Jump to content
 • Novatron
 • Επικαιρότητα

  Sign in to follow this  
  Επικαιρότητα

  3129 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Αλλάζουν όλα από τις 15 Ιουνίου σχετικά με την πρόσβαση και την διέλευση με ΙΧ από το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα απαιτείται αποστολή γραπτού sms. Με τον Μπακογιάννη να έχει ανακοινώσει ότι το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας ξεκινά στα τέλη Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.
   Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά η αποστολή sms, θα είναι ένας από τους τρόπους μέσω του οποίου θα μπορούμε να μεταβαίνουμε στο ιστορικό κέντρο καθώς τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από τον Δήμο Αθηναίων επιπλέον επιλογές για να μπορούμε να σταθμεύουμε το όχημα μας.
   Για την ώρα ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο οι μόνιμοι κάτοικοι να επιδεικνύουν μόνο την σχετική κάρτα στάθμευσης και όλοι οι υπόλοιποι να κάνουν κράτηση σε συγκεκριμένα πάρκινγκ. Σε περίπτωση ελέγχου θα επιδεικνύουν το sms που έχουν αποστείλει από το οποίο θα επιβεβαιώνεται η κράτηση σε συγκεκριμένο χώρο. Όσοι εργάζονται στην περιοχή θα σταθμεύουν μόνο σε θέσεις πάρκινγκ τις οποίες θα έχουν μισθωθεί.
   Στις περιοχές Πλάκας και εμπορικού κέντρου λειτουργούν αρκετά υπαίθρια και στεγασμένα πάρκινγκ. Αυτά θα οργανώσουν σύστημα «κράτησης θέσεων ΙΧ», με το οποίο θα επικοινωνούν οι κάτοχοι. Το μήνυμα που θα βεβαιώνει την κράτηση θα επιδεικνύεται στα όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας.
   Τέλος σχετικά με τους δρόμους που θα κλείσουν είναι:
   Αθηνάς, Ερμού, Μητροπόλεως, Αιόλου, Ολγας, Ηρώδου Αττικού, Σίνα και Ρήγα Φεραίου). Το εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως - Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου και το τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αγ. Ασωμάτων και η Πλάκα που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως - Ερμού - Αγίων Ασωμάτων - Αποστόλου Παύλου - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας - Φιλελλήνων. Επίσης θα επεκταθούν τα πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος με αντίστοιχη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας.
   Τέλος ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας - Πότε επιστρέφει
   Ελεύθερα θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται τα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει ο Δακτύλιος. Και αυτό καθότι δόθηκε νέα παράταση στην αναστολή εφαρμογής του με κοινή υπουργική απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Ενώ, καθυστερήσεις παρατηρούνται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της Αθήνας, καθώς σήμερα γίνεται ακόμα ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.
   Η νέα παράταση έχει ισχύ από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου έως και τις 17 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, κατά τα τέλη Ιουλίου παύει να ισχύει ο δακτύλιος, με το μέτρο να επιστρέφει «παραδοσιακά» περί τα τέλη Σεπτεμβρίου (πέρυσι επανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου).
   Ως εκ τούτου ο δακτύλιος θα επιστρέψει ξανά από το φθινόπωρο και έως τότε τα οχήματα θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, ανεξάρτητα με το αν είναι μονά ή ζυγά ως προς τον αριθμό της πινακίδας τους.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Στο νέο hotspot για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα η ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Ανθρωποι με πολύ μεγάλη περιουσία, οι οποίοι φιγουράρουν κάθε χρόνο στις σχετικές λίστες του περιοδικού Forbes, έχουν αρχίσει να βάζουν στο «στόχαστρό» τους την Ελλάδα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων. Μάλιστα, το ακόμα πιο θετικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή συμβαίνει παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια και ασφαλώς και στην ελληνική οικονομία.
   Αύξηση αναζητήσεων
   «Στο διάστημα από την 1η έως και τις 25 Μαΐου καταγράψαμε αύξηση κατά 53,3% της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά πολυτελών εξοχικών στην Ελλάδα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι», αναφέρει στην «Κ» ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty. Η εταιρεία αποτελεί τμήμα της Sotheby’s International Realty, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο οίκο προώθησης και πώλησης πολυτελών ακινήτων παγκοσμίως, με όγκο πωλήσεων της τάξεως των 90 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο διαθέτει 1.000 γραφεία σε 71 χώρες, απασχολώντας πάνω από 24.000 έμπειρους συμβούλους ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, η πανδημία όχι μόνο δεν έχει «φρενάρει» τη ζήτηση, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά, αντιθέτως, έχει ενισχύσει το ρεύμα προς την Ελλάδα, χάρη και στην επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αλλωστε, η συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών κατόρθωσε να ενισχύσει τα εισοδήματά της ακόμα και τώρα, χάρη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της, το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που επωφελήθηκαν σημαντικά από τη στροφή στην τηλεργασία.

   «Αυτό που αναζητούσαν ανέκαθεν οι εν λόγω επενδυτές, αλλά ακόμα περισσότερο σήμερα, λόγω της πανδημίας, είναι η ιδιω-τικότητα και η ασφάλεια. Αμφότερα προσφέρονται σε αφθονία στην Ελλάδα, όπου τα ακίνητα που απευθύνονται στους αγοραστές αυτούς βρίσκονται σε μεγάλες εκτάσεις ή σε απομονωμένα σημεία και σίγουρα όχι εντός μεγάλων παραθεριστικών οικισμών, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, π.χ. στην Ισπανία ή στη νότια Γαλλία», σημειώνει ο κ. Σαββαΐδης.
   Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sotheby’s, η επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες των ελληνικών ακινήτων έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 122.388 ιδιώτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δυνητικό αγοραστικό κοινό τα επόμενα χρόνια. Αλλη μια σημαντική εξέλιξη που παρατηρείται φέτος είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι κινούνται για ακόμα πιο ακριβά ακίνητα. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση κατά 25,53% του μέσου όρου της αξίας των ακινήτων για τα οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον, από 2,48 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 3,11 εκατ. ευρώ φέτος.
   Νέες προτεραιότητες
   Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει καθημερινά το ελληνικό γραφείο της Sotheby’s, διαπιστώνεται ότι μετά την πανδημία πάνω από το 50% των ενδιαφερόμενων αγοραστών εμφανίζει και μια αλλαγή στάσης για τον τρόπο ζωής του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Greece Sotheby’s International Realty, «βλέπουμε ότι πάνω από τους μισούς ενδιαφερομένους έχουν επιταχύνει τις αποφάσεις τους κι επιθυμούν να επενδύσουν πιο άμεσα σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο διακοπών και χαλάρωσης. Για πολλούς, η πανδημία έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των προτεραιοτήτων τους, με αποτέλεσμα να επισπεύδουν την αποχώρηση από την εργασία τους και να επιδιώκουν την αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου για το υπόλοιπο της ζωής τους».
   Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποτελεί μια από τις επιλογές τους, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Αυτό οφείλεται στη σημαντική αύξηση του τουρισμού στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και στη σταδιακή συνειδητοποίηση (με τη συμβολή και των επαγγελματιών της αγοράς, Ελλήνων και μη) ότι η χώρα μας προσφέρει μοναδικά ακίνητα. Αυτή ακριβώς η αναγνωρισιμότητα του ελληνικού τοπίου και της τοπικής αρχιτεκτονικής έχουν τοποθετήσει τη χώρα στον χάρτη των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, με ιδιαίτερα σημαντικά «όπλα» για να ανταγωνιστεί άλλους διεθνείς προορισμούς σημαντικού κύρους.
   Επαυλη στην Κέρκυρα πωλήθηκε αντί 12 εκατ. σε Αυστραλό επιχειρηματία
   Η απήχηση των πολυτελών εξοχικών κατοικιών της Ελλάδας μεταφράζεται πλέον και σε μερικές εντυπωσιακές συναλλαγές. Στα μέσα Μαρτίου και παρά την έξαρση της πανδημίας, ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα, μία από τις μεγαλύτερες αγοραπωλησίες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, μέσω της Greece Sotheby’s International Realty πωλήθηκε μια έπαυλη στην Κέρκυρα, αντί ποσού 12 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν ένας Αυστραλός επιχειρηματίας.

