Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τέλος εποχής για το ΚΕΠΕ...


    «To Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1959 ως μία μικρή ερευνητική μονάδα με την επωνυμία "Κέντρον Οικονομικών Ερευνών".

     

    Η απόφαση για την ίδρυση του ελήφθη από τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, κατόπιν εισηγήσεως του τότε Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντος Ε. Ζολώτα.

     

    Την οργάνωσή του ανέλαβε ως πρώτος Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετακλήθηκε για αυτόν τον σκοπό από το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ.

     

    Βασικός σκοπός, από ιδρύσεώς του ήταν η επιστημονική μελέτη των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, η ενθάρρυνση της οικονομικής έρευνας και η συνεργασία με άλλα επιστημονικά ιδρύματα».

     

    Πενηναπέντε χρόνια μετά όλοι όσοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Kέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, αντιλαμβάνονται ότι το think tank που οραματίστηκαν μεγάλες προσωπικότητες του τόπου δεν έχει, πλέον, καμιά σχέση με το σκοπό της ιδρύσεως του.

     

    Δεν θυμίζει τίποτε από τις περασμένες δεκαετίες αφού ακόμη και το έργο των ερευνητών για καυτά ζητήματα της οικονομικής πολιτικής όπως το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η μέτρηση και αξιολόγηση των δαπανών του δημοσίου - αν δεν λογοκρίνεται - δεν δημοσιοποιείται.

     

    Κρύβεται από τη Βουλή, τα κόμματα, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους πολίτες, παρ΄ότι εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, με άλλα λόγια από τα χρήματα των φορολογουμένων.

     

    Είναι ίσως κι αυτή η τακτική, μια επιλογή της πολιτικής εξουσίας για τη «σταγόνα - σταγόνα» ενημέρωση, την οποία υπηρετεί πιστά αν όχι τυφλά ο νυν πρόεδρος Νίκος Φίλιππας.

     

    Τελευταίο παράδειγμα η απαγόρευση δημοσιοποίησης των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό η οποία παραδόθηκε από τον κ. Φίλιππα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

     

    Αντίγραφο της παραδόθηκε στην τρόικα, αλλά το τελικό κείμενο της έκθεσης (σ.σ. το προσχέδιο της οποίας αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής») και τα συμπεράσματα των ερευνητών παραμένουν στο σκοτάδι.

     

    Αραγε για ποιόν έγινε η μελέτη...

     

    Η τελευταία αναγνώριση στον επίσημο ρόλο του ΚΕΠΕ ήταν η ανάθεση από την κυβέρνηση Παπαδήμου στην τότε διοίκηση υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Κορλίρα της επισκόπησης των δαπανών του δημοσίου (spending review) που αποτέλεσε και τον κορμό των αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

     

    Μάλιστα το φθινόπωρο του 2012 μόλις έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεξιώθηκε το οικονομικό επιτελείο και την επιστημονική ομάδα που εργάστηκε για να επιτευχθεί η συμφωνία.

     

    Πολύ γρήγορα, με την αλλαγή διοίκησης, όλα άλλαξαν. Το ΚΕΠΕ από συνεργάτης της κυβέρνησης, και κέντρο επιστημονικής σκέψης, έγινε συνεργάτης του ...κόμματος

     

    Φυτώριο

     

    Αξίζει κανείς να διαβάσει την ιστορία του Κέντρου....

     

    -«Το 1964, οπότε και το ΚΕΠΕ πήρε την σημερινή του ονομασία, προστέθηκαν στις αρμοδιότητές του η κατάρτιση σχεδίων βραχυχρονίων, μεσοχρονίων και μακροχρονίων προγραμμάτων ανάπτυξης, περιφερειακής και χωροταξικής ανάπτυξης και δημοσίων επενδύσεων, η παρακολούθηση και ανάλυση των βραχυπροθέσμων και μεσοπροθέσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, η κατάρτιση προτάσεων οικονομικής πολιτικής και (εφόσον δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί εγχώρια μεταπτυχιακά προγράμματα) η επιμόρφωση νέων οικονομολόγων, ιδιαίτερα σε θέματα προγραμματισμού και οικονομικής ανάπτυξης. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕ που αναπτύχθηκε επί τούτου, έδωσε την δυνατότητα εξειδίκευσης σε περισσότερα από 170 άτομα, από τα οποία 70 απέκτησαν διδακτορικό δίπλωμα στο εξωτερικό.

     

    Το φυτώριο αυτό υπήρξε κρίσιμη μάζα στην στελέχωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

     

    Στην πολυετή λειτουργία του το ΚΕΠΕ έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο επιστημονικό έργο το οποίο αντανακλάται στις εκδόσεις του (ξεπερνούν τις 650), καθώς και στον μεγάλο αριθμό (άνω των 100) αναφορών, ειδικών εκθέσεων, μελετών και εισηγήσεων που έχει εκπονήσει με σκοπό την υποβοήθηση του κυβερνητικού έργου».

     

    Και τα ρουσφέτια...

     

    Τι σχέση, λοιπόν, μπορεί να έχει το σημερινό ΚΕΠΕ που μας απασχολεί εδώ και ένα χρόνο με τα «ρουσφέτια» και τους «γαλάζιους διορισμούς» (σ.σ. με αποκορύφωμα την περίπτωση της κυρίας Τζότζολα) που μεθοδεύει ο πρόεδρος του κι ανέχεται η διοίκηση του, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, το Σύλλογο των εργαζομένων;

     

    Σε ποιό κλίμα μπορεί να συνεχίσει το Κέντρο το επιστημονικό του έργο;

     

    Για όλα αυτά τα γεγονότα, τις παρατυπίες κατά την άσκηση διοίκησης, αλλά κυρίως το βαρύ και τεταμένο κλίμα που επικρατεί εδώ και μήνες στις σχέσεις διοίκησης ερευνητών και εργαζομένων είναι ενήμεροι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - ο τέως υπουργός Νίκος Δένδιας και ο νυν Αθανάσιος Σκρέκας - αλλά και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

     

    Σύντομα ο κ. Ρακιντζής στο χοντρό φάκελο που έχει στο γραφείο του για τις παρατυπίες που ελέγχει στο Κέντρο θα προσθέσει και άλλες σελίδες αφού, όπως έχει καταγγελθεί, η διοίκηση προχωρά σε προκηρύξεις θέσεων και ακύρωση των διαγωνισμών αν δεν επιλεγούν οι εκλεκτοί της ...!

     

    Διηγώντας τα να ...κλαις

     

    Αλήθεια, όλα αυτά, ποια σχέση μπορεί να έχουν με τα όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του:

     

    -«σήμερα, το ΚΕΠΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα με αντικείμενο την διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, με την ιδιότητα του συμβουλευτικού οργάνου του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από τον οποίο εποπτεύεται, το ΚΕΠΕ παρέχει στην επίσημη Πολιτεία τεχνικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η εξειδίκευση του ερευνητικού προσωπικού του ΚΕΠΕ (στην πλειονότητα οικονομολόγοι, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος) σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και η διατήρησή του υπό κοινή στέγη, έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση τεχνογνωσίας και τον συγκερασμό εμπειριών και γνώσεων για την διεξαγωγή συνθέτων αναλύσεων».

     

    Ολοι όσοι γνωρίζουν μιλούν για «τέλος εποχής» και ανησυχούν για το κατά πόσο η απαξίωση του Κέντρου είναι μεθοδευμένη...

     

    Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=653951





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.