λένε να πληρώσουν κατά το ''ότι προαιρείσθε'' που έχουν πει και στους εφοπλιστές;

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.