Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αναστέλλονται οι κατασχέσεις έως το 2017 για οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων


    Αναστέλλονται οι κατασχέσεις έως το 2017 για οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 48 του ν.3943/2011. Αναστέλλονται ως τον Ιούνιο του 2017 οι κατασχέσεις για περίπου 25 χιλιάδες οφειλέτες των ταμείων που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση με διακανονισμό χρεών.

     

    Η συγκεκριμένη τροπολογία, κατατέθηκε και ψηφίστηκε στον νόμο για τις λαϊκές αγορές.

     

    Η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων για όσους εντάχθηκαν σε ρύθμιση με διακανονισμό χρεών περιελήφθη, ως άρθρο 59 στον ψηφισμένο από την Τρίτη νόμο και αναφέρει τα εξής:

     

    «Η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων του εδαφίου 1 της παραγράφου Α του άρθρου 48 του ν. 3943/2011, όπως ισχύει, παρατείνεται μέχρι την 30/6/2017.

     

    Από 1/7/2017, παύει η περίοδος αναστολής και τυχόν υπόλοιπο οφειλής θα εντάσσεται αυτοδίκαια στις ισχύουσες κατά την ημερομηνία αυτή διατάξεις τμηματικής καταβολής χωρίς απώλεια ευεργετημάτων».

     

    Το άρθρο 48 του ν.3943/2011 ορίζει:

    ----

     

    Α. Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών

     

    1. Αναστέλλεται έως την 31.12.2013 η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης κατά των οφειλετών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι είτε έχουν εκπέσει της ρύθμισης οφειλών του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α') ή αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων είτε δεν έχουν υπαχθεί σε αυτές. Προϋποθέσεις της αναστολής αυτής και της υπαγωγής στον κατωτέρω διακανονισμό είναι:

     

    α) η υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων,

     

    β) η ανελλιπής καταβολή των από 1.1.2011 και εφεξής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών,

     

    γ) η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όπως προσδιορίζονται παρακάτω έναντι της κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

     

    Ειδικότερα:

     

    i. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% της κατά τα κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ταμείων μισθωτών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού, το καταβλητέο ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

     

    ii. Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στον Οργανισμό αυτόν, ως εισφορά θεωρείται η αντιστοιχούσα στην ασφαλιστική κατηγορία όπου βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης,

     

    iii. Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων - ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, ισχύουν αναλόγως τα αναφερόμενα στην περίπτωση ii της παραγράφου αυτής, με εξαίρεση τη δόση που είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής που ανέρχεται στα εκατό (100) ευρώ.

     

    Η υπαγωγή στο διακανονισμό αυτόν συνεπάγεται την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31.12.2010 οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων.

     

    Πηγή: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/18651





    Giorgos1987

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    με λιγα λογια αν Πασοκ και ΝΔ παρουν 10%, τα παίρνουν ολα πίσω... στο χερι μας ειναι να αλλαξουν κάποια πράγματα ... αρκεί να νικήσει στις εκλογές η λογικη και οχι η παρανια και ο φασισμος... 

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Με άλλα λόγια λόγω προεκλογικής περιόδου μέχρι το 2017 τσουβαλιασμένοι μεγαλοοφειλέτες εργοδότες (και χρηματοδότες κομμάτων) και αυτοαπασχολούμενοι (ψηφοφόροι) "απαλλάσσονται" από το "βραχνά" της κατάσχεσης.

    Μετά, επειδή τα φυσικά πρόσωπα εξαφανίζονται μόνο με την αποδήμησή τους ενώ οι εταιρείες με "πτώχευση" και αλλαγή ΑΦΜ, βρείτε ποιος θα πληρώσει τη νύφη

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Σωστό αυτό για προεκλογικά παιχνίδια. Θυμάμαι το 2009 πρίν τις εκλογές που έλεγαν τότε οτι αποφάσισαν την αναστολή εκκαθάρισης του ΕΤΑΚ 2008...

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.