Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τροποποίηση Ειδικού Χωροταξικού Τουρισμού ΦΕΚ 3155Β/2013


    Εγκρίθηκε το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/2013-01-29-08-13-13

     

    Η ενίσχυση της κρουαζιέρας, η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων, αλλά και η αναβάθμιση του αγροτουρισμού και του οινοτουρισμού προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

     

    Σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

     

    «Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό έγινε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

    • σωστά οργανωμένος χώρος για υγιή ανάπτυξη του τουρισμού

    • σεβασμός στο περιβάλλον

    • ήπιες μορφές τουριστικών επενδύσεων, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία

    Δίνουμε τη χωροταξική κατεύθυνση για να λυθούν προβλήματα που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν και δεν μας αφήνουν να πάμε παρακάτω. Που σημαίνει:

    • Συγκεκριμένες ζώνες για την τουριστική ανάπτυξη και όχι ασυνάρτητη και πολλές φορές αυθαίρετη δόμηση καταλυμάτων

    • Διεύρυνση σε περιοχές που χρειάζεται να πάμε οργανωμένα ώστε να γίνουν προορισμοί απαιτήσεων

    • Υποδομές που αφήνουν χώρο και περιθώριο και για άλλες χρήσεις, όπως οι αγροτικές για παράδειγμα.

     

    Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό είναι μέρος του συνολικού μας σχεδίου για μια Χωροταξία Προόδου. Για να μη γερνά η φυσική ομορφιά του τόπου μας, για να μην αδικούνται ολόκληρες περιοχές της χώρας, για να έχουμε τις επενδύσεις εκείνες που η Ελλάδα επιλέγει και επιθυμεί».

     

    Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε:

     

    «Το Ειδικό Χωροταξικό αποτελεί πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου για τον τουρισμό. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα ώστε να δημιουργηθούν σωστές υποδομές, να απαλειφθεί το φαινόμενο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, και να αναπτυχθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ενισχύεται η μετάβαση από ένα μαζικό και μονοθεματικό τουρισμό σε ένα ποιοτικό πολυθεματικό τουρισμό. Καθορίζονται όροι για έλευση ξένων επενδύσεων και μπαίνουν θεμέλια για να αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός συγκροτημένα, με σχέδιο και κυρίως όραμα. Το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα με το Χωροταξικό για τον Τουρισμό με την ΚΥΑ που υπογράψαμε, αποτελεί την πρώτη φάση από την συνεργασία μας με το ΥΠΕΚΑ. Έχουν να γίνουν πολλά ακόμα. Το σχέδιο μας για τον τουρισμό εκτείνεται σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνει σειρά παράλληλων δράσεων που στοχεύουν σε θέματα υποδομών, ποιότητας, εκπαίδευσης, προβολής. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτών ο ελληνικός τουρισμός θα κατακτήσει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη».

     

    Ειδικότερα, προβλέπεται:

     

    - H δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για τις περιοχές που αναπτύσσονται σύμφωνα με συγκεκριμένες διατάξεις προκειμένου να λειτουργήσουν –κατά κύριο λόγο- ως χώρος ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού –αναψυχής και άλλων συνοδευτικών με τον τουρισμό δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά τους οργανωμένους υποδοχείς πρότυπου χαρακτήρα, με το νέο σχέδιο οι συντελεστές δόμησης καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης και όχι ανάλογα με την περιοχή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

     

    Για παράδειγμα, για έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ως ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για έκταση από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,03, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01. Επίσης, συνδέονται οι επενδύσεις με δράσεις οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών.

     

    Για τους οργανωμένους υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης, ο συντελεστής δόμησης είναι γενικά 0,05. Μέσω αυτών των τουριστικών επενδύσεων γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που συνδέονται λειτουργικά με εγκαταστάσεις και υποδομές ανάδειξης και αξιοποίησης περιβαλλοντικών, γεωλογικών, γεωμορφολογικών, αρχιτεκτονικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, οι οποίες είτε βρίσκονται στο γήπεδο εκμετάλλευσης είτε εντός της οικείας δημοτικής ενότητας.

     

    xwrotaksiko2_mikri.jpg

     

    Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη βασικών κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης του τουρισμού

     

    - Νησιά. Σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, με έκταση μέχρι 300 στρέμματα (από 500 με το προϋφιστάμενο καθεστώς) δεν επιτρέπεται καμία τουριστική επένδυση. Το ίδιο συμβαίνει και για βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά (ανεξαρτήτως έκτασης) που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα.

     

    Ωστόσο, για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες με έκταση πάνω από 300 στρέμματα που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 10 ναυτικά μίλια από τα θαλάσσια σύνορα, επιτρέπεται αποκλειστικά η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα, που συνδέονται υποχρεωτικά με τη δημιουργία και προβολή πρότυπων εγκαταστάσεων και δράσεων οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα με ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ήπιας ανάπτυξης.

