Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Όλες οι αλλαγές για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

  Μια νέα διαδικασία για την αποσύνδεση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, αυτόνομα, ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος». Η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης,ακόμη και αν η απόφαση είναι αρνητική.

   

  Συγκεκριμένα σε διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος» ορίζει ότι όποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση μπορούν να το κάνουν με συγκεκριμένες διαδικασίες.

   

  Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να βάλουν αυτόνομη θέρμανση:

  • Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.
  • Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.
  • Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.
  • Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.
  • Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.
  • Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.
  • Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.

   

  Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ σε 15 μέρες

   

  Πηγή: thetoc.gr
  User Feedback
  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρουσιάσεται σαν νέος νόμος !!! Ξεχάσαμε τι έγινε τέλος του 2016 ??? ( με μια απλή παράγραφο !!!!)

   

  1) Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα (μόνο του καυστήρα ή για όλο το σύστημα (πχ λέβητας , κυκλοφορητής κτλ) . Και αν πράγματι μόνο για τον καυστήρα , γιατί μόνο αυτόν ???) .

  Επίσης γιατί να πληρώσει για κάτι που δεν χρησιμοποιεί ?? Όχι για κάτι που υπάρχει και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει (πχ ανελκυστήρας) αλλα για κάτι που δεν χρησιμοποιει διότι η εκγατάσταση δεν εξυπηρετεί το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

   

  2) Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.

   

  Ιδιο με 1 !!!!!!!! Μάλιστα απαντάει στο θέμα του καυστήρα ή του συστήματος...

   

  3) Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.

   

  Γιατί τώρα πληρώνουν οι άλλοι ???

   

  4) Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.

  • Ίδιο με 3 !!!

  5) Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.

   

  Ισχύει και τώρα...

   

  6) Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.

  • Νο comment !!!

  7) Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.

   

  Ωπ , εδώ τι θέλει να πει ο ποιητής ???  Δεν καλυπτεται πχ για λέβητα αερίου η άδεια αποτην τοπική ΕΔΑ ??? 

  Θέλει νέα μελετη θέρμανσης ?? Αν είναι στην πρόσοψη ?? Μήπως θα ζητήσει και υποχρεωτικό ΠΕΑ ??

  Η παράγραφος που προστέθηκε με τον Ν. 4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 (άρθορ 39), θα καταργηθεί ή θα ισχύει παράλληλα με τον νεό νόμο ??

   

  Να θυμίσω τι έγραφε η παράγραφος : 

   

  Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:
   
  «8. Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.».
  Edited by jobous

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Κι εγώ παραξενεύτηκα με το θέμα της συντήρησης του καυστήρα. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι επειδή πρόκειται για πάγιο στοιχείο και κάποια στιγμή μπορεί να θελήσεις να ξανασυνδεθείς πρέπει να συμμετέχεις και συ.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Χωρίς να έχω διαμορφωμένη άποψη είτε υπέρ είτε κατά και χωρίς να γνωρίζω τον ακριβή τρόπο λειτουργίας ενός συστήματός θέρμανσης και τα έξοδα που προκύπτουν από αυτήν απλά αναφέρω τον εξής προβληματισμό μου.

   

  Απο τη μια πλευρά πολυ λογικό το επιχείρημα ότι δικαίωμα μου είναι να επιλέξω ένα νέο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι μου το οποίο θεωρώ πιο οικονομικό και πίο αποδοτικό και να μην υποχρεώνομαι να είμαι δέσμιος άλλων και 2ον ότι από τη στιγμή που παύω να χρησιμοποιώ την κεντρική θέρμανση για ποιον λόγο να επιβαρύνομαι με οποιοδήποτε έξοδο σχετικό.

