Jump to content
 • Novatron
 • georgegaleos

  Ποιες συναλλαγές δεν μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα οι πολίτες από σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου

  "Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

  Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

  Για το λόγο αυτό, σας ενημερώνουμε ότι από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές.:

  1. Αναλήψεις μετρητών έως €400 πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
    
  2. Καταθέσεις μετρητών έως €1.000 πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
    
  3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
    
  4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
    

  Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας."

  ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΕ ... ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΆ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ... ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΣΩΣ (?)
  User Feedback


  "ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΕ ... ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΆ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ... ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΣΩΣ (?)"

  Σίγουρα. Αν και αυτές τις συναλλαγές που αναφέρει, έχω σταματήσει να τις κάνω πάνω από 15 χρόνια.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  την βάψανε οι ηλικιωμένοι....

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Εντατικοποιούνται τα σχέδια των τραπεζών για την πώληση της ακίνητης περιουσίας τους κατά το 2018, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμόδιων στελεχών, υπολογίζεται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα θα είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2017, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν τόσο η σημαντική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η συνακόλουθη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο και η ενίσχυση της ροής ακινήτων προς τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, στο χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) βρίσκονται περίπου 10.000 ακίνητα, με την πλειονότητα εξ αυτών να αφορά διαμερίσματα και κατοικίες.
    
   Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς άντλησε περί τα 55 εκατ. ευρώ από την πώληση 300 ακινήτων το 2017, ποσό που ήταν σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον ετήσιο μέσον όρο των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Κορμά, διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Real Estate και της Picar, στόχος για το 2018 είναι η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της περυσινής επίδοσης, καθώς, όπως τονίζει, «η στόχευσή μας είναι η πιο δυναμική παρουσία μας στην αγορά και η αξιοποίηση του συνόλου του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου μας, που περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών, από οικόπεδα μέχρι ξενοδοχεία και από γραφεία μέχρι καταστήματα και κατοικίες». Το 2017, το 40% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες και το 35% επαγγελματικά ακίνητα.
    

    
   Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται και από τον όμιλο της Alpha Bank. Στόχος του ομίλου είναι η άντληση εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ κατά το 2018 και ακόμα περισσότερων το 2019, καθώς εντατικοποιείται η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την ωρίμανση της διαδικασίας πώλησης σημαντικών ακινήτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αυτοτελή κτίρια γραφείων, όπως π.χ. το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Vodafone. Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου Ευάγγελο Καλαμάκη, «φέτος αναμένεται να διατεθεί σημαντικός αριθμός ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα, ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής προεργασίας 2-3 ετών».
    
   Η Eurobank έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές πωλήσεις ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα την τελευταία διετία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη ακίνητης περιουσίας του ομίλου Δέσποινα Χαμηλάκη, το 2017 συγκεντρώθηκαν έσοδα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογος είναι ο στόχος εσόδων από πωλήσεις ακινήτων και για το 2018. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι η Eurobank ελέγχει σήμερα περί τα 3.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 200 είναι επενδυτικού χαρακτήρα (π.χ. κτίρια γραφείων, καταστήματα, ξενοδοχεία κτλ.), ενώ τα υπόλοιπα 2.800 αφορούν διαμερίσματα και κατοικίες. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, με το 1/3 αυτής να αφορά στα οικιστικά ακίνητα.
    
   Με τη σειρά της, η Εθνική Τράπεζα, η οποία ελέγχει σήμερα 1.000-1.200 ακίνητα, ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φράγκου, υποδιευθυντή του τομέα ακινήτων του ομίλου της Εθνικής, εντός του προσεχούς διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η εμπορική πολιτική του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο όμιλος αναμένεται να υποδέχεται περίπου 3.000 νέα ακίνητα σε ετήσια βάση μέσω των πλειστηριασμών, δρομολογείται σειρά εργαλείων για τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, στο τέλος Μαρτίου θα είναι λειτουργική η νέα δικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων ακινήτων της Εθνικής, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και μηχανισμός για την προετοιμασία των προς πώληση ακινήτων, κυρίως μέσω χρήσης εξωτερικών συνεργατών.
    
   Οι επενδυτές ενδιαφέρονται, αλλά δεν βρίσκουν σύγχρονα κτίρια
    
   Επενδύσεις της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, κτλ.) κατά τη διάρκεια του 2017, μια υποχώρηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2016, όταν το σχετικό μέγεθος είχε υπολογιστεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, η κάμψη αυτή δεν οφείλεται στη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ή της κινητικότητας των επενδυτών, αλλά στην έλλειψη του κατάλληλου προϊόντος, δηλαδή ποιοτικών κτιρίων που να προσελκύουν το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Η έλλειψη αυτή είναι αποτέλεσμα της απουσίας νέων επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων για μακρά περίοδο, και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι και το 2016.
    
   Σύμφωνα με την κ. Δίκα Αγαπητίδου, γεν. διευθύντρια της JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, ένας ακόμα λόγος για την πτώση της αξίας των συναλλαγών το 2017 ήταν και το ότι κατά το προηγούμενο έτος σύγκρισης, δηλαδή το 2016, είχαν ολοκληρωθεί και ορισμένες πολύ μεγάλες συναλλαγές, απόρροια πολύμηνων διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα η πώληση του Hilton και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης, οι πωλήσεις ακινήτων το 2017 θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες, εφόσον υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, να προχωρούν και σε πωλήσεις ακινήτων τους πέραν των μακροχρόνιων εκμισθώσεων. Επίσης, αρκετά ακίνητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος, επί του παρόντος, βρίσκονται ως ενέχυρο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
    
   «Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη που επενδύθηκαν, τη μερίδα του λέοντος (41%) καταλαμβάνουν οι συναλλαγές μεταξύ 1 - 5 εκατ. ευρώ, με δεύτερη (28%) την κατηγορία που δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και τρίτη (20%) αυτή που αφορά συμφωνίες μεταξύ 5 - 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπήρξε και μια συναλλαγή άνω των 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 190,6 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την εξαγορά του 50% του The Mall Athens από τον όμιλο της Lamda Development (πωλητής η HSBC)», αναφέρει η κ. Αγαπητίδου.
    
