Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρεμιέρα για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων


    Μέσα σε διάστημα 15 λεπτών θα ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Όσοι προχωρούν σε αγοραπωλησίες διαμερισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων από αύριο μέσω της νέας πλατφόρμας θα διεκπεραιώνουν τις μεταβιβάσεις χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στις εφορίες τους.  Με τη νέα διαδικασία καταργείται η χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που σήμερα εξαιτίας της πανδημίας αποστέλλονταν, μέσω e-mail, ή ταχυδρομικά στην αρμόδια εφορία. Η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται στα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι  θα συντάσσουν τη σχετική δήλωση και θα την υποβάλλουν για λογαριασμό των αγοραστών.

    Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου οι διαδικασίες να κυλήσουν ομαλά ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου, έχει ζητήσει από όλα τα μέλη του, να γνωστοποιούν σε ειδική ομάδα που συγκρότησε, τα τυχόν τεχνικά προβλήματα που εντοπίζουν στη χρήση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων.

    Σημειώνεται ότι στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόσβαση έχουν και οι αγοραστές, οι  πωλητές, ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους, στους οποίους ο συμβολαιογράφος θα έχει κοινοποιήσει τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης προκειμένου να την υποβάλουν ή να μη την απορρίψουν οριστικά. Οι αγοραστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης που έχει υποβληθεί, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού.

    20 απαντήσεις για ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις

    1. Ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης Φ.Μ.Α.;

    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πρόκειται να προβεί σε αγοραπωλησία ακινήτου/ων εντός αντικειμενικού συστήματος.

    2. Πώς υποβάλλεται η δήλωση Αρχική δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου με επαχθή αιτία (Φ.Μ.Α.);

    Η δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία συμπληρώνεται υποχρεωτικά από συμβολαιογράφο και υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς πρόσβασης (user name & password) του και όχι με τους κωδικούς των συμβαλλομένων.

    3. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης;

    Αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. εισοδήματος του αγοραστή.

    4. Ποιο είναι το είδος συναλλαγής Φ.Μ.Α. που υποβάλλεται ηλεκτρονική δήλωση;

    Υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής το είδος συναλλαγής δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτου (Φ.Μ.Α.) εντός αντικειμενικού συστήματος - Αγοραπωλησία ακινήτου.

    5. Υποβάλλεται δήλωση χωρίς αναγραφή του Κ.Α.Ε.Κ.; 

    Ναι. Η συμπλήρωση του ΚΑΕΚ είναι υποχρεωτική, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί και διαθέτει ΚΑΕΚ προσωρινό ή οριστικό. Η δήλωση θα προχωρά και χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου.

    6. Πόσα ακίνητα μπορούν να μεταβιβασθούν με μία δήλωση στην εφαρμογή;

    Η εφαρμογή υποστηρίζει πολλά ακίνητα αρχικά εντός αντικειμενικού συστήματος και σε ολόκληρη την επικράτεια.

    7.  Όταν διαπιστώνεται λάθος των στοιχείων ακινήτου με Α.Τ.ΑΚ., τι ενέργειες πρέπει να γίνουν;

    Μετά την καταχώριση του Α.Τ.ΑΚ. στην ενότητα στοιχεία ακινήτου εμφανίζεται η οθόνη με τα στοιχεία του ακινήτου όπως εμφανίζονται στην δηλωθείσα περιουσιακή κατάσταση με τις υποβληθείσες δηλώσεις ΕΝΦΙΑ. Δεν διορθώνονται από την εφαρμογή του Φ.Μ.Α. αλλά ο κάθε πωλητής θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και μετά να υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση Φ.Μ.Α..

    8. Πώς αποθηκεύεται προσωρινά μια δήλωση από συμβολαιογράφο;

    Ο συμβολαιογράφος μπορεί από την αρχή που θα δημιουργήσει μία δήλωση να την αποθηκεύει προσωρινά και σε οποιοδήποτε στάδιο πριν την υποβολή προς τους συμβαλλόμενους επιλέγοντας από το μενού την προσωρινή αποθήκευση ή προσωρινή αποθήκευση και έλεγχος.

    9. Πώς αναζητείται μία ηλεκτρονική δήλωση Φ.Μ.Α.;

    Εμφανίζονται μόνο οι δηλώσεις Φ.Μ.Α. που έχουν καταχωρηθεί ή υποβληθεί οριστικά μέσω αυτής της εφαρμογής. Επιλέγοντας το πεδίο εισόδου "Αναζήτηση Δήλωσης" αναζητείται οποιαδήποτε δήλωση έχει υποβληθεί στην εφαρμογή. Αναζητούνται με κριτήρια: Α.Φ.Μ., Αριθμό Δήλωσης, Αριθμό Καταχώρισης.

