Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ψηφίστηκε η κατάργηση των εξετάσεων ενεργειακών επιθεωρητών


    Υπερψηφίστηκε πριν λίγη ώρα το σχέδιο νόμου «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις», στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι διατάξεις με τις αλλαγές για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

     

    Δείτε στο κείμενο που σας παρουσιάζει παρακάτω το B2Green, με έντονα κόκκινα γράμματα, τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή, στο κείμενο που έφτασε στην ολομέλεια προς ψήφιση, έπειτα από την επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή:

     

    "ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

     

    Ρυθµίσεις για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές Κτιρίων και Συστηµάτων Θέρµανσης και Κλιµατισµού

     

    Άρθρο 52

     

    Απαιτούµενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών

     

    1. Η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ή κτιριακής µονάδας και η ενεργειακή επιθεώρηση συστήµατος θέρµανσης και κλιµατισµού, όπως ορίζονται στις παραγράφους 15 και 16 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013 (Α΄ 42) διεξάγονται µε ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευµένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όπως ορίζονται στην παρ. 17 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013.

     

    2. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή αποκτάται µε την εγγραφή τους στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 54 του παρόντος.

     

    3. Η δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή ασκείται από διπλωµατούχους µηχανικούς, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πτυχιούχους µηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης ή µηχανικούς που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελµατικών προσόντων στη χώρα µας, σε εφαρµογή της σχετικής εθνικής και ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, όπως κάθε φορά ισχύει και οι οποίοι έχουν δικαίωµα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 25 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013, σε συνδυασµό µε την παρ. 2 του άρθρου 12 του Κανονισµού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β΄ 407/2010) και σύµφωνα µε τη σχετική κείµενη εθνική νοµοθεσία περί επαγγελµατικών δικαιωµάτων, όπως κάθε φορά ισχύει.

     

    4. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν πιστοποιηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσονται στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακού Επιθεωρητή του άρθρου 54, σε εφαρµογή της σχετικής κείµενης εθνικής και ευρωπαϊκής νοµοθεσίας.

     

    5. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές εντάσσονται στις παρακάτω τάξεις ως εξής:

     

    Α΄ Τάξη, όπου εντάσσονται:

     

    α. οι διπλωµατούχοι µηχανικοί από την κτήση του διπλώµατός τους,

     

    β. οι πτυχιούχοι µηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσηένα (1) έτος µετά την κτήση του πτυχίου τους,

     

    γ. οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος είναι ήδη εγγεγραµµένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και οι οποίοι δεν έχουν δικαίωµα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παράγραφο 3, χωρίς δικαίωµα ένταξης στη Β΄ και Γ΄ Τάξη,

     

    δ. οι διπλωµατούχοι και πτυχιούχοι τεχνολογικής εκπαίδευσης µηχανικοί, οι οποίοι µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος αποδεδειγµένα παρακολουθούν το εξειδικευµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 υπό την προϋπόθεση της επαρκούς παρακολούθησης και µε την επιφύλαξη του ανωτέρω σηµείου γ).

     

    Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Α΄ Τάξης δύναται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α΄ Τάξης που αφορούν:

     

    α. σε κτίρια ή κτιριακές µονάδες συνολικής επιφάνειας έως και διακόσια πενήντα τετραγωνικά µέτρα (250 τ.µ.),

     

    β. σε συστήµατα θέρµανσης µε συνολική θερµική ισχύ έως και πενήντα κιλοβάτ (50kW),

     

    γ. σε συστήµατα κλιµατισµού µε συνολική ψυκτική ι- σχύ έως και πενήντα κιλοβάτ (50 kW).