   Οσον αφορά την κατανομή ανά κλάδο, το 51% των επενδύσεων αφορούσε εμπορικά ακίνητα (καταστήματα και εμπορικά κέντρα), έναντι μεριδίου αγοράς μόλις 3% που είχε καταλάβει το 2016. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα ξενοδοχειακά ακίνητα με 23% (από 83% το 2016), με ορισμένες από τις πράξεις που ξεχώρισαν να είναι η αγορά του Athens Ledra από τη Hines προς 33 εκατ. ευρώ και αυτή του Amathus από τη London & Regional προς 30 εκατ. ευρώ.
    
   Τα κτίρια γραφείων κατέλαβαν μερίδιο 9% το 2017 έναντι 8% το 2016, ωστόσο εκτιμάται ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν ήταν διαθέσιμα προς πώληση περισσότερα ακίνητα του είδους. Η μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή δεν προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά από τον δημόσιο, καθώς η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην αγορά του κτιρίου ιδιοκτησίας Synergo, που στέγαζε στο παρελθόν τον ΟΠΑΠ με τίμημα που φημολογείται ότι προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
    
   Τα επαγγελματικά ακίνητα προσφέρουν από τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη
    
   Η παρούσα οικονομική συγκυρία θεωρείται ως η καλύτερη των τελευταίων ετών για την τόνωση των επενδύσεων στο ελληνικό real estate, κάτι που έχουν αντιληφθεί ασφαλώς και οι διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες άλλωστε εισπράττουν σε καθημερινή βάση και το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων θεσμικών επενδυτών για ακίνητα εισοδήματος, όπως κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα και ασφαλώς ξενοδοχειακές μονάδες. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η συνεχής υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή των ξένων επενδυτών προς την εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία προσφέρει αισθητά υψηλότερες αποδόσεις, τάση από την οποία προσδοκούμε να επωφεληθούμε τόσο εμείς, όσο και οι τράπεζες. «Η κινητικότητα των επενδυτών οφείλεται στο ότι το ρίσκο της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με πριν από ένα ή δύο χρόνια, κάτι που αντανακλάται και στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις θα πρέπει να στραφούν σε άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως η αγορά ακινήτων», τονίζει ο κ. Χρυσικός.
    
   Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφερόμενες αποδόσεις στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων είναι εξαιρετικά ελκυστικές συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς κινούνται μεταξύ 7,5%-9% για γραφεία, καταστήματα και εμπορικά κέντρα (και ακόμα υψηλότερα για αποθήκες-logistics), τη στιγμή που σε άλλες ώριμες αγορές, ακόμα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι συνηθέστερες αποδόσεις δύσκολα ξεπερνούν το 6%-6,5% και κατά κανόνα κινούνται στο 4%-5%. Οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται στις ελκυστικές αξίες των ελληνικών επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και στην ανοδική πορεία των ενοικίων τους τελευταίους μήνες, ιδίως για ακίνητα πρώτης προβολής.
    
   Αν στα παραπάνω προστεθεί και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, καθίσταται σαφές ότι η ελληνική αγορά ακινήτων διανύει τις καλύτερες ημέρες της από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα. Οπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, «οι τιμές των “prime” ακινήτων αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω αυξητικές τάσεις. Η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του “ρίσκου χώρας” (country risk) και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάταξη του κλάδου των ακινήτων».
    
   Δεδομένης πάντως της υφιστάμενης ζήτησης, ιδίως για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, εκτιμάται ότι η ανταπόκριση προς τα πωλούμενα ακίνητα από τις συστημικές τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, εφόσον ασφαλώς οι αποτιμήσεις κριθούν ελκυστικές. Οπως τονίζουν, χαρακτηριστικά, στελέχη της αγοράς ακινήτων, αναμφίβολα οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλότερες σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου οι ζητούμενες τιμές είναι υψηλότερες απ’ ό,τι ίσως θα επέτρεπε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
    
   Την όλη διαδικασία και κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικιστικά ακίνητα που θα περιέλθουν στην κατοχή των τραπεζών τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των πλειστηριασμών, φαίνεται πως διευκολύνει σημαντικά η εκτίναξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. Airbnb, HomeAway, Booking κτλ.). Χάρις στο μεγάλο μισθωτικό ενδιαφέρον έχουν αυξηθεί και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες προς εκμετάλλευση σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
    
   Τα κόκκινα δάνεια
    
   Ο μεγαλύτερος όγκος των μεγάλων και επενδυτικού χαρακτήρα ακινήτων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας «κρύβεται» πίσω από μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Η σταδιακή απελευθέρωση του κτιριακού αυτού όγκου από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να τροφοδοτήσει μεγάλη ζήτηση.
    
   Τα υποκαταστήματα
    
   Ακίνητα περιέρχονται στις τράπεζες και από τον εξορθολογισμό του δικτύου των καταστημάτων τους. Για παράδειγμα, η Eurobank διαθέτει σήμερα περίπου 40 ακίνητα που στο παρελθόν στέγαζαν τραπεζικά υποκαταστήματα του ομίλου. Για τα ακίνητα αυτά αναζητούνται –όπου απαιτείται– μισθωτές, προκειμένου να μεταπωληθούν σε υψηλότερη τιμή.
    
   Οι υπεραξίες
    
   Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναπτύξει πολυσχιδή παρουσία στην αγορά ακινήτων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τουλάχιστον μέχρι την περίοδο 2007-2008, αποκτώντας ή αξιοποιώντας εμβληματικά ακίνητα. Σήμερα, η δυναμική αυτή φαίνεται πως επανενεργοποιείται, με αφορμή τις σημαντικές υπεραξίες που κρύβονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου.
    
