Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

  Χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δεν θα μπορούν να γίνουν συναλλαγές όπως μισθώσεις, είτε πρόκειται για νέο, είτε για παλαιό ακίνητο. Η ρύθμιση η οποία φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

   

  Σήμερα, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι απαραίτητο μόνο το πιστοποιητικό του μηχανικού αλλά με την ψήφιση του νόμου θα είναι και η ηλεκτρονική ταυτότητα. Αλλά και τα ακίνητα που δεν είναι προς μεταβίβαση πρέπει σταδιακά εντός πενταετίας να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία από την έναρξη της οικοδομής και όλες τις μεταβολές που έχουν επέλθει σε βάθος χρόνου.

   

  Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου πως οι νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν τον πρωταρχικό στόχο που είναι η αυθαίρετη δόμηση και ταυτόχρονα κάνουν μια νέα αρχή ώστε από εδώ και πέρα να αποτραπούν παραβατικές συμπεριφορές. Το νέο νόμο θα μπορούν να αξιοποιήσουν και όλοι όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις αντίστοιχες διαδικασίες στους δύο προηγούμενους νόμους για τη ρύθμιση αυθαιρέτων. Η ένταξη στο νέο νόμο σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο όσοι δεν επιλέξουν αυτό το δρόμο, θα υποστούν τις κυρώσεις που ορίζει η νομοθεσία. Το ποσοστό των δηλώσεων που δεν έχει ολοκληρωμένη υπαγωγή στους νόμους για τα αυθαίρετα φτάνει το 45%.

   

  Στο τελικό νομοσχέδιο επήλθαν ελάχιστες τροποποιήσεις και αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο είπε ο κ. Σταθάκης. Μία εξ αυτών ήταν η αύξηση των δόσεων από 80 σε 100 αλλά και η απαλλαγή των πολιτών που κατεδαφίζουν ένα αυθαίρετο από το πρόστιμο ανέγερσης. Θα πληρώνουν μόνο 500 ευρώ.Το υπουργείο αποφάσισε να διαφοροποιήσει και τα πρόστιμα για τα βιομηχανικά κτίρια, τα οποία στο εξής θα πληρώνουν το 10% του προστίμου ανέγερσης και όχι το 20% που προβλεπόταν αρχικά, σε περιοχές όμως που επιτρέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία να χτίσει κάποιος αλλά δεν έχει εκδώσει οικοδομική άδεια. Ο νόμος ανοίγει παράθυρο και για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, μολονότι στο παρελθόν το ΣτΕ έχει ακυρώσει αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον ίδιο λόγο.

   

  Σε ότι αφορά την λειτουργία της Τράπεζας Γης, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις (Ζώνες Υποδοχής Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης) θα αποτελούν υποχρέωση των ΟΤΑ κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

   

  Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1572768/ypohreotikh-h-hlektronikh-taytothta-ktirioy-gia-ti.html


  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments  Θα είναι ....αργά όταν καταλάβουν τα πολλά και μαζεμένα λάθη που έκαναν! Τότε βεβαίως δεν θα είναι ....κυβέρνηση! Άρα, ξανά μανά στο περίμενε να 'ρθει ο νέος υπεκα σε ένα χρόνο και να τον περιμένουμε να γράψει τη δική του ....ιστορία!

  Link to comment
  Share on other sites

  Ίσως θα ήταν φρόνιμο να τρέξουν παράλληλα οι 2 νόμοι για ένα διάστημα...

  Όπως είχε γίνει και με 3843/10 και 4014/11.

  Link to comment
  Share on other sites

  Πως θα τρέξουν παράλληλα οι δυο νόμοι ?

   

  Αφού στο υπό ψήφιση Ν/Σ στο αρθρο 125 λέει ότι καταργούνται τα αρθρα 1-30 του 4178 !!!!

  Οι μεταβατικές διατάξεις είναι κακογραμμένες και ασαφείς. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλους......

   

  Επίσης καλό είναι όλοι να κάνουμε ασφάλεια αστικής ευθύνης....

