Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΤΕΕ: Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός των 226,1 εκατ. ευρώ για τις «e – πολεοδομίες»


    Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ύψους 150,7 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς στα 226,1 εκατ. ευρώ με την προαίρεση, για τις «e – πολεοδομίες» προχώρησε στις αρχές του μήνα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Επρόκειτο για μια εξέλιξη που αναμένονταν καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr προ τριμήνου περίπου, η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεχε» τελικά ακυρώθηκε αφού είχε γίνει δεκτή από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) σχετική προσφυγή που είχε υποβάλει η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Master.

    Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία υπό τη Μυτιληναίος είχε προσφύγει στην ΑΕΠΠ ζητώντας το έργο να τμηματοποιηθεί γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της οι προς ανάθεση υπηρεσίες έχουν διακριτό αντικείμενο, ενώ το ΤΕΕ ήδη από τον Μάρτιο είχε «βάλει στον πάγο» το project .

    Με την υλοποίηση του έργου επιδιώκεται: α) η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας και β) η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων. Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας Συμφωνίας Πλαίσιο είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 16η/09/2022. Η Ηλεκτρονική Αποσφράγιση του (υπό)φακέλου «Δικαιολογητικά Συμμετοχής-Τεχνική Προσφορά» έχει οριστεί για 20-09-2022.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, από το Νοέμβριο του 2018 όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e Άδειες του οποίου πάροχος είναι το ΤΕΕ. Επίσης στο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων, που επίσης τηρεί το ΤΕΕ, έχουν τεκμηριωθεί ηλεκτρονικά περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές. Με το Νόμο 4782/2021 άρθρο 214 θεσπίστηκε η ψηφιοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή των φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών, και η υποχρεωτική καταχώρησή τους στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι την 31η.12.2023. Η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πάντως σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2025.

    Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπρόσθετα στα προηγούμενα το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο. Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσης τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση / αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους. Επιτυγχάνεται η πλήρης γεωχωρική τεκμηρίωση, για την αξιοποίηση και έλεγχο της εκμετάλλευσής τους και ενδεικτικά 3.500.000 κτιρίων, για την χωρική αναφορά των φακέλων αδειών δόμησης.

    Η παρούσα Συμφωνία Πλαίσιο υποδιαιρείται στα κάτωθι τμήματα:

    • ΤΜΗΜΑ 1 «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας» Αφορά την Ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας. Στο έργο ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.
    • ΤΜΗΜΑ 2 «Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους»: Αφορά την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων. Μέσω του τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ. Οι περιοχές ενδιαφέροντος του έργου που θα ενισχύσουν με τα γεωγραφικά στοιχεία τον Ψηφιακό Χάρτη είναι οι Δήμοι: 1) Αγκιστρίου, 2) Αίγινας, 3) Ασπροπύργου, 4) Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, 5) Ελευσίνας, 6) Θερμαϊκού, 7) Κασσάνδρας, 8) Κορινθίων, 9) Κρωπίας, 10) Λαρισαίων, 11) Λαυρεωτικής, 12) Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, 13) Μάνδρας – Ειδυλλίας, 14) Μαραθώνος, 15) Μαρκοπούλου Μεσογαίας, 16) Μεγαρέων, 17) Μυκόνου, 18) Νέας Προποντίδας, 19) Παιανίας, 20) Παλλήνης, 21) Περάματος, 22) Πυλαίας – Χορτιάτη, 23) Ραφήνας – Πικερμίου, 24) Σαλαμίνος, 25) Σαρωνικού, 26) Σκιάθου, 27) Σπάτων, 28) Σπετσών, 29) Σύρου – Ερμούπολης, 30) Φυλής, 31) Ωραιοκάστρου και 32) Ωρωπού.

    Συνολικά σχετικά με τη γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων και την ενίσχυση της πληροφορίας στη βάση δεδομένων του ψηφιακού Χάρτη, το έργο αναφέρεται σε:

    • 32 Δήμους,
    • 82 Δημοτικές Ενότητες, και
    • Περίπου 550.000 κτίρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας).

    Όπως αναφέρεται, «προσφορές υποβάλλονται για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά Τμήμα, όπως αναλυτικά περιγράφεται στα έγγραφα της Συμφωνίας Πλαίσιο». Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαισίου ορίζεται έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα τα τέσσερα (4) έτη από την υπογραφή της.