   Πηγή: http://www.kathimerini.gr/948032/article/oikonomia/real-estate/esoda-300-ekat-apo-thn-pwlhsh-akinhtwn
  • By Engineer
   Εντατικοποιούνται τα σχέδια των τραπεζών για την πώληση της ακίνητης περιουσίας τους κατά το 2018, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμόδιων στελεχών, υπολογίζεται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα θα είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2017, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν τόσο η σημαντική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η συνακόλουθη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο και η ενίσχυση της ροής ακινήτων προς τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, στο χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) βρίσκονται περίπου 10.000 ακίνητα, με την πλειονότητα εξ αυτών να αφορά διαμερίσματα και κατοικίες.
    
   Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς άντλησε περί τα 55 εκατ. ευρώ από την πώληση 300 ακινήτων το 2017, ποσό που ήταν σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον ετήσιο μέσον όρο των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Κορμά, διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Real Estate και της Picar, στόχος για το 2018 είναι η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της περυσινής επίδοσης, καθώς, όπως τονίζει, «η στόχευσή μας είναι η πιο δυναμική παρουσία μας στην αγορά και η αξιοποίηση του συνόλου του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου μας, που περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών, από οικόπεδα μέχρι ξενοδοχεία και από γραφεία μέχρι καταστήματα και κατοικίες». Το 2017, το 40% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες και το 35% επαγγελματικά ακίνητα.
    

    
   Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται και από τον όμιλο της Alpha Bank. Στόχος του ομίλου είναι η άντληση εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ κατά το 2018 και ακόμα περισσότερων το 2019, καθώς εντατικοποιείται η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την ωρίμανση της διαδικασίας πώλησης σημαντικών ακινήτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αυτοτελή κτίρια γραφείων, όπως π.χ. το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Vodafone. Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου Ευάγγελο Καλαμάκη, «φέτος αναμένεται να διατεθεί σημαντικός αριθμός ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα, ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής προεργασίας 2-3 ετών».
    
   Η Eurobank έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές πωλήσεις ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα την τελευταία διετία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη ακίνητης περιουσίας του ομίλου Δέσποινα Χαμηλάκη, το 2017 συγκεντρώθηκαν έσοδα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογος είναι ο στόχος εσόδων από πωλήσεις ακινήτων και για το 2018. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι η Eurobank ελέγχει σήμερα περί τα 3.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 200 είναι επενδυτικού χαρακτήρα (π.χ. κτίρια γραφείων, καταστήματα, ξενοδοχεία κτλ.), ενώ τα υπόλοιπα 2.800 αφορούν διαμερίσματα και κατοικίες. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, με το 1/3 αυτής να αφορά στα οικιστικά ακίνητα.
    
   Με τη σειρά της, η Εθνική Τράπεζα, η οποία ελέγχει σήμερα 1.000-1.200 ακίνητα, ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φράγκου, υποδιευθυντή του τομέα ακινήτων του ομίλου της Εθνικής, εντός του προσεχούς διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η εμπορική πολιτική του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο όμιλος αναμένεται να υποδέχεται περίπου 3.000 νέα ακίνητα σε ετήσια βάση μέσω των πλειστηριασμών, δρομολογείται σειρά εργαλείων για τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, στο τέλος Μαρτίου θα είναι λειτουργική η νέα δικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων ακινήτων της Εθνικής, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και μηχανισμός για την προετοιμασία των προς πώληση ακινήτων, κυρίως μέσω χρήσης εξωτερικών συνεργατών.
    
   Οι επενδυτές ενδιαφέρονται, αλλά δεν βρίσκουν σύγχρονα κτίρια
    
   Επενδύσεις της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, κτλ.) κατά τη διάρκεια του 2017, μια υποχώρηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2016, όταν το σχετικό μέγεθος είχε υπολογιστεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, η κάμψη αυτή δεν οφείλεται στη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ή της κινητικότητας των επενδυτών, αλλά στην έλλειψη του κατάλληλου προϊόντος, δηλαδή ποιοτικών κτιρίων που να προσελκύουν το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Η έλλειψη αυτή είναι αποτέλεσμα της απουσίας νέων επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων για μακρά περίοδο, και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι και το 2016.
    
   Σύμφωνα με την κ. Δίκα Αγαπητίδου, γεν. διευθύντρια της JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, ένας ακόμα λόγος για την πτώση της αξίας των συναλλαγών το 2017 ήταν και το ότι κατά το προηγούμενο έτος σύγκρισης, δηλαδή το 2016, είχαν ολοκληρωθεί και ορισμένες πολύ μεγάλες συναλλαγές, απόρροια πολύμηνων διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα η πώληση του Hilton και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης, οι πωλήσεις ακινήτων το 2017 θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες, εφόσον υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, να προχωρούν και σε πωλήσεις ακινήτων τους πέραν των μακροχρόνιων εκμισθώσεων. Επίσης, αρκετά ακίνητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος, επί του παρόντος, βρίσκονται ως ενέχυρο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
    
   «Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη που επενδύθηκαν, τη μερίδα του λέοντος (41%) καταλαμβάνουν οι συναλλαγές μεταξύ 1 - 5 εκατ. ευρώ, με δεύτερη (28%) την κατηγορία που δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και τρίτη (20%) αυτή που αφορά συμφωνίες μεταξύ 5 - 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπήρξε και μια συναλλαγή άνω των 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 190,6 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την εξαγορά του 50% του The Mall Athens από τον όμιλο της Lamda Development (πωλητής η HSBC)», αναφέρει η κ. Αγαπητίδου.
    
   Οσον αφορά την κατανομή ανά κλάδο, το 51% των επενδύσεων αφορούσε εμπορικά ακίνητα (καταστήματα και εμπορικά κέντρα), έναντι μεριδίου αγοράς μόλις 3% που είχε καταλάβει το 2016. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα ξενοδοχειακά ακίνητα με 23% (από 83% το 2016), με ορισμένες από τις πράξεις που ξεχώρισαν να είναι η αγορά του Athens Ledra από τη Hines προς 33 εκατ. ευρώ και αυτή του Amathus από τη London & Regional προς 30 εκατ. ευρώ.
    
