Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Διογκώνεται το brain drain: 228.000 επιστήμονες έφυγαν σε μία πενταετία


    Σε “ανοιχτή πληγή” για την Ελλάδα εξελίσσεται η “διαρροή” επιστημονικού - και υψηλής εξειδίκευσης - προσωπικού στο εξωτερικό. Ήδη, την περίοδο 2009-2013 το λεγόμενο brain drain κόστισε στην Ελλάδα 228.000 επιστήμονες και εξειδικευμένα στελέχη, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, με τη σχετική τάση να συνεχίζεται και το 2014.

     

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, από 21 χώρες, στις οποίες αναφέρεται σχετική μελέτη, μόνο στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Πολωνία το ποσοστό των εξερχόμενων μεταναστών ως προς το εργατικό δυναμικό είναι υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

     

    “Το φαινόμενο της εκροής του ανθρωπίνου κεφαλαίου έχει λάβει διαστάσεις στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς οι αρτιότερα εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι αναζητούν, σε άλλες χώρες, καλύτερες συνθήκες διαβιώσεως, με υψηλότερες αμοιβές και προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου”, αναφέρει το σχετικό report.

     

    Οι βασικοί λόγοι της εκροής του επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, σχετίζονται με οικονομικούς, αλλά και με άλλους μη-οικονομικούς παράγοντες. Οι οικονομικοί παράγοντες αφορούν στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, πρωτίστως της ανεργίας των νέων, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη σημαντική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, η αδυναμία εύρεσης εργασίας, αλλά και η μείωση των αποδοχών, οδηγούν τους επιστήμονες προς αναζήτηση εργασίας σε πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα χώρες.

     

    Οι μη οικονομικοί παράγοντες, που ενισχύουν την εκροή ανθρωπίνου κεφαλαίου, αφορούν την έλλειψη ελπίδας και την εμπέδωση της πεποίθησης, ειδικά ανάμεσα στους νέους, ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν, στο άμεσο μέλλον, θέσεις εργασίας ικανές να τους απορροφήσουν. Επίσης, σχετίζονται με την αντίληψη ότι, ακόμη κι αν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, η παρούσα αξία των μελλοντικών εισοδημάτων τους δεν θα είναι ικανοποιητική.

     

    Συνέπειες

    Όπως αναφέρει στην έκθεση της, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, αυτή η εκροή ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό (για παράδειγμα μηχανικούς, ιατρούς, νοσηλευτές). Και ακόμα, ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στη δημογραφική διάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού οι νέοι επιστήμονες που μεταναστεύουν, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά σε εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα.

     

    Τέλος, η εκροή επιστημόνων ενδέχεται να έχει και αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι μέτριου και υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου είθισται να επιτυγχάνουν υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, συμβάλλοντας περισσότερο με τα εισοδήματα τους στα φορολογικά έσοδα.

     

    Τα χρόνια της κρίσης

    Όσον αφορά τις προϋποθέσεις, που πυροδοτούν την εκροή του ανθρώπινου κεφαλαίου, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το σχετική report της Alpha Bank αναφέρει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα και πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που τους επιτρέπει να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 20- 24 με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 88%, ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 80%.

     

    Επιπλέον, στην Ελλάδα, παρατηρείται ότι, σε ορισμένες επαγγελματικές ειδικότητες, υπάρχει πληθώρα επιστημόνων που κατά την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης μπορούσε να απορροφηθεί, ενώ στην παρούσα συγκυρία πλεονάζουν. Ειδικότερα, το 2013 η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο δείκτη ιατρών ανά 1.000 κατοίκους, ήτοι 6,3, καταλαμβάνοντας, έτσι, την πρώτη θέση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ο μέσος όρος του δείκτη στον ΟΟΣΑ ανερχόταν μόλις σε 3,3.

     

    Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/4315110/diogonetai-to-brain-drain-228000-epistimones-efugan-se-mia-pedaetia/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Αν αγαπάς το τόπου σου δεν τον εγκαταλείπεις ειδικά αν αυτός κρύβει πλούτο στην γη του Εγώ αυτό ξέρω Όσο χάλια και να είναι , όσο πείνα και να υπάρχει είναι ο τόπος που σε γέννησε είναι ο τόπος που πάτησαν οι παππούδες και οι παππούδες των παππούδων  μας  και τον πότισαν αίμα και ιδρώτα και εγώ δεν τον χαρίζω σε κανένα Τελεία και παύλα Θα μείνω εδώ μέχρι να φύγω και να με βάλουν σε αυτό το χώμα που είναι ο παππούς μου και ο πατέρας μου

     

     Η ζωή μου θα έχει νόημα αν αλλάξω τον τόπο μου να τον κάνω με τις λίγες δυνάμεις μου αυτό που αξίζει για τους ανθρώπους της εργασίας που τον πατούν  και όχι να αναζητήσω προσωπικές ευδαιμονίες Εγώ προσωπικά για αυτόν το λόγο σπούδασα μαζί με την ανάγκη για γνώση και μάθηση σε κάτι που αγαπούσα 

