Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΥΠΕΝ: Ανατέθηκε στο ΤΕΕ η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορεμάτων της χώρας


    Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το «Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0» Θα αποτελέσει εργαλείο για την πολιτική προστασία, την ασφάλεια του πολεοδομικού σχεδιασμού
    και των επενδύσεων.

    Με απόφαση του ΥΠΕΝ ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου «πληροφοριακό σύστημα για την οριοθέτηση των υδατορεμά- των». Έργο, που θα συνδεθεί με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη του ΤΕΕ και θα εξυπηρετήσει την προστασία της βιοποικιλότητας, της πολιτικής προστασίας αλλά και την ασφάλεια του πολεοδομικού σχεδιασμού και των επενδύσεων.

    Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπει την ανάθεση υλοποίησης δύο ακόμη έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τα οποία είναι:

    - «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των Υδατορεμά- των” και

    - «Ψηφιακή δράση Μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων».

    Τα δύο αυτά έργα, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελλάδα 2.0», στη δράση «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστι- κές υποδομές (smart infrastructure)» (με κωδικό 16960). Σημειώνεται ότι η ένταξη προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου ψηφιοποίησης και οριοθέτηση των υδα- τορεμμάτων της χώρας αποτελεί πρόταση του ΤΕΕ.

    Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει συνολικά πέντε επενδύσεις για τα ακόλουθα ψηφιακά έργα στους τομείς του περιβάλλοντος και του πολιτισμού:

    1) δημιουργία πληροφοριακού συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, με σκοπό να συνεισφέρει στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας,

    2) δημιουργία ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου–οικοπέδου,

    3) ανάπτυξη ενιαίου ψηφιακού χάρτη,

    4) δημιουργία κεντρικού συστήματος για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, και

    5) δημιουργία διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία.

    Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελλάδα 2.0» προβλέπει για τις πέντε δράσεις, ότι οι επενδύσεις για την υλοποίηση τους πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Οταν θα γινει η ανθρωποτητα θα εχει μετοικησει σε αλλους πλανητες.

    Στον νομο μου υπαρχουν εκατονταδες υδατορεματα και εχουν οριοθετηθει μονο δεκα (10 τον αριθμο ).

    Τα τελευταια τουλαχιστον 10 χρονια (παντα για τον νομο μου) δεν εχει γινει καμμια νεα μελετη οριοθετησης .

    Link to comment
    Share on other sites

    Αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για το πληροφοριακό σύστημα, δηλαδή ένα site-πλατφορμα, στο οποίο θα ανεβαίνουν και θα εμφανίζονται οι οριοθετησεις όπως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου ή π.χ. οι δασικοί χάρτες. Προφανώς δεν νομίζω το ΤΕΕ να κάνει οριοθετησεις :). Το πιο πιθανό είναι να βάλει ότι υπάρχει στα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, και αντε να βρει τίποτα αλλά από τα αρχεία του Υπουργείου, Περιφέρειας, Δήμων κτλ. Κάτι είναι και αυτό...

    Θα έχει πλάκα να δούμε πως αυτό θα διαχειρίζεται θα, ανανεώνεται και τι αρχεία θα μπορείς να κατεβάζεις, γιατι πχ. με τους αιγιαλός κάτι βλέπεις αλλά συντεταγμένες δεν κατεβάζεις (νομίζω).

    Link to comment
    Share on other sites

    Πως θα ολοκληρωθει εως το 2025 οταν το 95% (και βαλε) τον υδατορεματων δεν ειναι οριοθετημενα.

    Για να γινει δε αυτο απαιτουνται δεκαδες εκατομμυρια ευρω.

    Link to comment
    Share on other sites

    2 σχόλια

    1ον φάτε σανό χαχόλοι.... και δαγκωτο στασινο στις επομενες εκλογες Το "άρθρο" ξεχασε να σημειώσει ότι με το πάτημα ενός κουμπιου οι επενδυτες θα μαθαίνουν εαν ενα ρέμα έχει οριοθετηθεί ....  ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ

    2ον Πραγματικά απορώ με την ικανότητα κατανόνησης κειμένου ορισμένων εδω.... Αυτο που υποτίθεται ότι θα γίνει (σιγα μη γίνει ποτέ όπως η ψηφιοποίηση πολεοδομιών, ψηφιακοι χάρτες κλπ) είναι να μαζευτούν σε μια πλατφόρμα οι όποιες οριοθετήσεις έχουν γίνει και έχουν πάρει ΦΕΚ....

    Συμπερασμα : η ψηφιακή εποχή έ έ έρχεται αλλά όπως και στο παράδοξο του Ζήνωνα δεν θα φτάσει ποτέ

     

     

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.