Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τι αλλάζει στο Κτηματολόγιο μέσα στο 2021


    Τις προτεραιότητες του Ελληνικού Κτηματολογίου για το 2021, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του ΥΠΕΝ, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Οικονόμου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Σταθάκης.

    Ψηλά στην ατζέντα  οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου για το 2021 το οποίο θα είναι «έτος-ορόσημο» καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των 390 υποθηκοφυλακείων από τα 92 Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα (μέχρι σήμερα έχουν μετεξελιχθεί 6 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 Υποκαταστήματα τους), θα τεθούν σε λειτουργία όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, και θα υπάρξει σημαντική ωρίμανση όλων των φάσεων Κτηματογράφησης σε όλη την Επικράτεια. Η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να φτάσει το 65%, καλύπτοντας έτσι περίπου το 97% της Ελλάδας, με μόνες εκκρεμότητες να παραμένουν στις Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία.

    Όπως τόνισε ο Υπουργός, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έχει θετικό αντίκτυπο στη Xωροταξία, τις χρήσεις γης, την ακίνητη περιουσία, αλλά και το περιβάλλον. Όπως είπε, οι αλλαγές είχαν δρομολογηθεί, αλλά «η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αυτών των εξελίξεων στην Ελλάδα. Αναγνωρίζω ότι δεν θα έπρεπε να συμβεί η πανδημία για να έχουμε κάτι τέτοιο, αλλά πάντως έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες μία πρόοδος σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες και το Κτηματολόγιο δεν είναι μία εξαίρεση.»

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η διαδικασία εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του κτηματολογίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2024, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές για τις συναλλαγές , το περιβάλλον και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα επηρεάσει και όλες τις επενδύσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

    Όπως επεσήμανε, μέσω του Ψηφιακού Κτηματολογίου, ενός προγράμματος που αποσκοπεί να είναι φιλικό προς τους πολίτες:

    • Βελτιώνεται η σχέση της υπηρεσίας με τους επαγγελματίες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ), μέσω της άμεσης πρόσβασης σε έγγραφα.
    • Ενισχύεται η εκ αποστάσεων εξυπηρέτηση των πολιτών, η οποία, όχι μόνο προστατεύει τους ενδιαφερόμενους από την έκθεση στον COVID-19 κατά την τρέχουσα συγκυρία, αλλά και μελλοντικά βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς εξαλείφει την ανάγκη μετακινήσεων προς τα γραφεία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
    • Εξασφαλίζεται ταχύτερη εξυπηρέτηση, καθώς οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες 24 ώρες τη μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.
    • Ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία, με σεβασμό πάντοτε στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών  
    • Βελτιώνεται συνολικά η λειτουργία της Υπηρεσίας, ως αναπτυξιακό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων  

    Ο κ. Οικονόμου με την σειρά του αναφέρθηκε στη σημασία των ψηφιακών υπηρεσιών για την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών καθώς στην μετατροπή της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου σε κόμβο ενημέρωσης και συναλλαγών. «Μέσα σε 12 μήνες πάνω από 600.000 μοναδικοί χρήστες από 128 χώρες του κόσμου επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα για ενημέρωση και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ υπήρχαν 360.000 νέοι μοναδικοί επισκέπτες στην ιστοσελίδα τους τελευταίους 12 μήνες εκ των οποίων οι 120.000 δήλωσαν ψηφιακά την ιδιοκτησία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα πως για πρώτη φορά η διαδικασία της Ανάρτησης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε και ψηφιακά. 

    Οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο κ. Σταθάκη οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, που τέθηκαν πρόσφατα ή θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία είναι:

    1.       ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από Κτηματολογικά Γραφεία, διαθέσιμη σε πολίτες και επαγγελματίες

    2.      ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις  αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων, που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία οι δικηγόροι

    3.       ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους για καταχώρηση στα Κτηματολογικά Γραφεία, διαθέσιμη προς επαγγελματίες

    4.       αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα, η οποία διασφαλίζει τον αυτόματο Προδικαστικό Έλεγχο και τη δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

    Πρόστιμα, ενστάσεις και ορφανά ακίνητα 

    Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, αναφορικά με το ζήτημα των ενδεχόμενων προστίμων, σύμφωνα με το νέο ν. 4957/2020, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επανειλημμένα : «Τα πρόστιμα δεν είναι τιμωρητικά. Συζητούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία Κτηματογράφησης. Οι προθεσμίες δεν είναι στενές και υπάρχει και τώρα η άνεση, ηλεκτρονικά ή μη, για 6 μήνες, οι ενδιαφερόμενοι να καταβάλλουν τα έγγραφα», με αποτέλεσμα να μην τίθεται καν θέμα επιβολής προστίμων.

     Όμως, κατά τον υπουργό, πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να αναγκάζει τους λίγους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της πλειοψηφίας και να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν μπορεί οι λίγοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, να «κρατούν όμηρους» τους πολλούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει τα έγγραφα.

    Αναφορικά με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι λίγα είναι γνωστά προς το παρόν, αλλά δεδομένου ότι το Ταμείο επικεντρώνεται σε πράσινα και ψηφιακά έργα, το ΥΠΕΝ έχει καταθέσει καλά δομημένες προτάσεις και υπάρχουν ελπίδες ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές.

    Όσον αφορά στο θέμα των 35 περιοχών που αποκλείονται από την παράταση του Κτηματολογίου, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε: «οι περιοχές αυτές δεν εξαιρούνται, οι προθεσμίες τους είχαν λήξει πριν δύο χρόνια. Παρατάσεις δόθηκαν για όσες περιοχές ήταν σε εξέλιξη». Όπως διευκρίνησε, η επανεκκίνηση του Κτηματολογίου σε αυτές τις περιοχές δεν είναι δυνατή, καθώς έχουν ξεκινήσει πλέον άλλες διαδικασίες και  θα δημιουργηθούν προβλήματα.

    Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο θέμα των ενστάσεων, ένα γνωστό διαδικαστικό πρόβλημα για το Κτηματολόγιο, λέγοντας πως πολλές διαδικασίες έχουν ήδη αλλάξει, ώστε να διευκολυνθούν οι επιτροπές και οι πολίτες, μέσω της εισαγωγής της μεθόδου της τηλεδιάσκεψης, τη διεύρυνση των επιτροπών, άλλα και τη μείωση των αμοιβών για την κατάθεση ένστασης.

    Ερωτηθείς για το θέμα των «ορφανών» ακινήτων και για το ενδεχόμενο αυτά να περιέλθουν στο Δημόσιο, διευκρίνισε πως το πρόβλημα των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη δεν  είναι όσο εκτεταμένο παρουσιάστηκε. Συγκεκριμένα, από 297 περιοχές, ένα 6% των ακινήτων βρέθηκε αδήλωτο, εκ του οποίου, εφόσον αφαιρεθούν τα αδήλωτα ακίνητα του Δημοσίου, μόλις 1% ανήκει σε ιδιώτες. Ακόμα όμως και από αυτό το ποσοστό, όποιος έχει τους αντίστοιχους τίτλους, μπορεί να διεκδικήσει το ακίνητό του, μια διαδικασία που είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά.


    Πηγή: http://ered.gr/el/content/Ti_allazei_sto_Ktimatologio_mesa_sto_2021/#.X-GSMtj7SUk



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    γλωσσα λανθανουσα.....

    Πρόστιμα, ενστάσεις και ορφανά ακίνητα 

    Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, αναφορικά με το ζήτημα των ενδεχόμενων προστίμων, σύμφωνα με το νέο ν. 4957/2020, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επανειλημμένα : «Τα πρόστιμα δεν είναι τιμωρητικά. Συζητούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία Κτηματογράφησης. Οι προθεσμίες δεν είναι στενές και υπάρχει και τώρα η άνεση, ηλεκτρονικά ή μη, για 6 μήνες, οι ενδιαφερόμενοι να καταβάλλουν τα έγγραφα», με αποτέλεσμα να μην τίθεται καν θέμα επιβολής προστίμων.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.