Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τοξική βόμβα τα τζάκια - Πιο επικίνδυνα από τα καυσαέρια


    Αιθαλομίχλη - δηλητήριο στον ουρανό της Αθήνας. Τέσσερις φορές πάνω από το όριο της ΕΕ η τοξικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων. Ποιες είναι οι λύσεις και οι συστάσεις.

     

    Η "ιλιγγιώδης" ταχύτητα με την οποία κινείται ο κρατικός μηχανισμός για την προστασία του πληθυσμού από την αιθαλομίχλη γίνεται παροιμιώδης.

     

    Εξαγγελίες για μέτρα επί μέτρων πριν από ενάμιση μήνα και έκτοτε ουδέν νεώτερον. Αντίθετα, σε… εγρήγορση βρίσκονται τα μέτρα εκείνα που αναγκάζουν τους πολίτες να καίνε ό,τι βρουν για να ζεσταθούν.

     

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση έκτακτων επεισοδίων από αιωρούμενα σωματίδια, η οποία υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, στις 5 Νοεμβρίου, ακόμη "γυρίζει" από υπουργείο σε υπουργείο προκειμένου να μπουν και οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών. Αλλά ούτε η πολυσυζητημένη απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τις περιόδους που η αιθαλομίχλη χτυπά κόκκινο έχει ετοιμαστεί.

     

    tzakia.jpg

     

     

    Την ίδια στιγμή, επιστημονική μελέτη του ΑΠΘ, ανιχνεύει 19 καρκινογόνες ουσίες (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες) στα αιωρούμενα σωματίδια και προσδιορίζει, στον πληθυσμό των Θεσσαλονικέων, τον κίνδυνο καρκινογένεσης από την έκθεση σε αυτές, από 2 έως 6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, ανάλογα με την ηλιακή ομάδα.

     

    Παιδιά, η ευπαθής ομάδα

     

    Στα παιδιά, ο κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος εξαιτίας διαφορών στη φυσιολογία τους και στη δροστηριότητά τους, όπως και στους κατοίκους περιοχών που εκτίθενται σε σωματίδια προερχόμενα από καύση βιομάζας. Γι' αυτό ενώ στους ενηλίκους ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκινογένεσης είναι περίπου δύο περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στα παιδιά φθονεί τις έξι ανά εκατομμύριο.

     

    Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των επιστημόνων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠθ, υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η τοξικότητα των αιωρουμένων σωματιδίων είναι ορισμένες φορές ως και τέσσερις φορές πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο που προτείνει η ευρωπαϊκή οδηγία 2004 107 EC και οφείλεται στην παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων.

     

    Οι καρκινογόνες ιδιότητες των ουσιών αυτών αποδίδονται στην ικανότητά τους να προσβάλλουν το μακρομόριο του DNA και να επιφέρουν μεταλλάξεις εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

     

    Πιο επικίνδυνα από τα καυσαέρια

     

    Τα αποτελέσματα κατέρριψαν τον... αστικό μύθο που λέει ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία.

     

    Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων, στη Θεσσαλονίκη κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο η τοξικότητα των σωματιδίων ήταν υψηλότερη στους σταθμούς αστικού υποβάθρου, όπου οι μετρούμενες συγκεντρώσεις σωματιδίων, τις ημέρες έντονης ρύπανσης, προέρχονταν κυρίως από την καύση βιομάζας (σε ποσοστό άνω του 70%).

     

    Το αντίθετο παρατηρείται, κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση οχημάτων, όπου οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι χαμηλότερες και η καύση βιομάζας είναι μικρή (περίπου 18%). Σημαντικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και η διευκόλυνση της σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου των κτιρίων στις μεγάλες πόλεις.

     

    Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν o ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε σωματίδια που περιλαμβάνουν πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ένα μεγάλο τμήμα (πιθανώς μεγαλύτερο του 80%) των εισπνεόμενων ενώσεων αναμένεται να εναποτεθεί στο επιθήλιο, δηλαδή τη φόδρα που ντύνει τους πνεύμονες, και να απορροφηθεί άμεσα από το αίμα.

     

    Επιπλέον, μικρό μέρος απορροφάται και μεταβολίζεται στην τραχεία και στους βρόγχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάλυση δεδομένων του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ESCAPE, το οποίο παρακολούθησαν 312.944 άτομα σε 17 χώρες για 13 χρόνια, έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα σε μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έκθεσης σε σωματίδια ΡΜ10 (με διάμετρο 10 εκατομμυριοστά του μέτρου) και ΡΜ2,5 (με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου).