   Τα κτίρια γραφείων κατέλαβαν μερίδιο 9% το 2017 έναντι 8% το 2016, ωστόσο εκτιμάται ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν ήταν διαθέσιμα προς πώληση περισσότερα ακίνητα του είδους. Η μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή δεν προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά από τον δημόσιο, καθώς η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην αγορά του κτιρίου ιδιοκτησίας Synergo, που στέγαζε στο παρελθόν τον ΟΠΑΠ με τίμημα που φημολογείται ότι προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
    
   Τα επαγγελματικά ακίνητα προσφέρουν από τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη
    
   Η παρούσα οικονομική συγκυρία θεωρείται ως η καλύτερη των τελευταίων ετών για την τόνωση των επενδύσεων στο ελληνικό real estate, κάτι που έχουν αντιληφθεί ασφαλώς και οι διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες άλλωστε εισπράττουν σε καθημερινή βάση και το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων θεσμικών επενδυτών για ακίνητα εισοδήματος, όπως κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα και ασφαλώς ξενοδοχειακές μονάδες. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η συνεχής υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή των ξένων επενδυτών προς την εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία προσφέρει αισθητά υψηλότερες αποδόσεις, τάση από την οποία προσδοκούμε να επωφεληθούμε τόσο εμείς, όσο και οι τράπεζες. «Η κινητικότητα των επενδυτών οφείλεται στο ότι το ρίσκο της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με πριν από ένα ή δύο χρόνια, κάτι που αντανακλάται και στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις θα πρέπει να στραφούν σε άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως η αγορά ακινήτων», τονίζει ο κ. Χρυσικός.
    
   Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφερόμενες αποδόσεις στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων είναι εξαιρετικά ελκυστικές συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς κινούνται μεταξύ 7,5%-9% για γραφεία, καταστήματα και εμπορικά κέντρα (και ακόμα υψηλότερα για αποθήκες-logistics), τη στιγμή που σε άλλες ώριμες αγορές, ακόμα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι συνηθέστερες αποδόσεις δύσκολα ξεπερνούν το 6%-6,5% και κατά κανόνα κινούνται στο 4%-5%. Οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται στις ελκυστικές αξίες των ελληνικών επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και στην ανοδική πορεία των ενοικίων τους τελευταίους μήνες, ιδίως για ακίνητα πρώτης προβολής.
    
   Αν στα παραπάνω προστεθεί και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, καθίσταται σαφές ότι η ελληνική αγορά ακινήτων διανύει τις καλύτερες ημέρες της από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα. Οπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, «οι τιμές των “prime” ακινήτων αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω αυξητικές τάσεις. Η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του “ρίσκου χώρας” (country risk) και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάταξη του κλάδου των ακινήτων».
    
   Δεδομένης πάντως της υφιστάμενης ζήτησης, ιδίως για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, εκτιμάται ότι η ανταπόκριση προς τα πωλούμενα ακίνητα από τις συστημικές τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, εφόσον ασφαλώς οι αποτιμήσεις κριθούν ελκυστικές. Οπως τονίζουν, χαρακτηριστικά, στελέχη της αγοράς ακινήτων, αναμφίβολα οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλότερες σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου οι ζητούμενες τιμές είναι υψηλότερες απ’ ό,τι ίσως θα επέτρεπε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
    
   Την όλη διαδικασία και κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικιστικά ακίνητα που θα περιέλθουν στην κατοχή των τραπεζών τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των πλειστηριασμών, φαίνεται πως διευκολύνει σημαντικά η εκτίναξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. Airbnb, HomeAway, Booking κτλ.). Χάρις στο μεγάλο μισθωτικό ενδιαφέρον έχουν αυξηθεί και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες προς εκμετάλλευση σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
    
   Τα κόκκινα δάνεια
    
   Ο μεγαλύτερος όγκος των μεγάλων και επενδυτικού χαρακτήρα ακινήτων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας «κρύβεται» πίσω από μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Η σταδιακή απελευθέρωση του κτιριακού αυτού όγκου από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να τροφοδοτήσει μεγάλη ζήτηση.
    
   Τα υποκαταστήματα
    
   Ακίνητα περιέρχονται στις τράπεζες και από τον εξορθολογισμό του δικτύου των καταστημάτων τους. Για παράδειγμα, η Eurobank διαθέτει σήμερα περίπου 40 ακίνητα που στο παρελθόν στέγαζαν τραπεζικά υποκαταστήματα του ομίλου. Για τα ακίνητα αυτά αναζητούνται –όπου απαιτείται– μισθωτές, προκειμένου να μεταπωληθούν σε υψηλότερη τιμή.
    
   Οι υπεραξίες
    
   Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναπτύξει πολυσχιδή παρουσία στην αγορά ακινήτων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τουλάχιστον μέχρι την περίοδο 2007-2008, αποκτώντας ή αξιοποιώντας εμβληματικά ακίνητα. Σήμερα, η δυναμική αυτή φαίνεται πως επανενεργοποιείται, με αφορμή τις σημαντικές υπεραξίες που κρύβονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου.
    
