Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 800 "ιερά φιλέτα" προς αξιοποίηση φέρνει η συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους


    Ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και μένει πλέον να ξεκαθαριστεί πώς θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Μια νέα συμφωνία Εκκλησίας – κράτους που θα προωθήσει όλα όσα απαιτούνται για να ξεμπλοκάρουν τα «ιερά» φιλέτα της Εκκλησίας και να λυθούν νομικά, πολεοδομικά ή δασικά προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση εδώ και δεκαετίες.

     

    Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα.

    Η εταιρεία, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο, πρόκειται να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής, τα οποία θα εισφερθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Δεν θα πωληθούν δηλαδή. Η εταιρεία έχει ήδη συσταθεί με τον νόμο 4182, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της ΕΑΕΑΠ εισφέρεται στο κράτος ενώ το άλλο 50% κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.

     

    Η λειτουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο τρου 2014 με πρώτο ακίνητο προς αξιοποίηση την έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, η οποία εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας».

     

    Το Ε9 της Εκκλησίας υπολογίζεται ότι περιέχει πάνω από 800 ακίνητα χωρίς να υπολογίζεται η περιουσία των μητροπόλεων, ιερών μονών και ενοριών, που είναι ανεκμετάλλευτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα.

     

    Από αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιουσία της Εκκλησίας συγκαταλέγονται και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Φυσικά η «ιερή» περιουσία δεν είναι μόνον αυτή καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα) που έχουν δική τους οικονομική διαχείριση και που μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εισφέρουν την περιουσία τους στην «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.».

     

    Περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, κτίρια, συγκροτήματα γραφείων, πολυκατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης αλλά και οικόπεδα. Μεταξύ των «ιερών» ακινήτων υπάρχουν πολύ σημαντικά «φιλέτα» τα οποία θα μπουν στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης. Όπως εκτάσεις στα παράλια της Αττικής, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων κ.λπ.

     

    Βεβαίως, πέρα από τα «ξεκάθαρα» ακίνητα, ο ρόλος της εταιρείας ακινήτων της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς θα πρέπει να «ανακαλύψει» και η ίδια την περιουσία της. Οσο για τη συνολική αξίας της περιουσίας, αυτή είναι άγνωστη. Με παλαιότερους υπολογισμούς, το σύνολο της αγροτικής περιουσίας (γεωργική και βοσκότοποι) των μοναστηριών υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η αστική περιουσία δεν έχει επίσημα καταγραφεί και εκτιμηθεί.

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/29869-800-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Τα τραγιά, εχω ξαναγραψει, ειναι πολυ δυνατοι brokers.

    "Ιερή συνεκμεταλλευση" λοιπον.

    Αντι να παρει το κράτος τον πακτωλο χρήματος απο την Εκκλησια της Ελλάδος Α.Ε μεσω της νόμιμης φορολογίας, μενει να δουμε  λεει πως θα γίνει η αξιοποίηση της περιουσιας της.

    Λες και δεν ξερουμε.

    Θα δωσει η Εκκλησια της Ελλάδος Α.Ε τα ακίνητα, το κρατος θα κανει την κατασκευη- επιχειρισιακη εκμεταλλευση τα κερδη ΣΙΓΟΥΡΑ θα πάνε 50-50 και στο τέλος ΘΑΥΜΑ!!!!!!! τα ακινητα επιστρέφουν στην Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε.

    Ειναι να μην πιστεύεις στα θαύματα μετα;;;;;;;;;;;;;;;

    • Upvote 3
    • Downvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    όταν η εκλησία ταιζει στην γειτονιά μου χήρες με παιδιά και άστεγους.

     

    Εντελώς τυχαία,τις ίδιες κοινωνικές ομάδες ταίζει και στρατολογεί και η Καμόρα. Ευτυχώς ή δυστυχώς κάθε τι,έχει 2 όψεις και αναγνώσεις. Αυτό που κάποιος το βλέπει ως "καλοσύνη",κάποιος άλλος μπορεί να το ερμηνεύσει και ως "σκλαβιά". Τίποτα δεν είναι δωρεάν στον κόσμο,κάθε τι έχει κι ένα τίμημα. Τέλος,οι όποιοι τοκογλύφοι δεν είναι ανόητοι να διακυνδυνεύσουν τα πάντα για μερικά καρβέλια ψωμί και λίγα πακέτα μακαρόνια...

     

    Ο καλοσυνάτος εμίρης του Κατάρ ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό σε κάθε ντόπιο πολίτη που γεννιέται,φήμες λένε για διόλου ευκαταφρόνητο ποσό,καθότι τους "αγαπάει" πολύ.

     

    Προσπαθώ να καταλάβω από που θα έβγαζε τα λεφτά η εκκλησία να πλήρωνε τους φόρους...

     

     

    Από τις επιχειρήσεις της και τα ενοικιαστήρια των ακινήτων της. Εκκλησία δεν είναι μόνο τα παγκάρια.

     

    Θα δωσει η Εκκλησια της Ελλάδος Α.Ε τα ακίνητα, το κρατος θα κανει την κατασκευη- επιχειρισιακη εκμεταλλευση τα κερδη ΣΙΓΟΥΡΑ θα πάνε 50-50 και στο τέλος ΘΑΥΜΑ!!!!!!! τα ακινητα επιστρέφουν στην Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε.

     

    Το σίγουρο είναι οτι το οποιοδήποτε ρίσκο βαραίνει άνισα το ελληνικό δημόσιο.

