Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρώτο βήμα για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας


    Συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με συμμετοχή από 50% της Αρχιεπισκοπής και του Δημοσίου.

     

    Εντός των αμέσως επόμενων ημερών ξεκινά η αξιοποίηση και εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.».

     

    Η εταιρεία στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο, πρόκειται να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής τα οποία θα εισφέρει σταδιακά, αρχής γενομένης με την έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, που εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας». Εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα εισφερθεί στην εταιρεία το δικαίωμα εκμετάλλευσης και άλλων εκτάσεων, όπως τα 1.200 στρέμματα της περιοχής Φασκομηλίας, τα οποία καλύπτουν την παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα, και τα 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη.

     

    Το εγχείρημα ξεκινάει με την υπογραφή κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας που -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου και βασίζεται σε νόμο που ψηφίσθηκε προ τριμήνου από τη Βουλή. Τα δύο υπουργεία ορίζουν από ένα μέλος στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων και διαχειριστών. Διευκρινίζεται πως η αξιοποίηση θα γίνει με μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι με εκχώρηση αυτής καθαυτής της γης.

     

    Η όλη προσπάθεια αποτελεί πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και σκοπό έχει να στηρίξει τον προϋπολογισμό της Εκκλησίας που δαπανάται εξ ολοκλήρου σε προνοιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (π.χ. από μισθώματα ή τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας) έχουν συρρικνωθεί κατά 40% και πλέον, λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, από περίπου 18 εκατ. ετησίως διαμορφώθηκαν κάτω από 11 εκατ. Τα ποσά αυτά όπως και οι δωρεές και οι χορηγίες, που επιζητά η Εκκλησία, αθροίζονται και συμβάλλουν σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις για δωρεάν συσσίτια, ορφανοτροφεία και γηροκομεία, που ανέρχονται συνολικά στα περίπου 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών όλων των ανά την επικράτεια μητροπόλεων.

     

    Ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρεί με διαφανείς διαδικασίες να δημιουργήσει και έναν δεύτερο πυλώνα στήριξης του εκκλησιαστικού προνοιακού έργου αποδίδοντας μέσα από αυτόν έσοδα και στο ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας θα εισφέρεται στο κράτος, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Το όφελος για τα δημόσια ταμεία θα είναι έτσι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον ιδιωτικό τομέα και τη φορολόγησή του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα αμιγώς φιλανθρωπικό ίδρυμα, υπογραμμίζουν κύκλοι με γνώση των προθέσεων της Αρχιεπισκοπής.

     

    Ο εκσυγχρονισμός, που ξεκινά με την περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εφόσον αποδειχτεί, όπως αναμένεται, επιτυχής, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοντέλο και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας άλλων 82 μητροπόλεων ανά τη χώρα που διαθέτουν επίσης σημαντικότατη ακίνητη περιουσία.

     

    Ηδη η Αρχιεπισκοπή έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την καταγραφή της περιουσίας της, έργο το οποίο ανέλαβε η PricewaterhouseCoopers, ενώ το νομικό συμβουλευτικό έργο έχει το Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα. Η συμφωνία Δημοσίου-Εκκλησίας αίρει εμπόδια που είχαν δημιουργήσει σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως και το 2002 τα οποία ουσιαστικά είχαν μπλοκάρει κάθε χρήση γης για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, εξηγούν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Με τον νόμο 4146/2013 επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων ΕΣΧΑΣΕ που τίθενται σε ισχύ με Προεδρικό Διάταγμα.

     

    Ενδιαφέρον από το Κατάρ και εφοπλιστές

     

    Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως για το ακίνητο των 83 στρεμμάτων του ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον προ διετίας η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και θυμίζουν το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου το φθινόπωρο του 2011 στο εμιράτο οπότε και συναντήθηκε με τον εμίρη Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν πως διατυπώθηκε τότε και υψηλότατη προσφορά προς την Εκκλησία. Η Εκκλησία, όμως, δεν έκρυψε τις δυσκολίες που παρουσίαζε το τότε θεσμικό πλαίσιο στην προοπτική ανάπτυξης του ακινήτου. Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο υπέρ του γιου του, Ταμίμ μπιν Χαμάντ, ο οποίος και τον διαδέχθηκε, αλλά οι σχετικές πληροφορίες θέλουν τη γραμμή επικοινωνίας των δύο πλευρών να έχει παραμείνει ανοιχτή από το 2011 μέχρι σήμερα, ενώ συμπληρώνουν πως τουλάχιστον τρεις μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες έχουν επίσης ενδιαφερθεί γι’ αυτό αλλά και άλλα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής. Το ακίνητο του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης φιλοξενεί σήμερα 17 παιδιά τα οποία έχει προβλεφθεί να μεταφερθούν σε ισάξιο κτίριο στην Κηφισιά έως ότου δημιουργηθεί το νέο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο.

     

    Η προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την περιουσία της και να συνεισφέρει περισσότερα στο δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο ξεκίνησε με σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου, η οποία διατυπώθηκε προς το κράτος από τον Οκτώβριο του 2009, αλλά «ξεκλείδωσε» στα τέλη Ιουλίου. Τότε, από το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοινώθηκε από κοινού πως οι δύο πλευρές «αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.».

     

    Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100016_01/12/2013_541723





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Αυτος ειναι ο ρολος των ρασοφορων μουτζαχεντιν χριστιανοταλιμπαν. Μπιζνες με τις ευλογιες της ΝΔ.

     

    Κ μετα φωναζουμε εμεις για κτηματολογιο. Αν δε διαχωριστει το κρατος απο το καρκινωμα της εκκλησιας, θα μοιραζουν εκτασεις-φιλετα με το χαρακα οι αγραμματοι πολιτικαντηδες με τους αρχιμασωνους και κτηματολογιο δε θα δουμε ποτε, οπως ειπε καποτε κ ο παναγιοτατος Χριστοδουλος.

     

    Να ναι καλα το ΕΣΠΑ που τους εντυσε χρυσους και δε βογκανε για την αλλαγη της Ελλαδας σε Βυζαντινο προλεταριατο της Ιερας Αρχιεπισκοπης.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.