   

  Από την άλλη πλευρά όμως, αγοράζεις ενα διαμέρισμα γνωρίζοντας ότι έχει κάποιους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις οι οποίες επισύρουν πάγια έξοδα και όλα αυτά τα έχεις αποδεχτεί μέσω του κανονισμού της πολυκατοικίας κατά την αγορά σε αναλογούντα ποσοστά με όλους τους συνιδιοκτήτες. Παίρνοντας λοιπόν ένα ακραίο παράδειγμα μιας πολυκατοικίας 30 διαμερισμάτων με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης για 30 διαμερίσματα. Οι 29 ιδιοκτήτες ασκούν το λογικό δικαίωμά τους να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση αλλά ο ένας έχει και αυτός το δικαίωμα να διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση. Αυτός ο ένας λοιπόν θα πρέπει ξαφνικά να επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα συντήρησης ενός συτήματος θέρμανσης που έχει σχεδιαστεί για 30?? Ούτε αυτό μου φαίνεται λογικό. Δεν βρίσκω μεγάλη διαφορά με το παράδειγμα του ανελκυστήρα. Αν δηλαδή οι μισοι πουν "εγώ θα ανεβαίνω με τις σκάλες" (και σφραγγίσουν και την πρόσβαση του ανελκυστήρα στον όροφό τους αν θέλεις - αν η διαφορά που εντοπίζεις είναι στη δυνητική χρήση) δικαιούνται να αποφασίσουν να μη συμμετέχουν σε συμφωνημένα κοινόχρηστα πάγια έξοδα της οικοδομής?

   

  Εν κατακλείδει θεωρώ σωστό να μπορεί όποιος θέλει να αποκοπεί χωρίς να χρειάζεται καμμία συναίνεση αλλά θεωρώ εξίσου λογικό τα πάγια έξοδα (και μόνον αυτά) να επιμερίζονται σε όλους.

   

  Αν κάπου έχω λάθος στο σκεπτικό μου ευχαρίστως να ακούσω τις άλλες απόψεις γιατί κι εγώ όπως είπα απλώς σκέψεις κάνω.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το πρόβλημα είναι ότι η γενική συνέλευση μπορεί να σε χρεώσει άγρια με ένα μηνιαίο σέρβις του καυστήρα ή την αγορά ενός πανάκριβου καινούριου για να βγάλει μίζα ο διαχειριστής και μια παρέα υποστηρικτών του.  Πιο πολύ από αυτό θέλει ο κόσμος να απεξαρτηθεί παρά από την ακρίβεια του πετρελαίου.

  Edited by georgios_m

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Σε αρκετές πολυκατοικίες μερικοί ένοικοι δεν έχουν ούτε για πετρέλαιο, ούτε για συντηρήσεις ή δεν θέλουν να συμμετέχουν και χρεώνονται οι υπόλοιποι. Αρκετοί αυτονομούνται με ένα A/C για να γλυτώσουν αυτό ακριβώς.

   

  Επίσης δεν θεωρώ ότι έχουν δικαίωμα μερικοί διαχειριστές και οι ακόλουθοί τους να επιβάλλουν να μην αναβαθμιστούν σιγά σιγά τα κτίρια, το οποίο είναι και εθνικό συμφέρον.

  Στην τελική, αν μειώσεις τα διαμερίσματα που είναι πάνω στους μεγάλους καυστήρες, θα πέφτει η ενεργειακή τους κατηγορία και θα μπαίνουν πρώτοι στα επόμενα προγράμματα.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  danaikaterina

  συμφωνω σε ολα αυτα που παραθετεις.ομως γνωριζουμε οτι η τεχνολογια προχωραει.δεν γινεται επειδη μια πολυκατοικια ειχε καυστηρα του 86 να μεινουν αναγκαστικα σε αυτο το συστημα,οπως επισης θα γνωριζεις οτι ουτε υπαρχει περιπτωση 30 οικογενειες να τα βρουν και να αποφασισουν προς οφελος ολων.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  @danaikaterina

  Δεν μπορεί να σφραγίσει κανείς ιδιοκτήτης την πόρτα εισόδου στον όροφό του.

  Όπως και (κανονικά) δεν μπορεί να ξηλώσει την εσωτερική εγκατάσταση του θυροτηλεφώνου/θυροτηλεόρασης/απλού ηλ. κουδουνιού επικαλούμενος ότι δεν τα χρειάζεται και θα τον παίρνουν τηλέφωνο οι επισκέπτες του να κατεβαίνει να τους ανοίγει.

   

   

  7) Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.

   

  Ωπ , εδώ τι θέλει να πει ο ποιητής ???  Δεν καλυπτεται πχ για λέβητα αερίου η άδεια αποτην τοπική ΕΔΑ ??? 

