Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Συμβολαιογράφοι-ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα για δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια


    Kοινό αίτημα με πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων απεστάλη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ανοικτών χώρων στάθμευσης στην πυλωτή πολυκατοικιών που διαθέτουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο, καθώς και του ζητήματος της αυθαίρετης επέκτασης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη προκειμένου οι ιδιοκτήτες αυτών να προβαίνουν μεταξύ τους σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών χωρίς τη σύμπραξη των υπολοίπων συνιδιοκτητών.

    Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, που κοινοποιούν και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, και τον υφυπουργό Κτηματολογίου,  Θεόδωρο Λιβάνιο, «"πράγματα εκτός συναλλαγής" έχουν καταστεί δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα και οριζόντιες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, αλλά και χώροι στάθμευσης πολυκατοικιών, εξαιτίας της έλλειψης διατάξεων που η ΠΟΜΙΔΑ με τη ΣΕΣΣΕ, σας καλούν και πάλι να υιοθετήσετε τάχιστα, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα παρακάτω δύο σοβαρά νομικά προβλήματα, δύο ανοικτές πληγές κυριολεκτικά, που παρεμποδίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές, τις γονικές παροχές και δωρεές και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, εν όψει μάλιστα και της από 1.4.2022 ισχύος της "Ταυτότητας Κτιρίου":  

    1. Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

    Με την παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4759/2020, αποκαταστάθηκε το ανυπέρβλητο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών σε όλη την Ελλάδα, τα διαμερίσματα των οποίων είχαν κάποια διαφορά στην επιφάνεια τους σε σχέση με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια, υπέρ ή σε βάρος κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών, κάτι το οποίο πριν απαιτούσε τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας με την συμμετοχή όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, που ήταν πρακτικά ανέφικτο.

    Παρότι έτσι λύθηκε επιτυχώς το δυσχερές αυτό πρόβλημα, παραμένει άλυτο το άλλο - ευκολότερο στην επίλυσή του – πρόβλημα, στις πάμπολλες περιπτώσεις όπου η διαφορά στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας που πρόκειται να υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017 έχει προκύψει υπέρ ή σε βάρος μίας ή περισσότερων όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών, όπου σήμερα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης με συμμετοχή του συνόλου των συνιδιοκτητών και των υπολοίπων ορόφων, κάτι πρακτικά ανέφικτο, παρότι στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά παρά μόνον τους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οριζοντίων ιδιοκτησιών!

    Μάλιστα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις –οι οποίες έχουν προκύψει σχεδόν πάντοτε από την κατασκευή της πολυκατοικίας- τα σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας αποτυπώνουν μεν την πραγματική κατάσταση, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα εγκεκριμένα από την πολεοδομία σχέδια.

    Γι' αυτό προτείνουμε να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 που να ορίζει ότι:

    "Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα νόμο, χωρίς την συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών όταν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται"».

    2. Νομική τακτοποίηση άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

    Με την υπ’ αριθμό 23/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες οι θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πυλωτής πολυκατοικίας, ακόμα κι αν αυτές είχαν συσταθεί πριν την θέση σε ισχύ των ν. 960/1979 και 1221/1981. Ωστόσο η νομολογία τελικά δικαίωσε όλους όσους είχαν πληρώσει και αποκτήσει τέτοιας άκυρες θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή, με την συνδρομή του άρθρου 182 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο μία άκυρη δικαιοπραξία μπορεί να μετατραπεί σε άλλη έγκυρη, με τις προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, κρίνοντας ότι η άκυρη σύσταση και μεταβίβαση της θέσης στάθμευσης ως ανεξάρτητης οριζόντιας ιδιοκτησίας, μπορεί να ισχύσει ως έγκυρη παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της θέσης αυτής. 

    Αποτέλεσμα της δικαστικής ακύρωσης των θέσεων αυτών στάθμευσης ήταν ότι (ακόμα κι αν αυτή μετατραπεί σε δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης), παραμένει αδιάθετο το ποσοστό εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου που αντιστοιχούσε στα χιλιοστά των άκυρων θέσεων στάθμευσης. Το πρόβλημα αυτό, που φαίνεται μικρότερο όταν ο χρήστης της θέσης στάθμευσης έχει και άλλη οριζόντια ιδιοκτησία κύριας χρήσης εντός της ίδιας πολυκατοικίας, και πολύ οξύτερο, όταν ο χρήστης δεν έχει, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκτήσει κατά μετατροπή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της θέσης στάθμευσης αυτής, καθίσταται καταστροφικό σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογικού Γραφείου, δεδομένου ότι τα ποσοστά συνιδιοκτησίας που αντιστοιχούν στις άκυρες θέσεις στάθμευσης, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον υποδοχέα αδιάθετου ποσοστού συνιδιοκτησίας και να καταχωρηθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» με αποτέλεσμα μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών να περιέλθουν κατά χιλιάδες στο Ελληνικό Δημόσιο, σε όλη τη χώρα, παρότι στερούνται οποιασδήποτε οικονομικής ή πρακτικής αξίας γι΄αυτό! 