     

    Β' Τάξη, όπου εντάσσονται:

     

    α. οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Α΄ Τάξης εφόσον έχουν αποδεδειγµένα διενεργήσει τουλάχιστον τριάντα (30) ενεργειακές επιθεωρήσεις Α΄ Τάξης,

     

    β. οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος είναι ήδη εγγεγραµµένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και οι οποίοι έχουν δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3, εφόσον έχουν αποδεδειγµένα διενεργήσει τουλάχιστον τριάντα (30) ενεργειακές επιθεωρήσεις Α΄ Τάξης ή εναλλακτικά ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια ή και κτιριακές µονάδες συνολικής επιφάνειας δέκα χιλιάδων τετραγωνικών µέτρων (10.000 τ.µ.) ή επιθεωρήσεις συστηµάτων θέρµανσης ή κλιµατισµού συνολικής ισχύος χιλίων πεντακοσίων κιλοβάτ (1.500 kW).

     

    Τουλάχιστον το είκοσι τοις εκατό (20%) των ανωτέρω επιθεωρήσεων απαιτείται να έχει διενεργηθεί σε κτίρια ή/και κτιριακές µονάδες µε χρήση µη κατοικίας που διαθέτουν συστήµατα θέρµανσης ή και κλιµατισµού ισχύος άνω των δεκαπέντε κιλοβάτ (15 kW).

     

    Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Β΄ Τάξης δύναται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α΄ Τάξης, καθώς επίσης και Β΄ Τάξης που αφορούν:

     

    α. σε κτίρια ή κτιριακές µονάδες συνολικής επιφάνειας από διακόσια πενήντα τετραγωνικά µέτρα (250 τ.µ.) έως και χίλια τετραγωνικά µέτρα (1.000τ.µ.),

     

    β. σε συστήµατα θέρµανσης µε συνολική θερµική ισχύ από πενήντα κιλοβάτ (50 kW) έως και τετρακόσια κιλοβάτ (400 kW),

     

    γ. σε συστήµατα κλιµατισµού µε συνολική ψυκτική ι- σχύ από πενήντα κιλοβάτ (50 kW) έως και (400 kW).

     

    Γ΄ Τάξη, όπου εντάσσονται:

     

    α. οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Β΄ Τάξης εφόσον έχουν αποδεδειγµένα διενεργήσει τουλάχιστον δέκα (10) ενεργειακές επιθεωρήσεις Β΄ Τάξης,

     

    β. οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος είναι ήδη εγγεγραµµένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και οι οποίοι έχουν δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3, εφόσον έχουν αποδεδειγµένα διενεργήσει τουλάχιστον δέκα (10) ενεργειακές επιθεωρήσεις Β΄ Τάξης ή εναλλακτικά ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια ή και κτιριακές µονάδες µε συνολική επιφάνεια άνω των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών µέτρων (250 τ.µ.) και στο σύνολο αυτών είκοσι χιλιάδες τετραγωνικά µέτρα (20.000 τ.µ.) ή επιθεωρήσεις σε συστήµατα θέρµανσης ή κλιµατισµού ισχύος άνω των πενήντα κιλοβάτ (50 kW) και στο σύνολο αυτών πέντε χιλιάδες κιλοβάτ (5.000 kW),

     

    γ. οι Ενεργειακοί ΔΕπιθεωρητές, οι οποίοι μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχουν επιτύχει στην εξεταστική διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010(Α'177).

     

    Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Γ΄ Τάξης δύναται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α΄ και Β΄ Τάξης, καθώς επίσης και Γ΄ Τάξης που αφορούν:

     

    α. σε κτίρια ή κτιριακές µονάδες συνολικής επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών µέτρων (1.000τ.µ.),

     

    β. σε συστήµατα θέρµανσης µε συνολική θερµική ισχύ άνω των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 kW),

     

    γ. σε συστήµατα κλιµατισµού µε συνολική ψυκτική ι- σχύ άνω των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 kW).

     

    Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος έχουν επιτύχει στην εξεταστική διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), εντάσσονται αυτόµατα στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές Κτιρίων Γ΄ Τάξης.