    Το Έργο αποτελεί μια σύνθετη και εξαιρετικά πολύπλοκη παρέμβαση που περιλαμβάνει:

    1. Α. την ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση των φακέλων αδειών δόμησης σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας,
    2. Β. την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε 32 Δήμους της χώρας με στόχο την ενίσχυση συμπλήρωση του Μητρώου Κτιρίων στην οποία περιλαμβάνονται οι παρακάτω υπηρεσίες : · Σύνταξη νέων επικαιροποιημένων φωτογραμμετρικών υποβάθρων πολύ μεγάλης ανάλυσης · Την αποτύπωση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων · Την τεκμηρίωση περιγραφικών στοιχείων και την αντιστοίχιση Μετρητών Ηλεκτροδότησης Κτιρίων · Τη δημιουργία Βάσης δεδομένων και την επεξεργασία και ομογενοποίηση στοιχείων για την ένταξή τους στον Ψηφιακό Χάρτη.

    Το αντικείμενο για κάθε ένα από τα δύο (2) τμήματα αποτελεί ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο που δεν μπορεί να τμηματοποιηθεί, ούτε να κατατμηθεί γεωγραφικά περαιτέρω, χωρίς να προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στην υλοποίησή του όσο και στην διαλειτουργικότητα των επιμέρους δομικών στοιχείων του, δεδομένου ότι αποτελεί συνδυασμό δράσεων, υπηρεσιών και εργασιών που καταλήγουν σε ενιαία συλλειτουργία σε μια ενοποιημένη κεντρική υποδομή.

    Επιπρόσθετα, απαιτείται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ενιαίας μεθοδολογίας διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας, ώστε να είναι δυνατή η παραλαβή και λειτουργία του ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο.

    Με αυτήν την έννοια η υλοποίηση του κάθε τμήματος του Έργου, από ένα οικονομικό φορέα -ο οποίος βέβαια μπορεί να πάρει την μορφή Ένωσης εταιρειών με εξειδικευμένους υπεργολάβους αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επίτευξη των στόχων του Έργου Η Συμφωνίας Πλαίσιο θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας – τιμής.

    Εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας-πλαίσιο

    • ΤΜΗΜΑ 1 : «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας», εκατό δώδεκα εκατομμύρια τετρακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες εξακόσια ογδόντα ένα Ευρώ και εξήντα λεπτά (112.422.681,60 €) μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (Προϋπολογισμός με ΦΠΑ : €139.404.125,18, ΦΠΑ 24% 26.981.443,58 €).
    • ΤΜΗΜΑ 2 : «Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους», εννιά εκατομμύρια εκατό σαράντα χιλιάδες είκοσι τέσσερα Ευρώ και τριάντα εννιά λεπτά (€9,140,024.39) μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (Προϋπολογισμός με ΦΠΑ : €11.333.630,24, ΦΠΑ 24% €2.193.605,85).

    Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί ως δικαίωμα προαίρεσης τη δυνατότητα με μονομερή δήλωσή της κατά την απόλυτη κρίση της και ανάλογα με τις ανάγκες της, να τροποποιήσει μονομερώς τον προϋπολογισμό εκάστου τμήματος με αύξηση των αντίστοιχων υπηρεσιών, υπό τους όρους της συμφωνίας-πλαίσιο και κατά τη διάρκεια αυτής, κατά ποσοστό έως το 50% της εκτιμώμενης αξίας εκάστου τμήματος.

    Κατόπιν αυτών, η αξία του δικαιώματος προαίρεσης μπορεί να ανέλθει, - για το ΤΜΗΜΑ 1 «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας», έως του ποσού των 56.211.340,80 € μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (Προϋπολογισμός με ΦΠΑ 69.702.062,59 €, ΦΠΑ 24% 13.490.721,79 €) και - για το ΤΜΗΜΑ 2 «Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους», έως €4.570.012,20 μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (Προϋπολογισμός με ΦΠΑ: €5.666.815,12, ΦΠΑ 24% €1.096.802,93).

    Η αξία των κατά τα ανωτέρω δικαιωμάτων προαίρεσης θα χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους εκτός του ΤΑΑ. Η συνολική μέγιστη εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των € 226.106.633,14 Ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ €182.344.058,98, ΦΠΑ €43.762.574,16). Η εκτιμώμενη αξία είναι ενδεικτική και μη δεσμευτική.


    Πηγή: https://www.insider.gr/oikonomia/239414/tee-xanabgike-o-diagonismos-ton-2261-ekat-eyro-gia-tis-e-poleodomies-septembrio-oi



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.