   Πηγή: http://www.kathimeri...pwlhsh-akinhtwn
    
   Click here to view the είδηση
  • By Pavlos33
   Σε σωτήρια συμφωνία για τους ισολογισμούς των τραπεζών εν όψει των stress tests, αλλά και για τη στήριξη των τιμών στην αγορά του real estate, έχουν καταλήξει ΕΚΤ (SSM) και τράπεζες.
   Σύμφωνα με το "deal" των δύο πλευρών, υπολογίζεται ότι το 75% των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέχρι και μέσα στην επόμενη χρονιά, θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες μέσω της επιτρεπόμενης τακτικής των credit bids.
   Αυτό σημαίνει ότι στις ελληνικές τράπεζες θα επιτραπεί να αποκτήσουν ενδεχομένως πάνω από 10.000 ακίνητα από αυτά που θα βγάζουν οι ίδιες σε πλειστηριασμό, αγοράζοντάς τα στην τιμή πρώτης εκκίνησης. Αυτή η τιμή θα είναι περίπου η ίδια με αυτή που τα ακίνητα είναι "χρεωμένα" στους ισολογισμούς τους.
   Η δυνατότητα αυτή προφανώς δεν συνάδει με την τραπεζική λειτουργία, αφού μετατρέπει τις τράπεζες σε εταιρείες ακινήτων. Θα εφαρμοστεί όμως εκτάκτως και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με διττό στόχο.
   Αφενός, να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων εξαιτίας των μαζικών πλειστηριασμών, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 40% από την έναρξη της κρίσης.
   Αφετέρου, να επιτρέψει στις τράπεζες να πάνε στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου με βελτιωμένη την εικόνα των ισολογισμών τους και προστατευμένα τα κεφάλαιά τους από ζημίες που θα κατέγραφαν στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί απαξίωναν τα ακίνητα στην αγορά .
   Η πορεία του "deal" SSM και τραπεζών θα παρακολουθείται από τον επόπτη, ο οποίος, κάποια στιγμή μέσα στο 2018, αναμένεται να θέσει στις τράπεζες τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα πρέπει να μεταπωλήσουν τα ακίνητα που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς.
   Σύνθετη πρόκληση
   Το υπόβαθρο της συμφωνίας SSM - τραπεζών έχει μπει πολύ νωρίτερα από την καθυστερημένη έναρξη των πλειστηριασμών, με απώτερο ζητούμενο να συνδυαστεί η επιτάχυνση στις ανακτήσεις ενεχύρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (και άρα η γρηγορότερη μείωση των NPEs), με τη διαφύλαξη της αξίας των ενεχύρων αυτών. Και όλο αυτό, κατά τρόπο που να καθίσταται εφικτό σε μια οικονομία με κρίση και έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, και επιπλέον χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την πορεία των ελληνικών τραπεζών προς τα πανευρωπαϊκά stress tests.
   Η απάντηση στη σύνθετη αυτή πρόκληση δίνεται με την παροχή δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν οι ίδιες ως αγοραστές πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών, αλλάζοντας στην ουσία την ταυτότητα των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα καταγραφούν ενισχυτικά στους ισολογισμούς τους.
   Έτσι, οι τράπεζες θα καταγράψουν σημερινές επισφαλείς απαιτήσεις τους ως πάγια στοιχεία τους, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό και τη ζητούμενη δραστικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
   Το σχέδιο
   Στο πλαίσιο αυτό και βάσει του σχεδίου της συμφωνίας με τον SSM, οι τράπεζες δεν θα αφήσουν κανέναν από τους πλειστηριασμούς να καταλήξει άγονος, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Ακόμα περισσότερο, θα επιδιώξουν ο πλειστηριασμός των ακινήτων να μην πάει σε δεύτερο ή τρίτο γύρο, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω στο 80% ή στο 60%-65% η τιμή πρώτης εκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, εφόσον θα διαβλέπουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα προς πλειστηριασμό ακίνητα, θα "χτυπούν" οι ίδιες τα ακίνητα, σε τιμές που δεν θα απαξιώνουν τις αξίες στις οποίες τα έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Ο στόχος είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση προβλέψεων και αξίας ενεχύρων που έχουν γραμμένες στα βιβλία τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι, ώστε όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά, να μη γράψουν ζημίες.
   Και αυτό διότι ο SSM δεν αρκείται στο να μην αποβούν άκαρποι οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες να αγοράσουν απλώς τα ακίνητα, εμφανίζοντας ανάκτηση ενεχύρων. Το μείζον, για το οποίο έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες, είναι να μπορούν να μεταπωλήσουν τα ακίνητα στις τιμές που θα τα αγοράσουν.
   Για τις τράπεζες, οι αγορές των ακινήτων κατά πλειοψηφία από τις ίδιες στους πλειστηριασμούς, θα μειώσουν μεν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αυξήσουν όμως το σύνολο των risk weighted assets από πλευράς παγίων.
   Τα risk weighted assets είναι τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.
   Έτσι, ενώ στην περίπτωση ενός δανείου οι τράπεζες πρέπει να παρακρατούν κεφάλαια ίσα με το 8% του 100% του ποσού που έχουν χορηγήσει, για τα ακίνητα πρέπει να υπολογίζουν το 8% στο 150% της αξίας των ακινήτων. Η υποχρέωση αυτή θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αυξημένες ανάγκες για παρακρατούμενα κεφάλαια συνεπεία της αύξησης του όγκου των ακινήτων που θα περιέλθουν σε αυτές από πλειστηριασμούς και τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν.
   Δεν θα οδηγήσει, όμως, σε κεφαλαιακές ζημίες ενόψει των stress tests, αφού οι τράπεζες θα κερδίσουν χρόνο για να εκποιήσουν τα ενέχυρά τους μελλοντικά.
   Όταν –όπως ποντάρουν– η οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη φάση, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα έχει τονωθεί και τα προσφερόμενα τιμήματα θα έχουν ενισχυθεί.
   Το στοίχημα της ανάπτυξης
   Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον ώστε να επιτρέψει τη μέγιστη αξία ανάκτησης των ενεχύρων των τραπεζών.
   Κατά τις διαβουλεύσεις τους με τον SSM ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της σχεδιαζόμενης γραμμής άμυνας που κατέληξε στο "deal" με τις εποπτικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκτιμήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα απαιτηθούν 3-5 χρόνια για την πλήρη ανάκτηση της αξίας των ενεχύρων τους. Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίτερα ακίνητα από το στοκ που θα έχουν σωρεύσει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα γράψουν ζημίες. Κατόπιν αυτού, το προσδοκώμενο είναι να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη της Οικονομίας έτσι ώστε οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν και οι τράπεζες να καταφέρουν να πάρουν το upside των τιμών από τα επίπεδα αγοράς.