     

    Άρθρο 53

     

    Ασυµβίβαστα Ενεργειακών Επιθεωρητών

     

    1. Απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή σε κτίριο ή κτιριακή µονάδα εφόσον:

     

    α) συµµετείχε στη µελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση, ο ίδιος ή νοµικό πρόσωπο του οποίου είναι µέλος ή εταίρος ή υπάλληλος,

     

    β) έχει δικαίωµα κυριότητας, νοµής ή κατοχής, ο ίδιος, ή σύζυγος ή συγγενής του έως β΄ βαθµού ή νοµικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι µέλος ή εταίρος ή υπάλληλος.

     

    2. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή είναι ασυµβίβαστη µε την ιδιότητα του υπαλλήλου στο Δηµόσιο ή ευρύτερο Δηµόσιο τοµέα, µε σχέση δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για την εφαρµογή του παρόντος, το Δηµόσιο ή ο ευρύτερος δηµόσιος τοµέας ορίζεται από τις «αναθέτουσες αρχές», του άρθρου 2 του π.δ. 60/2007 (Α΄64), όπως κάθε φορά ισχύει.

     

    Άρθρο 54

     

    Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών,

     

    Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων

     

    1. Καταρτίζεται Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, υπό τη µορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδοµένων, όπου εγγράφονται µε αύξοντα Αριθµό Μητρώου οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές µε όλα τα απαιτούµενα στοιχεία τους.

     

    Στο Μητρώο διακρίνονται τρεις (3) Κατηγορίες Ενεργειακών Επιθεωρητών µε τις αντίστοιχες Τάξεις του άρθρου 52, ως εξής:

     

    α) Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων (Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης),

     

    β) Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστηµάτων Θέρµανσης (Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης) και

     

    γ) Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστηµάτων Κλιµατισµού (Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης).

     

    2. Ο αριθµός Μητρώου του Ενεργειακού Επιθεωρητή αναγράφεται υποχρεωτικά στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, όπως ορίζονται στην παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013 και στις Εκθέσεις Επιθεώρησης Συστηµάτων Θέρµανσης και Κλιµατισµού, του άρθρου 16 του ν. 4122/2013.

     

    3. Κάθε Ενεργειακός Επιθεωρητής κατά την εγγραφή του στο Μητρώο, υποχρεούται να δηλώσει την επαγγελµατική του έδρα.

     

    4. Τηρείται ξεχωριστό Μητρώο για τα νοµικά πρόσωπα – τεχνικές εταιρείες οποιασδήποτε νοµικής µορφής, των οποίων ένας τουλάχιστον εταίρος είναι Ενεργειακός Επιθεωρητής. Η µερίδα κάθε νοµικού προσώπου ενηµερώνεται ταυτόχρονα για κάθε µεταβολή που αφορά στο φυσικό πρόσωπο - Ενεργειακό Επιθεωρητή.

     

    5. Σε περίπτωση µεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων φυσικού ή νοµικού προσώπου, εγγεγραµµένου στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, αυτό υποχρεούται εντός προθεσµίας δέκα (10) ηµερών να δηλώσει τη µεταβολή στα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, σε περίπτωση θανάτου, συνταξιοδότησης ή απώλειας της επαγγελµατικής ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, η αρµόδια για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού ή απόφασης αρχή, υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως το γεγονός στα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός προθεσµίας δέκα (10) ηµερών από την έκδοση του πιστοποιητικού ή της απόφασης, για την ενηµέρωση του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών.

     

    6. Για την εγγραφή στα µητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών καταβάλλεται από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές εφάπαξ παράβολο πενήντα (50) ευρώ. Για τη διαχείριση των µητρώων Ενεργειακών Επιθεωρητών του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων της παραγράφου 8 καταβάλλεται από τους υπόχρεους και ωφελούµενους παράβολο πέντε (5) ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Α΄ Τάξης, παράβολο δέκα (10) ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Β΄ Τάξης και παράβολο τριάντα (30) ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Γ΄ Τάξης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των ποσών αυτών µε τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών, η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η απευθείας έκδοση των πράξεων υπολογισµού, ενώ δύναται να αναπροσαρµόζεται το ύψος των παραβόλων που επιβάλλονται δυνάµει της παρούσας παραγράφου και να ρυθµίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια.