    10. Ποιο τίμημα δηλώνεται στην εφαρμογή σε περίπτωση μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου ακινήτου που θα συνταχθεί ένα συμβόλαιο;

    Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση.

    11.  Ποιο τίμημα δηλώνεται στην εφαρμογή σε περίπτωση μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου ακινήτου με Απαλλαγή Α' Κατοικίας που θα συνταχθεί ένα συμβόλαιο;

    Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση το οποίο επιδρά στην απαλλαγή Α' Κατοικίας.

    12.  Όταν μεταβιβάζονται ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες στην ίδια οικοδομή τι τίμημα δηλώνεται;

    Στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες μη ομαδοποιημένες δηλώνεται ξεχωριστό τίμημα για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία. Για την επιβολή του φόρου εξετάζεται αυτοτελώς το κάθε ακίνητο/αυτοτελής ιδιοκτησία και επιβάλλεται φόρος στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής αξίας.

    13. Τι συμπληρώνεται στο πεδίο "Περιγραφή ακινήτου";

    Συμπληρώνεται σύντομη περιγραφή του ακινήτου. Ενδεικτικά: είδος, διεύθυνση, αριθμός/όνομα του διαμερίσματος, όροφος, ΟΤ, άδεια οικοδομής, τακτοποίηση, ακίνητα με ενιαία λειτουργική ενότητα (μεζονέτα), σε συγκρότημα κατοικιών με κοινόχρηστη πισίνα, ύπαρξη κτίσματος με άδεια κατεδάφισης ή χωρίς στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, βαρυνόμενο με δουλεία, με εγκατάσταση γεώτρησης, με δεξαμενή νερού, κ.λπ.. Η δήλωση δεν θα προχωρά χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου, αφού τα πιο πάνω θα αποτελούν την περιγραφή που θα εμφανίζεται/εκτυπώνεται σε αυτήν.

    14. Ποια φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτων (Φ.Υ.Α.Α.) συμπληρώνονται;

    Ανάλογα με το είδος του ακινήτου συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου (Φ.Υ.Α.Α.) που προτείνει η εφαρμογή και αναλόγως την ιδιαιτερότητα του κάθε ακινήτου συμπληρώνονται και επιπλέον.

    15. Πώς μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή ο κάθε πωλητής ή ο αντίκλητος του πωλητή;

    Στην εφαρμογή μπορεί να εισέλθει εφόσον είναι πιστοποιημένος χρήστης χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης (user name & password) επιλέγοντας από το μενού "Πολίτες - myPROPERTY - Φορολογία Μεταβίβασης Ακινήτων" του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε.

    16. Πώς μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή ο κάθε αγοραστής ή ο αντίκλητος του αγοραστή;

    Στην εφαρμογή μπορεί να εισέλθει εφόσον είναι πιστοποιημένος χρήστης χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης (user name & password) επιλέγοντας από το μενού "Πολίτες - myPROPERTY - Φορολογία Μεταβίβασης Ακινήτων" του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε.

    17. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Φυσικά πρόσωπα (Φ.Π.)-ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος;

    Μετά την υποβολή της δήλωσης από τον συμβολαιογράφο προς τους συμβαλλόμενους :

    1) Να ελέγξει την ορθότητα της δήλωσης Φ.Μ.Α.

    2) Να αποδεχτεί/υποβάλλει την δήλωση Φ.Μ.Α.

    3) Να απορρίψουν/μη υποβάλλει την δήλωση.

    4) Να εκτυπώσει την πράξη διοικητικού προσδιορισμού Φ.Μ.Α.

    5) Να εκτυπώσει την δήλωση Φ.Μ.Α.

    6) Να εκτυπώσει την Ειδοποίηση πληρωμής φόρου (ταυτότητα οφειλής) Φ.Μ.Α.

    7) Να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταβολής Φ.Μ.Α.

    18. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στους συμβολαιογράφους μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος;

    Πριν την αποδοχή /υποβολή της δήλωσης από τους συμβαλλόμενους μπορεί:

    1) Να συντάξει ορθά την δήλωση Φ.Μ.Α με βάση τα δικαιολογητικά που του προσκομίζονται και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην σύνταξη του συμβολαίου.

    2) Να υποβάλλει προσωρινά, να διορθώνει, να διαγράφει και να υποβάλει τη δήλωση Φ.Μ.Α.

