Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πάνω από 25.000 οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα στο 2018


    Εκτοξεύθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2018, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών όσο και στη δυναμική που έχουν αποκτήσει το κέντρο της Αθήνας και οι τουριστικές περιοχές της χώρας χάρη στην Airbnb.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούλιο τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 50,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, τους επόμενους δύο μήνες «πάγωσαν» εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών και συνέχισαν την ανοδική πορεία τους το επόμενο δίμηνο.

    Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο καταγράφεται αύξηση των εισπράξεων της τάξης του 70,64%, ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 62,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

    Συνολικά, το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 οι φόροι που μπήκαν στα κρατικά ταμεία υπερβαίνουν τα 308 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση 32,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

    Μεσίτες και συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι το 2018 οι αγοραπωλησίες ακινήτων ξεπέρασαν τις 25.000, προσεγγίζοντας τους προ κρίσης αριθμούς μεταβιβάσεων. Οπως αναφέρουν, το προηγούμενο έτος η εικόνα ήταν μεικτή. Από τη μία πλευρά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα που διαθέτουν ή τμήμα της ακίνητης περιουσίας, ή να δημιουργήσουν εταιρείες με στόχο να καταβάλλουν μικρότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο καθώς από το 2019 τέθηκαν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες που  αναπροσαρμόστηκαν τον περασμένο Ιούλιο (το 2018 εφαρμόστηκαν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ). Από την άλλη, στο κέντρο της Αθήνας και στις τουριστικές περιοχές της χώρας καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για μικρά διαμερίσματα με στόχο να μετατραπούν σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Ενισχυμένα έσοδα

    Στελέχη της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι η αύξηση στα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης είναι πιθανόν να οφείλεται στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, που ενδεχομένως να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι στο Κολωνάκι, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Μύκονο και στην Πάρο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και όλοι οι φόροι που συνδέονται με τα ακίνητα.

    Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το τρέχον έτος καθώς πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αναπροσαρμόσει εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες, ενώ όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση θα συνεχιστεί τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας και τις τουριστικές περιοχές. Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των πιστωτών να αναπροσαρμόσει σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσει πλήρως το 2020.

    Αυτό σημαίνει ότι τόσο φέτος όσο και το 2020 θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες είναι ότι σε περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Φιλοθέη και Παπάγου, οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να εναρμονισθούν με τις πραγματικές τιμές. Αντιθέτως, αναμένονται εκ νέου αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα.


    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1008494/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/panw-apo-25000-oi-metavivaseis-akinhtwn-mesa-sto-2018?fbclid=IwAR1LmpjbTgH6WFoJFDmY9cP9R3yrvfzHDHJq4Sh46y21tv4XVnYsoHVo0tM



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.