Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε ένα δίμηνο η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία


    Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού το επόμενο δίμηνο. Ωστόσο ακόμη και αν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, ανάδοχος είναι αδύνατο να υπάρξει πριν τις αρχές του 2018 καθώς από την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου, λείπουν ακόμη πολλά κομμάτια του παζλ.

     

    Λίγους μήνες μετά την έναρξη «προκαταρκτικής διαβούλευσης» με τους υποψήφιους, κανένα από τα ανοικτά θέματα του διαγωνισμού δεν έχει κλείσει, ενώ η ανωριμότητα του έργου αποδεικνύεται και στα πιο απλά πράγματα. Η Εγνατία Οδός προκήρυξε διαγωνισμό, για την κατασκευή δύο νέων σταθμών στον Αλιάκμονα και το Βενέτικο που όμως μετέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν έχει αποφασίσει σε ποιο σημείο θα χωροθετήσει τους σταθμούς.

     

    Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την κοστολόγηση της βαριάς συντήρησης του έργου που αποτελεί ένα θέμα που θα καθορίσει το τίμημα της παραχώρησης (παλιότερα σενάρια το ανέβαζαν στα 100 εκατ. ευρώ), ενώ αναζητείται λύση και για το θέμα του δανείου της Τράπεζας Πειραιώς. Το ομολογιακό συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει σήμερα στα 88 εκατ. ευρώ, στο οποίο αν υπολογιστεί και η διαφωνία με την τράπεζα στο θέμα της πληρωμής των τόκων, ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ.

     

    Ούτε όμως το θέμα της διάρκειας της παραχώρησης έχει επιλυθεί με την Εγνατία να υποστηρίζει ότι τα κυκλοφοριακά μοντέλα θεωρούνται ξεπερασμένα ύστερα από δέκα χρόνια και ότι θα ήταν άδικο το δημόσιο να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο για μια μακροχρόνια παραχώρηση.

     

    Ανάλογες δυσκολίες προκύπτουν και με τους σταθμούς διοδίων, καθώς οι τοπικές αντιδράσεις εμποδίζουν την κατασκευή τους, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι πιέζουν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν δέκα νέοι σταθμοί ως τα τέλη του έτους. Πρόκειται για έναν στόχο που φαντάζει εντελώς ανέφικτος. Σήμερα είναι προγραμματισμένος ο διαγωνισμός για τα διόδια της Θεσσαλονίκης.

     

    Οι εργαζόμενοι, δια του προέδρου τους κ. Θανάση Τενεκέ, υποστηρίζουν ότι «η Εγνατία οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση στα τυφλά με τον κίνδυνο ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όταν η σύμβαση πάει προς κύρωση στη Βουλή». Το επιχείρημα αυτό στηρίζουν στο γεγονός ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης εξελίσσεται στο παρασκήνιο, χωρίς να εξετάζονται σοβαρές εναλλακτικές λύσεις όπως η αξιοποίηση σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, η ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη υπεραξία στον αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από τέσσερα λιμάνια (Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης) και στον οποίο περιλαμβάνονται και οι κάθετοι οδικοί άξονες, δίκτυο οπτικών ινών κ.α.

     

    Με τη σημερινή απεργία, οι μόνοι σταθμοί διοδίων που θα επηρεαστούν είναι του Άκτιου και των Μαλγάρων στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη (στο ρεύμα προς Αθήνα, την διαχείριση μαζί με τους υπόλοιπους σταθμούς έχουν οι Αττικές Διαδρομές) καθώς είναι οι μόνοι που τα έσοδα εισπράττονται και διοχετεύονται στην Εγνατία Οδό. Τα υπόλοιπα έσοδα από τα διόδια πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου με την Πειραιώς.

     

    Πηγή: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/316653-se-ena-dimino-i-prokiriksi-tou-diagonismou-gia-tin-egnatia





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.