Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πώς θα αξιοποιηθούν τα 200 ακίνητα του κέντρου που ανήκουν στα ταμεία


    Για νέες εναλλακτικές χρήσεις, όπως τουρισμός, αναψυχή, εκπαίδευση, νεανική επιχειρηματικότητα προορίζονται τα εμβληματικά κτίρια που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

     

    Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, για την αξιοποίηση 77 ακινήτων του κέντρου της Αθήνας. Οι επόμενοι κύκλοι θα περιλαμβάνουν την αξιοποίηση 24 εμβληματικών ακινήτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

     

    Στα ταμεία ανήκουν 200 κτίρια του κέντρου. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το Μέγαρο Δεληγιώργη, στην οδό Κανάρη, το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων, το υπό επισκευή κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς και το ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου.

     

    Οι χρήσεις που προκρίνονται είναι τουρισμός (ξενοδοχεία, boutique hotel, hostels), εμπόριο, αναψυχή (π.χ. γαστριμαργία, τέχνη), υπηρεσίες (διοίκηση, τράπεζες, εταιρείες, εκδόσεις, διαδίκτυο κ.α.), πολιτισμός, εκπαίδευση, τέχνη, έρευνα, νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, στέγη φοιτητών erasmus, θερμοκοιτίδες start ups κ.α. Τα αναμενόμενα οφέλη πολλαπλά: τουριστική εκμετάλλευση μεγάλων ξενοδοχείων, εκμετάλλευση εμβληματικών κτιρίων, χρήσεις υψηλής κοινωνικής ωφέλειας, στήριξη νέων επιστημόνων και καινοτομίας, στήριξη και όχι έξωση εμπόρων, βιοτεχνών, εργαζομένων και κατοίκων, ανάδειξη πλούτου ιστορικού κέντρου.

     

    «Η στρατηγική και οι ενέργειές μας δείχνουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, σε σύγκριση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η ιδέα της ανάκτησης με κοινωνική ανταπόδοση των ακινήτων, την οποία ξεκινήσαμε με πρώτο πεδίο εφαρμογής το ρημαγμένο από την κρίση κέντρο της Αθήνας, έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

     

    Ο συντονιστής της αρμόδιας για το πρόγραμμα ομάδας εργασίας, αν. Καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, εξήγησε πως ο ΕΦΚΑ αποτελεί «το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με περίπου 200 ακίνητα, τα οποία οι ίδιοι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης απαξίωναν επί δεκαετίες». Τώρα, είπε ο ίδιος, αναζωογονείται το ενδιαφέρον και οι προοπτικές αξιοποίησής τους.

     

    Το κτιριακό απόθεμα περιλαμβάνει ιστορικά κτήρια μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας, ξενοδοχεία μεταπολεμικής ή σύγχρονης περιόδου, μεταπολεμικές πολυκατοικίες διαμερισμάτων και κτήρια γραφείων, όροφοι γραφείων, βιομηχανικά / βιοτεχνικά κτήρια κ.α. Ένα τεράστιο ποσοστό ήταν ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα, εντελώς αναξιοποίητα, είχαν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες νομοτεχνικές και πολεοδομικές. Αυτήν τη στιγμή προχωρά παράλληλα με την αξιοποίηση και το σκέλος της επισκευής κτιρίων με όρους αντισεισμικής προστασίας και ενεργειακής αναβάθμισης.

     

    Πηγή: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/337492-pos-tha-aksiopoiithoun-ta-200-akinita-tou-kentrou-pou-anikoun-sta-tameia





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.