Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το ΤΕΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου


    Ο πρόεδρος ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης καλεί τους μηχανικούς να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της 41ης επετείου.

     

    Το ΤΕΕ τιμά τα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

     

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ιστορικά γεγονότα, τους θεσμούς, τα πρόσωπα, τους αξιακούς κώδικες, τα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμά την 41η επέτειο των γεγονότων του Νοεμβρίου 1973, ως κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας και του λαού κατά της ξενοκίνητης δικτατορίας και των υποτακτικών της και ταυτοχρόνως ως καταλύτη θεμελιακών αλλαγών στις δομές του κράτους και της κοινωνίας.

     

    Τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για «Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία» παραμένουν ισχυρά και αναλλοίωτα. Φωτίζουν και καθοδηγούν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, τους αγώνες του λαού μας για τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της προόδου.

     

    Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προβάλει δυνατό και επίκαιρο στις σημερινές συνθήκες, που έχουν επιβληθεί στη χώρα και τους πολίτες. Τα μνημόνια και οι οικονομικές δεσμεύσεις έναντι ξένων κέντρων και δανειστών καταλύουν πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς ανθρώπινα, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Οδηγούμαστε σε ιδιότυπη εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η χώρα βυθίζεται σε πολυετή κοινωνική-ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Βιώνουμε τα αποτελέσματα της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, του εύκολου ή και παράνομου πλουτισμού, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, σε βάρος των μη προνομιούχων Ελλήνων. Υποδαυλίζονται από το κυρίαρχο σύστημα δυνάμεις του φασισμού και ζούμε ξανά την απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής εις βάρος των ειρηνικών διεκδικήσεων και αγώνων της φοιτητικής νεολαίας και των δημοκρατικών πολιτών.

     

    Το ΤΕΕ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη, βάναυση και δολοφονική επίθεση, που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης τους. Εν συνεχεία αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους φοιτητές να μπουν στο χώρο του ΕΜΠ, με άγριους ξυλοδαρμούς και εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης, προκαλώντας σκηνές θηριωδίας, με πολυάριθμα θύματα τραυματίες. Καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η βία των δυνάμεων καταστολής είναι ίδιον των συστημάτων εξουσίας, που έχουν απολέσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και βρίσκονται σε απόσταση από το λαϊκό έρεισμα, να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην στοχοποιεί το μέλλον της γνώσης και της προόδου του τόπου μας.

     

    Στις σημερινές συνθήκες το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναδεικνύει το κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο των αγώνων του λαού στις μεγάλες ιστορικές ανατροπές και δημοκρατικές εξελίξεις της πατρίδας μας

     

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης καλεί τους Έλληνες διπλωματούχους μηχανικούς, να συμμετάσχουν μαζί με τον ελληνικό λαό και τη νεολαία στις εκδηλώσεις της 41ης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν την Δευτέρα 17 Νοέμβριου. Ταυτοχρόνως ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίζει το ιδιαίτερο χρέος, που τιμούν οι Έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί. Διατηρούν άσβεστα και ζωντανά τα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθορίζοντας την ορθότητα των ατομικών και συλλογικών επιλογών τους. Ανοίγουν νέους δρόμους αντάξιους της ιστορίας, της επιστημονικής γνώσης, των αγώνων τους για εθνική παιδεία, ανάπτυξη με σχέδιο που θα υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες, για ένα νέο σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δικαίου, που θα σέβεται, θα υπηρετεί και θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, τα δημοκρατικά δικαιώματα και πάνω από όλα τον πολίτη.

     

    Πηγή: http://web.tee.gr/to-tee-gia-thn-epeteio-toy-polytexneioy/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το λυπηρό είναι από νεολαίους της γενιάς μας (ίσως και μερικοί από αυτούς να είναι fasιστακια), να προσπαθούν με ζήλο να κοντύνουν την ιστορική εξέγερση ή να ισοπεδώνουν όλους τους πρωταγωνιστές εξισώνοντας τους με την μικρή κάστα λαμόγιων που ξεπούλησαν "επαναστατικά" μετάλλια για μίζες και διαφθορά. Η μεγάλη πλειοψηφία των νεολαίων έμεινε στην αφάνεια δεν μαγάρισε την σημαία και την τιμάει καθημερινά. 