    Μετά την αποδοχή από τους συμβαλλόμενους μπορεί:

    α) Να εκτυπώνει την δήλωση Φ.Μ.Α.

    β) Να εκτυπώνει το αποδεικτικό καταβολής Φ.Μ.Α.

    γ) Να επισυνάψει έγγραφα/δικαιολογητικά

    δ)Να επιλέξει από αναδυόμενη λίστα τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος

    ε) Να καταχωρήσει τον αριθμό και την ημερομηνία του συμβολαίου

    στ) Να επισυνάψει στην εφαρμογή το συμβόλαιο

     19. Διορθώνεται η δήλωση από τους συμβαλλόμενους (ΠΩΛΗΤΗ/ΕΣ-ΑΓΟΡΑΣΤΗ);

    ΟΧΙ. Εάν απορρίψουν/δεν υποβάλλουν την δήλωση, η δήλωση θα επιστρέψει προς διόρθωση στον συμβολαιογράφο.

    20. Αν απορριφθεί μία δήλωση ποια διαδικασία ακολουθείται από τον συμβολαιογράφο; Μέχρι ποιο στάδιο η δήλωση διορθώνεται από τον συμβολαιογράφο;

    Μέχρι την τελευταία αποδοχή/υποβολή από τους συμβαλλόμενους. Η δήλωση διορθώνεται από τον συμβολαιογράφο (αφού πρέπει πρώτα να ακυρωθούν τα Φ.Υ.Α.Α για διορθώσεις μέχρι το πεδίο "ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝ ΤΙΜΗΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ"). Στην συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά ή να υποβληθεί ξανά προς τους συμβαλλόμενους για αποδοχή.


    Πηγή: https://www.capital.gr/tax/3555637/premiera-gia-tis-ilektronikes-metabibaseis-akiniton



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    2 ώρες πριν, Engineer said:

    Μέσα σε διάστημα 15 λεπτών θα ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων

    αυτό είναι λάθος και παραπλανητικό. Για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση πρέπει να γίνει συμβόλαιο στο οποίο απαιτούνται αρκετά χαρτιά. Ένα απο αυτά ειναι η πληρωμή ΦΜΑ που πλεόν θα γίνεται ηλεκτρονικά και αμφιβάλλω και αν απαιτούνται 15 λεπτά. Διορθώστε γιατί κάτι τέτοια ακούνε και για τους μηχανικούς και θέλουν ΗΤΚ σε 5' λεπτά

    Edited by killertomato
    Link to comment
    Share on other sites

    ένα μικρό και επιβραβεύσιμο βηματάκι είναι, αλλά ως συνήθως, οι δημιουργοί τους και τα τσιράκια τους,

    το μεγαλοποιούν τόσο, ώστε οι ίδιοι να πάρουν από τους άσχετους  με το θέμα, το κύπελλο, του τάχα  άθλου τους,  

    οι δε άμεσα εμπλεκόμενοι πολίτες να απαξιώνουν ορισμένα   επαγγέλματα -Μηχανικών Συμβ/φων-

    με το σιγά τη δουλεία που μου ...έκανες!  πάτησες ...ένα κουμπί 

     

    Link to comment
    Share on other sites

    https://www.iefimerida.gr/news/171467/με-ένα-«κλικ»-οι-αγοραπωλησίες-ακινήτων-τι-είναι-τα-«ψηφιακά»-συμβόλαια-που-μειώνουν-γρα

    https://www.iefimerida.gr/news/171467/με-ένα-«κλικ»-οι-αγοραπωλησίες-ακινήτων-τι-είναι-τα-«ψηφιακά»-συμβόλαια-που-μειώνουν-γρα

    απο το ενα  κλικ...πηγαμε στα 15 λεπτα...

    Δεν καταλαβα...αυτοι που ανακοινωνουν τετοια ανυπαρκτα χρονικα όρια, δεν εχουν κανει ποτέ τους συμβολαιο ή θεωρουν του αλλους τοσο ευπιστους ή αφελείς...

    ή νομιζουν οτι θα εχουν σαν δικαιολογια .... οτι φταιει ο συμβ/φος, ή ο μηχανικος ή ο δικηγορος που "αυτοι παντα αργουνε"...

    Ενα συμβολαιο  δεν ειναι μονον η δηλωση ΦΜΑ, που μπορει να γινει- αν μπορει να γινει - ηλεκτρονικα.....διοτι οι συμβ/φοι διατηρουν επιφυλαξεις για το ολο εγχειρημα.