   Οι συναλλαγές με πολλά μηδενικά γίνονται όλο και πιο συχνές στην ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών.
   Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, για την οποία μεσολαβεί το ελληνικό γραφείο της Sotheby’s κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον περυσινό Σεπτέμβριο είχε πωληθεί άλλη μια πολυτελής βίλα στην Κέρκυρα αντί ποσού 10,75 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε πωληθεί ένα συγκρότημα δύο βιλών στη Μύκονο, αντί ποσού 12 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ και πάλι με τη συνδρομή της Sotheby’s.
   Εν ολίγοις, δαπανήθηκαν σχεδόν 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τριών υπερπολυτελών βιλών στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα ενός 12μήνου. Με βάση τα σχετικά στοιχεία για τη ζήτηση, φέτος μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από αγοραστές από τις ΗΠΑ, τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία.
   Πρόκειται για μια ξεκάθαρη τάση, η οποία καταδεικνύει και τις προοπτικές που συγκεντρώνει η ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση αυτής της κατηγορίας και εμβέλειας αγοραστών, διαδραμάτισε κατ’ αρχάς η απήχηση της ίδιας της Sotheby’s, η οποία έχει οικοδομήσει μια σημαντική σχέση εμπιστοσύνης με τους υποψήφιους αγοραστές. Η λειτουργία του ελληνικού γραφείου από το 2016 και μετά έχει ενισχύσει αντίστοιχα και την παρουσία στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι η σημαντική προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τα στελέχη στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου μοναδικών ακινήτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.
   Στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών και ιδίως όταν πρόκειται για ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ίδιο το ακίνητο και οι παροχές που προσφέρει, σε συνδυασμό με το σημείο που βρίσκεται (π.χ. θάλασσα, θέα κ.τ.λ.) και λιγότερο η ίδια η χώρα, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Συχνά δε, όταν πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση ότι τα ακίνητα που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα, κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι αντίστοιχων προδιαγραφών και ποιότητας κατασκευές σε χώρες του εξωτερικού, που είναι περισσότερο εδραιωμένες στην αγορά κι έχουν αποκτήσει και τη σχετική φήμη. Για παράδειγμα, μια βίλα που στη Μαγιόρκα της υπερβολικής δόμησης κοστίζει 25 εκατ. ευρώ, μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα, σε πολύ πιο ξεχωριστό σημείο, αντί 5-10 εκατ. ευρώ κι ενδεχομένως και με ακόμα καλύτερες ποιοτικές προδιαγραφές. Ολα τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ της ταχύτερης ανάπτυξης του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς κατοικίας.
   Οι πολεοδομικοί περιορισμοί εμποδίζουν τις νέες επενδύσεις
   Προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από την ξεχωριστή αυτή ομάδα αγοραστών, απαιτούνται σημαντικές και γενναίες τομές, με τη συνδρομή και της πολιτείας. «Βασικό μας πρόβλημα είναι το περιορισμένο απόθεμα κατάλληλων ακινήτων. Ανέκαθεν η χώρα στερούνταν πολυτελών εξοχικών, ωστόσο η υποεπένδυση της προηγούμενης δεκαετίας της οικονομικής κρίσης επιδείνωσε το πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης. Κατά τον ίδιο, «αν είχαμε περισσότερες επιλογές κατοικιών, θα είχαμε και πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ».
   Ωστόσο, ακόμα κι αν προχωρήσουν νέες επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν «αναχώματα» που εμποδίζουν την κατασκευή των απαιτούμενων κατοικιών. Οπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, δεδομένου ότι κατά κανόνα τα πολυτελή ακίνητα κατασκευάζονται σε περιοχές εκτός σχεδίου κι εκτός οικισμού, υπάρχει περιορισμός στη μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης. Αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος του οικοπέδου.

   Αν υπήρχε μια κλιμάκωση στην επιτρεπόμενη δόμηση, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το οικόπεδο, τότε θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση, συνεπώς και οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη αγορά.
   Σύμφωνα με επαγγελματίες, αν υπήρχε μια κλιμάκωση στην επιτρεπόμενη δόμηση, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το οικόπεδο, τότε θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση, συνεπώς και οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη αγορά. Ούτως ή άλλως, όταν πρόκειται για πολυτελείς κατασκευές, που απευθύνονται σε αγοραστές τέτοιας εμβέλειας, είναι προφανές ότι η μεγάλη έκταση είναι προαπαιτούμενο, καθώς μόνο έτσι προσφέρεται η απαιτούμενη ιδιωτικότητα.
   Πάντως, ένα από τα βασικά εμπόδια που υπήρχαν μέχρι πρότινος στην αγορά εξοχικών κατοικιών, αυτό της άνισης φορολογικής μεταχείρισης ανάμεσα στις νεόδμητες και στις μεταχειρισμένες κατοικίες, λόγω του ΦΠΑ 24%, έχει πλέον εξαλειφθεί, έστω για τα επόμενα τρία χρόνια. Ειδικότερα, η αναστολή ΦΠΑ 24% σε όλα τα νεόδμητα ακίνητα μεταφράζεται σε σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση ξένων αγοραστών και για νεόδμητες κατασκευές, οι οποίες μέχρι πρότινος φορολογούνταν με ΦΠΑ ως δεύτερη κατοικία.
   Ο ΦΠΑ 24% επιβάλλεται σε όσους αποκτούν νεόδμητο ακίνητο (με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006), έχοντας ήδη κάποια κατοικία, ή στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, Ελληνες και ξένους. Αντιθέτως, στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον σε 3% (από 10% που ήταν έως και το 2013). Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει διαφορά 20% στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα, οδηγώντας έτσι όλους τους υποψήφιους αγοραστές στο να προτιμούν τα παλαιά ακίνητα.
   Ως εκ τούτου, στελέχη του κλάδου έτρεφαν ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για τη φετινή θερινή σεζόν, καθώς η ζήτηση έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών να επισκεφθούν την Ελλάδα και να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Με δεδομένο ότι αρκετοί εξ αυτών προέρχονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία, όπου ακόμη υπάρχει έξαρση της πανδημίας, ιδίως στις πρώτες, υπάρχει σχετική επιφύλαξη αναφορικά με το κατά πόσον θα είναι εφικτή η επίτευξη σημαντικών συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ορισμένοι από τους αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα μεταφοράς, γεγονός που ίσως διευκολύνει κάποιες αγοραπωλησίες.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Στην συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σημαντικές επενδύσεις όπως:

