Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πακέτο κινήτρων προωθεί το ΥΠΕΝ για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων


    Αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 5% έως και 10% περιλαμβάνεται στο πακέτο των κινήτρων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στον κτιριακό τομέα που τέθηκε σε διαβούλευση ώς τις 24 Σεπτεμβρίου.

    Οι παρεμβάσεις, που αποτελούν εθνική υποχρέωση στο πλαίσιο των κοινοτικών αποφάσεων, κρίνονται ιδιαίτερα αναγκαίες για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει ιδιαίτερα γερασμένο οικιακό απόθεμα και επιπλέον άργησε στη θεσμοθέτηση μέτρων θερμομόνωσης.

    Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής κτιρίων, το 55% των 2,99 εκατ. πολυκατοικιών και μονοκατοικιών με αποκλειστική χρήση κατοικίας χαρακτηρίζονται «θερμικά απροστάτευτα», καθώς έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης.

    Η δεύτερη θεσμική παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα ξεκίνησε το 2001, σε συνδυασμό με τον νέο κανονισμό οπλισμένου σκυροδέματος, αλλά μόλις το 2010 τέθηκε σε εφαρμογή ο ΚΕΝΑΚ, ο σύγχρονος κανονισμός θερμομόνωσης. Από τότε, όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα νέα κτίρια που κατασκευάστηκαν αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% του συνόλου.

    24.jpg?itok=bCbd2pbt

    Με βάση τις κοινοτικές επιταγές, η βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς των κατοικιών θα μειώσει τη σπατάλη καυσίμων για θέρμανση και ψύξη, που σήμερα απορροφά το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας.

    Το πρόγραμμα «μηδενικών εκπομπών» της Ε.Ε. αναφέρεται στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς, ώστε τα νέα κτίρια να εντάσσονται στην κατηγορία Α και τα παλιότερα στη Β.

    Δίνεται έμφαση στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που σήμερα καλύπτει το 22% των κατοικιών και το 2020 πρέπει να φθάνουν στο 27%.

    Στον τομέα των εμπορικών κτιρίων, η χρήση τους πρέπει να αυξηθεί από το 27% στο 39%.

    Το σχέδιο που έθεσε από χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων στις νέες οικοδομές, με τα οποία θα καλύπτεται τουλάχιστον το 60% των αναγκών, αύξηση της δόμησης σε υφιστάμενα κτίρια με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για μονοκατοικίες που δεν συγκεκριμενοποιεί.


    Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/paketo-kinitron-gia-energeiaki-anavathmisi-ktirion



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.