     

    Όπως έδειξε η περίπτωση της πόλης Λόνσεστον της Αυστραλίας, όταν προωθήθηκε η χρήση φυσικού αερίου αντί για καύση ξυλείας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες θέρμανσης του πληθυσμού, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

     

    Η λύση

     

    Η καύση βιομάζας, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, καλό θα είναι να μετριαστεί και να γίνεται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη θέρμανσης και έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, αναφέρει ο καθηγητής.

     

    Η καύση θα πρέπει να γίνεται σε σωστά σχεδιασμένες και καλά συντηρημένες εστίες (κατά προτίμηση κλειστού τύπου), με χρήση στεγνής και καθαρής φυσικής ξυλείας. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι σημαντικό να αερίζονται καλά οι εσωτερικοί χώροι όπου βρίσκονται οι εστίες καύσης, έτσι ώστε να περιορίζεται η απευθείας έκθεση του πληθυσμού σε λεπτά και υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια.

     

    Σύσταση προς τους πολίτες «να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών», προκειμένου να συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων, απηύθυναν εν τω μεταξύ απόψε, με κοινή ανακοίνωση, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

     

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

    Επίσης αναφέρει ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών ζητείται να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

     

    «Η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

     

    Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/toksikh_vomva_ta_tzakia_-_pio_epikindyna_apo_ta_kaysaeria.2565146.html - Το Βήμα





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Ο κρατικός μηχανισμός , σε μια ξέφρενη πορεία φορολόγησης , έκανε το πετρέλαιο αλλά και το αέριο , κυριολεκτικά δυσπρόσιτα . Άνθρωποι βγήκαν στην ανεργία , άλλοι είδαν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται επικίνδυνα αλλά το κρύο παραμονεύει και κάπως πρέπει να ζεσταθούν οι άνθρωποι αυτοί .

     

    Όποιος πράγματι ενδιαφέρεται για την δημόσια υγεία , ας εισηγηθεί την δραματική πτώση τιμών του πετρελαίου στο επίπεδο που ήταν πριν 10-20 χρόνια (μισθολογικά εκεί είμαστε) και αυτομάτως τα σωματίδια θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό .

    Επισης , ας φροντίσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ας πάψουν να περνάνε "νύχτα" νόμους παρωδίες κοροϊδεύοντας ασφαλισμένους και συνταξιούχους .

     

    Η Γενική Γραμματεία της Δημόσιας Υγείας , ας βάλει τους ακριβοπληρωμένους της συμβούλους να σκεφτούν πως ξεκίνησε το πρόβλημα και τι το παρατείνει .

     

    Ο κ. Σαρηγιάννης , με τα 3000 και πλέον μηνιαίου μισθού του , μπορεί να πληρώνει και πετρέλαιο . Αντί να δίνει συμβουλές στους πολίτες , ας δώσει στα Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών και αυτομάτως θα δει τα ποσοστά των αιωρούμενων σωματιδίων να πέφτουν. Αν ο μισθός του ήταν ο βασικός δεν νομίζω να είχε την πολυτέλεια να επιλέγει πως θα ζεσταθεί . Εκ του ασφαλούς , οι συμβουλές είναι εύκολες και ανέξοδες ...

    • Upvote 9
    Link to comment
    Share on other sites

    Brasco, ωραία όλα αυτά. Τα διαβάσαμε και στο κείμενο της greenpeace... 

    Αυτή τη στιγμή πάντως ο φόρος δεν εισπράτεται, η ΔΕΗ δεν αναβαθμίζεται και οι πολίτες καίνε ό,τι βρουν (μέχρι MDF και λάστιχα) για να ζεσταθούν. 

    Όσο για το εμπορικό ισοζύγιο, ωραίες προτεραιότητες έχει το οικονομικό επιτελείο... Προτιμούν την ανθρωπιστική κρίση και να θέσουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο προκειμένου να δείξουν ότι δήθεν ευημερούν οι αριθμοί... Έτσι θα το βελτιώσουμε το ισοζύγιο???

    (Καλά αυτός ο Στουρνάρας τη φουκαριάρα τη μάνα του δεν τη σκέφτεται που τη βγάζει με 500 ευρώ το μήνα...)

     

    Στο μεταξύ ακόμα και άνθρωποι που έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας συνεχίζουν να μας αναφέρουν τι ΘΑ έπρεπε να έχει γίνει λες και γράφουν έκθεση ιδεών στο σχολείο...

    (αναφέρομαι στους κυβερνώντες όχι σε εσένα Brasco)

    Edited by Panos_
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Σωστα τα λες Brasco αλλα οση ηλεκτρικη ενεργεια δωσεις στον κοσμο, τοση θα καταναλωσουν. Ο κοσμος, ως αγραμματη μαζα που ειναι, δυστυχως, θα καταναλωνει αιωνια μεχρι κ το τελευταιο mWatt που της στελνεις.

