Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  ΥΠΕΝ: Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – Υποχρεωτική από 01-02-2021

  Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική – πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική.

  Ειδικότερα, με τις 2 Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς:

  • προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,
  • καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και
  • ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

  Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

  • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
  • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
  • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
  • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
  • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

  Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

   «Μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος. Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων – παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης.

  Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία. Αρχικά, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

  Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά.

  Τέλος, δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα.

  Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είχα προετοιμάσει από το 2015, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της!».


  Πηγή: https://ypen.gov.gr/ilektroniki-taftotita-ktiriou-ypochreotiki-apo-01-02-2021/
  Face2Face

  User Feedback

  Recommended Comments  Όχι μόνο αυτό αλλά και το σύστημα είναι νεκρό από χθες. Και βεβαιώσεις γιοκ!

  500 Internal Server Error

   

  Edited by 993cc
  Link to comment
  Share on other sites

  500 Internal Server Error

  να το συνηθίσουμε γιατί τα ίδια σκ@τ@ θα τρώμε και στην πλατφόρμα της ΗΤΚ κάθε φορά που ο εκάστοτε υπουργός θα έχει ορεξούλες

  ΖΩΑ

  Link to comment
  Share on other sites

  Τι σημαίνουν αυτά;

  Άρθρο 62
  Μεταβατικές διατάξεις - Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Δεύτερου Τμήματος Β
  Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου.
  Μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με την ανωτέρω απόφαση αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 52 έως 61.
  Ν.4643/2019, άρθρο 51, παρ.11 : Τα αποτελέσματα των υπαγωγών που ολοκληρώνονται μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 62 του ν.4495/2017 επέρχονται όταν καταχωρηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο που προβλέπεται στην απόφαση αυτή.

  παρακάτω, πάλι απο Ν.4495/17,

  Άρθρο 102  1. ... Για τις υπαγωγές που θα γίνουν από την 1 Οκτωβρίου 2020 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά τα οριζόμενα στις περ. β' έως στ' της παρ.3. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής.

  Edited by krank
  Link to comment
  Share on other sites

  Ότι εξαίρεση από την κατεδάφιση, προσωρινή ή οριστική, θα πάρει το ακίνητο, όταν βγει η ταυτότητα του, και όχι από την πληρωμή του παραβόλου (άρθρο 97) . Ισχύει έτσι κ αλλιώς για τις δηλώσεις μετά τις 30/9.

  Άρθρο 102 παρ 1
  ......Για τις υπαγωγές που θα γίνουν από την 1 Οκτωβρίου 2020 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά τα οριζόμενα στις περ. β' έως στ' της παρ.3. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής.

  μαζί γράφαμε, δες το 97
  Άρθρο 97
  Ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση
  Μετά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου ή του προβλεπόμενου σχετικού παραβόλου, αναστέλλεται η κατεδάφιση, η επιβολή κάθε κύρωσης και η είσπραξη προστίμου για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ή η κατασκευή εξαιρείται οριστικά από την κατεδάφιση, ανάλογα με την κατηγορία της αυθαίρετης κατασκευής, όπως ορίζεται στο άρθρο 96 του παρόντος.

  δες το κ παρακάτω, έχει σημαντικά και για τις χρήσεις.

  Edited by zazeng
  Link to comment
  Share on other sites

  Το σύστημα γενικά σε αφήνει να βγάλεις βεβαίωση με  προγενέστερη ημερομηνία.

  πχ βγάζω σήμερα μια βεβαίωση με ημερομηνια αυτοψίας 15/01.

  Λογικότατο.

  Θα μπορώ τη Δευτέρα 01/2 να βγάλω βεβαίωση με ημερομηνία πχ 29/01??

  Link to comment
  Share on other sites

  Αν κατάλαβαινω σωστά, για προγενέστερες 01/10/20 υπαγωγές στον 4495 ΗΤΚ απαιτείται μόνο σε συμβόλαιο (εκτός της "δίμηνης παράτασης"), ανεξαρτήτως κατάστασης και δικαιολογητικών.

   

  Edited by krank
  Link to comment
  Share on other sites

  25 λεπτά πριν, terry said:

  Θα μπορώ τη Δευτέρα 01/2 να βγάλω βεβαίωση με ημερομηνία πχ 29/01??

  Τέρι, σήμερα πανηγυρίζουμε για άλλη μια κορυφαία μεταρρύθμιση, μην ασχολούμαστε με λεπτομέρειες!!
  Αν είμαστε τυχεροί θα μας το ξεκαθαρίσει ο συμβ. σύλλογος μέχρι την παρασκευή, αλλιώς πάρτε φρέντο για το σ/κ να ξαναθυμηθούμε λίγο σεπτέμβρη.

  @krank ναι, εκτός από τα κτίρια κατηγορίας 1 του άρθρου 55, εν ολίγοις δημόσια, συνάθροιση, πρατήρια, εκπαίδευση, τουρισμός πάνω από κάποια μ² και κάτι άλλα που δεν θα μας απασχολήσουν, μάλλον (τα άσυλα μπορεί και ναι). Αυτά έχουν 5 χρόνια για την ΗΤ.

  Edited by zazeng
  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν καταλαβαίνω απο που προκύπτει ότι υπαγωγες μετα την 1/10/ έχουν υποχρέωση για άμεση υποβολή Ταυτότητας.Αφου η Ταυτότητα συμπληρωνεται κατα τις  δίκαιοπραξιες (μεταβίβαση) και σε αδειες.

  Να το πω αλλιώς αν τακτοποιεις πχ τον Ιούνιο 2021 η Ταυτότητα ποτέ πρέπει να γίνει?Αμεσα-παραλληλα με την τακτοποίηση η όταν  θα μεταβιβασεις η θα βγάλεις ΑΔ. Γιατί στην παρουσίαση είπαν κατα την μεταβίβαση η Α.Δ

  Edited by Elounda
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.