Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τι προσωρινή σύνταξη θα πάρουν δικηγόροι, υγειονομικοί, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι


    Διευκρινίσεις για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, υγειονομικούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και το ΕΤΑΑ.

     

     

    Επισημαίνεται ότι, για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η εισφορά 2% που καταβάλλουν οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη εργασιακού βίου έως 31.12.1992) του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Η εισφορά αυτή καταβάλλεται για την κύρια ασφάλιση και είναι ύψους 13,87 ευρώ. Αντίθετα δεν θα συνυπολογίζεται για την καταβολή προσωρινής σύνταξης η εισφορά 10 ευρώ το μήνα που καταβάλλεται προς τον ΟΑΕΔ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας, επειδή δεν αποτελεί εισφορά υπέρ κύριας σύνταξης.

     

    Στις περιπτώσεις όπου κατά το τελευταίο 12άμηνο πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης υπάρχει χρόνος μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία για τον καθορισμό της προσωρινής σύνταξης θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για τον χρόνο ελεύθερου επαγγελματία.

     

    Ως προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται το 50% του ποσού που θα προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό. Επειδή όμως στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται εισφορές και για δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του ύψους της προσωρινής σύνταξης και θα προσαυξάνουν τις συντάξιμες αποδοχές του μήνα που καταβλήθηκαν.

     

    Ειδική περίπτωση αποτελούν και όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. Για όσους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας υπάγονται στη διαδικασία υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης, η καταβληθείσα εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων θα συνυπολογίζεται με την εισφορά για την κύρια ασφάλιση. Η πρόβλεψη αυτή αφορά αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν ή έχουν υποβληθεί εντός του 2016. Για αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν το 2017 δεν προκύπτει καταβολή εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων κατά το τελευταίο 12άμηνο, επειδή οι εισφορές αυτές καταργήθηκαν την 1.1.16.

     

    Ειδικά για την περίπτωση «παλαιών» έμμισθων ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, όπου η εισφορά του ασφαλισμένου είναι σταθερό ποσό και η εργοδοτική εισφορά συνάρτηση των καταβαλλόμενων αποδοχών (13,33% επί των αποδοχών), ως μηνιαίες αποδοχές θα θεωρούνται αυτές που αντιστοιχούν στο άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, με συνολικό ασφάλιστρο ύψους 20%.

     

    Η προσωρινή σύνταξη για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος, δεν θα χορηγείται σε όσους αιτούντες, λαμβάνουν ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν αναπηρική σύνταξη (ν.612/1977).

     

    Παράδειγμα 1

     

    Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα υποβάλλει αίτηση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης (δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος), η οποία θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

     

    PARADEIGMA_1.jpg

     

     

    Συνολικά, το 12μηνο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές ύψους €2.509,97 (€249,61 x 7 + €152,54 x 5), και συνεπώς, κατ' εφαρμογή της παρ. 1β του άρθρου 29 του ν.4387/2016, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε €1.045,82 (€2.509,97 δια του 20% και στη συνέχεια δια του 12), και η προσωρινή σύνταξη σε €522,91 (50% x €1.045,82).

     

    Πηγή και περισσότερα παραδείγματα: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/127038/ti-prosorini-syntaksi-tha-paroun-dikigoroi-ygeionomikoi-mixanikoi-kai-symvolaiografoi

     

    www.dikaiologitika.gr





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ....περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και το ΕΤΑΑ.....

    γνωρίζει κάποιος πως μπορούμε να βρούμε όλη την εγκύκλιο και όχι μόνο το απόσπασμα??

     

     

     

    αφορά και αυτό αν κατάλαβα καλά

     

    Μπορεί οι βάσεις να τέθηκαν με την ψήφιση τον Αύγουστο του Μνημονίου 3, τώρα όμως ήρθε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού για τους ασφαλισμένους, που θα δουν να αυξάνεται η υποχρέωσή τους για εργασία από 6 μήνες έως και 17 έτη (σε ελάχιστες και ακραίες περιπτώσεις).

    Πρόκειται λοιπόν για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και υπεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ χθες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

    ,,, εδώ

    οπότε και το ΦΕΚ και εγκύκλιο?? !!

    Edited by Didonis
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.