Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στο Μόναχο το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολικό συγκρότημα


    Το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολικό συγκρότημα θεμελιώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο. Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη της εικοσαετούς προσπάθειας της ελληνικής παροικίας, που λίγο έλειψε να μην έχει αίσιο τέλος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας αγκάλιασε την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας να καλύψει το 70% του κόστους. Μοναδικός όρος, η συμμετοχή του να καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, προφανώς για να μην υπάρξουν... εκπλήξεις.

     

    Η θεμελίωση του σχολικού συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Το οικόπεδο, έκτασης 15 στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Berg am Laim. Το αγόρασε το 2001 το ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου) από τον Δήμο Μονάχου έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, αφού προηγήθηκαν δέκα χρόνια πιέσεων και αγώνα από την ελληνική παροικία. Ο Δήμος Μονάχου, όμως, έθεσε τον όρο να κατασκευαστεί το σχολείο μέσα σε μία τετραετία από την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας, ειδάλλως η πώληση θα ακυρωνόταν και τα χρήματα θα επιστρέφονταν.

     

    Ομως, τα χρόνια περνούσαν και οι εργασίες δεν ξεκινούσαν. Οι αιτίες, σύμφωνα με ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ήταν πολλές: από τις αντιδράσεις των περιοίκων μέχρι τη γραφειοκρατία και την κωλυσιεργία του ελληνικού Δημοσίου.

     

    Τελικά, το 2012 το δημοτικό συμβούλιο Μονάχου αποφάσισε να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας του συμβολαίου και να ζητήσει την ακύρωση της πώλησης. Στην υπόθεση παρενέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και το ζήτημα τέθηκε στις γερμανικές αρχές κατά την επίσημη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στο Μόναχο, στα τέλη του 2013. Επειτα από αρκετές προσπάθειες και ακόμη περισσότερο... παρασκήνιο, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υπόθεση τελικά διεσώθη.

     

    Την κατασκευή και τον εξοπλισμό του σχολείου ανέλαβαν οι Κτιριακές Υποδομές, ο φορέας στον οποίο εντάχθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 18 αίθουσες για το Δημοτικό, 9 αίθουσες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, εργαστήρια, ιατρείο και κλειστό γυμναστήριο που έχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου. Το σχολείο θα έχει βιοκλιματικές προδιαγραφές και θα είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι του 2016. Το συνολικό κόστος είναι 26 εκατ. ευρώ και το 70% θα καλυφθεί από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/803294/article/epikairothta/ellada/sto-monaxo-to-prwto-idiokthto-ellhniko-sxoliko-sygkrothma





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.