Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τρία εμβληματικά κτίρια αναζητούν επενδυτές


    Τρία ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να γίνουν «μήλον της Εριδος» υπό προϋποθέσεις. Τρία μοναδικά ακίνητα, εμβληματικά για την πρωτεύουσα και για όλη την Ελλάδα.

     

    Τα δύο είναι αυτά που ερήμωσαν λόγω της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της μετακόμισης των δραστηριοτήτων τους εκεί. Ο λόγος για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας για δεκαετίες και θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να μην γίνουν… φαντάσματα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη βρισκόταν στο Βαλλιάνειο κτίριο από το 1903, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και οικοδομήθηκε με γενική επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ.

     

    Είναι μέρος της νεοκλασικής τριλογίας Χάνσεν μαζί με το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτό της Ακαδημίας Αθηνών.

     

    Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη αποχώρησε από την οδό Πανεπιστημίου 32 αφήνοντας ένα εκπληκτικό κτίριο κενό και χωρίς, προς το παρόν, ένα σχέδιο αξιοποίησής του.

     

    Οσο για τη Λυρική Σκηνή, που βρίσκεται από το 1944 στην οδό Ακαδημίας, αποτελούσε εδώ και 70 και πλέον χρόνια ορόσημο για τον ελληνικό πολιτισμό. Το εμβληματικό θέατρο Ολυμπία μένει κι αυτό πλέον άδειο και εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν αξιοποιηθεί, θα μείνει για χρόνια κλειστό. Σχετική ερώτηση για το θέμα του κτιρίου έκανε πριν από μερικούς μήνες η βουλευτής της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία ρωτούσε: «Με τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Λυρικής Σκηνής από το εμβληματικό κτίριο του Θεάτρου Ολυμπία, γεννάται η άμεση ανάγκη για την αλλαγή χρήσης του και η ένταξή του σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του πολύπαθου κέντρου της πόλης. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα κλειστά κτίρια. Η ερήμωση του κέντρου της πρωτεύουσας πρέπει να σταματήσει. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να δράσει».

     

    Το τρίτο ακίνητο είναι στην οδό Ακαδημίας και πρόκειται για το κτίριο «Κωστής Παλαμάς» το νεοκλασικό επί της οδού Ακαδημίας 48, για το οποίο η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του χώρου εστίασης στις 9 Μαρτίου.

     

    Το νεοκλασικό κτήριο κατασκευάστηκε το 1857 και αρχικά λειτούργησε ως ιδιωτικό λύκειο με την ονομασία «Ελληνικό Εκπαιδευτήριο».

     

    Το 1870 το κτήριο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1981, με δωρεά του αείμνηστου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Δ. Αντωνόπουλου και της συζύγου του και με οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κτήριο ανακαινίσθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως Εντευκτήριο, Βιβλιοθήκη και χώρος για επιστημονικές συναντήσεις των Πανεπιστημιακών.

     

    Μια ακόμη ανακαίνιση έγινε το 2004 και το Πολιτιστικό Κέντρο - Εντευκτήριο εγκαινιάσθηκε τον Ιανουάριο του 2005.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/lastnews/Tria_emblimatika_ktiria_anazitoun_ependutes/#.WMZKrW-LS70





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.