Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πανδημία και Airbnb “εκτινάσσουν” τις τιμές των μικρών διαμερισμάτων


    Όπως κάθε χρόνο, το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα φοιτητών και γονιών για την ανεύρεση διαμερίσματος, ενώ στο “παιχνίδι” μπαίνουν και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Θα περίμενε κανείς ότι το φετινό “κυνήγι” θα ήταν πιο εύκολο λόγω της πανδημίας και της ανάγκης των ιδιοκτητών να βρουν ενοικιαστές, κάτι που θα ωθούσε τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. 

    Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, οι τιμές ειδικά των μικρών διαμερισμάτων (έως 60 τμ) είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικά σε περιοχές όπως το κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι τιμές δείχνουν αυξημένες σε ποσοστό έως και 40%

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών διαμερισμάτων είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω του Airbnb. Στην σχεδόν συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών τα είχαν καταχωρήσει σε κάποια πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που είχε οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην κατάσταση και την λειτουργικότητα του διαμερίσματος για να γίνει πιο ελκυστικό. 

    Η βραχυχρόνια μίσθωση, ειδικά σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, είχε σχεδόν “εξαφανίσει” τα προς ενοικίαση διαμερίσματα, οδηγώντας σε μεγάλα προβλήματα ειδικά σε περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Το τελευταίο διάστημα πριν την πανδημία, οι ιδιοκτήτες πολλών μικρών διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Μετρό είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακαινίσεις, με αποτέλεσμα η “πληγή” του Airbnb να εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Αθήνα. 

    Και ύστερα ήρθε η πανδημία

    Ο ερχομός της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή στις κρατήσεις μέσα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες σε κάποιες περιοχές σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

    Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την πτώση των τιμών στα προς μακροχρόνια ενοικίαση λόγω αύξησης της προσφοράς. Αντίθετα, όπως φαίνεται από τις τιμές στις διάφορες μεσιτικές πλατφόρμες, οι επενδύσεις που έχουν γίνει από τους ιδιοκτήτες έχουν περάσει στις τιμές ενοικίασης, καθώς όλοι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την “χασούρα”.

    Πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχον στραφεί στην μακροχρόνια μίσθωση, χωρίς να έχουν αφαιρέσει τα διαμερίσματα τους από τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας, κάτι που προσθέτει αναστάτωση στην αγορά και μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις αν το “χρηματιστήριο” του Airbnb δείξει έστω και μικρή αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες. 

    Σύμφωνα με τους εκτιμητές της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές είναι παροδικές, καθώς όσο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση, τόσο οι επενδύσεις τους θα αποπληρώνονται και οι τιμές θα πέφτουν.

    Ενδεικτικές τιμές ενοικίασης

    Οι τιμές σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Αθήνας αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 6% και φτάνουν μέχρι και το 40% σε περιοχές “κύρους”.

    Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα έως 45 τμ στα Εξάρχεια, το 2019 είχε ενοίκιο 250-350 ευρώ, ενώ για φέτος η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 350-420 ευρώ. Στην Πλατεία Βικτωρίας  το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ.  ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ το μήνα, σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένου ακινήτου) κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ το μήνα. “Λογική” αύξηση καταγράφουν οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από 320 έως 450 ευρώ, ενώ για διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. τα ενοίκια κινούνται από 450 έως 600 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450 έως 750 ευρώ (πάντα για επιπλωμένο διαμέρισμα) και από 450 έως 720 ευρώ.

    “Πρωταθλητής” των αυξήσεων είναι για την Αθήνα το Κολωνάκι, στο οποίο τα διαμερίσματα έως 45 τ.μ. διατίθενται από 350 έως 650 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για διαμερίσματα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνονται από 550 έως 750 ευρώ μηνιαίως.

    Αντίστοιχες αυξήσεις υπάρχουν και στις άλλες πόλεις, καθώς στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Βαρδάρη το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ.  ήταν 200 ευρώ το μήνα, σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένου ακινήτου) κυμαίνεται από 210 ευρώ έως 250 ευρώ το μήνα. Στην Κάτω Τούμπα οι τιμές των διαμερισμάτων από 50 τμ έως 60 τμ, από 280 που ήταν το 2019, φέτος κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ το μήνα. 

    Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην Πάτρα, με τα διαμερίσματα από 30 τμ έως 45 τμ τα οποία είχαν τιμές ενοικίασης από 150-170 ευρώ το μήνα, για την φετινή χρονιά να κινούνται στα 160 με 200 ευρώ το μήνα.


    Πηγή: https://emea.gr/featured/607857/pandimia-airbnb-quot-ektinassoyn-quot-tis-times-ton



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.