     

    ΥΓ2. Η αρνητική είναι από μένα για την ιστορική άποψη ότι θα είμασταν Τούρκοι αν δεν υπήρχε χριστιανισμός. Δυστυχώς ο εκκλησιαστικός μηχανισμός έχει ντιλάρει πολύ νοθευμένο πατριωτισμό όλα αυτά τα χρόνια.

    Edited by atsalovergas
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

     

     



    Πρωτον σου επιστρεφω τον χαρακτηρισμό, ζώον.

    Μη βιάζεσαι...
    "Αντι να παρει το κράτος τον πακτωλο χρήματος απο την Εκκλησια της Ελλάδος Α.Ε μεσω της νόμιμης φορολογίας, μενει να δουμε λεει πως θα γίνει η αξιοποίηση της περιουσιας της."
    1) Γι' αυτό το καφροειδές και χουλιγκανικό ψευδεπιχείρημα καθώς και για όλο το υβρεολόγιό σου υπάρχει επιχειρηματολογία εδώ:
    http://www.michanikos.gr/topic/42644-εκκλησία-τι-συνέβη-με-το-κτίριο-του-υπ-παιδείας/?p=776164
    http://www.michanikos.gr/topic/42644-εκκλησία-τι-συνέβη-με-το-κτίριο-του-υπ-παιδείας/?p=776244
    http://www.michanikos.gr/topic/42644-εκκλησία-τι-συνέβη-με-το-κτίριο-του-υπ-παιδείας/?p=776245
    στην οποία εσύ δεν άνοιξες καν το στόμα σου. Αμφιβάλω και αν την πήρες υπ' όψη σου.
    Αφού λοιπόν σαν λογικός άνθρωπος από τη μια έκανα αυτό που έπρεπε και επειδή παράλληλα ανήκω στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία σου επιστρέφω κι εσένα το χαρακτηρισμό "τραγιά" .

     



    ΥΓ2. Η αρνητική είναι από μένα για την ιστορική άποψη ότι θα είμασταν Τούρκοι αν δεν υπήρχε χριστιανισμός. Δυστυχώς ο εκκλησιαστικός μηχανισμός έχει ντιλάρει πολύ νοθευμένο πατριωτισμό όλα αυτά τα χρόνια.

    Μπα γιατί; Αυτή είναι η άποψή σου. Εσένα σου έβαλε ποτέ αυτός ή κάποιος άλλος αρνητική φήμα για τις απόψεις σου; Από πότε έγινες επίσημο ιστορικό καθεστώς; Ή νομίζεις ότι οι απόψεις σου είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες που δεν χωράνε αμφισβήτηση; Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 5
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Ουτε ενα € τσακιστό απ'οσα διαβάζω για τα χιλιάδες τετραγωνικα μέτρα ναών και εκκλησιαστικών σχολών.

    Και δεν υπολογίζω και τον πακτωλο ΚΑΤΑΜΑΥΡΟΥ χρηματος απο κερια-στεφανια-κομποσκοίνια- γαμους- κηδείες και τι στο διάολο άλλο.

    Ασε φίλε.....

    Σας εχουμε μάθει. Και τους ρασσοφόρους businessmen, Και τους υποστηριχτές τους.

    Ξεμπέρδεψε την έννοια "Θεος" και "πιστη" απο την "θρησκεία".

    Οι πρώτες δύο ειναι ιερές. Η δεύτερη ειναι μπίζνα. Καθαρή μπίζνα. Πολλών εκατομμυρίων €.

    • Upvote 7
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Ο.Κ. Και τώρα που ήρθαμε στα ίσα μας να το συζητήσουμε το θέμα.

     

    Έχω γράψει στο πρώτο post που παρέθεσα το εξής:

    " Το 1952 με τη Σύμβαση εξαγοράς από το Ελληνικό Δημόσιο κτημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, 26.9/8.10.1952 (ΦΕΚ 299 Α΄) η Εκκλησία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος τα 4/5 της καλλιεργούμενης ή καλλιεργήσιμης αγροτικής περιουσίας της και τα 2/3 των βοσκοτόπων με αντάλλαγμα το 1/3 της πραγματικής αξίας τους και κάποια αστικά ακίνητα/οικόπεδα."

    Όπως λες ο Θεός και η Πίστη είναι πράγμα ιερό. Ακριβώς γι αυτό το λόγο θα πρέπει τουλάχιστον οι μοναχοί να είναι ανεξάρτητοι από το χρήμα και να αυτοσυντηρούνται καλλιεργώντας τη γη και εξασκώντας τη κτηνοτροφία. Χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα θεολογίας και εκκλησιαστικής περιουσίας λέω ότι η εικόνα του μοναχού "καπιταλιστή" είναι λίγο ξένη οπτικά με την εκκλησία που ξέρουμε αλλά όταν το κράτος σου παίρνει τη γη και σου δίνει το 1/3 της αξίας της σε αστικά ακίνητα τότε τι θα τα κάνεις; Και τι μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση;  

    Και μία παρατήρηση για το άρθρο. Το κράτος μπορεί να δει αμέσως την εκκλησιαστική περιουσία γης από τους χάρτες του Υπουργείου Γεωργίας του 1987 (θα το κοιτάξω το βράδυ) και φυσικά τα ακίνητα από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

    Δεν μπορώ τώρα να στείλω άλλο post, θα στείλω το βράδυ. 

    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.