    Γι' αυτό προτείνουμε στο άρθρο 1 του Ν.1221/1981 (Α΄292), μετά την παράγραφο 5 να προστεθεί νέα παράγραφος 6, και οι επόμενες παράγραφοι να επαναριθμηθούν, με την οποία να ορίζεται ότι:

    "6. α) Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας - χώρου κυρίας χρήσεως πολυκατοικίας που του ανήκει κατά κυριότητα ανοικτή θέση στάθμευσης στην πυλωτή της ιδίας πολυκατοικίας που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, οφείλει να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πυλωτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του – χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πυλωτή. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

    β) Ανοικτή θέση στάθμευσης στην πυλωτή πολυκατοικίας που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία και δεν ανήκει στην κυριότητα ιδιοκτήτη επί οριζοντίου ιδιοκτησίας - χώρου κύριας χρήσης της αυτής πολυκατοικίας δύναται να μεταβιβαστεί κατ’ εξαίρεση και μόνο σε άλλον ιδιοκτήτη επί οριζοντίου ιδιοκτησίας - χώρου κύριας χρήσης της αυτής πολυκατοικίας. Στην περίπτωση αυτή ο αποκτών ιδιοκτήτης της οριζοντίου ιδιοκτησίας – χώρου κύριας χρήσης οφείλει να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πυλωτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του – χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία το ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πυλωτή. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται"».


    Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1876088/pomida-sumbolaiografoi-duo-sobara-problimata-parakoluoun-empragmates-sunallages-ethniko-ktimatologio



    Engineer
    • Thanks 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    2. Στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 προστίθεται παρ. 9Α ως εξής:

    «9Α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.».

     
    Προκύπτουν διάφορα ερωτήματα.
    Αν κάποιο διαμέρισμα έχει επεκταθεί-έστω από κατασκευής της οικοδομής-εις βάρος όμορου και η κατάσταση αυτή δεν φάνηκε στη σύσταση, θα μπορεί ο καταπατών μονομερώς, χωρίς σύμφωνη γνώμη του θιγόμενου, να τροποποιεί τη σύσταση και να ενσωματώνει το χώρο;
    Επιπλέον, αν υποτεθεί ότι ψηφίζεται με την ανωτέρω διατύπωση και ένα διαμέρισμα μέσω μονομερούς τροποποίησης ενσωματώνει όπως αναφέρεται παραπάνω, τον χώρο εις βάρος του όμορου διαμερίσματος, θα πρέπει να γίνει έστω μερική τροποποίηση σύστασης, προκειμένου να γίνει ανακατανομή ποσοστών συνιδιοκτησίας και ποσοστών κοινόχρηστων δαπανών.
    Τέλος, επειδή προβλέπεται και πάλι να πετάξουν το μπαλάκι σε μάς για να γνωματεύουμε το "εκ κατασκευής" , θα πρέπει να προβλεφθεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης των δυο ή περισσότερων, ιδιοκτητών των όμορων διαμερισμάτων και η δήλωση αυτή απλώς να αναρτάται στα δικαιολογητικά της δήλωσης υπαγωγής.
     
    Link to comment
    Share on other sites

    "Προκύπτουν διάφορα ερωτήματα.
    Αν κάποιο διαμέρισμα έχει επεκταθεί-έστω από κατασκευής της οικοδομής-εις βάρος όμορου και η κατάσταση αυτή δεν φάνηκε στη σύσταση, θα μπορεί ο καταπατών μονομερώς, χωρίς σύμφωνη γνώμη του θιγόμενου, να τροποποιεί τη σύσταση και να ενσωματώνει το χώρο;"
     
    [Θα μπορει μονος του ο "καταπατων".  Και, το συνηθως συμβαινον ειναι οτι, κανενας δεν γνωριζε αυτες τις αλλαγες στα εμβαδα. Το  "εκ κατασκευης"  εχει μπει σαν όρος, σε σχεση με την ολη φιλοσοφια του αρθρου. Και, δεν υπαρχει περιπτωση να μην εγινε η λαθος τοποθετηση ενος τοιχου μετα. Παντοτε  εξ αρχης ειναι.]
     