   • Η έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
   • Η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΤΑΤΟΙ CLUB TC LIMITED» και του σωματείου «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΤΟΙΟΥ» στο Δήμο Αχαρνών.
   • Η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την επένδυση της εταιρείας «ISOMAT ΑΒΕΕ» στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας.
   • Η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ξενοδοχειακή επένδυση στη θέση Καστελλάκια πλησίον του   παραλιακού οικισμού Πλατύ Γιαλός του Δήμου Μυκόνου.

   Επιπλέον, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω πολεοδομικά θέματα:

   • Η εφαρμογή του Μέσου Συντελεστή Δόμησης του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτική Ενότητα Πατρέων   στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας του Δήμου Πατρέων.
   • Η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Εορδαίας Περιφερειακή Ενότητα   Κοζάνης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής λόγω αναπτυξιακών έργων της ΔΕΗ.
   • H προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού   Συγκροτήματος Αθηνών (ΔΣΣΑ) σε τμήμα του Δημοσίου Ακινήτου στο Δήμο Ασπρόπυργου Αττικής.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Εκτός διαγωνισμού έμειναν σήμερα τρία από τα εννέα επενδυτικά σχήματα, τα οποία είχαν εκδηλώσει τον Φεβρουάριο μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
   Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στη λίστα με τις εταιρείες που τελικά εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, καθώς πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών), περιλαμβάνονται 6 υποψηφιότητες οι οποίες αποτελούν την λεγόμενη “short list”.
   Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τα εξής σχήματα:
   EP INVESTMENT ADVISORS. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II) ITALGAS SpA KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.) Maqouarie (MEIF 6 DI HOLDINGS) Κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd. Πρόκειται για 6 εταιρείες-κολοσσούς οι οποίες θα διεκδικήσουν την απόκτηση του 100% μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε καθώς και και τα περουσιακά στοιχεία που πέρασαν στην δικαιοδοσία της μετά τον διαχωρισμό της από τη ΔΕΠΑ, όπως η κυριότητα επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην ΔΕΠΑ Α.Ε., κ.α.
   Τα επιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual DataRoom-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. και θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν Δεσμευτική Προσφορά.
   Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, τα επενδυτικά σχήματα που κόπηκαν από την συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι το επενδυτικό κεφάλαιο ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS, ο κινεζικός όμιλος CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED και η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP.
   Αξίζει να σημειωθεί πως η αξιολόγηση έγινε από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με την «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ). 