     

    7. Τα ποσά της παραγράφου 6 αποδίδονται σε ποσοστό εβδοµήντα τοις εκατό (70%) υπέρ του Πράσινου Ταµείου (ΚΑΕ 3745) και σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) υπέρ του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο υποστηρίζει τεχνικά τα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως προς τη λειτουργία και συντήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδοµένων του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών. Το ποσό που αποδίδεται ετησίως στο ΚΑΠΕ δεν µπορεί να υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

     

    8. Καταρτίζεται Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων υπό τη µορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδοµένων και ενηµερώνεται ηλεκτρονικά από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν:

     

    α) τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και τα αντίστοιχα έντυπα ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων,

     

    β) τις Εκθέσεις Επιθεώρησης των Συστηµάτων Θέρµανσης Κτιρίων και

     

    γ) τις Εκθέσεις Επιθεώρησης των Συστηµάτων Κλιµατισµού Κτιρίων.

     

    9. Η τήρηση, ο έλεγχος και η διαχείριση του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και του Αρχείου Επιθεωρήσεων Κτιρίων υπάγεται στην αρµοδιότητα των Τµηµάτων Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

     

    Άρθρο 55

     

    Απαιτούµενα δικαιολογητικά, διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών

     

    1. Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (Α΄ 32), ήτοι:

     

    α) Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3919/2011, προς τα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Αναγγελία πραγµατοποιείται από τον ενδιαφερόµενο ή µε εξουσιοδότηση αυτού και µε την υποβολή της αποδίδεται στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας. Η Αναγγελία υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πληροφοριακού συστήµατος του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών που τηρείται από τα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόµενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

     

    αα) Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

     

    ββ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) µε επικύρωση του γνησίου της υπογραφής, µε την οποία ο υποψήφιος δηλώνει ότι δεν συντρέχουν νοµικά ή άλλα κωλύµατα ή ασυµβίβαστα, ότι δεν είναι Επιθεωρητής Ενέργειας (υπάλληλος των Τµηµάτων Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος), ότι δεν είναι υπάλληλος στο Δηµόσιο ή ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, µε σχέση δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ότι αποδέχεται το δικαίωµα για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών µε τις ενεργειακές επιθεωρήσεις στις οποίες έχει προβεί, µε την επιφύλαξη προστασίας των προσωπικών δεδοµένων και των εµπορικά ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς και ότι είναι αληθή όλα τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτησή του.

     

    γγ) Αντίγραφο διπλώµατος ή πτυχίου από ελληνικές σχολές ανώτατης εκπαίδευσης ή σε περίπτωση σπουδών σε σχολές της αλλοδαπής, ισότιµο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισµένο σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελµατικών προσόντων στη χώρα µας κατ' εφαρµογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νοµοθεσίας. Για Διπλωµατούχους Μηχανικούς αρκεί η βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ, ενώ για Πτυχιούχους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν εγγραφεί στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυµιών του ΤΕΕ, αρκεί η βεβαίωση εγγραφής τους.

     

    δδ) Παράβολο πενήντα (50) ευρώ.

     

    β) Τα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας µετά τη λήψη όλων των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνουν στις προβλεπόµενες διαδικασίες και ελέγχους µε σκοπό τη διαπίστωση συνδροµής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόµιµη άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή.

     

    γ) Η προαναφερόµενη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών (3) µηνών από την ηµεροµηνία λήψης της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπόµενων παραπάνω νόµιµων δικαιολογητικών.

     

    δ) Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόµιµες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδροµή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, τα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενηµερώνουν εγγράφως τον ενδιαφερόµενο ότι του απαγορεύει την άσκηση της δραστηριότητας, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Άλλως, µετά την παρέλευση τριών (3) µηνών ο ενδιαφερόµενος ασκεί τη δραστηριότητα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόµενο.