    Το κοστος στο ρευμα θα πρεπε να υπαρχει, ακομα κ αν η παραγωγη του ηταν παμφθηνη, για να κανει τον ανθυποπιθηκο ελληνα να σκεφτει πως η ενεργεια δεν ερχεται απο τον θεο, κοστιζει, ρυπαινει και δεν ειναι για ξοδευεται αλογιστα σε χριστιανοταλιμπανιστικα φωτακια κ ηλεκτρικες κορνιζες usb.

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    γιατί ρε παίδες κάνει δικηγορικός σύλλογος δεν κάνει αγωγή στο κράτος ?
    τόσο πουλημένοι είμαστε ?
    το κράτος είναι υπαίτιο που καταστρέφουμε όλοι μας την υγεία μας .
    καθιστώντας το πετρέλαιο απαγορευτικό , προκάλεσε αυτή την ρύπανση , που θα μας ''φάει'' όλους (πραγματικά είναι έντονη η μυρωδιά) .

    ΜΙΑ ΑΓΩΓΗ .... ΚΑΝΕΙΣ ?

    υ.γ. δεν μιλάω για το ''δικό μας'' ΤΕΕ .... (τεχνικός σύμβουλος του κράτους και μαλακίες...) , το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να υπερασπιστεί τπτ ...

     

     

    Σύσταση προς τους πολίτες «να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών», προκειμένου να συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων, απηύθυναν εν τω μεταξύ απόψε, με κοινή ανακοίνωση, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

     
    ρε δεν πάτε να γ ...... ;  ο κόσμος κρυώνει και ευθύνεστε !
    κάνετε και συστάσεις ... καραγκιόζηδες ...
     

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Οφείλω να πώ επί της ευκαιρίας, οτι πέρσυ το είχα υποτιμήσει πάρα πολύ το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Έχοντας προβλήματα στην καρδιά, ενοχλήθηκα τόσο πριν 2 βδομάδες όσο και εχτές. Είχα έντονο βήχα το βράδυ. Δεν θα σχολιάσω για τα οικονομικά φόρους κτλ. Πάντως αν δεν σταματήσει η πρόσφατη νοοτροπία: "Ανάψτε όλοι τα τζάκια για να μειωθεί ο ΕΦΚ - να ρίξουμε την κυβέρνηση", και διάφορα άλλα τέτοια σαχλαμαρέ, δεν θα σταματήσει και η αιθαλομίχλη.
     

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν θα σχολιάσω για τα οικονομικά φόρους κτλ. Πάντως αν δεν σταματήσει η πρόσφατη νοοτροπία: "Ανάψτε όλοι τα τζάκια για να μειωθεί ο ΕΦΚ - να ρίξουμε την κυβέρνηση", και διάφορα άλλα τέτοια σαχλαμαρέ, δεν θα σταματήσει και η αιθαλομίχλη.

     

    δηλαδή συνάδελφε τα τζάκια τα ανάβει ο κόσμος για να ρίξει την κυβέρνηση ; ; ;

    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχουνε μερικοί που το κάνουνε και ναί αυτό υποστηρίζουν. Επίσης δεν χρειάζεται σώνει και καλά να το ομολογήσει κάποιος. Σε πολυκατοικίες στα βόρεια προα΄στια στην Αθήνα, αρκετές έχουνε τζάκι. Γνωρίζω σε 2 από αυτές που μένουν συγγενείς μου, οτι σχεδόν τα μισά διαμερίσματα καίνε τζάκι, και το θέμα είναι πως η θέρμανση λειτουργεί εκεί είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο. Παλιότερα όμως σπάνια το άναβαν. Δικό μου συμπέρασμα, μερικοί το ανάβουν για να επιβαρύνουν την κατάσταση μήπως πιεστεί η κυβέρνηση. Αλλά μάλλον δεν έχουν καταλάβει οτι ακόμα και κόσμος να πεθάνει, όσο και να γκρινιάξεις στην κυβέρνηση, πάλι στα ίδια επίπεδα θα μείνει ο φόρος, γιατί απλούστατα, δεν επιτρέπει αλλαγές η τροϊκα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Φιλε μου αυτοι που αναβουν τα τζακια για να ριξουν την  κυβερνηση ειναι απλα ηλιθιοι.Αυτο ειναι το μεσο πιεσης που θεωρουν οτι εχουν στα χερια τους?

    Ας μην ψηφιζαν 40 χρονια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (και μεχρι πριν 2 χρονια).Ας μην ξαναψηφισουν τουλαχιστον...