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Από την 1η Ιουνίου 2020, για επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν:
   •          Επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας με σκοπό τη μεταγραφή τίτλων στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών
   •          Έκδοση Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου
   μπορείτε να αποστείλετε mail στο [email protected], όπου θα αναγράφετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και την επείγουσα υπόθεσή σας και στη συνέχεια το Γραφείο Κτηματογράφησης θα επικοινωνήσει μαζί σας για άμεσο ραντεβού.
   Γενικές Πληροφορίες:
   Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 210-6505600  από 08:30 έως 15:30
   και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Πρόσφατα ψηφίστηκε νέος νόμος, που αφορά στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς και πολεοδομικές διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Νέες τουριστικές δραστηριότητες, π.χ. καταδυτικός τουρισμός, glamping κ.ά. περιλαμβάνονται στις νέες επιτρεπόμενες δραστηριότητες που θα συνδυάζονται πλέον με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού π.χ. αγροτουρισμός, περιπατητικός και αθλητικός τουρισμός. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα, συνδυάζοντας αυθεντικές εμπειρίες κοντά στη φύση.
    Μια από τις νέες διατάξεις αφορά στην ανάπτυξη του glamping, το οποίο συνοπτικά θα λέγαμε πως είναι η εγκατάσταση πολυτελών σκηνών που προσφέρουν ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου στη φύση.
   Τι ακριβώς είναι το glamping; Με τον όρο glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο. Αυτό περιλαμβάνει διάφορους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Στην πράξη, πρόκειται για πολυτελείς σκηνές ή άλλες ελαφριές κατασκευές που προσφέρουν ανέσεις ξενοδοχείου.
   Ποια η διαφορά camping με glamping; Μέχρι σήμερα ξέραμε το camping. Αν αυτό το συνδυάσουμε με τον όρο glam (θελκτικός), τότε προκύπτει το… glamping. Το glamping στον τουρισμό παντρεύει το γκλάμουρ με το παραδοσιακό κάμπινγκ, δημιουργώντας νέα μόδα στις διακοπές. Δεν χρειάζεται να στήσουμε τη σκηνή, να ανοίξουμε τον υπνόσακο ή να φουσκώσουμε κάποιου είδους στρώμα. Το glamping δίνει την δυνατότητα να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με την ύπαιθρο, χωρίς να θυσιάσει την πολυτέλεια και τις ανέσεις, ενώ ο χώρος εκτός από το κομμάτι της διαμονής μπορεί να διαθέτει καφέ, εστιατόριο, παιδότοπους, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους εκδηλώσεων και πάρκινγκ.
   Μπορούν να γίνουν σε όλες τις περιοχές; Επιτρέπεται η ανέγερση glamping σε εκτός σχεδίου περιοχή, με την τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων και ρυθμίσεων που ισχύουν στην περιοχή, και σε περιοχές εντός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
   Επιτρέπονται τα glamping εντός προστατευμένων περιοχών Natura; Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, δύναται να χορηγείται Σήμα glamping σε επιχειρήσεις, που θα υλοποιήσουν έργα σε προστατευόμενες περιοχές, όπου επιτρέπεται κατά περίπτωση. Για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura απαιτείται προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, βάσει σχετικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής, που εκδίδεται κατόπιν υποβολής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και δήλωσης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ). Σε περίπτωση που η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής εμπίπτει στην αρμοδιότητα εξειδικευμένου Φορέα Διαχείρισης, απαιτείται προηγουμένως σύμφωνη γνώμη αυτού.
   Eχω μια μεγάλη έκταση. Mπορώ να κτίσω ένα ξενοδοχείο και να κάνω μαζί κι ένα glamping; Ναι επιτρέπεται. Όμως όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.
   Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υποδομών glamping; α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά:
   σκηνές ( safari tents ), θόλους τύπου igloo, γνωστούς και ως luxury domes, γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες, δενδρόσπιτα.  β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,
    γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον, π.χ. ξύλινες πισίνες με ζεστό νερό και υδρομασάζ
   δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού - ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι : ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός υγείας, ο αθλητικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.
   Επιτρέπεται αυτές οι κατασκευές να έχουν μπάνιο και κουζίνα; Ναι, επιτρέπεται να έχουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.
   Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης σήματος glamping; To Σήμα Glamping χορηγείται σε τουριστικό κατάλυμα κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων (3*). Ο φάκελος με τα απαιτούμενα έγγραφα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού και περιλαμβάνει τα εξής:
   α) Αίτηση – δήλωση του ιδιοκτήτη
   β) Μελέτη που παρουσιάζει με μορφή κειμένου και με οπτικό υλικό (φωτογραφίες, τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις):
   i) το αρχιτεκτονικό πλάνο, το είδος ή τα είδη (ενδεικτικά, τύπος κατασκηνωτικού μέσου), το μέγεθος (πλήθος, επιφάνεια) και τις παροχές (ενδεικτικά, ειδική μορφή τουρισμού που προωθείται, προσφερόμενες υπηρεσίες),
   ii) τα υλικά των ημιμόνιμων δομών, τα συστήματα διαχείρισης νερού και αποβλήτων, τον τρόπο ηλεκτροδότησης,
   iii) την τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων και ρυθμίσεων που ισχύουν στην περιοχή,
    iv) τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία (ενδεικτικά, συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας, επισκεψιμότητα περιοχής, ζητήματα προσβασιμότητας).
   γ) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου
   δ) Εκθεση ελέγχου από φορέα πιστοποίησης, που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδoς για τον σκοπό αυτό. Ειδικότερα, το τουριστικό κατάλυμα ελέγχεται ως προς την πλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων και των λειτουργικών προδιαγραφών glamping κατόπιν διενέργειας επιτόπιου ελέγχου από επιθεωρητή του φορέα πιστοποίησης και σχετικής έγκρισης που αποτυπώνεται σε Έκθεση Ελέγχου.
   Ποιος ελέγχει τα δικαιολογητικά και δίνει την άδεια; Η αίτηση ελέγχεται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, με σκοπό την εξέταση του φακέλου και τη διαπίστωση της πλήρωσης των ποιοτικών κριτηρίων και λειτουργικών προδιαγραφών glamping.
   Το Σήμα Glamping χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του Σήματος Glamping και επομένως η χρήση του επιτρέπεται να γίνεται μόνο κατόπιν της καθορισμένης διαδικασίας χορήγησης.
   Η τήρηση των ποιοτικών κριτηρίων και των λειτουργικών προδιαγραφών glamping από τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί και λειτουργούν είναι υποχρεωτική για μια πενταετία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής των ποιοτικών κριτηρίων και λειτουργικών προδιαγραφών glamping, όπως ενδεικτικά τροποποίηση του πλήθους ή του τύπου διαμονής, το πιστοποιημένο με Σήμα Glamping τουριστικό κατάλυμα υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον αντισυμβαλλόμενο φορέα πιστοποίησης, προκειμένου να επαναληφθεί η καθορισθείσα διαδικασία με κόστος που βαρύνει το τουριστικό κατάλυμα.
   Τα τουριστικά καταλύματα στα οποία χορηγείται Σήμα Glamping καταχωρίζονται στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού.
   Ποιες είναι οι προδιαγραφές ενός glamping; Την ευθύνη για την σύνταξη λειτουργικών προδιαγραφών για αυτού του τύπου τις τουριστικές εγκαταστάσεις έχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και οι έλεγχοι γίνονται από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης. Επειδή η νομοθεσία είναι καινούργια, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινού σήματος glamping, από την επιτροπή εξέτασης της αίτησης και των δικαιολογητικών. Η επιτροπή διενεργεί επιτόπιο έλεγχο και στη συνέχεια γνωμοδοτεί για την έγκριση ή την απόρριψη της χορήγησης προσωρινού Σήματος Glamping υποβάλλοντας αιτιολογημένη Έκθεση Επιτόπιου Ελέγχου.
    Το ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους με ή χωρίς προειδοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της χορηγηθείσας πιστοποίησης.
   Το προσωρινό Σήμα Glamping χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού.
   Όταν συνταχθούν οι προδιαγραφές και πιστοποιηθούν οι διαπιστευμένοι φορείς ελέγχου, τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί προσωρινά, οφείλουν να πιστοποιηθούν εκ νέου ως προς τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping μέσω διενέργειας επιτόπιου ελέγχου από τους εξουσιοδοτημένους από το ΞΕΕ προς τούτο φορείς.
   Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;  1. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ενώ η ενέργεια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και τη διαχείριση ενός κτηριακού συγκροτήματος ξενοδοχείου έχουν αρκετά υψηλό κόστος, τα καταφύγια glamping, σε πολλές περιπτώσεις, επωφελούνται από τα στοιχεία της φύσης ή δημιουργούνται και από ανακυκλώσιμα υλικά.
   2.Ο κατασκηνωτής ζει μέσα στη φύση, χωρίς να στερείται τις ανέσεις του.
   3. Δυνατότητα ανάπτυξης πολλών δραστηριοτήτων όπως: πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, rafting, γευσιγνωσία κρασιού και wildlife viewing κ.ά.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Οι αρχιτέκτονες από τη Μόσχα, που σχεδίασαν το ναό του Οσιομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου στην οδό Βερέιακαγια της Μόσχας, βραβεύθηκαν με το διεθνές βραβείο θρηκσευτικής αρχιτεκτονικής Faith & Form. Λόγω της πανδημίας οι αρχιτέκτονες δεν κατάφεραν να βρεθούν στην απονομή, αλλά ήδη με το έργο τους έχουν επηρεάσει τις διεθνείς τάσεις στην αρχιτεκτονική της φετινής χρονιάς.

   Ο αρχιτέκτονας Σεργκέι Κουζνετσόφ σχολίασε ότι το σχέδιο του ναού εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή λόγω του ότι οι αρχιτέκτονες σεβάστηκαν τις παραδοσιακές τάσεις της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, εφαρμόζοντας παράλληλα σύγχρονες τάσεις.

   Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε προς ανέγερση στη Μόσχα το 2019.