   Στο ρίσκο να μεταπωλήσουν τα ακίνητα με ζημία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που θα έχουν εν τω μεταξύ οι τράπεζες από τη διακράτηση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ετησίως στο 5%, ενώ υπολογισμένο στην 5ετία –που είναι ο μέγιστος χρόνος στον οποίο οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να έχουν ανακτήσει τις αξίες των ενεχύρων τους–, ανεβαίνει στο 25%. Πρόκειται για κόστος που οι τράπεζες θα πάρουν εμπροσθοβαρώς, προβαίνοντας στα impairments (απομειώσεις) των ακινήτων στους ισολογισμούς τους.
   Και όλα τα παραπάνω καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή εφόσον οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ήδη τις αναλογούσες προβλέψεις για την κάλυψη των δανείων που έχουν δώσει και δεν εξυπηρετούνται.
   Η μεταπώληση
   Προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεταπώληση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να είναι έτοιμες στον χρονικό ορίζοντα που θα τους θέσει ο SSM, οι τράπεζες αναμένεται πολύ σύντομα να αναζητήσουν συνεργασίες με διεθνή open funds ακινήτων και εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα, με προοπτική μαζικής μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια συμμετοχής στα open funds ακινήτων, προσδοκώντας να κερδίσουν από την υπεραξία που θα δημιουργεί η διαχείριση των ακινήτων από αυτά.
   Γενικότερα, οι ανάγκες που θα προκύψουν για τις τράπεζες ως επακόλουθο των αγορών ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, θα αφορούν και την τακτοποίηση των ακινήτων αυτών. Και αυτό διότι ενώ η αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό μπορεί να γίνεται χωρίς την απαίτηση για έλεγχο του ακινήτου, για τη μεταπώληση το ακίνητο πρέπει να είναι πλήρως τακτοποιημένο. Πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα οι τράπεζες θα χρειαστούν την τεχνογνωσία και τη συνδρομή εταιρειών εξειδικευμένων στη διαχείριση ακινήτων, καταρχάς για τον τεχνικό και νομικό έλεγχο των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς.
   Η τακτοποίηση των ακινήτων, μάλιστα, θα επεκταθεί σε όλο το χαρτοφυλάκιο ενεχύρων, μη εξυπηρετούμενων αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο και τον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών πλειστηριασμών.
   Σημειώνεται ότι σήμερα στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών επικρατεί χαοτική κατάσταση, αφού το ίδιο ακίνητο μπορεί να είναι περασμένο ως διπλό και τριπλό collateral (δηλαδή να συνιστά εμπράγματη εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνειο), μπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραμμένο και με άλλο κωδικό (π.χ. άλλο κωδικό να φέρει το διαμέρισμα, άλλο το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εμφανίζονται ψευδή μισθώματα σε ακίνητα, να μην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να μην έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές να μην μπορούν να καταστούν δυνατές.
   Η πρεμιέρα και τα e - auctions
   Η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών και η επανεκκίνηση των φυσικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου στα Ειρηνοδικεία, έγινε επεισοδιακά, με ΜΑΤ, ξύλο, ύβρεις, ρίψη χημικών, τραυματισμούς και την κυβέρνηση να υπερασπίζεται το δίκαιο και αναγκαίο των πλειστηριασμών, ειδικά στις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.
   Με ηλεκτρονική μορφή έγιναν οι πρώτοι 2 πολλαπλοί πλειστηριασμοί (πρόκειται για πλειστηριασμούς που γίνονται για περισσότερα από ένα ακίνητα με ενιαία διαδικασία) με επισπεύδουσα τη Eurobank. O πρώτος αφορούσε 4 αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ και απέβη άγονος, ο δεύτερος αφορούσε μεζονέτα 360 τ.μ. με 2 θέσεις στάθμευσης στην Κηφισιά και κατακυρώθηκε στην επισπεύδουσα τράπεζα έναντι 780.000 ευρώ.
   Για την ερχόμενη Τετάρτη 6/12, μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα αφορούν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μάρτιο - Σεπτέμβριο προγραμματίζονται μηνιαίως 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα ανέβουν στους 2.000 σε μηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
   Σταδιακά, οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα αντικατασταθούν πλήρως από τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού από την έδρα του συμβολαιογράφου.
   Ο νόμος (4472/2017 με τον οποίο επήλθε σειρά τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και με το άρθρο 959 Α ορίζει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), προβλέπει ότι με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (σε πρώτη φάση, πάντως, e-auctions θα γίνονται μόνο Τετάρτες). Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι επιθυμεί ο πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά.
   Έδρα του πλειστηριασμού που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο θα είναι το γραφείο του συμβολαιογράφου. Με το νέο σύστημα, στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
   Τα στοιχεία των προς πλειστηριασμό ακινήτων (περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά, αποτίμηση) θα δημοσιεύονται σε δικτυακή πύλη, η οποία θα συνδέεται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί.
   Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλουν τις προσφορές τους. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής της.
   Σημειώνεται ότι το σύστημα θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, αλλά όχι στοιχεία για τον προσφέροντα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.
   Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαφοροποιεί την προδικασία για τους πλειστηριασμούς σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει ήδη ο νόμος.
   Από τη Νένα Μαλλιάρα
   *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
   Πηγή: http://www.capital.gr/oikonomia/3258418/to-megalo-deal-piso-apo-tous-pleistiriasmous
