Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Τίτλοι τέλους για την αντιπαροχή ελέω και της οικονομικής κρίσης

  Sign in to follow this  

  Το αντίστοιχο ενός διαμερίσματος έχουν «χάσει» οι οικοπεδούχοι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης στην αγορά κατοικίας, από τη σημαντική κάμψη των ποσοστών της αντιπαροχής.

   

  Πρόκειται για τον θεσμό, πάνω στον οποίο «οικοδομήθηκε» η ελληνική αγορά κατοικίας από τη δεκαετία του 1960 και μετά. Την περίοδο της γιγάντωσης του κλάδου της οικοδομής και ιδίως την περίοδο από τις αρχές του 2000 έως και το 2008, σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσοστά της αντιπαροχής άγγιζαν ή ακόμα και ξεπερνούσαν το 50%. Ηταν η περίοδος που τα διαμερίσματα πωλούνταν σχεδόν από τα σχέδια και οι κατασκευαστές επιδίωκαν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οικόπεδα, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση.

   

  Σύμφωνα με στοιχεία της πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, πλέον οι αντιπαροχές, όπου αυτές προσφέρονται, είναι με ποσοστά αισθητά χαμηλότερα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται σε περιοχές μεγάλη υπερπροσφορά διαμερισμάτων, ενώ μικρότερες είναι οι μειώσεις στα ακριβά προάστια και στο κέντρο της Αθήνας (Λυκαβηττός Μετς), όπου υπάρχει έλλειψη προσφερόμενων οικοπέδων. Συγκεκριμένα, στο Περιστέρι, πλέον, το ποσοστό αντιπαροχής διαμορφώνεται έως 30%, έναντι 40% κατά την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαφορές σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Για παράδειγμα, στα λιγοστά ελεύθερα οικόπεδα του Παλαιού Φαλήρου, πριν από την κρίση, το ποσοστό αντιπαροχής άγγιζε ακόμα και το 58% σε ορισμένες περιπτώσεις. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 35% και 45%, παρότι τα ελεύθερα οικόπεδα είναι πλέον μετρημένα. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες περιοχές, όπως στους Αμπελοκήπους, όπου τα σημερινά ποσοστά αντιπαροχής ξεκινούν από 30% και δεν ξεπερνούν το 35%, ενώ πριν από την κρίση άγγιζαν ακόμη και το 50%. Στο Μαρούσι, που αναπτύχθηκε ραγδαία στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, οι αντιπαροχές άγγιζαν ακόμη και το 55%, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν το 40%.

   

  Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, μηχανικός - εκτιμητής κι εκπρόσωπος της Geoaxis, «όσοι ιδιοκτήτες γης διατήρησαν τα οικόπεδά τους μετά το 2006 είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς το συνολικό κόστος για την ανέγερση κτιρίου με αντιπαροχή αυξήθηκε σημαντικά με την επιβολή ΦΠΑ στις παραδόσεις των νεόδμητων ακινήτων». Προς το τέλος του 2008 ξεκίνησε η πτωτική πορεία της κτηματαγοράς, με αποκορύφωμα τη σημερινή κατάσταση οπότε η αντιπαροχή αποτελεί πλέον είδος… υπό εξαφάνιση, καθώς οι κατασκευαστές δεν εκδηλώνουν πλέον σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για αντιπαροχές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μεγάλη δυσκολία διάθεσης των ακινήτων που θα ανεγείρουν.

   

  Στον αντίποδα, οι οικοπεδούχοι, βλέποντας τα ποσοστά των αντιπαροχών αλλά και τις προσφερόμενες τιμές να έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής, εφόσον βέβαια δεν έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης ρευστότητας και δεν επείγονται να πουλήσουν. Ασφαλώς η τάση αυτή είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί εφόσον διατηρηθεί ο σημερινός ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει εντάξει στη φορολογητέα ύλη και τα οικόπεδα, με τα εντός σχεδίου να φορολογούνται επίσης σημαντικά.

   

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Geoaxis, πτώση της τάξεως του 4,4% κατά μέσον όρο σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο και οι τιμές των εντός σχεδίου οικοπέδων σε επιλεγμένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. Τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση καταγράφουν τα οικόπεδα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου/Αμφιθέας (χαμηλότερος συντελεστής δόμησης 1,4), όπου η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται πλέον σε 1.300 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.420 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μια πτώση της τάξεως του 8,1%. Ακολουθεί η περιοχή των Αμπελοκήπων (συντελεστής δόμησης 3,6), όπου η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε το φετινό τρίτο τρίμηνο στο 7,4%.

   

  Στον αντίποδα, σε περιοχές των βορείων και των ανατολικών προαστίων, όπως το Μαρούσι (θέση Ψαλίδι, με συντελεστή δόμησης 0,8-) και ο Χολαργός (συντελεστής δόμησης 1,2), η πτώση τιμών των οικοπέδων ήταν πολύ μικρότερη, καθώς περιορίστηκε σε 2,4% και 1,7% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 700 ευρώ/τ.μ., ενώ στον Χολαργό στα 970 ευρώ/τ.μ.

