Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα 2/3 της αξίας τους έχασαν τα επαγγελματικά ακίνητα


    Το 60% έχει ξεπεράσει η μέση πτώση των τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα από την αρχή της κρίσης ως σήμερα με τις απώλειες να κορυφώνονται σε καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες άξονες, σε γραφεία και σε αποθήκες παλαιών προδιαγραφών, εκτιμά ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions

     

    «Είναι γνωστό ότι τα καταστήματα σε μη εμπορικούς δρόμους παραμένουν στα αζήτητα, ενώ όλοι με λύπη βλέπουμε την απόλυτη υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο τμήμα της οδού Σταδίου», τονίζει σε σχόλιο του για την κατάσταση της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

     

    Στην ελληνική αγορά κυριαρχούν οι πωλητές καθώς όπως σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος: «Η παλαιά αρχή ότι το ακίνητο είναι ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο, έχει ανατραπεί στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα πολλοί θεωρούν σήμερα ως δυσβάσταχτο βάρος την κατοχή ακινήτου, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας του ακινήτου από την επιβολή του λεγόμενου ¨χαρατσιού¨. Σήμερα οι έχοντες ακίνητα πέραν αυτών που τους είναι απόλυτα απαραίτητα για να κατοικήσουν ή να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους, θέλουν να τα πουλήσουν, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές»

     

    Οι ξένοι

     

    Υπάρχει ένα περιορισμένο ενδιαφέρον ξένων για την ελληνική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, αυτό εντοπίζεται σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος κλπ) Επίσης σε περιορισμένη κλίμακα ζητούνται εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης. Ορισμένα επιθετικά funds «κοράκια» ζητούν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές. «Από πλευράς εθνικότητας απαντώνται Βρετανοί, Γερμανοί σε μικρούς αριθμούς. Οι πράξεις μεταβίβασης είναι ελάχιστες, όπως προκύπτει από στοιχεία των συμβολαιογράφων»

     

    Πότε θα ανακάμψει η αγορά

     

    Σε ότι αφορά την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής τονίζει ότι αυτή θα έρθει μόνο εάν με τη βοήθεια κράτους και πολιτών, δημιουργηθεί κατάλληλο φορολογικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει το επιχειρείν και αρχίσει η χώρα να παράγει προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά που να υποκαθιστούν εισαγωγές και να εξάγονται, τότε θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, να αυξάνονται οι μισθοί, να υπάρχει εμπιστοσύνη και προοπτική.

     

    «Χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που θα εμπνεύσει τους Έλληνες ώστε να αρχίσει να παράγεται ¨πλούτος¨ στη χώρα. Τότε και μόνον τότε θα επανεκκινήσει η κτηματαγορά, διότι δεν είναι αυτόνομη, αλλά αποτελεί τμήμα της γενικότερης οικονομίας», σημειώνει.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Ta_23_tis_axias_tous_echasan_ta_epaggelmatika_akinita_/#.VfFPyhHtlBc





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.