  • By Pavlos33
   Σε σωτήρια συμφωνία για τους ισολογισμούς των τραπεζών εν όψει των stress tests, αλλά και για τη στήριξη των τιμών στην αγορά του real estate, έχουν καταλήξει ΕΚΤ (SSM) και τράπεζες.
   Σύμφωνα με το "deal" των δύο πλευρών, υπολογίζεται ότι το 75% των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέχρι και μέσα στην επόμενη χρονιά, θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες μέσω της επιτρεπόμενης τακτικής των credit bids.
   Αυτό σημαίνει ότι στις ελληνικές τράπεζες θα επιτραπεί να αποκτήσουν ενδεχομένως πάνω από 10.000 ακίνητα από αυτά που θα βγάζουν οι ίδιες σε πλειστηριασμό, αγοράζοντάς τα στην τιμή πρώτης εκκίνησης. Αυτή η τιμή θα είναι περίπου η ίδια με αυτή που τα ακίνητα είναι "χρεωμένα" στους ισολογισμούς τους.
   Η δυνατότητα αυτή προφανώς δεν συνάδει με την τραπεζική λειτουργία, αφού μετατρέπει τις τράπεζες σε εταιρείες ακινήτων. Θα εφαρμοστεί όμως εκτάκτως και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με διττό στόχο.
   Αφενός, να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων εξαιτίας των μαζικών πλειστηριασμών, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 40% από την έναρξη της κρίσης.
   Αφετέρου, να επιτρέψει στις τράπεζες να πάνε στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου με βελτιωμένη την εικόνα των ισολογισμών τους και προστατευμένα τα κεφάλαιά τους από ζημίες που θα κατέγραφαν στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί απαξίωναν τα ακίνητα στην αγορά .
   Η πορεία του "deal" SSM και τραπεζών θα παρακολουθείται από τον επόπτη, ο οποίος, κάποια στιγμή μέσα στο 2018, αναμένεται να θέσει στις τράπεζες τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα πρέπει να μεταπωλήσουν τα ακίνητα που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς.
   Σύνθετη πρόκληση
   Το υπόβαθρο της συμφωνίας SSM - τραπεζών έχει μπει πολύ νωρίτερα από την καθυστερημένη έναρξη των πλειστηριασμών, με απώτερο ζητούμενο να συνδυαστεί η επιτάχυνση στις ανακτήσεις ενεχύρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (και άρα η γρηγορότερη μείωση των NPEs), με τη διαφύλαξη της αξίας των ενεχύρων αυτών. Και όλο αυτό, κατά τρόπο που να καθίσταται εφικτό σε μια οικονομία με κρίση και έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, και επιπλέον χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την πορεία των ελληνικών τραπεζών προς τα πανευρωπαϊκά stress tests.
   Η απάντηση στη σύνθετη αυτή πρόκληση δίνεται με την παροχή δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν οι ίδιες ως αγοραστές πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών, αλλάζοντας στην ουσία την ταυτότητα των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα καταγραφούν ενισχυτικά στους ισολογισμούς τους.
   Έτσι, οι τράπεζες θα καταγράψουν σημερινές επισφαλείς απαιτήσεις τους ως πάγια στοιχεία τους, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό και τη ζητούμενη δραστικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
   Το σχέδιο
   Στο πλαίσιο αυτό και βάσει του σχεδίου της συμφωνίας με τον SSM, οι τράπεζες δεν θα αφήσουν κανέναν από τους πλειστηριασμούς να καταλήξει άγονος, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Ακόμα περισσότερο, θα επιδιώξουν ο πλειστηριασμός των ακινήτων να μην πάει σε δεύτερο ή τρίτο γύρο, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω στο 80% ή στο 60%-65% η τιμή πρώτης εκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, εφόσον θα διαβλέπουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα προς πλειστηριασμό ακίνητα, θα "χτυπούν" οι ίδιες τα ακίνητα, σε τιμές που δεν θα απαξιώνουν τις αξίες στις οποίες τα έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Ο στόχος είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση προβλέψεων και αξίας ενεχύρων που έχουν γραμμένες στα βιβλία τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι, ώστε όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά, να μη γράψουν ζημίες.
   Και αυτό διότι ο SSM δεν αρκείται στο να μην αποβούν άκαρποι οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες να αγοράσουν απλώς τα ακίνητα, εμφανίζοντας ανάκτηση ενεχύρων. Το μείζον, για το οποίο έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες, είναι να μπορούν να μεταπωλήσουν τα ακίνητα στις τιμές που θα τα αγοράσουν.
   Για τις τράπεζες, οι αγορές των ακινήτων κατά πλειοψηφία από τις ίδιες στους πλειστηριασμούς, θα μειώσουν μεν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αυξήσουν όμως το σύνολο των risk weighted assets από πλευράς παγίων.
   Τα risk weighted assets είναι τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.
   Έτσι, ενώ στην περίπτωση ενός δανείου οι τράπεζες πρέπει να παρακρατούν κεφάλαια ίσα με το 8% του 100% του ποσού που έχουν χορηγήσει, για τα ακίνητα πρέπει να υπολογίζουν το 8% στο 150% της αξίας των ακινήτων. Η υποχρέωση αυτή θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αυξημένες ανάγκες για παρακρατούμενα κεφάλαια συνεπεία της αύξησης του όγκου των ακινήτων που θα περιέλθουν σε αυτές από πλειστηριασμούς και τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν.
   Δεν θα οδηγήσει, όμως, σε κεφαλαιακές ζημίες ενόψει των stress tests, αφού οι τράπεζες θα κερδίσουν χρόνο για να εκποιήσουν τα ενέχυρά τους μελλοντικά.
   Όταν –όπως ποντάρουν– η οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη φάση, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα έχει τονωθεί και τα προσφερόμενα τιμήματα θα έχουν ενισχυθεί.
   Το στοίχημα της ανάπτυξης
   Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον ώστε να επιτρέψει τη μέγιστη αξία ανάκτησης των ενεχύρων των τραπεζών.
   Κατά τις διαβουλεύσεις τους με τον SSM ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της σχεδιαζόμενης γραμμής άμυνας που κατέληξε στο "deal" με τις εποπτικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκτιμήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα απαιτηθούν 3-5 χρόνια για την πλήρη ανάκτηση της αξίας των ενεχύρων τους. Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίτερα ακίνητα από το στοκ που θα έχουν σωρεύσει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα γράψουν ζημίες. Κατόπιν αυτού, το προσδοκώμενο είναι να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη της Οικονομίας έτσι ώστε οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν και οι τράπεζες να καταφέρουν να πάρουν το upside των τιμών από τα επίπεδα αγοράς.
