Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τι αλλάζει με τον καινούργιο χρόνο στα κτίρια ο νέος κλιματικός νόμος


    Αλλαγές στον υπολογισμό της Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ειδικά κτίρια οι νέες άδειες που θα υποβληθούν από τον καινούργιο χρόνο προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος (4936/2022 ΦΕΚ 105/Α/27-5-2022)

    Συγκεκριμένα στις άδειες παυ  θα υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 για ειδικά κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ εξαιρουμένων των κατοικιών των ξενοδοχείων και των ναών θα πρέπει να υποχρεωτικά να προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών – θερμικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% τουλάχιστον της κάλυψης τους, 

    Κατ’ εξαίρεση, εξαιρούνται από την υποχρέωση μεμονωμένα κτίρια ειδικά για κτίρια με συνολική προσμετρώμενη στον συντελεστή δόμησης επιφάνεια, πάνω από 5.000 τ.μ., με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής  εφόσον τεκμηριώνεται η σχετική αναγκαιότητα για μορφολογικούς ή αισθητικούς λόγους. 

    Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου 2023, στο Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων της παρ. 12 του άρθρου 7 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), συμπεριλαμβάνεται ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων, σύμφωνα με το πρότυπο «ISO 14064-1:2018», κατηγορίας 1 και 2 ή με άλλη αντίστοιχη μέθοδο. 

    Καταργούνται οι καυστήρες και η πώληση "καθαρού" πετρελαίου θέρμανσης


    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα. Το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα.  

    Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Σε όποιον κατά παράβαση πωλεί πετρέλαιο θέρμανσης επιβάλλεται πρόστιμο το ύψος του οποίου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της αξίας του πωληθέντος καυσίμου στον τελικό καταναλωτή. 

    Χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

    Για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα δημόσια κτίρια ο νέος νόμος προβλέπει την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης τόσο ο φορέας στον οποίο ανήκει το κτίριο, όσο και ο φορέας που έχει νομίμως τη χρήση του κτιρίου. 

    Στoν Κανονισμό Λειτουργίας Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης καθορίζονται επιπρόσθετα και η δυνατότητα μεταφοράς ελλειμμάτων των υπόχρεων από την περίοδο 2014 - 2020 στην περίοδο 2021 - 2030, καθώς και ο τρόπος εκπλήρωσης της δυνατότητας αυτής.


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/ti-allazei-me-ton-kainoyrgio-xrono-sta-ktiria-o-neos-klimatikos-nomos



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.