     

    Προϋπόθεση για τέτοιες τουριστικές αναπτύξεις είναι η συμβατότητα με τυχόν υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι, περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευομένων Περιοχών, δάση και δασικές εκτάσεις) και να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων του νησιού από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση

     

    Παράλληλα, η λίστα των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ενισχύεται με τα νησιά Αλόννησος, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος και Φολέγανδρος, ενώ μεταφέρονται στην κατηγορία των μικρών ή με προβλήματα ανάπτυξης νησιών η Κίμωλος και η Ανάφη.

     

    Δηλαδή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ανήκουν πλέον τα εξής νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος. Σε αυτή την κατηγορία επιτρέπονται πλέον μόνο νέες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά καταλύματα σύμφωνα με τις προβλέψεις που ισχύουν γενικότερα για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές.

     

    Στην κατηγορία «σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης» ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά της χώρας (εκτός Κρήτης και Εύβοιας που στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτικός χώρος).

     

    Στα μικρά νησιά αυτής της κατηγορίας, η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα και επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων μονάδες αντίστοιχα. Για νέα ξενοδοχεία (εντός σχεδίου ή οικισμού) επιτρέπεται μόνο η ανέγερση μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων και μέχρι 100 κλίνες συνολικά. Όλες οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα εντάσσονται στα μορφολογικά πρότυπα των υφιστάμενων οικισμών.

     

    - Κρουαζιέρα. Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (portsofcall) σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

     

    Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Πύλος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη. Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας στον Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Όρμου και στο Λαύριο.

     

    xwrotaksiko1_mikri.jpg

    Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη χωρικής οργάνωσης δικτύου τουριστικών λιμένων

     

    Προβλέπεται επίσης, ο διαχωρισμός λιμενικής ζώνης σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και ζώνη εμπορικού / επιβατικού-ακτοπλοϊκού λιμένα, όπως και ο προσδιορισμός χρήσεων στην λιμενική ζώνη για εξυπηρέτηση τουρισμού κρουαζιέρας με αντίστοιχες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις. Προστασία του προορισμού από τις ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που εξαντλούν τα όρια των διαθέσιμων υποδομών.

     

    - Ανάπτυξη τουρισμού καταδύσεων, αυτόνομων ή οργανωμένων με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Προβλέπεται η δημιουργία θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων, τα οποία οριοθετούνται σε παράκτιες ή μη θαλάσσιες περιοχές, προστατευμένες από την αλιεία και από άλλες θαλάσσιες και υποθαλάσσιες δραστηριότητες, εντός των οποίων αναπτύσσονται και διεξάγονται καταδυτικές δραστηριότητες για λόγους αναψυχής.

     

    Τα θαλάσσια καταδυτικά πάρκα αναπτύσσονται σε περιοχές που διαθέτουν τους απαιτούμενους προς τούτο πόρους (υποθαλάσσιοι γεωλογικοί σχηματισμοί και πλούσια σε ιχθυοπανίδα οικοσυστήματα ή επιδεχόμενα αναβάθμισης σε αριθμό και μέγεθος ειδών με κατάλληλα μέτρα, ναυάγια, ενάλιες αρχαιότητες, στοιχεία ιδιαίτερης τεχνητής μορφολογίας κλπ), προσβασιμότητα και πληρούν τις προδιαγραφές που καθορίζονται από τη νομοθεσία, ιδίως επί θεμάτων υγείας και ασφάλειας. Για τη χωροθέτηση καταδυτικών και πάρκων και υποβρύχιων μουσείων, απαιτούνται επαρκής οδική προσβασιμότητα και λιμενική υποδομή σε απόσταση μικρότερη των 10 ν.μ. Επίσης προβλέπεται ανάπτυξη υποθαλάσσιων μουσείων με στόχο την αναψυχή και σε θαλάσσιες περιοχές με κατάλληλο ενάλιο απόθεμα, υπό τους όρους και τις δεσμεύσεις που αφορούν τη νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

     

    - Με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό προωθείται η βελτίωση της προσβασιμότητας στα χιονοδρομικά κέντρα. Επίσης όσον αφορά τις μονάδες με γήπεδα γκολφ, μπορούν να χωροθετούνται στις περιοχές αστικών κέντρων ή/και κύριων τουριστικών προορισμών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κως, ενώ μπορούν επίσης να χωροθετηθούν στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλονιάς.