   

  Πηγή: http://www.kathimerini.gr/793944/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/titloi-teloys-gia-thn-antiparoxh-elew-kai-ths-oikonomikhs-krishs


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Πως βγήκαν αυτά τα ποσοστά;

  Ξέρω πολλούς κατασκευαστές, κανένας τους δεν έχει ρισκάρει να ασχοληθεί με αντιπαροχή τα τελευταία χρόνια.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  αντιπαροχη ανω του 30% δεν δινει κανεις ακομα στα καλα ν.π  και β.π........

  και αυτα μονο οσοι κατασκευαστες θελουν να δουλεψουν αντι να περιμενουν....

   

  δανεια απο τραπεζες δεν υπαρχουν και θα τζογαρουν ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ με εκλογες να πλησιαζουν?

  καποιος στο αρθρο προσπαθει να κρατησει τιμες....

   

  γλυφαδα εχουμε 40-50% πτωση τιμων....απο νεα ανεγερση δεν βλεπω ΤΙΠΟΤΑ.....κατι αλλαγες και τακτοποιησεις κανουν οι περισσοτεροι για να κανουν γυρισμα τα λεφτα τους

  • Upvote 1
  • Downvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tα οικόπεδα φούσκωσαν τις τιμές των ακινήτων , αυτά θα την πληρώσουν πρώτα . 

   

  Αντιπαροχή πάνω από 30 % δεν δίνεται πουθενά , ενώ στις φτηνές περιοχές είναι πιό κάτω . Μου έστειλε μεσίτης στο Νέο Κόσμο όπου ο οικοπεδούχος ζητάει 15 % .

   

  Αλλά τώρα οι μεσίτες αφού πίεσαν τους κατασκευαστές , προσπαθούν να κρατήσουν τους οικοπεδούχους .

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  ευκαιρία είναι σήμερα κανείς να κανει μια αντιπαροχή...!

  δίνει ενα 25-35 % σε μια "καλη περιοχή...σύμφωνα με την "μελέτη" του άρθρου...

  μετά κατασκευάζει μια οικοδομούλα...αφού εχει πρωτα το ρευστό...και το χωνει εκει...

  δίνει στον οικοπεδουχο τα διαμερισματάκια του, και του μένουν ολα τα άλλα απουλητα.

   

  αφού εχει χωσει τα χρηματα του, προσπαθει εν αγωνίως να βρει αγοραστες....οι τραπζεσς δεν δινουν δανεια, του μενουν ολα απουλητα...

  έχασε τα λεφτά του...και πληρώνει φορους...καμια 25αρια -30αντα στο κράτος....! ΟΛΕ....!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το μνημόσυνο της αντιπαροχής πότε θα το κάνουμε;;;;;

   

  το καναμε .....την ανασταση του ΛΑζαρου περιμενουμε τωρα :shock:

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Οι τιμές οικοπέδων που αναφέρει το άρθρο είναι εξωπραγματικά υψηλές.

   

  Μας λέει το άρθρο πως κατά μέσο όρο

  η δομημένη κατοικία

  επιβαρύνεται σήμερα με 1.000 ευρώ/μ² μόνον και μόνο από το οικόπεδο.

  Αν προστεθούν και 1.000 ευρώ/μ² (ελάχιστο κόστος, πολύ πιεσμένο συνυπολογίζοντας και την συνεισφορά των κοινοχρήστων χώρων) ακόμα κόστος ανέγερσης 

  φτάνουμε στα 2.000. Άτοπο γιατί ακόμα και σε αυτές τις περιοχές που αναφέρεται το άρθρο 

  είναι δύσκολο να βρεθεί αγοραστής που να δίνει αυτά περίπου τα χρήματα για νέο διαμέρισμα.

   

  Δηλαδή αν συνυπολογίσουμε εφορία, κόστος κεφαλαίου και επενδυτικό ρίσκο

  έχεις μπει μέσα για τα καλά δίνοντας τόσα χρήματα μόνο και μόνο για το οικόπεδο. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  μα  καλα  το  2015  η  κυβερνηση  δινει  ρυθμους  ανάπτυξης  3 % 

  και  το  2016  4-5 %  ,  που  διοχετευεται  ολη  αυτή  η  αναπτυξη 

  εδώ  χωρες  βιομηχανικες  παγκόσμιες  υπερ δυναμεις  με  πληθυσμο   8-10  φορες  μεγαλύτερες 

  από  εμας  που  εξαγουν  βιομηχανικα  προιοντα  σε  ολον  τον  κοσμος , ισως  και  σε  αλλους  γαλαξιες   και  δεν  εχουν  αναπτυξη 

  πανω  από  0,8 %  ,,  η  ψωροκωσταινα  με  1,0  εκα  δημοσιους  υπαλληλους  το  1/2-1/3   του  εργατικου   δυναμικου 

  με  μηδενικη  παραγωγη   και  εξαγωγες  δαβιδ  νανου  ,  και  με  μισθους  στον  ιδιωτικο  τομεα   400  ευρω 

  εχει  αναπτυξη   4  φορες  πανω  από  την  γερμανια  .

