Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στα μέσα του 2014 ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


    Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

     

    Η υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι ήδη κατά 70% έτοιμη και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

     

    Στο περιουσιολόγιο εκτός από τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, θα καταγράφονται και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ (λογαριασμούς τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κ.α..).

     

    Παραλλήλως, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα, που θα βασιστεί στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

     

    Με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που κάνει ο φορολογούμενος θα καταγράφεται στο έντυπο του «Πόθεν Έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

     

    Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες -μεταξύ άλλων- για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τυχόν καταβληθέντα ενοίκια κλπ.

     

    Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί για να καλύψει το «πόθεν έσχες» του.

     

    Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231266012





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ελπίζω να το εφαρμόσουν από του χρόνου και όχι αναδρομικά, διαφορετικά την πατήσαμε.

     

    Θα μας ρωτήσουν: "τα λεφτά για τα χαράτσια, τα τέλη, τους φόρους, κτλ, που τα βρήκατε; Δεν δικαιολογούνται από το εισόδημά σας οπότε πληρώστε πρόστιμο."

    Edited by sdim
    Link to comment
    Share on other sites

    Μήπως ξέρει κάποιος το σχετικό ΦΕΚ;

     

    Θέλω να δω πως ακριβώς θα λαμβάνεται υπ'όψιν η πιστωτική κάρτα.

    Ένα ερώτημα όπως είπα είναι αν κάποιος έχει πληρώσει το ΤΣΜΕΔΕ, την ΔΕΗ και την εφορία με την πιστωτική κάρτα επειδή δεν έβγαλε αρκετά για να πληρώσει με μετρητά, θα τον πιάσει για τεκμήριο;

    Το άλλο ερώτημα είναι τι γίνεται αν κάποιος έχει κάνει επαγγελματικά έξοδα με την πιστωτική κάρτα. Με τον νόμο έχουμε κάποια χρόνια περιθώριο για να αποσβέσουμε τον επαγγελματικό εξοπλισμό, θα έχουμε αυτή την άνεση με την πιστωτική ή θα πιάνει σαν τεκμήριο σε μια φορολογική χρονιά;

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.