Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πλήρης κατάρρευση αγοραπωλησιών στην κτηματαγορά το 2015


    Αποκαρδιωτική είναι χρόνο με τον χρόνο η πορεία της αγοράς ακινήτων, αναφορικά με τη συμβολή του κλάδου στην οικονομία της χώρας, καθώς έχει πλέον υποχωρήσει δραματικά, ειδικά σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, όταν η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελούσε μαζί με τον τουρισμό την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι επενδύσεις σε κατοικίες συρρικνώθηκαν δραματικά, αποτελώντας μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, ενώ το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 7,6%.

     

    Ανάλογη πορεία καταγράφουν και άλλοι δείκτες που παρακολουθούν την πορεία της αγοράς. Για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες κατοικιών εκτιμάται ότι υποχώρησαν εκ νέου το 2015, με ρυθμό της τάξεως του 20%. Πλέον διαμορφώνονται σε επίπεδο 10% χαμηλότερο από εκείνο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετική εκτίμηση της Alpha Bank, το 2015 ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών στην αγορά κατοικίας εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 13.000 έναντι 148.000 πράξεων αγοραπωλησίας που είχαν καταγραφεί το 2007. Οι δε τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 40% από το 2008 έως σήμερα, μετά και την πτώση κατά 5,1% του προηγούμενου έτους.

     

    Ανάλογη εκτίμηση πραγματοποίησε πρόσφατα και ο κ. Γιάννης Γόρδιος, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, ο κ. Γόρδιος ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών κυμάνθηκε από 10.000 έως 15.000, μέγεθος που προκύπτει από έμμεσα στοιχεία και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει μόνο τις εκτιμήσεις ακινήτων που γίνονται για τραπεζικούς σκοπούς και όχι πραγματικές αγοραπωλησίες.

     

    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ακόμη από αυτές τις 10.000-15.000 συναλλαγές, ένα πολύ μικρό ποσοστό, πιθανώς και χαμηλότερο του 15%, αφορούσε νεόδμητες κατασκευές που πωλούνται από επαγγελματίες κατασκευαστές, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των εν λόγω πωλήσεων ήταν χαμηλότερος των 2.500, που αποτελεί και νέο ιστορικό χαμηλό.

     

    Πάντως, οι προοπτικές τουλάχιστον σε επίπεδο προσδοκιών των κατασκευαστικών και οικοδομικών επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι υψηλότερες το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη οικονομικού κλίματος, που επιμελείται το ΙΟΒΕ και αφορά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, προκύπτει αισθητή βελτίωση στον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 72,7 μονάδες, έναντι 65,5 μονάδων τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Ιανουάριος 2016), και κινήθηκε υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, όταν και είχε διαμορφωθεί στις 71,9 μονάδες.

     

    Η βελτίωση αυτή αποδίδεται στις αυξημένες προσδοκίες στον κλάδο των δημοσίων έργων, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και στην άνοδο των προσδοκιών στον κλάδο των εξοχικών κατοικιών, λόγω της εκτίμησης για υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/853669/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/plhrhs-katarreysh-agorapwlhsiwn-sthn-kthmatagora-to-2015





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.