Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρόστιμα 244.787 ευρώ σε 5 εργοληπτικές εταιρείες για χειραγώγηση διαγωνισμού


    Πρόστιμα συνολικού ύψους 244.787,4 ευρώ σε πέντε εργοληπτικές εταιρείες επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Αρχής, κρίθηκε ότι συμμετείχαν σε οριζόντια σύμπραξη με στόχο τη χειραγώγηση του διαγωνισμού δημοπράτησης για την κατασκευή του 5ου Λυκείου Λαμίας.

    Με απλά λόγια, οι εταιρείες είχαν συνεννοηθεί εκ των προτέρων να καταθέσουν εικονικές προσφορές και εκπτώσεις προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος του έργου η κοινοπραξία που επιθυμούσε το καρτέλ, η οποία απετελείτο από τις εταιρείες ΛΑΤΟΜΙΚΗ και ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΚΑΤ. Η συγκεκριμένη παράβαση διαπιστώθηκε ότι διήρκεσε για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 14 ημέρες. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με αυτά που έπρεπε –με βάση τις διαπιστωθείσες παραβάσεις– να επιβληθούν στις εταιρείες.

    Ο λόγος είναι ότι και οι πέντε εντάχθηκαν στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης, κάτι που συνεπάγεται την ομολογία ενοχής και την παραίτηση από ένδικα μέσα με αντάλλαγμα έκπτωση 15% στα πρόστιμα. Αναλυτικά, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής: ΛΑΤΟΜΙΚΗ 109.641,52 ευρώ, ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΚΑΤ 35723,71 ευρώ, ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ 17.269,24 ευρώ, ΩΡΙΩΝ 7.612,23 ευρώ και ΤΕΚΑ 74.540,68 ευρώ.

    Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να παραλείπουν στο μέλλον τη διαπιστωθείσα στο σκεπτικό της απόφασης παράβαση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016, οπότε θεσπίστηκε η διαδικασία διευθέτησης, με στόχο κυρίως να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονταν στο πολυσυζητημένο «καρτέλ των εργολάβων», αρκετές υποθέσεις έχουν «κλείσει» σχετικά γρήγορα, ακριβώς λόγω της διαδικασίας αυτής.


    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1004973/article/oikonomia/epixeirhseis/prostima-244787-eyrw-se-5-ergolhptikes-etaireies-gia-xeiragwghsh-diagwnismoy?fbclid=IwAR2l5TC0HRTdJ_AH6JrTEZIFJCHf0LIROnflbCc5kvnAa9lUVu7Om8FICiA



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.