    Επιπλέον, αν υποτεθεί ότι ψηφίζεται με την ανωτέρω διατύπωση και ένα διαμέρισμα μέσω μονομερούς τροποποίησης ενσωματώνει όπως αναφέρεται παραπάνω, τον χώρο εις βάρος του όμορου διαμερίσματος, θα πρέπει να γίνει έστω μερική τροποποίηση σύστασης, προκειμένου να γίνει ανακατανομή ποσοστών συνιδιοκτησίας και ποσοστών κοινόχρηστων δαπανών.
     
    Μονον τα τμ. αλλαζουν, χωρις αλλαγες στα  χιλιοστα και τις κοινοχρηστες δαπανες.
     
    Τέλος, επειδή προβλέπεται και πάλι να πετάξουν το μπαλάκι σε μάς για να γνωματεύουμε το "εκ κατασκευής" , θα πρέπει να προβλεφθεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης των δυο ή περισσότερων, ιδιοκτητών των όμορων διαμερισμάτων και η δήλωση αυτή απλώς να αναρτάται στα δικαιολογητικά της δήλωσης υπαγωγής.
     
      Σωστα.
     Μας καλυπτει μια  ΥΔ  του "καταπατητή". Προφανως, ολα εχουν γινει εν αγνοια ολων, ωστε στο Ε9 και στον ΕΝΦΙΑ και στον Δημο, να ειναι τα λαθος τμ. και δεν μπορουν να χρησιμευσουν αυτα.
        Ωστε, μετα την μονομερη τροποποιηση θα γινουν σχετικες ενεργειες στον Δημο και στον ΕΝΦΙΑ για "προσθαφαιρεση" των τμ. μεταξυ των δυο ΟΙ.
       Θεωρω οτι,  ο Δημος δεν δικαιουται "αναδρομκα,  διοτι, τα τμ. που παιρνει ο ενας απο τον γειτονα σημερα,  "επισημως",  με την τροποποίηση,
    ήδη τα πλήρωνε  ο αλλος απο τον οποίο αφαιρουντοι.
     
      Για το  Ε9 δεν ξερουμε τι οδηγιες θα δωσουν.
     
    Αρα,  ειμαστε εν αναμονη και ανακοινωσεων απο του συμβ/φους, με σχετικες οδηγιες προς αυτους.
     
    υγ
      Εαν προσθεταν και την  εξαιρεση για διαφορές μεχρι 5%, θα ελυναν πολλα προβληματα.

     

     
    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    dimitris GM ,  Pavlos33 

    "Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας"

    Αντιλαμβάνομαι λάθος ότι αφού αναγράφει " από κοινού" θα πρέπει να υπογράψουν και οι δυό που τους αφορά;;;

    Link to comment
    Share on other sites

      Σωστα, αλλά εχει και την  προηγουμενη παραγραφο που  ορίζει οτι:

    9Α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής.

     

       Αλλά, εκεινο το  "με τον ίδιο τρόπο" και το  "στον παροντα" μοιαζει σαν "ξεκαρφωτο" ως προς το   "τί υποννοει"

     

        Μετα,  στην επομενη παραγραφο , προσθετει σαν  "επιπρόσθετο"  δικαιωμα, για το απο κοινού.....

    "Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας"

    Γι αυτο ειπα να περιμενουμε καποιες διεκρινησεις

    [και την τελικη μορφη του στο ΦΕΚ, αφου ακομα γινονται  "λεκτικες" διορθωσεις....]

     

    Link to comment
    Share on other sites

    On 27/3/2023 at 12:50 ΜΜ, dimitris GM said:

      Σωστα, αλλά εχει και την  προηγουμενη παραγραφο που  ορίζει οτι:

    9Α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής.

       Αλλά, εκεινο το  "με τον ίδιο τρόπο" και το  "στον παροντα" μοιαζει σαν "ξεκαρφωτο" ως προς το   "τί υποννοει"   

    Δημήτρη καλησπέρα

    Και μένα μου φαινόταν παράξενο, (αλλά αν δεις την αρχή του παρόντος θέματος -έτσι "παράξενα" το πρότεινε ο Σύλλογος  συμβολαιογράφων) και μάλλον συνδέεται με το παρακάτω του άρθρο 100 παρ 8

    8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος. Ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Στην περίπτωση αυτήν, ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά όροφο.

    που μας λέει ότι: η διαμεσριμάτωση μπορεί να γίνει με "αίτηση οποιοδήποτε ενδιαφερομένου" δηλαδή μπορώ να την υποβάλλω ή μόνος μου ή  εγώ και εσύ ή και όλοι οι συνιδιοκτήτες του ορόφου-

    οπότε ανάλογα και αντίστοιχα

    μπορώ  ή να κάνω μονομερή μόνος μου ή μαζί με σένα ή με όλους τους συνιδιοκτήτες του ορόφου

    Link to comment
    Share on other sites

    Βασιλη, καλησπερα,

      Η παρ. 9Α ειναι η τελευταια προσθηκη που εγινε στο αρθρο 98, εγινε μετα απο προταση της ΠΟΜΙΔΑ, και 

    εννοει την περιπτωση μεταξυ ΟΙ...οπου δυο διαμερισματα με εμβαδα στην αδεια και στην συσταση  60/60τμ.