   Ο Κουζνετσόφ τόνισε ότι στη Ρωσία με προσοχή εξετάζουν σύγχρονες αρχιτεκτονικές προτάσεις στην κατασκευή των ναών:

   «Το σχέδιο αυτό ήταν ένα μικρό θαύμα. Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να διατηρήσουν τα παραδοσιακά εκκλησιαστικά στοιχεία, προσθέτοντας καινούργιες λεπτομέρειες, όπως το γυάλινο ανατολικό τοίχο, που βρίσκεται από την πλευρά του ιερού. Κι έτσι οι ενορίτες θα βλέπουν το τοπίο του ποταμού Σέτουν»,είπε, ο γενικός αρχιτέκτονας.

   Πηγή: tass.ru, orthodoxianewsagency.gr Απόδοση από τα ρώσικα: Ιρίνα Τρασαρούκοβα    

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 2093/31.05.2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους "Κανόνες τήρησης αποστάσεων και καθεστώς λειτουργίας, για το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως και 15.7.2020, των έμμισθων, άμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω - Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19".
   Η απόφαση προβλέπει:
   Τη λειτουργία, για το χρονικό διάστημα από την 1.6.2020 έως και τις 15.7.2020, των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στο σύνολο της Επικράτειας, κατά τα αναφερόμενα στην από 25.5.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ως ακολούθως: Επιτρέπονται οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων σύμφωνα με απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που τοιχοκολλάται στην είσοδο της υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει.
   Στην απόφαση αυτή ορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ’ ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
   Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα υγειονομικά μέτρα για τις άνω υπηρεσίες, σύμφωνα με την από 25.5.2020 εισήγηση της 54ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες:
   1) ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου,
   2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,
   3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,
   4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.
   Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου, Κω-Λέρου, στα κτηματολογικά γραφεία Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’ 55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα μετά και την αποστολή για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφαση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχεία θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορωνοϊού.
   Ως γνωστό από αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία, που με τη σειρά τους θα υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Στην ΚΥΑ (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
   Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (www.mintour.gov.gr).
   Τα μέτρα προστασίας που αναφέρονται στην ΚΥΑ για τα ξενοδοχεία
   Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:
   α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
   β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού - COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
   γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
   δ) Βιβλίο συμβάντων - COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
   ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.
   Τα μέτρα στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ
   Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και αυτά ορίζονται ως εξής:
   Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards) Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού- COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ. Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού - COVID -19. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση. Στην ΚΥΑ εξάλλου αναφορά γίνεται και για τα τουριστικά λεωφορεία με τη σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες. Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων μάλιστα θα υπάρχουν και διαθέσιμα αντισηπτικά. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.
   Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες
   Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της. Τέλος, στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.
   Δείτε αναλυτικά την υπουργική απόφαση.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Τη νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή για την online δήλωση βλάβης ηλεκτροδότησης, με δυνατότητα ενημέρωσης με sms, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών του.
   Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές μπορούν επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.deddie.gr/PowerCutReportWebapp/index.html, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε μέσω κινητής συσκευής (smartphone, tablet, κ.λπ.), να δηλώνουν περιστατικά που αφορούν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους (διακοπή ηλεκτροδότησης, ηλεκτροδότηση υπό μη κανονική τάση, κ.λπ.).
   Για τη δήλωση απαιτείται η καταχώριση από τον επισκέπτη της εφαρμογής του Αριθμού Παροχής (αναγράφεται σε εμφανές σημείο των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Προμηθευτών), καθώς και ορισμένων προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, αριθμός κινητού τηλεφώνου) και άλλων σχετικών πληροφοριών (αν ο επισκέπτης είναι ο συμβεβλημένος χρήστης της παροχής, ή εν γένει χρήστης της παροχής κ.λπ.).
   Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των δεδομένων, ο χρήστης θα λάβει με sms ειδικό κωδικό για την πιστοποίηση του κινητού του (authentication pin), και ενημέρωση για την επιτυχημένη καταχώριση της αναγγελίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ενημερωτικά sms, ένα για τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών και ένα για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.
   Η νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για τη διάθεση νέων mobile εφαρμογών που θα ενισχύσουν την online εξυπηρέτηση των πελατών του, υποστηρίζοντας το μεγαλύτερο εύρος των αναγκών τους.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Επειδή από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου γίνεται λόγος ότι ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών έγγραφη αναφορά, ζητώντας «τη διερεύνηση ευθυνών για την παράνομη κατασκευή και την παραβίαση μέτρων ασφαλείας στο έργο που εκτελείται στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης», από το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ δηλώνονται τα εξής:
     Η οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος του Βράχου της Ακροπόλεως, είναι καλοδεχούμενη. Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία εκτελεί και τις συγκεκριμένες εργασίες στο Βόρειο Τείχος, έχει την ευθύνη της αναστήλωσης του συνόλου των μνημείων της Ακροπόλεως από το 1999. Για το αναστηλωτικό της έργο και τον τρόπο εκτέλεσής του, έχει εισπράξει διεθνώς τα εύσημα.   Είναι φανερό ότι στην εικοσαετία 1999-2020, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) έχει εκτελέσει πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο δύσκολα έργα, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο, πέραν των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν τεθεί από την ΥΣΜΑ και την ΕΣΜΑ (Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως), το υπ΄ αρ. 161309/21.5/20 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαιώνει την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της Ανάρτησης στο Δήμο της Αθήνας.
   Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.
   Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της Ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.
   Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό (θα λήξει την 1η Οκτωβρίου 2020).
   Η διαδικασία της Ανάρτησης  θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.
   Η συμμετοχή των ιδιοκτητών στην Ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.
   Με λίγα “κλικ” και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
   Τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
   Για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της Ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.
   Αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, μετά θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμό:
   http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx
   όπου:
   •          Θα δουν  το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους
   •          Θα ελέγξουν την ορθότητά τους
   •          Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
   •          Εφόσον ΔΕΝ συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων,  ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
   Με στόχο την συνολική και έγκαιρη ενημέρωση, από σήμερα Πέμπτη 28 Μαϊου θα αποσταλεί σταδιακά σε όλες και όλους τους ιδιοκτήτες εντός του Δήμου της Αθήνας e-mail από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικό με τη διαδικασία της Ανάρτησης.
   Για αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία ελέγχου οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr
   Επικοινωνία με το Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας:
   Τηλ: 2100 10 10 10  (καθημερινές 9.00 -17.00)
   Ε- Mail: [email protected] (μόνο για πληροφορίες)

