Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Attica Bank: Παράταση στην αγωνία για τον στρατηγικό επενδυτή


    Παράταση στην αγωνία για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank αναμένεται να δοθεί, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για αύριο 30 Σεπτεμβρίου βαίνει προς αναβολή, με αποτέλεσμα όλα να κριθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

     

    Πιο αναλυτικά, η διοίκηση της Attica Bank έχει στα χέρια της τρεις προτάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, οι κρίσιμες, για την επόμενη ημέρα της τράπεζας, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν στη Γενική Συνέλευση της 30ης Σεπτεμβρίου.

     

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει απαρτία στην αυριανή ΓΣ, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η επόμενη προγραμματισμένη συνέλευση των μετόχων έχει οριστεί για τις 13 Οκτωβρίου.

     

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, η «κούρσα» της εισόδου στην τράπεζα έχει τρεις διεκδικητές, με τους δύο να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Το επικρατέστερο επενδυτικό σχήμα δεν είναι αμερικανικής προέλευσης και έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά στην απόκτηση ποσοστού άνω του 50%, με το ΤΣΜΕΔΕ να διατηρεί ποσοστό άνω του 34%.

     

    Εκτιμάται δε, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά και με τις προθέσεις του τρίτου ενδιαφερόμενου. Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια που επιθυμούν να αναλάβουν το management της τράπεζες, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή αφενός ως προς το τίμημα εισόδου και αφετέρου σε ό,τι αφορά το τελικό μερίδιο συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ.

     

    Όπως ανέφερε το "Κεφάλαιο" στο φύλλο του Σαββάτου η «μάχη» για τον έλεγχο της τράπεζας καλά κρατεί, καθώς τα κεφάλαια που διατίθενται να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζες θέτουν συγκεκριμένους όρους, με αποτέλεσμα η διαδικασία της ΑΜΚ να εξελίσσεται σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να είναι σκληρές.

     

    Ο μεγάλος “γρίφος” δεν αφορά στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών καθώς οι προτάσεις υπερκαλύπτουν το στόχο, αλλά στο ποιος θα ελέγχει την τράπεζα μετά την αύξηση. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν με νόημα ότι στη διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι ζητούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ποσοστό 51% με χαμηλό τίμημα και από την άλλη το ΤΣΜΕΔΕ που προσπαθεί να διατηρήσει... τα κεκτημένα. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι πολιτικές πιέσεις προς άλλες κατευθύνσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αγωνίας και καθυστερήσεων.

     

    “Σημασία δεν έχει πόσες προτάσεις κατατίθενται αλλά πόσο ποιοτικές είναι και τι προϋποθέσεις θέτουν”, υπογραμμίζουν κύκλοι της τράπεζας με άμεση γνώση της διαδικασίας. “Η επιλογή της βέλτιστης λύσης είναι πολύπλοκο θέμα και απαιτεί υποχωρήσεις και λεπτούς χειρισμούς, όμως λύση θα βρεθεί”, προσθέτουν.

     

    Αν και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πλευρά του Ταμείου να δέχεται μία συμβιβαστική λύση, η άποψη που κυριαρχεί στην αγορά είναι πως για μία ακόμη φορά η τράπεζα που διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες, αποφεύγοντας την εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περνάει... από χίλια κύματα.

     

    Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν να φτάνουν στα γραφεία της διοίκησης της Attica Bank, οι πρώτες επιστολές επενδυτών που δήλωσαν τις προθέσεις τους – αλλά και κυρίως τις προϋποθέσεις που θέτουν – για να καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ.

     

    Με δεδομένο ότι η ΤτΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι στο πλάνο της τράπεζας απαιτείται η διεύρυνση της μετοχικής βάσης και η ενίσχυση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, άλλες προτάσεις πλησιάζουν και άλλες απέχουν από τον επιθυμητό στόχο. Οι υπέρμαχοι της διατήρησης πλειοψηφικού ποσοστού θεωρούν ότι το Ταμείο πρέπει να στηρίξει την επένδυσή του και να μην δεχτεί την αλλαγή του management, με στόχο να αποφασίζει το ίδιο για τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην σταδιακή επιστροφή των χρημάτων των ασφαλισμένων.

     

    Στον αντίποδα, υπάρχουν “φωνές” που τάσσονται υπέρ της εισόδου ενός επενδυτικού σχήματος που θα διαθέτει την τεχνογνωσία για να αυξήσει στον επιθυμητό βαθμό την αξία της τράπεζας, θωρακίζοντας παράλληλα την επένδυση του Ταμείου.

     

    Τα κριτήρια για τον “στρατηγικό” επενδυτή είναι σαφή. Από τη στιγμή που “ελληνικά” κεφάλαια... δεν υπάρχουν, αναζητείται ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές με μακροπρόθεσμο προσανατολισμό, στο μοντέλο της Eurobank. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) φέρεται να τάσσεται υπέρ της εισόδου τεχνοκρατών αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αρμοδίως αν αυτό σημαίνει σημαντική υποβάθμιση του Ταμείου.

     

    Πηγή:www.capital.gr





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Να την αγοράσει ολη το ΤΣΜΕΔΕ. να γινει επισημα τραπεζιτης. να τσακισει η τραπεζα μετα τον κακο ανταγωνισμο που θελει το 'ξεπουλημα της'. Ολοι οι μηχανικοι πρεπει να βαλουμε πλατη (μεταξυ αλλων) και με μια αυξηση κατα 200% των εισφορών μας να κανουμε πράξη το ονειρο του εμπνευσμενου μας Προεδρου του ΤΕΕ.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.