     

    2. Για την εγγραφή νοµικών προσώπων – τεχνικών εταιρειών στο Μητρώο, απαιτείται η υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών στα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος:

     

    α) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) των Ενεργειακών Επιθεωρητών, µε επικύρωση του γνησίου της υπογραφής, που βεβαιώνουν τη σχέση τους µε το συγκεκριµένο νοµικό πρόσωπο για τη διεξαγωγή ενεργειακών επιθεωρήσεων.

     

    β) Αντίγραφο του Καταστατικού του νοµικού προσώπου.

     

    γ) Παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ του νοµικού προσώπου.

     

    3. Ενηµερωµένοι κατάλογοι Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι διαθέσιµοι στο κοινό ηλεκτρονικά, µέσω της ι- στοσελίδας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

     

    Άρθρο 56

     

    Κυρώσεις

     

    1. Σε περίπτωση που, µετά από έλεγχο των Τµηµάτων Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστωθεί ότι Ενεργειακός Επιθεωρητής:

     

    α) αναγράφει ανακριβή ενεργειακά ή άλλα στοιχεία επί των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης ή/και των Εκθέσεων Επιθεώρησης Συστηµάτων Θέρµανσης ή/και Κλιµατισµού,

     

    β) υποβάλλει ανακριβή στοιχεία και δικαιολογητικά,

     

    γ) παραβιάζει το καθήκον εχεµύθειας και εµπιστευτικότητας, ως προς τη χρήση των στοιχείων και των πληροφοριών που συγκεντρώνει κατά την εκτέλεση του έργου του,

     

    δ) προβαίνει σε άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή σε αντίθεση µε τις διατάξεις του παρόντος,

     

    ε) εκπληρώνει πληµµελώς τα επιστηµονικά και επαγγελµατικά καθήκοντα και τις συµβατικές του υποχρεώσεις,

     

    στ) συντρέχουν στο πρόσωπο του νοµικά ή άλλα κωλύµατα ή ασυµβίβαστα,

     

    ζ) παραβιάζει τις λοιπές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του παρόντος νόµου, όπως ισχύει, καθώς και των κατά εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόµενων κανονιστικών πράξεων, τα Τµήµατα Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισηγούνται την επιβολή διοικητικών και λοιπών κυρώσεων ή/και χρηµατικών προστίµων, κατόπιν προηγούµενης ακρόασης του ενδιαφερόµενου, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45).

     

    2. Οι κυρώσεις της προηγούµενης παραγράφου επιβάλλονται µε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαµβάνοντας υπόψη ως κριτήρια, ιδίως το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή, την επιφάνεια και τη χρήση του πιστοποιούµενου κτιρίου ή κτιριακής µονάδας, τις αποκλίσεις των ενεργειακών καταναλώσεων ή της ενεργειακής κατηγορίας που υπολογίζονται, τα ανακριβή ή αναληθή δηλωθέντα στοιχεία του κτιρίου ή της κτιριακής µονάδας, τη συχνότητα υποβολής αιτηµάτων ανάκλησης, τη µη τήρηση των ασυµβιβάστων, το βαθµό υπαιτιότητας και την τυχόν υποτροπή του παραβάτη Ενεργειακού Επιθεωρητή, ως εξής:

     

    αα) καταβολή χρηµατικού προστίµου ύψους από πεντακόσια (500) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ,

     

    ββ) αποκλεισµός του Ενεργειακού Επιθεωρητή από τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων για περίοδο από ένα (1) έως και τρία (3) έτη και

     

    γγ) οριστική διαγραφή του Ενεργειακού Επιθεωρητή από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

     

    3. Το χρηµατικό πρόστιµο µπορεί να επιβάλλεται ως συµπληρωµατική ποινή, σωρευτικά µε τις κυρώσεις των περιπτώσεων ββ΄και γγ΄.

     

    4. Για τον προσδιορισµό του χρηµατικού προστίµου που επιβάλλεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή λαµβάνεται υπόψη και το ύψος της συνολικής αµοιβής που εισέπραξε για την έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης ή των Εκθέσεων Επιθεώρησης, βάσει των οποίων διαπιστώθηκε η παράβαση.

