Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΟΟΣΑ: Τις 555 φτάνουν οι στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές


    Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου παραδίδεται στο υπουργείο Ανάπτυξης το τελικό κείμενο της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα βασικότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού στη χώρα μας.

     

    Η Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού, όπως ονομάζεται, καταγράφει νομοθετικούς περιορισμούς που κρατούν ψηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

     

    Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στα συμπεράσματα της έκθεσης καταγράφονται 555 παρόμοιοι νομοθετικοί περιορισμοί, οι οποίοι, σύμφωνα με την έκθεση, ευθύνονται για τη διατήρηση υψηλών τιμών στο ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

     

    Στην έκθεση του ΟΟΣΑ θα στηριχθεί νόμος που θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    Η «σκούπα» θα ξεκινάει από τις τιμές, θα περνάει από τις υπηρεσίες και θα φτάνει, για παράδειγμα, έως την κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.

     

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να νομοθετήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο για όλες τις προτάσεις της έκθεσης.

     

    Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ. Θετική επίπτωση αναμένεται και από την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

     

    «Υπάρχει μία μελέτη που έχουμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ, έχουμε τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, τα οριστικά στοιχεία θα τα έχουμε στα τέλη Νοεμβρίου, με βάση την οποία επιχειρούμε να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση στην αγορά, έτσι ώστε ορισμένες υπερ-προστατευμένες ομάδες, να μην έχουν αυτήν την προστασία και τελικά, ο καταναλωτής να έχει χαμηλότερες τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη σύσκεψη, το βράδυ του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή αφορά δεκάδες τομείς και χρειάζεται προσοχή και διάλογο με τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και, φυσικά, και με τους αρμόδιους φορείς, όμως η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Θα πάμε μπροστά με διαρθρωτικές αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε τομές, οι οποίες θα στηρίξουν πράγματι τον ανυπεράσπιστο Έλληνα πολίτη και το πεδίο της αγοράς είναι κατεξοχήν ένα τέτοιο πεδίο» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

     

    Πηγή: http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/241961-%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-555-%CF%86%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AC-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CF%82





    akius

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Οι εταιρείες που αναφέρθηκαν κάνουν τζίρους που τις ανεβάζουν στο 4% εισφορά αλληλεγγύης, πληρώνουν φόρο εισοδήματος 33% (;) και ο καταναλωτής επιβαρύνεται επιπλέον με 23% ΦΠΑ.

    Από την τελική τιμή, το 50% περίπου είναι φόροι (στα 100€ τα 18,7€ είναι ΦΠΑ, 3,25 εισφορά αλληλεγγύης και 26,83€ φόρος εισοδήματος).

    Δεν έχω καν υπολογίσει λοιπούς φόρους και εισφορές που έχουν οι επιχειρήσεις.

     

    Οι φόροι από μόνοι τους διπλασιάζουν το κόστος προς τους καταναλωτές, μήπως θα έπρεπε να αρχίσει το κράτος να σκέφτεται την μείωσή τους;

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.