  Θέλει νέα μελετη θέρμανσης ?? Κανονικά αυτό θα έπρεπε, να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο στην αποκοπή. Γιατί ναι μεν π.χ. οι γειτονικές ιδιοκτησίες -θεωρητικά τουλάχιστον- θα συνεχίσουν να είναι θερμαινόμενες (και ψυχόμενες για τα κτήρια μετά την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ), οπότε οι θερμικές απώλειες και τα ψυκτικά φορτία δεν αλλάζουν, αλλά θα δημιουργηθούν νέα κυκλώματα θέρμανσης/ψύξης, οπότε θα έπρεπε να γίνεται νέος υπολογισμός αυτών. Το ίδιο και για θέρμανση/ψύξη με κεντρικές α.θ. αέρα-αέρα.

  Αν είναι στην πρόσοψη ?? Για τα υφιστάμενα κτήρια, στο άρθρο 16 του ΝΟΚ προβλέπονται τα εξής: "Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ηχητικής ρύπανσης. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου".

  Μήπως θα ζητήσει και υποχρεωτικό ΠΕΑ ?? Μου φαίνεται ως λογικό επόμενο, ωστόσο λίγο δύσκολο να απαιτηθεί στην πράξη, καθώς σύμφωνα με την το άρθρο 49 του Ν. 4409/2016, νέο ΠΕΑ απαιτείται σε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης, η οποία σύμφωνα με την παρ. 12. του άρθρου 2, του Ν.4122/2013, νοείται ως: <<12. «Ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας)»: η ανακαίνιση κατά την οποία:
  α) η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης που αφορά το κέλυφος του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή τα τεχνικά συστήματά τους υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τρέχουσας αξίας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, βάσει του ελαχίστου κόστους οικοδόμησης, εξαιρουμένης της αξίας του οικοπέδου επί του οποίου έχει κατασκευαστεί το κτίριο...>>
  . Λίγο δύσκολο για κτηριακή μονάδα να συμβεί αυτό, όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης ή και θέρμανσης-ψύξης.

  Σίγουρα όλα αυτά κοστίζουν και είναι χρονοβόρα, ειδικά η πολεοδομική άδεια, αλλά έτσι θα έπρεπε να γίνεται.

  Η παράγραφος που προστέθηκε με τον Ν. 4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 (άρθρο 39), θα καταργηθεί ή θα ισχύει παράλληλα με τον νεό νόμο ?? Έλα μου ντε;

  Ως προς τα υπόλοιπα συμφωνώ με τα γραφόμενά σου.

  Edited by panos-vicious

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Νομίζω νέο ΠΕΑ πρέπει να βγει και όταν γίνει οποιαδήποτε εργασία η οποία επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου. Στη ριζική ανακαίνηση ούτως ή άλλως υποβάλουμε και ΜΕΑ.

   

  Όσο για την αναθέωρηση της μελέτης θέρμανσης και του πίνακα κατανομης δαπανων, σίγουρα είναι το σωστό, αλλά θα πάει πολύ πίσω το έργο κια θα υπάρξει μπλέξιμο. Εγώ μέχρι τώρα δίνω το νέο πίνακα κατανομης δαπανων που τον αποδέχεται η Γ.Σ., αλλά δεν πάει σε πολεοδομία.

  Edited by akaliak

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Την κατανομη δαπανων ποιος την πληρωνει ομως?

  Αυτος που αποφασιζει μονος του να αποκοπει η ολοι οι υπολοιποι?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Σε μία "ιδανική" περίπτωση, που η υπάρχουσα κατανομή αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, ο αποκοπτώμενος.

   

  Επειδή όμως όλοι ξέρουν τι γίνεται (κλεισίματα Η/Χ, αλλαγές σωμάτων, boiler τριπλής εκ των υστέρων κλπ) και αν συμφωνήσει η πολυκατοικία ότι θέλει μια σωστή κατανομή, τότε πληρώνουν όλοι.