    Θα περίμενε κανείς να μας φωτίζει το παράδειγμα τους και να σηκώνονται ξανά τα πεζοδρόμια για όλα τα δεινά που μας προκαλούν και την επαίσχυντη θρασύτητα με την οποία κατακλέβουν το υστέρημα μας. Τουναντίον έχει εξαπλωθεί η αποχαύνωση και ο ατομισμός. Και όσο κοινό ή παλαιομοδίτικο και αν ακούγεται παραμένει αυταπόδεικη αλήθεια: Με αγώνες κατακτούνται τα δικαιώματα!

    Edited by dzois1985
    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου (και της Νομικής στη Θεσσαλονίκη) ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση της νεολαίας της εποχής. Το δημοκρατικό και προοδευτικό κεφάλαιο που παρήχθηκε κατασπαταλήθηκε κάπου ανάμεσα στην Σοσιαλμανία του Κ. Καραμανλή, την Αλλαγή του Α. Παπανδρέου και την αρτηριοσκλήρυνση της Αριστεράς.

     

    Ξαφνικά όλοι όσοι έτρωγαν τα θαλασσοδάνεια του Παπαδόπουλου έγιναν αγωνιστές και σοσιαλιστές και αναμίχθηκαν με τους υπόλοιπους φτιάχνοντας ένα αμερικάνικο μπιφτέκι (που έλεγε και ο Παρασκευαΐδης σχετικά πρόσφατα σε ένα σχολείο).

     

    Κατά τα άλλα, σήμερα κανένας δεν πρόκειται να ξεσηκωθεί. Όσοι ελάχιστοι έχουν απομείνει που μπορούν να σπρώξουν το κάρο θα φύγουν και αυτοί έξω. Και θα επαναληφθεί η ιστορία σαν παρωδία.

    • Upvote 3
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Το κάρο αγαπητέ να το σπρώξουν οι τηλεφωνήτριες με συντάξεις με 15 χρόνια υπηρεσία, και οι καθαρίστριες τις ολυμπιακής, καθώς και οι υπάλληλοι του υπ. οικονομικών που παρότι μπήκαν απ το κλαδικοπαράθυρο με απολυτήρια λυκείου πήραν χρήματα που δεν θα έβλεπες ούτε σε Αμερική/Σκανδιναβία αν δεν ήσουν στελεχάρα.

    Δεν καταδεχόμαστε να αγγίξουμε το βρωμερό κάρο και να ξεχρεώσουμε κανέναν, ας πουλήσουν τα ακίνητά τους η τα νεφρά τους... 

    • Upvote 4
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν πρόκειται να ξεσηκωθεί η γενιά μας στους δρόμους ούτε να κάνει κάτι, διότι το 70-80% τα βρήκαμε (και εγώ μαζί) όλα έτοιμα από τις προηγούμενες γενιές, μεγαλωμένοι σε εποχές αρκετής οικονομικής ανάπτυξης ραγδαίας αύξησης της κατανάλωσης προϊόντων αγαθών και υπηρεσιών, ασύστολου δανεισμού χρημάτων όχι μόνο σε επίπεδο κράτους και μακροοικονομικών μεγαθών αλλά και μικροοικονομικών. Όλα αυτά καλλιέργησαν τον ατομισμό και τον εγωϊσμό.

    Για τους περισσότερους της γενιάς μας το πολυτεχνείο είναι ένα απλό γεγονός καταγεγραμμένο στα βιβλία της ιστορίας της χώρας μας που θα το θυμόμαστε επειδή την σημερινή ημέρα δεν είχαμε μάθημα στο σχολείο και οι σχολές ήταν κλειστές. Σε μεγάλο βαθμό ισχύει και η ταύτιση των γεγονότων και των ανθρώπων με την πολιτική και τα λαμόγια έτσι εντείνεται η περαιτέρω απαξίωση των ιστορικών γεγονότων.

     

    ΥΓ: Σήμερα γκρίνιαζε ο φίλος μου στο τηλέφωνο επειδή έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο και δεν μπορούσε να πάει στην Ερμού και έβριζε αυτούς που έκαναν την πορεία (αναρχομπάχαλοι κτλ).

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.