    Ακου εκει αναβουν τα τζακια για να ριξουν την κυβερνηση...Γελαει ο κοσμος...

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχουνε μερικοί που το κάνουνε και ναί αυτό υποστηρίζουν. Επίσης δεν χρειάζεται σώνει και καλά να το ομολογήσει κάποιος. Σε πολυκατοικίες στα βόρεια προα΄στια στην Αθήνα, αρκετές έχουνε τζάκι. Γνωρίζω σε 2 από αυτές που μένουν συγγενείς μου, οτι σχεδόν τα μισά διαμερίσματα καίνε τζάκι, και το θέμα είναι πως η θέρμανση λειτουργεί εκεί είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο. Παλιότερα όμως σπάνια το άναβαν. Δικό μου συμπέρασμα, μερικοί το ανάβουν για να επιβαρύνουν την κατάσταση μήπως πιεστεί η κυβέρνηση. Αλλά μάλλον δεν έχουν καταλάβει οτι ακόμα και κόσμος να πεθάνει, όσο και να γκρινιάξεις στην κυβέρνηση, πάλι στα ίδια επίπεδα θα μείνει ο φόρος, γιατί απλούστατα, δεν επιτρέπει αλλαγές η τροϊκα.

    νομιζω  ολιγον  ακραια   η  αποψη  σου  ξερω  πολλες  πολυκατοικιες  στο  κεντρο  της  αθηνας

    που  περσι  αναβαν  κανονικα  2-3  ωρες  την  ημερα  και  σημερα  απο  τα  χρεη  που 

    εχουν  οι  ενοικοι  στα  κοινοχρηστα  της  πολυκατοικιας  ο  διαχειριστης   εβαλε  λουκετο  στο  λεβητοστασιο 

    δεν  ξερω  αν  η  κριση  ειναι  ταξικη   , και  δεν  την  βιωνουν  τα  πλουσιοσπιτα  των  βορειων  προαστιων 

    εκεινο  που  ξερω  στα  σιγουρα  ειναι  οτι  περισσοτερες  πολυκατοικιες  φετος  εβαλαν  λουκετο  στο  λεβητοστασιο  .

    η  τροικα  δεν  επιτρεπει  αλλαγες  γιατι  οι  ντοποι   κυβερνητες  κατανεμουν  με  λαθος  τροπο  εστω  αυτο  το  λιγοστο  ΑΕΠ  της  χωρας 

    και   λαδωνονται  απο  καθε  ειδους  συμφεροντα  λαθρεμπορων  για  να  περνανε  αυτοι  καλα  και  εμεις  χειροτερα 

    12  δις ευρω   τον  χρονο  ειναι  το  λαθρεμποριο   στην  ελλαδα   απο  αυτα  τα  12  δις  δεν  μπορουν  να  πιασουν  ουτε  ενα   δις  ευρω  και 

    να  μειωσουν  λιγο  την  τιμη  του  πετρελαιου ;;;   για  να  ξερουμε  ποιους  ψηφιζουμε  .  μηπως  ειδε  κανεις  καμμια  προσπαθεια  της  κυβερνησης 

    για  την  παταξη  του  λαθρεμποριου  στα  καυσιμα  ,  υπαρχουν  χιλιαδες  ηλεκτρονικα  μεσα   ,  αν  ηθελε  θα  το  ειχε  παταξει  εντος  6  μηνου 

    αλλα  σου  λεει  ωραια  τα  μαυρα  χρηματα   τι  με  ενδιαφερει  εμενα  για  τους  χαζοψηφοφορους και  αν  πεθανουν    αφου  παλι  εμας  θα  ξαναψηφισουνε  ,   ειναι  ωραια  η  μιζα  και  τα  μαυρα  χρηματα   απο  το  λαθρεμποριο  ,  γιατι αραγε  να   το  διατηρουν  τοσα  χρονια  ολα  τα  κομματα  εξουσιας  . 

     αρα  δεν  φταιει   ο  κοσμος  που  αναβει  τζακια  ,  κρυωνει   γιαυτο  αναβει  .

    σημερα  ο  economist   κατατασει  την  ελλαδα  στην  κατηγορια  υψηλου  ρισκου  για   αγριες  κοινωνικες  ταραχες 

    δεν  ειναι  τυχαιο  οτι  3,5  χρονια  μετα  την  ειδοδο  στα  μηνμονια  και  ενω  χωρες   σαν  την  ιρλανδια  ισπανια 

    βγαινουν  απο  εκει  η  ελλαδα  θα  χρειαστει  ακομα  10   χρονια   σκληρης  επιτηρησης  .

    Edited by loser
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.