   

  (άποψή μου ....μη βαράτε !!!)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By empire21
   (μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)
   Μιας και πιάσανε τα κρύα και είναι ο πρώτος μου χειμώνας με την αντλία daikin χαμηλών θερμοκρασιών φοβάμαι λίγο την κατανάλωση που θα έχω.
   Εσείς που γράφετε για την κατανάλωση πως το βλέπετε; Υπάρχει κάποια επιλογή από το κεντρικό controller;
   Θα ήθελα να ξέρω τι καίω ώστε να μην μου έρθει απότομος ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ.😀
  • By xristos25111974
   Παρακαλω για τη βοηθεια σας. Εχω ενα διαμερισμα 50 τ.μ.,που εχουν τοποθετηθει δυο κλιματιστικα, 12000 btu, ενεργειακης κλασης Β. Με ποια διδικασια μπορει να αυτονομηθει απο την κεντρικη θερμανση, συμφωνα με το νομο του 2017. Μπορει να παραμεινουν τα υπαρχοντα κλιματιστικα, ως αυτονομη θερμανση, ενεργειακα καλυτερη; Θα πρεπει να μπουν νεου τυπου inverter ή μόνο αντλιες θερμοτητας, φυσικο αεριο κτλ; Τι μπορω να κανω οικονομικοτερα;
  • By Engineer
   Ο ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί με το διαθέσιμο εισόδημά του να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στην κατοικία του, όπως δείχνει έρευνα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. 
   Για την ακρίβεια, το 25,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017, απάντησε πως δεν μπορεί να ζεσταθεί ικανοποιητικά, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα. 
   Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
   Μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν μόνο στη Βουλγαρία (36,5%) και τη Λιθουανία (28,9%). 
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου το 8% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσαν να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στα νοικοκυριά. 
   Η Eurostat σημειώνει ότι υπήρξε μείωση στο ποσοστό αυτό, από το 11% που είχε καταγραφεί το 2011. 
   Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, πέρα από την Ελλάδα, και σε άλλες μεσογειακές χώρες καταγράφονται υψηλά ποσοστά πολιτών που δεν θερμαίνονται οικονομικά λόγω οικονομικής στενότητας. 
   Έτσι, μετά την Ελλάδα, τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν η Κύπρος (22,9%), η Πορτογαλία (20,4%) και η Ιταλία (15,2%). 
   Στον αντίποδα κινούνται τα ποσοστά που καταγράφονται σε πολλές βορειότερες χώρες. 
   Ενδεικτικά, το μικρότερο ποσοστό (1,9%) καταγράφεται στο Λουξεμβούργο, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία (2%), η Σουηδία (2,1%), η Ολλανδία (2,4%) και η Αυστρία (2,4%). 
    

   View full είδηση
  • By Engineer
   Ο ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί με το διαθέσιμο εισόδημά του να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στην κατοικία του, όπως δείχνει έρευνα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. 
   Για την ακρίβεια, το 25,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017, απάντησε πως δεν μπορεί να ζεσταθεί ικανοποιητικά, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα. 
   Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
   Μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν μόνο στη Βουλγαρία (36,5%) και τη Λιθουανία (28,9%). 
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου το 8% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσαν να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στα νοικοκυριά. 
   Η Eurostat σημειώνει ότι υπήρξε μείωση στο ποσοστό αυτό, από το 11% που είχε καταγραφεί το 2011. 
   Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, πέρα από την Ελλάδα, και σε άλλες μεσογειακές χώρες καταγράφονται υψηλά ποσοστά πολιτών που δεν θερμαίνονται οικονομικά λόγω οικονομικής στενότητας. 
   Έτσι, μετά την Ελλάδα, τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν η Κύπρος (22,9%), η Πορτογαλία (20,4%) και η Ιταλία (15,2%). 
   Στον αντίποδα κινούνται τα ποσοστά που καταγράφονται σε πολλές βορειότερες χώρες. 
   Ενδεικτικά, το μικρότερο ποσοστό (1,9%) καταγράφεται στο Λουξεμβούργο, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία (2%), η Σουηδία (2,1%), η Ολλανδία (2,4%) και η Αυστρία (2,4%). 
    