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ εγκρίθηκε η καταβολή του ποσού των 2.068.809,50 ευρώ στους μηχανικούς του Δημοσίου που είναι μέλη της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και δικαιούνται τον πόρο 6‰. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από Νοέμβριο του 2019 μέχρι Απρίλιο του 2020.
   Ο πόρος 6‰ είχε καταργηθεί το 2011 και επανήλθε με νομοθετική ρύθμιση το 2017 μετά από συμφωνία των εργοληπτικών ενώσεων και της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Στα ΚΕΠ εντάσσονται 15 πιστοποιητικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμπληρώνει τις ηλεκτρονικές και όχι μόνο υπηρεσίες που υλοποιούνται από το gov.gr. Η υπηρεσία αφορά τους πολίτες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και εντάσσεται στο πλαίσιο μετεξέλιξης των ΚΕΠ στο μοναδικό σημείο φυσικής επαφής των πολιτών με το Δημόσιο.
   Επιπλέον, έπειτα από πρόταση της κοινής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) μεταξύ των πιστοποιητικών που θα χορηγούνται από τα ΚΕΠ είναι και το πιστοποιητικό περί θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση (προσωρινή ή οριστική) για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία.
   Τα πιστοποιητικά τα οποία θα είναι στο εξής διαθέσιμα από τα ΚΕΠ, είναι τα εξής:
   Πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομιάς αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομιάς αρμοδιότητας πρωτοδικείου. Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης αρμοδιότητας πρωτοδικείου. Πιστοποιητικό περί μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Πιστοποιητικό περί μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος αρμοδιότητας πρωτοδικείου. Πιστοποιητικό περί αφαίρεσης / retirada / τροποποίησης κληρονομητηρίου αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Πιστοποιητικό περί αφαίρεσης / retirada / τροποποίησης κληρονομητηρίου αρμοδιότητας πρωτοδικείου. Πιστοποιητικό περί μη υποβολής και περί μη έκδοσης οριστικής απόφασης δικαστικής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Πιστοποιητικό περί μη έκδοσης δικαστικής απόφασης για λύση ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ΙΚΕ αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Χορήγηση πιστοποιητικού περί θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση προσωρινή ή οριστική αρμοδιότητας πρωτοδικείου. Χορήγηση πιστοποιητικού περί μη άσκησης ένδικων μέσων κατά αποφάσεως ειρηνοδικείου αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Χορήγηση πιστοποιητικού μη άσκησης ανακοπής σε διαταγή πληρωμής αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Χορήγησης πιστοποιητικού περί μη άσκησης ανακοπής σε διαταγή απόδοσης μισθίου αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Χορήγηση πιστοποιητικού περί μη άσκησης ανακοπής κατά εκτελέσεως ή αρνητικής δήλωσης τρίτου αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Όλα μπορείτε να τα βρείτε και ηλεκτρονικά σε αυτήν εδώ τη διεύθυνση: https://extapps.solon.gov.gr/mojwp/faces/TrackCertificates
   Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του solon.gov.gr και των ΚΕΠ, προκειμένου τόσο η αποστολή του αιτημάτων όσο και η παραλαβή των διοικητικών προϊόντων να γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η συνεργασία των δύο υπουργείων θα συνεχιστεί προκειμένου να ενταχθεί στα ΚΕΠ το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, με στόχο τόσο τη βελτίωση της φυσικής εξυπηρέτησης του Πολίτη όσο και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το δικαστικό μας σύστημα.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   6 δράσεις για την προώθηση του ποδηλάτου και την δημιουργία πεζόδρομων ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ με το σύνθημα «6 για έξω» υλοποιώντας πρόσφατη απόφασή της.
   Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε.,αποσκοπεί στο «να δούμε τις πόλεις μας αλλιώς».
   Η Αυτοδιοίκηση αναφέρει η ανακοίνωση ήταν εκεί, όταν οι πολίτες είδαν τη ζωή τους «αλλιώς». H εμπειρία που όλοι, και πρώτα από όλα οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αποκτήσαμε, από τη διαχείριση της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοιϊού, μας έδωσε το ερέθισμα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο λειτουργίας των πόλεών μας και τον τρόπο ζωής μας μέσα σε αυτές. Τους μήνες που πέρασαν, αναγκαστήκαμε «να δούμε τη ζωή μας αλλιώς».

   Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
   Στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης. Ενώσαμε δυνάμεις για να στηρίξουμε με επιτυχία τους συμπολίτες μας που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες.
   Λόγω των αναγκαστικών περιορισμών στην κυκλοφορία, θυμηθήκαμε ξανά πως είναι να ζούμε σε πόλεις ήσυχες, χωρίς αυτοκίνητα και θόρυβο.
   Με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα.
   Διαπιστώνοντας ξανά την ξεχωριστή σημασία που έχει για την καθημερινή ζωή και την ασφάλειά μας το πλήρωμα του περιπολικού, ο φούρναρης της γειτονιάς, ο γνωστός μας που εργάζεται στο σούπερ μάρκετ, ο φαρμακοποιός της διπλανής πόρτας, ο ντελιβεράς, οι γιατροί και νοσηλευτές που εφημέρευαν 24 ώρες το 24ωρο για να διαχειρισθούν κρίσιμα περιστατικά. Ο εργαζόμενος στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και ο συνεργάτης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που δεν άφησε κανέναν συνάνθρωπό μας με πραγματική ανάγκη χωρίς τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
   Ανακαλύψαμε ξανά την αξία του να ζεις σε πόλεις με πράσινο, με πεζοδρόμους που μπορείς να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια, με διαδρομές που μπορείς να κάνεις ποδήλατο, με πολλούς ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, που όλοι μπορούμε να περπατήσουμε και να αθληθούμε χωρίς περιορισμούς.
   Επαναπροσδιορίσαμε βασικές αξίες και προτεραιότητες της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, η φιλία, η εργασία, η υγεία, το αίσθημα να νοιάζεσαι για το γείτονα και το συνάνθρωπό σου.
   Στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής κατάστασης η αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τη μάχη για να κρατηθούν οι τοπικές κοινωνίες όρθιες και να παραμείνουν οι πόλεις μας καθαρές, όμορφες, λειτουργικές. Για να μην μείνει κανένας μόνος σε αυτή την κρίση.
   Τώρα είναι η ώρα να δούμε και τις πόλεις μας «αλλιώς»
   Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και τα μέτρα που λαμβάνονται για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της και να πάρει μπροστά η οικονομία και η επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο, αυτήν της ποιότητας ζωής των πολιτών.
   Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι περιορισμοί στους οποίους όλοι μας υποβληθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, οφείλουμε όλοι, με πρώτη την αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις, για να παραμείνουν στην καθημερινότητά μας οι ανθρώπινες συνθήκες ζωής.
   Να κερδίσουμε ξανά τις πόλεις μας και τις ζωές μας, όπως νικήσαμε τον κορωνοϊό. Τώρα είναι η ώρα «να δούμε τις πόλεις μας αλλιώς».
   Η ΚΕΔΕ ξανά στην «πρώτη γραμμή»
   Στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί η νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, για την ανάληψη 6 συγκεκριμένων δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στις πόλεις μας.
   Είναι μια πρωτοβουλία που θα επιδιώξουμε να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα, από τον πιο μικρό ως το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά με όσους Δήμους είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν και σταδιακά θα επιδιώξουμε να γίνει καθολική η συμμετοχή.
   Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα, είναι να υλοποιηθεί μαζί με τους πολίτες, με τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, με τη συνεργασία τους στο σχεδιασμό και την αποδοχή και τη συναίνεσή τους στην υλοποίηση.
   6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις
   Ουσιαστικά η πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει 6 δράσεις
   Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων ( με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό.) Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους. Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε.
   «6 για έξω».
   Με ένα μήνυμα sms και ένα πενταψήφιο νούμερο κάνουμε την αρχή.
   Καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, αν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών.
   H ιδέα μας είναι «να δούμε αλλιώς», θετικά αυτή τη φορά, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι χθες στέλναμε μήνυμα για να ασκηθούμε ή να κάνουμε τον περίπατό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για να αλλάξουμε την εικόνα των πόλεων μας και να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή όλων μας.
   • Οι Δήμοι καταρχήν που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6
   • Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό που σύντομα θα έχουμε και θα ανακοινώσουμε, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του. Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη που ζει , θα προβλέψουμε να υπάρχει η χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ως το 6 ( π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2)
   Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για 6 τουλάχιστον μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα το δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.
   Χτίζουμε από την αρχή, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης
   Η ιδέα της ΚΕΔΕ έρχεται την στιγμή που οι πολίτες σε όλη τη χώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, τέτοιας μορφής πρωτοβουλίες από την αυτοδιοίκηση.
   Τώρα είναι η ώρα για να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των πόλεων μας.
   Να αναδείξουμε τις ξεχωριστές ομορφιές τους, να δώσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στους πολίτες μας, να ενισχύσουμε εναλλακτικά μοντέλα αστικής κινητικότητας, να παραμερίσουμε όσο μπορούμε το ΙΧ από τη ζωή μας.
   Και θα είναι από τις ελάχιστες φορές που τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα υλοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ κατοίκων και πόλεων.
   Μπαίνουν οι βάσεις για μια μόνιμη, ανοιχτή σχέση ζωής μεταξύ των Διοικήσεων των Δήμων , των πολιτών και του χώρου που ζούμε.
   Μια σχέση διαρκής, ειλικρινής, αμφίδρομη κι εξελικτική, που θα αξιολογείται διαρκώς και θα υπηρετεί το συμφέρον όλων μας.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Η ψηφιοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες. Πάνω από 100.000 εκδόθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την πλειονότητά τους να εκδίδεται εντός ενός μήνα.
   Αστυνομία, ΔΕΔΔΗΕ, Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων, Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να αποκτήσουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, το οποίο λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
   Με το ψηφιακό πολυεργαλείο των μηχανικών, στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, έχουν εκδοθεί περί τις 100.000 άδειες δόμησης καθώς και άλλες 30.000 αναθεωρήσεις αδειών ή εγκρίσεις. Ωστόσο, αν και η πλειονότητα των φακέλων διεκπεραιώνεται το πρώτο δεκαήμερο ή το πολύ εντός 30 ημερών, υπάρχουν υποθέσεις που καθυστερούν διότι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία παραμένουν ψηφιακά… αναλφάβητες.
   Υπηρεσίες δόμησης
   Σταδιακά, όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) εντάσσονται στο e-adeies, ενώ προσφάτως ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, για τα οποία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στην εξέλιξη των έργων. Ηδη, σε λιγότερο από έναν μήνα, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ. Σύντομα μάλιστα στο e-adeies μπαίνουν και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία επίσης αργοπορούν στην εξέταση των προσφυγών ή στις γνωμοδοτήσεις τους.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές διαδικασίες για τη συμμετοχή στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ της Αστυνομίας (όπου κοινοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες για έλεγχο) και της Πυροσβεστικής για τους απαιτούμενους ελέγχους μελετών πυροπροστασίας. Επίσης, το ΤΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στο e-adeies των Εφορειών Αρχαιοτήτων, όπως και με τις δασικές υπηρεσίες.
   Η πύλη του ΤΕΕ
   Ετσι, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΤΕΕ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Στασινός, θα γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα και θα δίνονται οι εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας (π.χ. βεβαιώσεις Δασαρχείου, Αρχαιολογίας, Κτηματολογίου). «Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούσαν να ενταχθούν. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μια οικοδομή, πρέπει ο φάκελος να συμπληρωθεί με βεβαίωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τη σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος.
   Σήμερα οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών και φτάνουν έως και τους 6 μήνες είναι λίγες. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΤΕΕ, το 2016 για την έκδοση άδειας δόμησης απαιτούνταν, στην περίπτωση που εμπλέκονταν μόνο οι Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ συνολικά για την αδειοδότηση ενός έργου από 5 μήνες έως και 2,5 χρόνια.
   Οι e-adeies
   Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο e-adeies, «πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί θα ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ψηφιακά» υπογραμμίζει ο κ. Στασινός. Στόχος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών να «κουμπώσει» με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες, αλλά και με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που έχει ήδη θεσπιστεί και όταν λειτουργήσει θα ενσωματώνει τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια Κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, ζώνες αιγιαλού, παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
   Από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, εκτός από την έκδοση οικοδομικών αδειών, εκδίδονται βεβαιώσεις και εκτελούνται δεκάδες άλλες πράξεις, όπως άδειες κατεδάφισης, έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές, έλεγχος οικοδομικής άδειας ανακατασκευής πυρόπληκτου κ.λπ. Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από τις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων της χώρας στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies δραστηριοποιήθηκαν – από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον εφετινό Απρίλιο – και άλλες ειδικές υπηρεσίες δόμησης, π.χ. των Εκκλησιών της Ελλάδος (127 άδειες) και της Κρήτης (23 άδειες), της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων (10 άδειες), του υπουργείου Τουρισμού (142 άδειες για τουριστικές επενδύσεις), του υπουργείου Πολιτισμού (21 άδειες) κ.λπ.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Νέα εγκύκλιο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με διευκρινήσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, εξέδωσε το ΥΠΕΝ.
   Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα ακόλουθα:
   Δείτε παρακάτω τι αναφέρουν τα επίμαχα άρθρα που μνημονεύονται στην εγκύκλιο:
   Ν.4495/2017
   Άρθρο 7
   Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.)Συγκρότηση και αρμοδιότητες
   Τεύχος Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.).
   Άρθρο 3
   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
   Άρθρο 7
   ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ Σ.Α. ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση για τη μεταφορά χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου στο αποκαλούμενο υπερταμείο, δηλ. στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διαπιστώνοντας πως έπασχε από νομικές πλημμέλειες.
   Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση για τη μεταφορά χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου στο αποκαλούμενο υπερταμείο, δηλ. στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διαπιστώνοντας πως έπασχε από νομικές πλημμέλειες.
   Με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δικαίωσε τους Δήμους που είχαν αντιταχθεί, με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας αυτή  εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί  εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρο 19 του νόμου 4389/2016.
   Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση ως νομικά πλημμελής, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Επιπλέον 8,76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής σε εκατοντάδες δήμους της χώρας περίπου 363.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υπέβαλαν δηλώσεις διόρθωσης στοιχείων εμβαδού ακινήτων στην ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, που λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.
   Σύμφωνα με τα απολογιστικά στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», από τις 27-2-2020 έως τις 22-5-2020 έχουν υποβληθεί στους ΟΤΑ 362.647 δηλώσεις διόρθωσης τ.μ. ακινήτων, με τις οποίες δηλώθηκαν συνολικά 33.353.951 τετραγωνικά μέτρα επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οι δηλωθείσες αυτές επιφάνειες είναι μεγαλύτερες κατά 8.760.505 τ.μ. ή κατά 35,62% από αυτές που ήταν δηλωμένες στον ΔΕΔΔΗΕ (24.593.446 τ.μ.).
   Κάτοικοι εξωτερικού
   Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί από τους 362.647 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δηλώσεις διόρθωσης τ.μ. στους δήμους, 5.798 είναι κάτοικοι εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι 1.285 ζουν στη Γερμανία, οι 1.305 στις ΗΠΑ, οι 938 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι 338 στην Ιταλία, οι 324 στην Κύπρο, οι 410 στην Ολλανδία, οι 355 στην Ουκρανία και οι 317 στη Γαλλία.
   Οι ιδιοκτήτες που ήδη δήλωσαν στους δήμους τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, επιπλέον 8,76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης του ν. 4647/2019, για την οικειοθελή αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ιδιοκτησιών τους, η οποία προβλέπει απαλλαγή των επιπλέον δηλωθέντων τ.μ. από αναδρομικές χρεώσεις με πρόστιμα, δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, για την περίοδο 2015-2019. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώνουν δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τ.μ. που δήλωσαν, αναδρομικά από την 1η-1-2020.
   Ακτινογραφία
   Βάσει των επιμέρους στατιστικών στοιχείων της περιόδου από 27-2-2020 έως 22-5-2020, τα οποία κατέγραψε η ΚΕΔΕ για την υποβολή δηλώσεων επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους 331 μεγαλύτερους δήμους της χώρας:
   1 Την πρώτη θέση από πλευράς αριθμού επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δηλώθηκαν καταλαμβάνει μεταξύ των 331 ΟΤΑ ο Δήμος Λαρισαίων, όπου έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 4.302 δηλώσεις διόρθωσης επιφανειών και έχουν «αποκαλυφθεί» 282.530,1 τ.μ. περισσότερα από αυτά που είναι καταγεγραμμένα στον ΔΕΔΔΗΕ.
   2 Σε 28 από τους 331 δήμους καταγράφονται ποσοστά αύξησης των δηλωθεισών επιφανειών πάνω από 100% και μέχρι 3.129,81%! Οι δήμοι αυτοί είναι κατά φθίνουσα σειρά ποσοστών οι: Φούρνων Κορσέων, Αστυπάλαιας, Τεμπών, Μετεώρων, Χάλκης, Ανάφης, Βοΐου, Φαρκαδόνας, Ζίτσας, Βόρειας Κέρκυρας, Γορτυνίας, Οινουσσών, Σουφλίου, Τήλου, Θέρμου, Νότιας Κέρκυρας, Αγιάς, Σικίνου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Ηρακλείου Κρήτης, Κάτω Νευροκοπίου, Φιλιατών, Ιεράπετρας και Ηρωικής Νήσου Ψαρών.
   3 Στους Δήμους Αμαρουσίου, Φαιστού και Αγαθονησίου οι ιδιοκτήτες… πρωτοτύπησαν, δηλώνοντας τετραγωνικά μέτρα λιγότερα κατά 250.231, 2.049 και 12, αντίστοιχα, από όσα είναι ήδη καταγεγραμμένα στον ΔΕΔΔΗΕ!
   Αίτημα για παράταση
   Εν τω μεταξύ, εν όψει της επικείμενης λήξης την 30ή-6-2020, της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων διόρθωσης στοιχείων επιφανειών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο την παράταση της προθεσμίας αυτής έως την 31η-12-2020, λόγω της παρεμβολής της κρίσης του κορονοϊού.
    
   Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν και πάλι οι επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα εντός και εκτός του καταστήματος. Η διάταξη των χώρων τραπεζοκαθισμάτων και τα μέτρα υγιεινής υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού covid-19.
   Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν
   Επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, κινητές μονάδες εστίασης) Cafe, bar, αναψυκτήρια Επιχειρήσεις παροχής ποτών και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα Επιχειρήσεις πίστας καρτ   Τεχνικές προδιαγραφές και υποχρεωτικά μέτρα
   Ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια είναι το άθροισμα της υπαίθριας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος Η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια όπου δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος Η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν υφίσταται έστω και μία πλευρά με άνοιγμα σε επαφή με εξωτερικό χώρο Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό 80% ή 160% του πλάτους του ανοίγματος Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων 0,70 εκ, 1,10 εκ. και 1,70 εκ. ανάλογα τη διάταξη των τραπεζιών Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων στο ίδιο τραπέζι είναι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα Υφίσταται υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού, ενώ για τους πελάτες ισχύει μόνο σύσταση
   Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να έχουν οι επιχειρηματίες όσον αναφορά τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Θα πρέπει να διαθέτουν πλήρη φάκελο της άδειας / γνωστοποίησης λειτουργίας και σε ισχύ τις απαιτούμενες ανά περίπτωση εγκρίσεις και πιστοποιητικά.

   Ανοίξτε / Κατεβάστε τις αναλυτικές οδηγίες
   Proypothesis-Estiasi.pdf

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Στις 79,5 χιλ. ευρώ ανέρχεται η μέση αξία της κύριας κατοικίας που προστατεύεται από τον νόμο 4605/2019, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση προόδου που δημοσίευσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
   Όπως προκύπτει από τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρυθμίστηκαν 54,1 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων εν.ώ το μέσο ποσό της ρύθμισης, ανέρχεται σε 49,6 χιλ. ευρώ
   Έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 9,8 εκατ. ευρώ  και έχει εγκριθεί  Κρατική Επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής  των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ Το μέσο ποσοστό Κρατικής Επιδότησης είναι 37,8 % της μηνιαίας δόσης δανείου. Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15,3 % των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.
    Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ, συνολικά, 1.897 προτάσεις ρύθμισης χρέους έχουν δοθεί από τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον 1 μήνα, από τη λήψη της αίτησης του πολίτη.
   Τις τελευταίες δύο εβδομάδες  υποβλήθηκαν 197 νέες προτάσεις ρύθμισης , σημειώνοντας αύξηση  11,58%  ενω 653 νέες προτάσεις ρύθμισης υποβλήθηκαν από 13.03.2020, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού.
   Από το τέλος του 2019 υποβλήθηκαν 1.495 νέες προτάσεις ρύθμισης σημειώνοντας αύξηση κατά 371,89%.
  Sign in to follow this  
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.