     

    Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, ζώνες υδατοκαλλιέργειας, περιοχές Natura

     

    Επίσης, οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της χώρας (συνήθως χωριά) εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε σε περίπτωση τουριστικών αναπτύξεων να ισχύουν ειδικοί μορφολογικοί και άλλοι όροι προστασίας. Προωθείται η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις (αύξηση μέχρι και 20% της υφισταμένης δομημένης επιφάνειας), με κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

     

    Επιτρέπεται πλέον η δημιουργία μονάδων υδατοκαλλιεργειών σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για την λειτουργία τους από το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες.

     

    Η Κρήτη και η Εύβοια αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτικός χώρος, δηλαδή δεν υπάρχουν οριζόντιες ρυθμίσεις για όλη τους την έκταση αλλά χωρίζονται σε παράκτια ζώνη, ενδοχώρα και ορεινή περιοχή.

     

    Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, η περιβαλλοντική αδειοδότηση διενεργείται με βάση τις σχετικές προβλέψεις των ειδικότερων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων προστασίας. Σε περίπτωση έλλειψης σχετικών προβλέψεων υποβάλλεται, ως τμήμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4014/2011 (Α’ 209). Σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής δόμησης εντός των τμημάτων του οργανωμένου υποδοχέα ή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος που εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05. Προβλέπεται επίσης ειδικό τέλος υπέρ των Φορέων Διαχείρισης, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού που αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές, με σκοπό να χρησιμοποιείται για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.

     

    Ενισχύεται ως νέα ειδική κατηγορία ειδικών μορφών τουρισμού ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός.

     

    Τέλος, στο νέο χωροταξικό προωθείται η οργάνωση περιοχών της χώρας σε δίκτυα φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που θα αναδεικνύουν και αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο των περιοχών, το σύνολο των πολλαπλών πολιτιστικών στοιχείων τους (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, ήθη και έθιμα) σε σύνδεση με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα και την τοπική οικονομική δραστηριότητα με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών αγαθών.

     

    Πηγή: http://www.capital.gr/news.asp?id=1924898

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    Με τις υγειές μας λοιπόν......Αρτιότητα στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές τα 10 στρ κ στις ανεπτυγμένες 20 στρ.

     

    Το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ είναι οτι όλες οι υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες να κρίνουν αν η έκταση που σε ενδιαφέρει είναι εντός ή εκτός οριοθετημένης ζώνης με αποτέλεσμα να αδυνατείς να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα περί αρτιότητας....

     

    Δεν υπάρχουν χάρτες ανα Νομό ή έστω ανα Περιφέρεια και φυσικά δεν είναι οριοθετημένες με συντεταγμένες....βλέπετε οι χάρτες του Κτηματολογίου χρησιμεύουν μόνο για τα αυθαίρετα ......Κατάντια...





    Alsterwasser

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Εάν δεν κάνω λάθος στις Μεταβατικές και Καταργούμενες διατάξεις στο 4 όπως το έχω παρακάτω, βγάζει απ' έξω και το δασαρχείο ; 

     

    3. Ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
    που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του
    άρθρου 21 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει, κατισχύουν των
    κατευθύνσεων του παρόντος ως προς τις χρήσεις γης
    και τους όρους και περιορισμούς δόμησης.
    4. Κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις
    της παρούσας απόφασης ή ανάγεται σε θέματα που
    ρυθμίζονται από αυτήν, παύει να εφαρμόζεται.
    Link to comment
    Share on other sites

    Το Νέο Ειδ. Χωροταξικό Τουρισμού αλλάζει τις αρτιότητες για ξενοδοχεία εκτός σχεδίου.

    Δεν έχω καταλάβει αν οι νέες αρτιότητες (π.χ. 10 στρ.) ισχύουν ήδη από την δημοσίευση του ΦΕΚ 3155Β΄/13, ή είναι προς το παρόν "κατεύθυνση" και αναμένουμε την τροποποίηση των όρων δόμησης με Π.Δ.?  Παραμένει η γενική αρτιότητα 4 στρ. για ξενοδοχεία εκτός σχεδίου ?

    Link to comment
    Share on other sites

    Το Νέο Ειδ. Χωροταξικό Τουρισμού αλλάζει τις αρτιότητες για ξενοδοχεία εκτός σχεδίου.

    Δεν έχω καταλάβει αν οι νέες αρτιότητες (π.χ. 10 στρ.) ισχύουν ήδη από την δημοσίευση του ΦΕΚ 3155Β΄/13, ή είναι προς το παρόν "κατεύθυνση" και αναμένουμε την τροποποίηση των όρων δόμησης με Π.Δ.?  Παραμένει η γενική αρτιότητα 4 στρ. για ξενοδοχεία εκτός σχεδίου ?

     

    Όχι συνάδελφε...Απο ψήφισης του νομου, ισχύουν πλέον οι νέες αρτιότητες που αναφέρονται σε αυτό.