    εγιναν στην πραγματικοτητα 55/65 τμ.

    Εδω τους ξεφυγε ρυθμιση, [δεν θυμαμαι ποια ηταν η ακριβης διατυπωση της προτασης απο την ΠΟΜΙΔΑ]

    διοτι ορισαν σαν απαραιτητη την συμφωνη γνωμη το ομορου και τρεχουν.... να το "σωσουν"μετα απο προσφατη προταση της ΠΟΜΙΔΑ....αλλως δεν μπορει να γινει τπτ.

      Για την ΔΔ  εχουν ειπωθει διαφορετικες αποψεις, ειδικα αν αφορα και σε κοινοχρηστα.

       Η "πρακτικη" απο συμβ/φους και κτηματοφυλακες, εδωσε σαν λυση την εφαρμογη  της ΔΔ και επι θεματων με κοινοχρηστα.

    Βεβαια, υπαρχουν προβληματα...

    https://nomosphysis.org.gr/22820/ste-91-2024-syntagmatikotita-i-mi-tis-diataksis-peri-taktopoiisis-aythaireton-kataskeyon-se-koinoxristoys-xoroys-polykatoikion/

     

     

     

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    On 27/6/2022 at 3:52 ΜΜ, Engineer said:

    Kοινό αίτημα με πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων απεστάλη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ).   

    1. Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας...

    Γι' αυτό προτείνουμε να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 που να ορίζει ότι:

    "Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα νόμο, (σ.σ ή από μόνος του ή από κοινού ..) χωρίς την συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών όταν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται"».

    View full είδηση

    Έτσι τη ζήτησαν και έτσι την ενέκρινε το ΥΠΕΝ 

    και ο σκοπός της ήταν, να μπορούν οι 2 ή οι Χ επηρεαζόμενοι συν/τες,  να προβαίνουν σε μια μονομερή,  αντί σε  μονομερή έκαστος

    Link to comment
    Share on other sites

      Η  προταση της ΠΟΜΙΔΑ ηταν η εξης,

    "Γι’ αυτό προτείνουμε να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 που να ορίζει ότι:

    “Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα νόμο, χωρίς την συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών όταν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται”».

    Πλην στο νομο για την παρ.   9Α ωρισαν: 

     "να προβουν απο κοινου".... σε οσους επηρεαζονται.

        Ηδη, και επειδη, η ανω ρυθμιση,  αποτελει τροχοπεδη για χιλιαδες συμβολαια,

    προς διορθωση, για τον αδιαφορο ή τον "εξαφανισμενο ή αρνουμενο  "ομορο",

      εγινε ηδη προταση απο την ΠΟΜΙΔΑ για τροποποιηση της 9Α, για να ισχυει  το "μονομερώς", η οποια εχει ως εξης:

      "Κάθε ιδιοκτήτης ανεξάρτητου ακινήτου θα μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς στο ορθό την ακριβή πραγματική επιφάνεια και μορφή του ακινήτου του, διορθώνοντας το συμβόλαιο με το οποίο το απέκτησε, και

    Κάθε συνιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας σε πολυκατοικία θα μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς στο ορθό την ακριβή πραγματική επιφάνεια και διαμερισμάτωση της ιδιοκτησίας του, από οποιοδήποτε λόγο και αν έχει προκύψει η διαφοροποίηση, με μονομερή τροποποίηση και της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, χωρίς, εννοείται, να θίγονται  τα χιλιοστά επί του οικοπέδου και οι λοιπές αναλογίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων συνιδιοκτητών»

    Τελουμε...εν αναμονη  ...

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Φλαρακια μου καλά, όταν επηρεάζονται και κοινόχρηστοι χώροι ΔΕΝ γίνεται μονομερή τροποποίηση της ΣΟΙ!!! Γι' αυτό φωνάζω (στα θέματα διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου) και κάποιοι λεβέντες εδώ μέσα, γιατί έτσι τους συμφέρει, διαφωνούν (και ασυστόλως με κοκκινιζουν)....

    Όταν αποκλειστικά και μόνο συμμετέχουν ΟΙ, τότε παρεούλα μόνοι τους (αυτοί οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες) μπορούν και κάνουν για τις ιδιοκτησίες τους και μόνο τροποποίηση της ΣΟΙ. 

     

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.