  • By Stiv79
   καλησπέρα και από εμένα αντλιοκίνητος από φέτος( σε παράλληλη σύνδεση με λέβητα πετρελαίου ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!!! )       .. ας τα πάρω όμως από την αρχή..
   μονοκατοικία στη Σάμο 105 τμ σε 3 επίπεδα . κατανάλωση πετρελαίου 1500 λίτρα ( λίτρα όχι €) τη σεζόν. μετά από μελέτη μηχ.μηχανικού έβγαλε απώλειες 19.000 θερμίδες .μετρώντας τετραγωνικά, κυβισμό , ανοίγματα μέγεθος και θέση σωμάτων … μου πρότεινε την daikin 16KW με την προυπόθεση ότι δεν θα ζητούσαν όλοι οι όροφοι ταυτόχρονα.τελικά μετά από δικιά μου προτροπή παραγγείλαμε και μου έφερε  την LG 16KW monoblock ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ  με το ψυκτικό υγρό R32 σε συνδυασμό με 3 μονάδες fancoid της daikin 6kw το κάθε ένα . τα 2 τοποθετήθηκαν στον ενιαίο χώρο Γ που είναι η είσοδος, η κουζίνα και το σαλόνι.. στον όροφο άφησα προς το παρόν τα υπάρχοντα σώματα ..από ένα στα 2 υπνοδωμάτια , 1 στο χωλ και ένα μικρό στο wc. .στη σοφίτα που χρησιμοποιείται σαν χώρος μελέτης  μπήκε το τρίτο fan coil.. το σκεπτικό ήταν να μπουν τα fan coil στα σημεία που χρειάζεται ΑΜΕΣΗ θερμανση ή ψύξη και αργότερα να αντικατασταθούν και τα υπόλοιπα σώματα με fancoil ώστε να μην ανέβει το αρχικό κόστος. εγκαταστάθηκε ΥΔΡΟΚΥΚΛΩΝΙΚΟ φίλτρο της FERNOX  πάλι μετά από δικιά μου προτροπή καθώς και ασύρματος μετρητής ενέργειας τo EFERGY GATEWAY ELITE E2 . επίσης πριν λίγες μέρες εγκατέστησα και το WIFI module της LG για απομακρυσμένη διαχείριση της αντλίας . 
   ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ
   η εκκίνηση της αντλίας έγινε από εμένα και τον ηλεκτρολόγο... δεν είναι μηχανήματα που απαιτούν πολύπλοκες ρυθμίσεις...μένει μόνο να συνδέσουμε την αυτονομία ώστε να λειτουργεί με τους θερμοστάτες αν χρειαστεί όπως με το πετρέλαιο και ένα επαγωγικό διακόπτη για την αλλαγή ΑΝΤΛΊΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.. και γιατί λέω αν χρειαστεί .. προς το παρόν την λειτουργώ με τέρμα ανοικτούς τους θερμοστάτες ( τις ηλεκτροβάνες δηλαδή) και προγραμματισμό από την αντλία να κάνει 2 START KAI 2 STOP την ημέρα...
   06:00 εώς 10:00 ( 4 ώρες δηλ οι 2 με νυχτερινό ) και 15:30 εώς 20:00 ( 4,5 ώρες δηλ οι 2 με νυχτερινό ..στα ΜΗ διασυνδεδεμένα νησιά το νυκτερινό είναι 15:30-17:30)
   ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
   έχω ρυθμίσει ΜΟΝΟ τα νερά στους 45 βαθμούς.. παράλληλα ζεσταίνει και και τον θερμοσίφωνα διπλής  και κάνουν 2 άτομα άνετα γρήγορο μπανάκι μέχρι να κρυώσει το νερό μετά πρέπει να περιμένεις λίγη ώρα να ξαναζεσταθεί. στον κεντρικό χώρο ανεβάζει μέχρι 26 βαθμούς στις 4 ώρες λειτουργίαςμε εξωτερική γύρω στους 10. και 25 εσωτερική με 2-4 εξωτερική και ποτέ δεν πέφτει κάτω από 19 στα μεσοδιαστήματα.. (μία μέρα κατέβηκε στους 18,5) . στα δωμάτια το "κόβω στους 24 " και κάτω από 21-22 δεν πέφτει ..ξεκινάω να κοιμάμε με 2 κουβέρτες και πετάω την μία κατά την διάρκεια του ύπνου. στην σοφίτα το έχω τέρμα και όσο τραβήξει.
   ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ   ( ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ … )
   όπου 32-35 KWH ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ περίπου στους 10 με 11
   όπου 38-45 KWH ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ περίπου στους 6-7
   όπου παραπάνω ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4-6 βαθμούς
   αυτά για την ώρα...σε κουβέντα τα υπόλοιπα
    