     

    5. Κάθε επιβληθείσα κύρωση καταγράφεται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

     

    6. Τα επιβαλλόµενα χρηµατικά πρόστιµα βεβαιώνονται και εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. σύµφωνα µε τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

     

    7. Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται µε το παρόν είναι ανεξάρτητες από τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες του παραβάτη.

     

    8. Επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά των κυρώσεων που επιβάλλονται µε το παρόν άρθρο, εντός προθεσµίας σαράντα (40) ηµερών από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόµενο της σχετικής απόφασης και σύµφωνα µε τα οριζόµενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

     

    9. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και οι Εκθέσεις Επιθεώρησης, µετά από έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκε παράβαση και επιβλήθηκε κύρωση στον Ενεργειακό Επιθεωρητή, ακυρώνονται αυτοδίκαια µε την έναρξη ισχύος της πράξης επιβολής της διοικητικής κύρωσης, η οποία κοινοποιείται στον ενδιαφερόµενο ιδιοκτήτη του κτιρίου.

     

    10. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Β΄ και Γ΄ Τάξης, στους οποίους υποβάλλονται κυρώσεις, υποβιβάζονται σε κατώτερη Τάξη, εφόσον, µετά την αυτοδίκαιη ακύρωση των Πιστοποιητικών Ενεργειακών Απόδοσης ή των εκθέσεων συστηµάτων θέρµανσης και κλιµατισµού, δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους στην αντίστοιχη Τάξη Β΄ ή Γ΄ του άρθρου 52.

     

    11. Με απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να αναπροσαρµόζεται το ύψος και ο τρόπος υπολογισµού των χρηµατικών προστίµων που επιβάλλονται δυνάµει του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια.

     

    Άρθρο 57

     

    Καταργούµενες διατάξεις

     

    Από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του παρόντος καταργούνται:

     

    α. Το π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων, Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρµανσης και Εγκαταστάσεων Κλιµατισµού» (Α΄ 177), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

     

    β. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 54 του

     

    ν. 4280/2014 (Α΄ 159).

     

    Άρθρο 58

     

    Μεταβατικές διατάξεις

     

    1. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι µέχρι την έκδοση του παρόντος είναι ήδη εγγεγραµµένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, εντάσσονται στις αντίστοιχες Κατηγορίες και Τάξεις του Μητρώου του άρθρου 54, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 52 και διενεργούν επιθεωρήσεις σύµφωνα µε το ίδιο άρθρο, τρεις (3) µήνες µετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου. Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστηµα θεωρούνται έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια.

     

    Κατά τη διάρκεια του ανωτέρω διαστήµατος η δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή ασκείται από:

     

    α) διπλωµατούχους µηχανικούς και πτυχιούχους µηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραµµένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και µε δικαιώµατα που έχουν αποκτήσει, σύµφωνα µε το άρθρο 3 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), όπως είχε τροποποιηθεί και ισχύει,

     

    β) διπλωµατούχους µηχανικούς και πτυχιούχους µηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης ή µηχανικούς που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελµατικών προσόντων στη χώρα µας, σε εφαρµογή της σχετικής εθνικής και ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, όπως κάθε φορά ισχύει και οι οποίοι µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος έχουν παρακολουθήσει το εξειδικευµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα που περιγράφεται στο άρθρο 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177).

     

    2. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν εκδοθεί από 25.8.2015 έως 3.9.2015 και από 6.10.2013 έως 30.11.2013 θεωρούνται έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια.

     

    3. Μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης της παραγράφου 6 του άρθρου 54, για την εγγραφή στα µητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές εφάπαξ παράβολο πενήντα (50) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ. Τα ποσά αυτά εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. µέσω της Εφαρµογής Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο)."

     

    Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/37108/psifistike-i-katargisi-ton-exetaseon-energeiakon-epitheoriton-oi-allages-tis-teleftaias-stigmis-sto-psifisthen-keimeno





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.