   

  Η ατομική επιχείρηση ή τα μικρά σχήματα των 2 μηχανικών πεθαίνουν με όσα έρχονται....

  Link to comment
  Share on other sites

  αυτο με την ταυτοτητα στίς μεταβιβασεις είναι υποχρεωτικό από την έναεξη του νόμου ή μπορεί να ξεκινήσει ο νόμος χωρίς αυτο και κάποια στιγμή με ΥΑ να ενεργοποιηθει και να ισχύει από τότε?

  Link to comment
  Share on other sites

  Ράδιο αρβύλα είναι λίγο τα έχουν μπλέξει.Το προσχέδιο αναφέρεται σε Η.Τ για κτίρια κατηγορίας Ι (Χωροι συνάθροισης κοινού,νοσοκομεία κτλ) σε 5 χρόνια από την Υ.Α. Για τα υπόλοιπα κατά την μεταβίβαση (δεν λέει για μίσθωση) θα απαιτηθεί η Η.Τ από την Ύ.Α και πάλι.Τώρα τι να πώ ,ο ίδιος ο Σταθάκης το είχε δηλώσει στην Βουλή έτσι ακριβώς (και το προσχέδιο το έχει).Η αμοιβή έχει πέσει στα καφενεία στα 200 ευρώ με 300 πάντως....... 

  post-32246-0-55213500-1508326732_thumb.png

  Edited by Elounda
  Link to comment
  Share on other sites

  Ράδιο αρβύλα είναι λίγο τα έχουν μπλέξει.Το προσχέδιο αναφέρεται σε Η.Τ για κτίρια κατηγορίας Ι (Χωροι συνάθροισης κοινού,νοσοκομεία κτλ) σε 5 χρόνια από την Υ.Α. Για τα υπόλοιπα κατά την μεταβίβαση (δεν λέει για μίσθωση) θα απαιτηθεί η Η.Τ από την Ύ.Α και πάλι.Τώρα τι να πώ ,ο ίδιος ο Σταθάκης το είχε δηλώσει στην Βουλή έτσι ακριβώς (και το προσχέδιο το έχει).Η αμοιβή έχει πέσει στα καφενεία στα 200 ευρώ με 300 πάντως.......

   

  Οπότε όποια μεταβίβαση έχουμε, πρέπει να γίνει χθές.....

   

  Όποιος χρεώσει για ΗΤ μόλις 200-300 Ευρώ, είναι άξιος της τύχης του....

   

  Ποια είναι λοιπόν τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιέχει αυτός ο φάκελος σύμφωνα με το νόμο:

  Τα δικαιολογητικά αυτά, καθώς και τα στοιχεία πληρότητας ρυθμίζονται στο άρθρο του προαναφερόμενου νόμου, και είναι τα εξής:

  α. η οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,

  β. τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,

  γ. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

  δ. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο όπως κατασκευάσθηκε τελικώς, καθώς και την τυχόν αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας κατά τις κείμενες διατάξεις,

  ε. το έντυπο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού,

  στ. το έντυπο ελέγχου για τη στατική μελέτη του κτιρίου,

  ζ. το έντυπο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου,

  η. το βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου, όπου αναγράφεται η ημερομηνία λήψης του,

  θ. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου,

  ι. πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου.

   

  Ταυτόχρονα έλεγχο όλων των υπαγωγών που έχουν γίνει απο 1337/83 έως 3483/10,4014/11,4178/13 κτλ κτλ με νεα σχέδια, ενημερώσεις Ο.Α. κτλ κτλ....

   

  Ξεκινάμε λοιπόν απο τετραψήφιο νούμερο ανάλογα το βαθμό δυσκολίας και το εμβαδό της κατασκευής.

  Link to comment
  Share on other sites

  προσωπικά τόσα θα παίρνω για να μεταφέρω τη δήλωση από τον 4178 στον καινουριο αν δεν απαιτείται τπτ.. αντε να γράψω μια τεχνική έκθεση

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.