Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΣΑΤΕ: Στον «αέρα» τα έργα που δημοπρατούνται


    Επείγουσα ενημέρωση από το ΥΠΑΝ ζητά ο ΣΑΤΕ αναφορικά με την αναστολή της υπογραφής συμβάσεων που δημοπρατήθηκαν μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, καθώς από 14/4 δεν υπογράφονται συμβάσεις. Προβληματισμός για την πρόβλεψη εξαιρέσεων.

     

    Με έγγραφο που υπογράφεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, με ημερομηνία 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα) και κοινοποιήθηκε σε υπηρεσίες και ενδιαφερόμενους τις ημέρες του Πάσχα, «αναστέλλονται, σύμφωνα με μνημονιακή υποχρέωση, οι εντάξεις έργων και η υπογραφή συμβάσεων εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που θα συμφωνούνται με την Ε.Ε.» που δημοπρατήθηκαν μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΕ.

     

    Μάλιστα, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, το ΥΠΑΑΝ προχώρησε «σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα)» και προειδοποίησε τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους ότι «για οποιαδήποτε απόφαση ένταξης εκδοθεί στο διάστημα αυτό, καθ' υπέρβαση της παρούσας εγκυκλίου, η ΔΔΕ δεν θα εγγράφει τα αντίστοιχα ποσά στις ΣΑ του ΠΔΕ».

     

    Η απόφαση αυτή, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο θα ισχύσει «μέχρι την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ΕΠ του ΕΣΠΑ, η οποία θα συμφωνηθεί με τη ΓΓ ΕΣΠΑ το αργότερο μέχρι το τέλος του Απριλίου 2014 και θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Μαΐου 2014»!

     

    Σύμφωνα με το ΣΑΤΕ, το έγγραφο έχει προκαλέσει αναστάτωση στο σύνολο του εργοληπτικού κόσμου, καθώς είναι άγνωστο εάν τελικά υπογραφούν συμβάσεις εκτέλεσης για όσα συγχρηματοδοτούμενα έργα δημοπρατήθηκαν μετά τις 14 Απριλίου, αλλά και αμφίβολο για πολλά άλλα, τα οποία μπορεί να δημοπρατήθηκαν προ της 14ης Απριλίου, αλλά δεν είχε υπογραφεί σύμβαση.

     

    Την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη και την εύλογη ανησυχία του συνόλου των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας, διατυπώνει ο ΣΑΤΕ, σε επιστολή προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ, Γεώργιο Γιαννούση, υπογραμμίζοντας πως «η αναπάντεχη εξέλιξη στην ροή του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων έχει αναστατώσει τον εργοληπτικό κόσμο της χώρας, αφού κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά η συμμετοχή στις δημοπρασίες των τελευταίων τουλάχιστον τριών μηνών έχει νόημα και αντίκρισμα».

     

    Τονίζεται, επίσης, ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δαπανούν κάθε εβδομάδα σημαντικά ποσά για να εξασφαλίσουν την άρτια, έγκαιρη και έγκυρη συμμετοχή τους στις διαγωνιστικές διαδικασίες, έξοδα, πλέον, άνευ αντικρίσματος, γεγονός που δεν συνάδει, καν, με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΝ περί απλοποιήσεων των διαδικασιών ίδρυσης και δράσης των επιχειρήσεων της χώρας.

     

    Ταυτόχρονα διατυπώνεται και ο προβληματισμός που προκαλεί η πρόβλεψη εξαίρεσης «εξαιρετικών περιπτώσεων που θα συμφωνούνται με την Ε.Ε.» που αναφέρετε στην εγκύκλιο του υπουργείου, η οποία αφήνει «παράθυρο» για επιλεκτική υπογραφή συμβάσεων.

     

    Κατόπιν όλων αυτών, ο ΣΑΤΕ ζητά «άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση επί των ανωτέρω θεμάτων, τα οποία και είναι κρίσιμα για την επίτευξη επαρκούς ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες των δημοσίων έργων, καθώς και την ομαλή εκτέλεσή τους», ενώ προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα συστήσει στα μέλη του να μην συμμετέχουν «στις άσκοπες και δαπανηρές δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων».

     

    Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1211528/sate-ston-aera-ta-erga-poy-dhmopratoyntai.html





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.