Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ταμείο Ανάκαμψης: 170 έργα στις 1.000 σελίδες του σχεδίου για τα κονδύλια


    Εκατόν εβδομήντα έργα και δράσεις θα ενσωματωθούν στις πάνω από 1.000 σελίδες του σχεδίου για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα καταθέσει η χώρα μας στις Βρυξέλλες: Μάλιστα, θα υιοθετηθούν συγκεκριμένοι στόχοι και ορόσημα για την υλοποίηση των έργων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από ένα «κοκτέιλ» δανείων και επιχορηγήσεων 32 δισ. ευρώ, συνολικά.

    Στις σελίδες του ελληνικού σχεδίου αποτυπώνονται όχι μόνον οι χρηματοδοτήσεις και το πού αυτές καταλήγουν, αλλά αναδεικνύεται και η τάση να διατεθεί μέρος αυτών των ποσών για ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον Δημόσιο Τομέα. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα που εργάζεται υπό τις οδηγίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη -και διαμορφώνει το συγκεκριμένο σχέδιο- έχει θέσει δύο στόχους: Να πετύχει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία και ταυτόχρονα πρωτιά στο χρόνο κατάθεσης.

    Η Κομισιόν θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια των κρατών μελών με A, B ,C και η Αθήνα τόσο για λόγους ουσίας όσο και εντυπώσεων επιδιώκει την υψηλότερη βαθμολογία. Όπως επίσης επιδιώκει να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών - μελών που θα υποβάλλουν ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα στον Απρίλη.

    Πότε το σχέδιο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες

    Βάσει του σεναρίου που έχει καταρτιστεί το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Απριλίου, ακολουθεί η κατάθεσή του στη Βουλή και κατόπιν μετά και την έγκριση παραδίδεται και τυπικά Βρυξέλλες: Πρακτικά, στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι ήδη συμφωνημένο με την Κομισιόν, καθώς οι προβλέψεις του κινούνται στους άξονες που έχει υποδείξει η Ευρώπη. Εκεί που δίνει έμφαση η Επιτροπή και κατ’ επέκταση και η ελληνική πλευρά είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση με «κλειδί» την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

    Ο «καμβάς» του ελληνικού σχεδίου

    Έτσι, στο ελληνικό σχέδιο αποτυπώνονται αυτά ακριβώς τα στοιχεία με τις σχετικές παρεμβάσεις να είναι οι εξής:

    1. Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας).
    2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.
    3. Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.
    4. Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.
    5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων με τη Γενική Κυβέρνηση.
    6. Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών Αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
    7. Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων.
    8. Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).
    9. Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).
    10. Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής, ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.
    11. Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες).
    12. Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
    13. Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

    Τα δάνεια για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα αποδεσμεύονται με βάση αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας των υπό χρηματοδότηση έργων, για:

    -Πράσινη μετάβαση
    -Ψηφιακή μετάβαση
    -Εξωστρέφεια
    -Καινοτομία
    -Οικονομίες κλίμακος μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Τα κριτήρια για τις χρηματοδοτήσεις

    Η αποδέσμευση των ποσών θα γίνεται με τους εξής όρους:

    – Αποκλειστικά με κριτήρια της αγοράς

    – Με μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50% της αξίας του έργου, μειώνοντας το κεφαλαιακό κόστος

    – Με χρηματοδοτική συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών (τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως).

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης


    Πηγή: https://www.enikonomia.gr/economy/245966,tameio-anakampsis-170-erga-stis-1000-selides-tou-schediou-gia-ta-.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.