Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σχέδιο τόνωσης ρευστότητας με μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα


    Τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σ’ ένα νέο φορέα, που θα λειτουργεί ως αναπτυξιακή τράπεζα και θα συγκεντρώσει υπό την «ομπρέλα» της και άλλα ενδεχομένως χρηματοδοτικά εργαλεία, εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

     

    Το θέμα της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στις δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του στόχου για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

     

    Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, ζητήθηκε από τη γαλλική πλευρά η παροχή τεχνογνωσίας, στον βαθμό που «δεν μιλάμε για ίδρυμα υπό τη μορφή αποδοχής καταθέσεων, αλλά μιας εξειδικευμένης προσπάθειας προώθησης ρευστότητας στην αγορά». Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις διαφορετικές δράσεις που υποστηρίζει ή τα ταμεία που διαχειρίζεται κάτω από μια ενιαία λειτουργική μορφή. Την προοπτική αυτή είχε, άλλωστε, περιγράψει ο υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι μελετάται η δημιουργία ενός ενιαίου Διαχειριστικού Φορέα, στα πρότυπα τράπεζας, με βάση το υπάρχον ΕΤΕΑΝ, με στόχο να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» που θα αναπτύξει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματικότητα και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

     

    Να σημειωθεί ότι σήμερα το ΕΤΕΑΝ διαθέτει κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ έχει διοχετεύσει στην αγορά δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η προοπτική μετεξέλιξής του σε αναπτυξιακή τράπεζα είναι συμβατή με τη σημερινή λειτουργία του, στον βαθμό που λειτουργεί ήδη ως πιστωτικό ίδρυμα, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει αναπτύξει τμήματα αξιολόγησης πιστώσεων και κινδύνου.

     

    Να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑΝ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τον βασικό κορμό της δραστηριότητάς τους, έχει διοχετεύσει στην αγορά δάνεια 700 εκατ. ευρώ μέσω τεσσάρων δράσεων. Πρόκειται για την Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, τη Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανειοδοτήσεων. Αντίστοιχα διαχειρίζεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Ενάλιο και το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, ενώ υποστηρίζει και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

     

    Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει και την προοπτική ένταξης στον νέο φορέα και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για το οποίο ο κ. Δένδιας έκανε χθες ειδική αναφορά, ευχαριστώντας τη γαλλική πλευρά για τη συνδρομή της στο μετοχικό κεφάλαιο, εισφέροντας 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική αυτή δεν μεταβάλλει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ ή του Επενδυτικού Ταμείου, η διοίκηση του τελευταίου δρομολογεί τις διαδικασίες για τη σύσταση του δεύτερου υποταμείου που θα συμμετέχει κεφαλαιακά σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή venture capital. Στις συζητήσεις που γίνονται εξετάζεται και το ενδεχόμενο στον νέο φορέα να συμπεριληφθεί και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αλλά όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου, ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένονται το 2015.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/781347/article/oikonomia/epixeirhseis/sxedio-tonwshs-reystothtas-me-metatroph-toy-etean-se-anapty3iakh-trapeza





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Μήπως στο επόμενο Εξοικονομώ περιοριστεί ο ρόλος των τραπεζών δεδομένου οτι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις καθυστερήσεις του προγράμματος; Λέω μήπως..

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Αν είναι σωστά τα στοιχεία που δίνει το άρθρο τότε:

    1)Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΝ υπό μορφή κεφαλαίων είναι περίπου 1 δισ. που είναι σχετικά λίγα χρήματα για στήριξη σοβαρών επενδύσεων. 

    2) Η αναλογία επενδύσεων - κεφαλαίων είναι 70% δηλαδή πάνω στην εννοούμενη κόκκινη γραμμή.  

    3) Που δικαιολογεί τα ανωτέρω, δεν μιλάνε για ίδρυμα αποδοχής καταθέσεων αλλά για μια εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης επενδύσεων (έντοκου χρήματος) στην αγορά.  

    Οι πληροφορίες αυτές είναι λίγες - πιστεύω - για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ασφαλή εκτίμηση για το ρόλο του.

    Υποψιάζομαι (τελείως πρόχειρα) μήπως η λειτουργία του είναι περίπου σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία αντλεί ιδιωτικά κεφάλαια από την αγορά (τουτ' έστιν με επιτόκιο 4% - 5%)  και το προωθεί με μεγαλύτερο σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Το μόνο που μπορώ να πω για την ώρα, ρίχνοντας και μια ματιά στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΝ, είναι ότι το άρθρο είναι μια καλή βάση γενικής ενημέρωσης. 

    Κάθε άλλη πληροφορία δεκτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πορεία των επενδύσεων, αν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικές επενδύσεις στο εγγύς μέλλον. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Το ΕΤΕΑΝ τώρα δίνει εγγυήσεις στις τράπεζες γιά να δίνουν δάνεια στους μικρομεσαίους , χρησιμοποιώντας κοινοτικά χρήματα και μειώνοντας το ρίσκο και την απροθυμία των τραπεζών .

     

    Επίσης δίνει το ίδιο μικροποσά σε μικρά νησιά απ΄ ευθείας .

    Link to comment
    Share on other sites

    Το ΕΤΕΑΝ δεν ασκεί πολιτική . Την πολιτική ασκεί η τρόικα διά της κυβερνήσεως , αλλά το ΕΤΕΑΝ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί απ΄ ευθείας τις τράπεζες , ούτε έχει και το μέγεθος που θα μπορούσε να το κάνει , αφού έχει μόλις μερικές δεκάδες υπαλλήλους .

     

    Αυτό που πιθανόν θα μπορούσε να κάνει , είναι να δίνει μικροποσά σε όλη την Ελλάδα , δηλαδή μέχρι 20-30000 , με κάπως χαλαρές διαδικασίες εξασφαλίσεων .

     

    Ολα αυτά όμως είναι σχέδια και ίσως να μην εφαρμοστούν και ποτέ . Οπότε οψόμεθα .

    Link to comment
    Share on other sites

     

    Αυτό που πιθανόν θα μπορούσε να κάνει , είναι να δίνει μικροποσά σε όλη την Ελλάδα , δηλαδή μέχρι 20-30000 , με κάπως χαλαρές διαδικασίες εξασφαλίσεων .

     

    Μέχρι τώρα αυτό γίνεται. Απλά ρωτάει ο συνάδελφος:

     

    Μήπως στο επόμενο Εξοικονομώ περιοριστεί ο ρόλος των τραπεζών δεδομένου οτι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις καθυστερήσεις του προγράμματος; Λέω μήπως..

     

    Και προσπαθούμε να δούμε αν το ΕΤΕΑΝ και ο μελλοντικός ρόλος που υπόσχονται πως θα παίξει είναι εφικτός.

    Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι όπως είναι τώρα δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Το είπα εξ αρχής. 

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Οχι , δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο εξοικονομώ γιατί δεν θέλει να αλλάξει το ΥΠΕΚΑ , ενώ οι τράπεζες παίζουν παιχνίδια με τον κλάδο μας με αθέμιτο ανταγωνισμό , αλλά το τεε προφανώς δεν νοιάζεται γιά αυτά .

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.