    
    και για να ολοκληρώσω την έκθεση πλέον που γράφω γιατί εγώ προσωπικά επέλεξα αντλία θερμότητας ...
   1) με το πετρέλαιο ήθελα κάθε μήνα 250 € με περσινες τιμες ...θα κάψω τόσα σε ρεύμα ?...και αν ναι...
   2) ψύξη δεν είχα ...για την εγκατάσταση  κλιματιστικών θα ήθελα 3 τουλάχιστον μηχανήματα ( με κόστος  3000-3500 €) η αντλία με εγκατάσταση και τα fancoil  έφτασε τα 6500 €
   3) πετρέλαιο δεν έρχεται να σου βάλει κανείς 100 λίτρα ας πούμε...σου λένε βάλε 200-300 μου δίνεις τα μισά και τα υπόλοιπα σε λίγες μέρες (εδώ στο νησί είμαστε όλοι γνωστοί) και πρέπει να υποχρεώνεσαι... 
   4) με το πετρέλαιο ότι ώρα και να ανάψεις 1,20 € θα καις. με την αντλία καις και λίγο φτηνό ρεύμα (νυχτερινό )
   5) στα 500 λίτρα με έχουν κλέψει και 50 λίτρα...( και αν δεν ήταν 50 ...45 ήταν σίγουρα) αλλα είπαμε....εδώ είμαστε όλοι γνωστοί ε..
   6) άμα για κάποιο λόγο ξεχαστώ να γεμίσω θα πρέπει να περιμένω το επόμενο δρομολόγιο ...
   7) για ξύλα-σόμπες- λέβητες ξύλου και τέτοια δεν το συζητώ καν... είπαμε να είμαστε εγωιστές αλλά όχι και έτσι.. το λέβητα ξύλου πόσες γυναίκες είναι διατεθειμένες να τον φροντίζουν ? αμα ψοφήσω(ζωή να'χω αλλά λέμε τώρα..)  την αντλία θα την ανάψει και η κόρη μου και η γυναίκα μου... εύκολα γλήγορα καθαρά χωρίς κόπο άσε που δεν έχω χώρο..και να βράχηκαν τα ξύλα..κα να εφυγε το νάυλον ..κουβάλα φτιάχνε στοίβες ξεκουβάλα( έχω και θέμα με την μέση).
   8)πρώτα καις μετά πληρώνεις (βέβαια έχω γυρίσει τον λογαριασμό μηνιαίο και ανα δίμηνο θα δίνω τις ενδείξεις ηλεκτρονικά...για φέτος είναι η πρώτη χρονιά οπότε δίνω παραπάνω στα έναντι για να μην φρικάρω στον εκκαθαριστικό) συν ότι έβαλα και νυχτερινό .
   9) με τον προγραμματισμό λειτουργίας ξυπνάω σε ένα ΖΕΣΤΟ σπίτι...( με προγραμματιζόμενους θερμοστάτες θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και με το ΑΚΡΙΒΟ ΠΛΕΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ)
   10) αν το πετρέλαιο είχε 0,55 που είχε το 2008 που μείναμε στο σπίτι μας δεν θα εγραφα αυτές τις γραμμές ..
   11) ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΕΣΤΑΘΗΚΑ και ζεστανα ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ..όχι επιλεκτικα...…...ΚΑΙ ΜΆΡΕΣΕΙ
   το ΜΟΝΟ αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το ποσό καλύφθηκε με δανειοδότηση μιας και δεν μπήκα στο εξοικονομώ
   αλλά    …… 1500 λιτρα  χ 1.20€ =  1800€ υπολογίζω 750 € ρευμα για την αντλία το χειμωνα.. οπότε η διαφορά τους 1800-750=1050€
   η δόση είναι 120€ και λέμε 120 χ 9=1080...΄΄ΆΡΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΟΣΟ ΕΧΩ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ( 7 ΧΡΟΝΙΑ) ΜΟΝΟ  3χ120 =360 €
   ΤΑ ΛΕΩ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ ?
    
   Από μεταφορά στην ενότητα ιδιωτών.
   Pavlos33
    
    
    
    

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.