  τι  άλλο  θα  ακούσουμε   σε  αυτην  την  χωρα   των  λωτοφαγων .

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
   Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.
   «Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη.
   Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.
   Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
   Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.
   «Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη.
   Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.
   Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
  • By Engineer
   Τρεις παρεμβάσεις για την ανάσταση της οικοδομής οριστικοποιεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου και να ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020.
   Η οριστικοποίηση των μέτρων στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν και θα έχουν οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και τα δημοσιονομικά στοιχεία για την τρέχουσα χρονιά τα οποία θα αποτελούν και μια σοβαρή ένδειξη για το επόμενο έτος. 
   Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνουν λόγο για τρεις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για:
   - την αναστολή για μια τριετία, δηλαδή έως και το τέλος του 2022 του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων. Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα θεωρείται από το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας ως σημαντικό εμπόδιο για την επιτάχυνση της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς αυξάνει σημαντικά το φορολογικό κόστος των μεταβιβάσεων ακινήτων. Με την αναστολή του ΦΠΑ θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 3% σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων μειώνοντας έτσι το φορολογικό κόστος των επενδυτικών κινήσεων στην κτηματαγορά 
   - την αναστολή για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί αρκετές φορές ως ανεφάρμοστος και με τη νέα αναστολή του οδεύει ουσιαστικά προς πλήρη κατάργηση. Για την… ιστορία, ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου. Είναι δηλαδή ένας φόρος που επιβάλλεται στο "κέρδος" που κατέγραψε ο πωλητής του ακινήτου
   - την θέσπιση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων εφόσον οι δαπάνες αποδεικνύονται με παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Η έκπτωση θα μπορεί να διατηρείται μέχρι την απόσβεσή της και  θα συμψηφίζεται με υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους. Παράλληλα θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Τρεις παρεμβάσεις για την ανάσταση της οικοδομής οριστικοποιεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου και να ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020.
   Η οριστικοποίηση των μέτρων στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν και θα έχουν οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και τα δημοσιονομικά στοιχεία για την τρέχουσα χρονιά τα οποία θα αποτελούν και μια σοβαρή ένδειξη για το επόμενο έτος. 
   Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνουν λόγο για τρεις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για:
   - την αναστολή για μια τριετία, δηλαδή έως και το τέλος του 2022 του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων. Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα θεωρείται από το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας ως σημαντικό εμπόδιο για την επιτάχυνση της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς αυξάνει σημαντικά το φορολογικό κόστος των μεταβιβάσεων ακινήτων. Με την αναστολή του ΦΠΑ θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 3% σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων μειώνοντας έτσι το φορολογικό κόστος των επενδυτικών κινήσεων στην κτηματαγορά 
   - την αναστολή για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί αρκετές φορές ως ανεφάρμοστος και με τη νέα αναστολή του οδεύει ουσιαστικά προς πλήρη κατάργηση. Για την… ιστορία, ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου. Είναι δηλαδή ένας φόρος που επιβάλλεται στο "κέρδος" που κατέγραψε ο πωλητής του ακινήτου
   - την θέσπιση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων εφόσον οι δαπάνες αποδεικνύονται με παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Η έκπτωση θα μπορεί να διατηρείται μέχρι την απόσβεσή της και  θα συμψηφίζεται με υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους. Παράλληλα θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.
  • By Engineer
   Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θανάσης Ηλιόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, υπέγραψαν απόφαση για πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
   Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μίας νέας οικονομικής οντότητας.
   Η διάρκεια της επιχορήγησης, ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Μετά τη λήξη του δωδεκαμήνου οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις (3) μήνες.
   Το ποσό επιχορήγησης, ορίζεται ως εξής:
   έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000 €) για ατομικούς επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51%, έως εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000 €) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και έως οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 €) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος. Οι ατομικοί επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις) και μέλη νομικών οντοτήτων δύνανται να υποβάλουν, πριν τη λήξη της τρίμηνης δέσμευσης, αίτηση για επέκταση του διαστήματος επιχορήγησης για δώδεκα (12) επιπλέον μήνες μετά το δεκαπεντάμηνο διάστημα του προγράμματος (επιχορήγηση και δέσμευση).
   Το ποσό επιχορήγησης για τους δώδεκα (12) μήνες της επέκτασης του προγράμματος, ορίζεται ως εξής:
   έως οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 €) για ατομικούς επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51%, έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000 €) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος Δείτε αναλυτικά τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη συνολική διαδικασία, στο σχετικό ΦΕΚ, στη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.