     

    Απορίας άξιο είναι για ποιό λόγο δεν τροποποίησαν το εδάφιο που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση για τα τουριστικά.

     

    Ανεπτυγμένες => 20 στρ

    Αναπτυσσόμενες => 10 στρ

    Μη χρωματισμένες => 4?

    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφε Alsterwasser το νέο ειδ. χωροταξ. για τον τουρισμό δεν είναι Νόμος.  Είναι Υ.Α.    Οι όροι Δόμησης θεσπίζονται με Π.Δ. όχι με Υ.Α., όπως το χωροταξικό! (εκτός αν προβλεπόταν συγκεκριμένα σε κάποιο Π.Δ.)

    Ακόμη το άρθρο του χωροταξικού που αλλάζει τις αρτιότητες (Α5) ξεκινάει [ Στο άρθρο αυτό καθορίζονται κατευθύνσεις, ενέργειες και δράσεις...] δεν λέει [καθορίζονται όροι , προϋποθέσεις και περιορισμοί δόμησης]

    Ακόμη στο Α9Β λέει [...απαιτείται η προσαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά τρόπο που να υποστηρίζει: α)την ανάπλαση και οργάνωση τουριστικών περιοχών...με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης...] σαν να δίνει κατεύθυνση αλλαγής όρων δόμησης.

    Βέβαια στις μεταβατικές διατάξεις λέει [...κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης...παύει να εφαρμόζεται] μήπως αναφέρεται σε άλλες παλαιότερες κατευθύνσεις; Δεν φαντάζομαι ότι καταργεί τόσο εύκολα τις αρτιότητες των 4στρ.

    Και αν είναι έτσι , πώς θα κρίνεις αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται στο χρωματισμένο (άρα 10 στρ.) ή στο αχρωμάτιστο (άρα 4 στρ.);

    Link to comment
    Share on other sites

    Η πολεοδομία σε μια αίτηση που έκανα για το αν είναι δυνατή η έκδοση αδείας για ξενοδοχείο σε οικόπεδο εκτός σχεδίου μου απάντησε παραπέμποντας με στους όρους που αναφέρονται στο χωροταξικό για τον τουρισμό (άρθρο 5) οπότε είναι βέβαιο πως οι όροι δόμησης πλέον έχουν αλλάξει. Η απορία μου είναι η εξής: στο χωροταξικό αναφέρεται η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια 10 στρεμμάτων για εκτός σχεδίου για κατηγορίες 3,4,5 αστέρων αλλά δεν αναφέρεται τπτ για 2 αστέρια...μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό????/ 

    Link to comment
    Share on other sites

    Νομίζω ότι το χωροταξικό για τον τουρισμό δεν μιλάει καθόλου για ξενοδοχεία 2*. Άρα ισχύει γι αυτά ότι ίσχυε πριν.

    Πάντως με εκπλήσσει ότι, η πολεοδομία σε παρέπεμψε σε όρους δόμησης του χωροταξικού για τον τουρισμό.  Αν σου έδωσε γραπτή απάντηση, θα ήθελα να την ανεβάσεις. Εγώ πήρα προφορική (δυστυχώς) απάντηση από 2 πολεοδομίες, ότι ισχύει ακόμη η αρτιότητα 4 στρ. Το επιχείρημά τους ήταν ότι :

    α) ισχύει το Π.Δ.1978 ΦΕΚ 538Δ΄ Άρθρο 8  και το Π.Δ. 1985 (ΦΕΚ 270Δ')  αφού δεν αντικαταστάθηκε / καταργήθηκε από άλλο Π.Δ.

    β) δεν έχει γίνει ενημέρωση περί αυτού στα ντοσιεδάκια του "διαρκούς ερμηνευτικού κώδικα" που χρησιμοποιούν.

    γ) δεν έχει γίνει ενημέρωση περί αυτού στην ηλεκτρονική έκδοση της "Νομοτέλειας" και της "Νόμος" που επίσης χρησιμοποιούν.

    Π.χ. στην "Νόμος" που χρησιμοποιώ κι εγώ, όταν τροποποιείται κάποιο άρθρο ή παράγραφος Νόμου, βάζουν σφήνα την τροποποίηση με εισαγωγικά και αστεράκι και στην παραπομπή γράφουν "τροποποιήθηκε με την Υ.Α..../2013... κλπ"

    Τέτοια τροποποίηση δεν εμφανίζεται στα 2 παραπάνω Π.Δ.

    Όσον αφορά άλλα θέματα πλην όρων δόμησης (π.χ. πυκνότητα κλινών ανά στρ.), σαφώς ισχύει το νέο χωροταξικό

    Edited by Εύνοστος
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.