Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αρνητικός ο αντίκτυπος του BREXIT στους Βρετανούς αρχιτέκτονες


    Το 84% των βρετανικών στούντιο αρχιτεκτονικής θέλουν να αντιστρέψουν την «καταστροφή» του Brexit, σύμφωνα με το Dezeen.

    Συντριπτικά αρνητικές οι απαντήσεις των 50 αρχιτεκτονικών γραφείων τις Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν τον αντίκτυπο του Brexit στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι απαντήσεις υποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, υψηλότερο κόστος κατασκευής, δυσκολίες προσέλκυσης ευρωπαϊκών ταλέντων και πρόσθετο διοικητικό φόρτο.
    Έρευνα διεξήγαγε τo Dezeen, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με συμμετέχοντες 50 αρχιτεκτονικά στούντιο που κυμαίνονταν από μικρά γραφεία με λιγότερους από 15 υπαλλήλους έως μεγαλύτερες εταιρείες με περισσότερους από εκατό υπαλλήλους και επιχειρήσεις με παγκόσμια παρουσία, όπως οι Foster + Partners και η BDP.

    Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερα αρνητικής αντίληψης του αντίκτυπου του Brexit είναι το γεγονός ότι  το 84% των στούντιο δηλώνουν την επιθυμία επανεισδοχής στην ΕΕ, εφόσον τους δινόταν η επιλογή. Ένα και μοναδικό στούντιο (2%) απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο, με το υπόλοιπο 14% να μην απαντά.

    Συνολικά, το 90% των στούντιο που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι το Brexit τα έχει επηρεάσει αρνητικά, με το 66% να πιστεύει ότι ο αντίκτυπος ήταν «κάπως αρνητικός» και το 24% να επικαλείται «πολύ αρνητικό» αντίκτυπο. Το υπόλοιπο 10% θεώρησε ότι δεν υπήρξε διακριτός αντίκτυπος, που συνεπάγεται ότι κανένας από τους ερωτηθέντες δεν πιστεύει ότι το Brexit είχε θετικό αντίκτυπο στην πρακτική τους.

    Τα στούντιο μπόρεσαν να μοιραστούν σχόλια σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη ζωή εκτός ΕΕ σε διάφορα σημεία της έρευνας.

    Αγώνας για την πρόσληψη και τη διατήρηση του προσωπικού της ΕΕ

    Οι απώλειες προσωπικού της ΕΕ μετά το Brexit και η δυσκολία στρατολόγησης από τα κράτη-μέλη ήταν επίσης εμφανή προβλήματα στις απαντήσεις. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα (56%) δήλωσαν ότι τα στούντιο τους υπέστησαν απώλεια προσωπικού της ΕΕ.

    Ερωτηθείς εάν το Brexit έχει δυσκολέψει τη στρατολόγηση ατόμων από χώρες της ΕΕ, το 70% απάντησε «σίγουρα», ενώ ένα επιπλέον 10% απάντησε «μόνο λίγο». 

    Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα του προσωπικού βασικό ζήτημα.

    Αυξανόμενο κόστος υλικών και εργασίας

    Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 48%) θεώρησαν ότι το Brexit είχε αντίκτυπο στα τρέχοντα σχέδιά τους. Από τους υπόλοιπους, το 20% θεώρησε ότι δεν επηρεάζεται και το 32% δήλωσε αβέβαιο.

    Συγκεκριμένα, πολλά στούντιο ανέφεραν αυξανόμενο κόστος υλικών και πιο αργές αλυσίδες εφοδιασμού, με μεγάλο μέρος των δομικών υλικών του Ηνωμένου Βασιλείου να παράγονται σε χώρες της ΕΕ. Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα ήταν η έλλειψη ειδικευμένων εργατών στις κατασκευές που φέρεται να διακυβεύει την ποιότητα κατασκευής και να αυξάνει το κόστος εργασίας.

    Σε συνδυασμό, αυτά τα ζητήματα περιορίζουν τους προϋπολογισμούς, με έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων να αναφέρουν περιπτώσεις όπου τα έργα έχουν ακυρωθεί εντελώς λόγω ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα.

    Τα χειρότερα έρχονται 

    Στην ερώτηση για την περιγραφή θετικών επιπτώσεων του Brexit, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν σχετικά επιχειρήματα. Ορισμένοι ανέφεραν ότι το Brexit τους ενθάρρυνε να επεκταθούν στο εξωτερικό ή ότι, λόγω της ήδη εδραιωμένης παρουσίας τους στην ΕΕ, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μικρότερες εταιρείες της Μ.Β.

    Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα στούντιο του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να διατηρήσουν δεσμούς με την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με το Brexit, με ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων να δαπανούν πόρους για να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην ΕΕ.

    πηγή: DEZEEN





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.