Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Προς παράταση 4 μηνών για τα αυθαίρετα – Ευνοϊκή ρύθμιση λόγω πανδημίας

  Παράταση τεσσάρων μηνών -και συγκεκριμένα έως τις 31 Οκτωβρίου- θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους στην ισχύουσα ρύθμιση, σύμφωνα τα όσα είπαν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Ελεύθερο Τύπο.

  Όπως εξήγησαν, λόγω του ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και με δεδομένο ότι οι περισσότερες διαδικασίες δεν τρέχουν υπό φυσιολογικούς ρυθμούς, εκτιμήθηκε πως μια τελευταία πίστωση χρόνου (η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου) είναι απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων. Κατά τις ίδιες πηγές, η μειωμένη συμμετοχή του κοινού αποτυπώνεται και στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αφού τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις έχουν πέσει ραγδαία.

  Έτσι, τόσο οι ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαιρέτων όσο και οι υπόλοιποι έχουν περί τους 6 μήνες από σήμερα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να διασφαλίσουν την κυριότητα του ακινήτου τους.

  Ειδικότερα, η 4μηνη παράταση (η κλεψύδρα μετρά από 30 Ιουνίου) αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1 – 4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ δίνεται και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 31/10/2020.

  Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Γι’ αυτούς μάλιστα η ημερομηνία είναι καταληκτική ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι… μπουλντόζες, όπως έχει επικοινωνήσει πολλάκις το ΥΠΕΝ.

  Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.

  Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μια ιδιοκτησία εκτός σχεδίου 100 τ.μ., η οποία κατασκευάστηκε για παράδειγμα μεταξύ 2004-2011, είναι κύρια κατοικία, δεν έχει οικοδομική άδεια και με τιμή ζώνης 1.500, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ο… πέλεκυς που θα κληθεί ο ιδιοκτήτης της να καταβάλει διαμορφώνεται στα 17.550 ευρώ. Ωστόσο, αν το αναβάλει, θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, καταβάλλοντας έως και 28.275 ευρώ.

  Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.» από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025 θα είναι σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση. Ετσι, ανάλογα με το πότε θα εισέρχονται, θα κυμαίνονται και τα ποσά που θα καταβάλλουν.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

  Τι θα κερδίσουν όσοι μπουν σε ρύθμιση μέχρι τέλος Οκτωβρίου

  – 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
  – Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
  – Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
  – Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
  – Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
  – Μειωμένα παράβολα.
  – Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
  – Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
  – Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
  – Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1/1/1983 έως την 1/1/1993.
  – Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1/1/1993 έως την 31/12/2003.
  – Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.

  Αναλυτικότερα:

  Παράβολα προστίμων

  α) 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.
  β) 500 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ.
  γ) 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.
  δ) 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ.
  ε) 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

  Μειώσεις προστίμων

  1. Για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).

  2. Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.:

  – Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  – Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.
  Εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά:

  α) 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3,

  β) 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2,

  γ) 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

  – Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

  Επίσης, μειώνονται τα πρόστιμα για:

  – τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.
  – αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης
  – αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες
  – στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1993
  – Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου – για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.  User Feedback
  Καμία παράτα για την υποβολή των δικαιολογητικών?

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

  saleas21 έχουν είδη δώσει από 1/04 

   

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01/04/2020

  Σύμφωνα με το άρθρο 54 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου: Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις (ΦΕΚ Α 75/30-03-2020😞

  -  Παρατείνεται έως 8 Αυγούστου 2020 η δυνατότητα υποβολής των δικαιολογητικών σε δηλώσεις του ν. 4178/2013 με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 ή εξόφλησης του παραβόλου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

  - Επιμηκύνεται σε διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου το διάστημα ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στις δηλώσεις του ν. 4495/2017.

  Πηγή

  Edited by Patrick

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Υπάρχει καμία παράταση στην δήλωση λανθασμένων τετραγωνικών στους δήμους ή ισχύει η 30/6;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Και σε αυτό πρέπει να δώσουν παράταση. Δεν φωνάζει κανείς μηχανικό να μετρήσει κλπ

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Λίγη η παραταση. Αλλά για ευνόητους λόγους. Το σενάριο θα πρέπει να είναι μέχρι τέλος του χρόνου και βλέπουμε. Πλέον είναι οικονομικοί λόγοι στην μέση.Εκει που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι γκρεμίστηκε ο κόσμος. Αν δε έρθει δεύτερο κύμα  Οκτώβρη όπως λένε τότε θα πέσει πείνα. Δεύτερη σεζόν χωρίς τουρισμό δεν θα αντέξουν 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Άλλαξε κάτι στα παράβολα; Έχουν κάνει λάθος στο συγκεκριμένο εδάφιο.  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συνάδελφοι καλημέρα, πελάτης μου που πρέπει να πληρώσει εφάπαξ το πρόστιμο έως τέλος Απρίλη. Υπάρχει κάποια πρόβλεψή λόγω πανδημίας, το θέμα είναι ότι δεν έχει Internet banking και θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό στις τράπεζες

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  On 26/4/2020 at 2:25 ΜΜ, cgiouvano said:

  Άλλαξε κάτι στα παράβολα; Έχουν κάνει λάθος στο συγκεκριμένο εδάφιο.  

  Αυτό αναρωτιέμαι και γω..μαλλον οχι

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλημέρα σας,

  Επειδή διαβάζω διάφορα μια επιβεβαίωση παρακαλώ αν είναι εύκολο:

  - Για υπόθεση που έχει μεταφερθεί στον 4495 από 4014 (με πληρωμένο τέλος υπαγωγής 30/05/2012) εως πότε πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία (να ανέβουν αρχεία)? 

  - Για νέες υπαγωγές στον 4495 η προθεσμία είναι έως 31 Οκτωβρίου? Η' τέλος Ιουνίου?

  - Για υποθέσεις μου έχουν μεταφερθεί στον 4495 από τον 4178 (με πληρωμένο τέλος υπαγωγής 6/2/2015) εως πότε πρέπει να ανέβουν τα αρχεία? 

  - Επίσης, έχει δωθεί λόγω κορονοιού παράταση και στα χρόνια που πρέπει να εκδόσεις άδεια νομιμοποίησης (που ήταν 2 αρχικά)?

  Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

  Δεν αναρτούμε το ίδιο ερώτημα σε παραπάνω από ένα θέμα καθώς δημιουργούμε σύγχυση στους συμμετέχοντες και διαμοιρασμό των απαντήσεών τους. Τυχόν όμοια μηνύματα θα διαγράφονται. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
  Ευχαριστώ, danaikaterina

  Edited by danaikaterina

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.