    Πλην για να σταλεί στην ΥΔΟΜ θα πρεπει να εχουν συγκεντρωθει ενα σωρο εγγραφα, για τα οποια θα ξοδευτουν αρκετες ωρες....

    Μετα πρεπει να γραφεί η δηλωση ΦΜΑ,  να σταλει στην ΥΔΟΜ, να πληρωθουν οι φοροι κλπ. δικαιωματα [εδω υπαρχουν τα γνωστα προβληματα περι ευθυνης συμβ/φων εάν "υπολογισαν σωστα"....]

    Το συμβολαιο θελει τουλαχιστον 3 ωρες για να γραφει 

    και αφου, πριν,  εχουν συγκεντρωθει ολα τα πιστοποιητικα που απαιτουνται.

     άλλα μεσω ιντερνετ και άλλα μεσω αυτοπροσωπης ηλεκτρονικης παρουσιας...

    Πιστοποιητικά/δηλώσεις για μη οφειλή προς το δημόσιο:

        ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΩΛΗΤΗ ν. 1882/1990. Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, τη διανομή κοινών ακινήτων, την ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ή, μόνο σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, αντί του ανωτέρω αποδεικτικού ενημερότητας, βεβαίωση οφειλής του μεταβιβάζοντος προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής του στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα, που θα χορηγήσει το δάνειο.

     

        ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ, ν 4174/2013. Σε κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό και σε αποδοχή κληρονομιάς, για τα τελευταία πέντε έτη, ότι ο φορολογούμενος για το ακίνητο αυτό έχει εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο βάσει δήλωσης όλων των αναγραφόμενων ετών/έχει απαλλαγεί βάσει δήλωσης και για τα ίδια ως άνω οριζόμενα έτη έχει εξοφλήσει τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ/έχει ρυθμίσει ή διαζευκτικά ή σωρευτικά με το παραπάνω πιστοποιητικό.

        ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Δ.Ο.Υ. ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝ.-ΔΩΡΕΑΣ, ν 2961/2001. Σε κάθε συμβόλαιο με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή κινητό που αποκτήθηκε αιτία θανάτου ή δωρεάς ή γονικής παροχής ή προίκας, καθώς και όταν εξοφλείται ή εκχωρείται εν όλω ή εν μέρει απαίτηση που αποκτήθηκε από κάποια από τις πιο πάνω αιτίες.

        ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ή Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ. ακινήτου και διπλότυπα είσπραξης φόρου για το συμβόλαιο.

        ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ν. 4152/2013 στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματος πωλητή, αν απέκτησε το πωλούμενο ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία μετά την 1-1-2013 (υπό αναστολή μέχρι την 31-12-2016).

    Β. Πιστοποιητικά / δηλώσεις για μη οφειλή προς Ο.Τ.Α. κλπ.

        ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ή ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ν. 1337/1983. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή και σε αποδοχή κληρονομιάς που αφορά ακίνητο που εντάχθηκε στο σχέδιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ. Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας του μεταβιβάζοντος εκδοθείσα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), άλλως υπεύθυνη δήλωση ότι εμπίπτει σε εξαίρεση και δεν απαιτείται.

    Γ. Βεβαιώσεις μηχανικών, μηχανολόγων, τοπογράφων κλπ.

        ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ν.4178/2013, του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, και σε περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρεσιών, βεβαίωση περαίωσης διαδικασίας υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 με εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή ποσοστού 30% αυτού και κάτοψη του ακινήτου

        ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ν. 3661/2008, για την ενεργειακή απόδοση κτιρίου, Ν. 3661/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και άρθρο 4 του Ν.4122/2013.

        ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ α) Εξαρτημένο από κρατικές συντεταγμένες που συνοδεύει τη βεβαίωση του Ν. 4178/2014, και β) εξαρτημένο από κρατικές συντεταγμένες τοπογραφικό διάγραμμα γεωτεμαχίου τοπογράφου, λόγω διατάξεων του Ν. 651/1975.

        ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ν.4178/2013 περί πολεοδομικής νομιμότητας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

        ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, αν ακίνητο κτίστηκε μετά τις 14-3-1983, άλλως υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ν.1337/1983.

        ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3843/2010

    Δ. Έγγραφα από το Εθνικό Κτηματολόγιο

        ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ν. 2664/1998, αν βρίσκεται εντός κτηματολογίου ή εντός Κτηματολογίου Πρωτευούσης (περιοχή Καλλιθέας και εν μέρει Π. Φαλήρου).

        ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ του αρμόδιου Γραφείου Κτηματογράφησης, ότι το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Ε. Πιστοποιητικά για δασικά-παραμεθόρια ακίνητα

        ΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ με το συνημμένο σε αυτή τοπογραφικό διάγραμμα, από την οποία προκύπτει ότι η μεταβιβαζόμενη έκταση, χαρακτηρίζεται ως μη δασική, εμπίπτουσα στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 Ν. 998/79, ή δασική, καθώς επίσης και ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΙΑΣ του Δασαρχείου, όπου απαιτείται.

        ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΡΙ «ΑΚΑΙΑΣ» των μεταβιβαζόμενων ιδιωτικών δασών, ν. 998/1979.

        ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΘ. 72 ν. 998/1979 ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ή ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, από την οποία προκύπτει ότι “@ο μεταβιβάζων! @δήλωσε! ότι @προτίθεται! να @μεταβιβάσει! την ανωτέρω έκταση προς τον αγοραστή ή και σε έτερο πρόσωπο, αντί ελαχίστου τιμήματος xxxΕυρώ, κατά δήλωση δε @του! @πωλητή! παρήλθε η προθεσμία του ενός (1) μηνός (ή τεσσάρων μηνών) χωρίς το Δημόσιο να ασκήσει το δικαίωμα προτιμήσεως».

        ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπει την εν λόγω κατάτμηση δασικής έκτασης σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν.Δ. 86/1969.

        ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ή ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ το οποίο ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν.3889/2010.

        ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙ ΑΡΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ του άρθρου 26 του Ν. 1892/1990 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 114 του Ν. 3978/2011 από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα εκτός των κρατών μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, ν.1892/1990.

        ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ (Τ.Ο.Ε.Β.), σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 2538/1997, η από την οποία προκύπτει ότι για το μεταβιβαζόμενο αγροτεμάχιο δεν υπάρχει καμία οφειλή από αρδευτικά τέλη και εισφορές από το μεταβιβάζοντα προς τον Οργανισμό αυτό σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται εντός λειτουργούντος οργανισμού εγγείων βελτιώσεων.

    ΣΤ. Δικαιολογητικά για γονικές παροχές – δωρεές

    ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ εκτός από εκείνα με τους αριθμούς 4, 5, 9, 10β -εκτός αν το αγροτεμάχιο εντός Ζ.Ο.Ε. κτλ- και 21. Η φορολογική δήλωση (αρ. 5) αντικαθίσταται από τη Δήλωση Φόρου Γονικής Παροχής/Δωρεάς.

    Ζ. Δικαιολογητικά για αποδοχές κληρονομίας

    ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ εκτός από εκείνα με αριθμούς 1, 3, 4, 5, 6β, 7, 8, 9, 10, 11, 12 -ως εκ περισσού γιατί αποδοχή αυθαιρέτων επιτρέπεται-, 13, 16 -προς ασφάλεια των συναλλαγών-, 17, 18, 19, 20, 21, 22. Η φορολογική δήλωση (αρ. 5) αντικαθίσταται από τη Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς.

    Μετα ταυτα, οταν λενε

    "Μέσα σε διάστημα 15 λεπτών θα ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων......."

     θεωρω οτι εκαναν λαθος,    δεν ειναι 15 λεπτα...ειναι μονον ενα κλικ:-D

     

     

     

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    12 ώρες πριν, dimitris GM said:

    απο το ενα  κλικ...πηγαμε στα 15 λεπτα...

    Δεν καταλαβα...αυτοι που ανακοινωνουν τετοια ανυπαρκτα χρονικα όρια, δεν εχουν κανει ποτέ τους συμβολαιο ή θεωρουν του αλλους τοσο ευπιστους ή αφελείς...

    ή νομιζουν οτι θα εχουν σαν δικαιολογια .... οτι φταιει ο συμβ/φος, ή ο μηχανικος ή ο δικηγορος που "αυτοι παντα αργουνε"...

    Καλημέρα Δημήτρη, οι τίτλοι των άρθρων πάντα είχαν σκοπό να προκαλούν το ενδιαφέρων του αναγνώστη, απλά σήμερα το έχουν ξεφτιλίσει...

    Στην πραγματικότητα οι "e-δημοσιογράφοι" πλέον πληρώνονται κυριολεκτικά από τα κλικ, οπότε το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να κλικάρεις το άρθρο και όχι να το διαβάσεις.

    Εγώ τους βρίσκω και συντηρητικούς 😉, θα μπορούσε να γράφει: "ΣΟΚ: καταργούνται τα συμβόλαια/οι συμβολαιογράφοι με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των μεταβιβάσεων σε κλάσματα δευτερολέπτων!!!" 😂

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.