   Στο ρίσκο να μεταπωλήσουν τα ακίνητα με ζημία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που θα έχουν εν τω μεταξύ οι τράπεζες από τη διακράτηση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ετησίως στο 5%, ενώ υπολογισμένο στην 5ετία –που είναι ο μέγιστος χρόνος στον οποίο οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να έχουν ανακτήσει τις αξίες των ενεχύρων τους–, ανεβαίνει στο 25%. Πρόκειται για κόστος που οι τράπεζες θα πάρουν εμπροσθοβαρώς, προβαίνοντας στα impairments (απομειώσεις) των ακινήτων στους ισολογισμούς τους.
   Και όλα τα παραπάνω καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή εφόσον οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ήδη τις αναλογούσες προβλέψεις για την κάλυψη των δανείων που έχουν δώσει και δεν εξυπηρετούνται.
   Η μεταπώληση
   Προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεταπώληση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να είναι έτοιμες στον χρονικό ορίζοντα που θα τους θέσει ο SSM, οι τράπεζες αναμένεται πολύ σύντομα να αναζητήσουν συνεργασίες με διεθνή open funds ακινήτων και εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα, με προοπτική μαζικής μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια συμμετοχής στα open funds ακινήτων, προσδοκώντας να κερδίσουν από την υπεραξία που θα δημιουργεί η διαχείριση των ακινήτων από αυτά.
   Γενικότερα, οι ανάγκες που θα προκύψουν για τις τράπεζες ως επακόλουθο των αγορών ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, θα αφορούν και την τακτοποίηση των ακινήτων αυτών. Και αυτό διότι ενώ η αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό μπορεί να γίνεται χωρίς την απαίτηση για έλεγχο του ακινήτου, για τη μεταπώληση το ακίνητο πρέπει να είναι πλήρως τακτοποιημένο. Πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα οι τράπεζες θα χρειαστούν την τεχνογνωσία και τη συνδρομή εταιρειών εξειδικευμένων στη διαχείριση ακινήτων, καταρχάς για τον τεχνικό και νομικό έλεγχο των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς.
   Η τακτοποίηση των ακινήτων, μάλιστα, θα επεκταθεί σε όλο το χαρτοφυλάκιο ενεχύρων, μη εξυπηρετούμενων αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο και τον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών πλειστηριασμών.
   Σημειώνεται ότι σήμερα στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών επικρατεί χαοτική κατάσταση, αφού το ίδιο ακίνητο μπορεί να είναι περασμένο ως διπλό και τριπλό collateral (δηλαδή να συνιστά εμπράγματη εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνειο), μπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραμμένο και με άλλο κωδικό (π.χ. άλλο κωδικό να φέρει το διαμέρισμα, άλλο το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εμφανίζονται ψευδή μισθώματα σε ακίνητα, να μην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να μην έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές να μην μπορούν να καταστούν δυνατές.
   Η πρεμιέρα και τα e - auctions
   Η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών και η επανεκκίνηση των φυσικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου στα Ειρηνοδικεία, έγινε επεισοδιακά, με ΜΑΤ, ξύλο, ύβρεις, ρίψη χημικών, τραυματισμούς και την κυβέρνηση να υπερασπίζεται το δίκαιο και αναγκαίο των πλειστηριασμών, ειδικά στις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.
   Με ηλεκτρονική μορφή έγιναν οι πρώτοι 2 πολλαπλοί πλειστηριασμοί (πρόκειται για πλειστηριασμούς που γίνονται για περισσότερα από ένα ακίνητα με ενιαία διαδικασία) με επισπεύδουσα τη Eurobank. O πρώτος αφορούσε 4 αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ και απέβη άγονος, ο δεύτερος αφορούσε μεζονέτα 360 τ.μ. με 2 θέσεις στάθμευσης στην Κηφισιά και κατακυρώθηκε στην επισπεύδουσα τράπεζα έναντι 780.000 ευρώ.
   Για την ερχόμενη Τετάρτη 6/12, μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα αφορούν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μάρτιο - Σεπτέμβριο προγραμματίζονται μηνιαίως 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα ανέβουν στους 2.000 σε μηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
   Σταδιακά, οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα αντικατασταθούν πλήρως από τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού από την έδρα του συμβολαιογράφου.
   Ο νόμος (4472/2017 με τον οποίο επήλθε σειρά τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και με το άρθρο 959 Α ορίζει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), προβλέπει ότι με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (σε πρώτη φάση, πάντως, e-auctions θα γίνονται μόνο Τετάρτες). Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι επιθυμεί ο πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά.
   Έδρα του πλειστηριασμού που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο θα είναι το γραφείο του συμβολαιογράφου. Με το νέο σύστημα, στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
   Τα στοιχεία των προς πλειστηριασμό ακινήτων (περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά, αποτίμηση) θα δημοσιεύονται σε δικτυακή πύλη, η οποία θα συνδέεται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί.
   Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλουν τις προσφορές τους. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής της.
   Σημειώνεται ότι το σύστημα θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, αλλά όχι στοιχεία για τον προσφέροντα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.
   Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαφοροποιεί την προδικασία για τους πλειστηριασμούς σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει ήδη ο νόμος.
   Από τη Νένα Μαλλιάρα
   *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
   Πηγή: http://www.capital.g...pleistiriasmous
    
   Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.