    Edited by GEORGE MICHEAL
    • Upvote 6
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Από την στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί απλά ως κάνουλα που βγάζει ανεξέλεγκτα πτυχιούχους, ανεξάρτητα από τις ανάγκες της χώρας. Απο την στιγμή που η χώρα μας, πέρα απο την κριση που βιώνει, λειτουργεί με αντιπαραγωγικό μοντέλο οικονομίας, χωρίς σοβαρή βιομηχανία, είναι λογικό να φεύγουν έξω πολλοί νέοι.
    Και μόνο η ιδέα πως στο εξωτερικό μπορείς να ανταμειφθείς για τους κόπους σου, φαντάζει αρκετή για να φύγει κάποιος κατα την γνώμη μου. Φυσικά δεν είναι τόσο απλή απόφαση και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, αλλά κακά τα ψέμματα μεγάλο ποσοστό από όσα διδασκούν τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν εφαρμόζονται πουθενά στην Ελλάδα.

    • Upvote 8
    Link to comment
    Share on other sites

    +1 Earl

     

    Και από τη δική μου παρέα στο Πολυτεχνείο ένα 60-70% έχει φύγει έξω. Άλλοι για μεταπτυχιακό και μετά παρέμειναν για δουλειά και άλλοι απευθείας για δουλειά. 

     

    Όσοι είχαμε αποφασίσει να μείνουμε εδώ ενώ την παλεύαμε καλά, εν μέσω κρίσης, πλέον είμαστε είτε άνεργοι είτε υποαπασχολούμενοι. 

     

    Προσωπικά έχω χάσει κάθε ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης εδώ. Δεν πρόκειται να βελτιωθεί κάτι γιατί ο κόσμος δεν θέλει να ξεβολευτεί και να αλλάξει νοοτροπία, να χάσει τα "κεκτημένα", να πάψει να πιστεύει στο"λεφτά υπάρχουν".

     

    Αρνούμαι πλέον να πληρώνω ΤΣΜΕΔΕ και φόρους πάνω από 6000€ το χρόνο για να παίρνουν οι αργόμισθοι και οι συνταξιούχοι παχυλούς μισθούς και συντάξεις. Και ξέρω πως όταν έρθει η σειρά μου δεν θα υπάρχει τίποτε να λάβω. 

     

    Γι'αυτό πλέον έχω αποφασίσει με την πρώτη καλή ευκαιρία να φύγω έξω. Αυτό συστήνω πλέον και σε φίλους. 

    • Upvote 8
    Link to comment
    Share on other sites

    Ήρωνα,στην Ελλάδα πλέον δεν εφαρμόζεται ούτε η οικοδομή,τι να πούμε τώρα...

     

    Όσο συγκρίνεται την δουλειά σας με αυτήν των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιότερα) και των ανέργων (τα τελευταία χρόνια),καλά είναι στην Ελλάδα.  Αυτό λέω σε όσους μου λένε οτι είναι καλά,μπας και "ξυπνήσουν" από την κατάσταση του ζητιάνου που βρίσκονται.

     

    George michael,θα διαφωνήσω μαζί σου για πολλούς λόγους. Αλλά είσαι ένας από τους λόγους,που ενισχύει το σκεπτικό μου,οτι δηλαδή ο "χαμός" θα ξεκινήσει από την επαρχία και τις μικρες κοινότητες,όπου υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των πολιτών,κατέχουν γη,όπλα και οι γυναίκες σφάζουν κουνέλια και κότες με τα χέρια.   (δες που τρώνε τα γιαουρτάκια τους όταν περπατάνε οι πολιτικοί,στην Αθήνα ή στην επαρχία και σκέψου το γιατί).

     

    Ένας νέος επιστήμονας που τελείωσε ένα πολυτεχνείο ή ένα ΤΕΙ να καθήσει στην Ελλάδα να κάνει τι; Να "σημειώνει" πρόστημα και παραβάσεις σε σοφίτες και υπόγες αυθαιρετούχων, για το καλό του κράτους που όμως θα τον ξεσκίσει εκδικητικά στη φορολογία επειδή "μαζί τα φάγανε";;;;; Και να τρέχει και να μη φτάνει στο κυνήγι της είσπραξης της αμοιβής του...

     

     

    +1. Προσθέτω και οτι δεν θα δει ποτέ σύνταξη και πως οι φόροι που τελικά δύσκολα θα πληρώσει,δεν θα είναι ανταποδοτικοί προς όφελος της κοινωνίας.

    Edited by atsalovergas
    Link to comment
    Share on other sites

    Όσο σε αυτό το υποανάπτυκτο κρατίδιο, οι αεροσυνοδοι και οι ΔΕΚΟτζήδες των 15 ετών δουλειάς έχουν την ιδια τιμή, υπόληψη (και σύνταξη) με αυτούς που βγήκαν στα 40+ έτη δουλειάς και όσο οι προσλήψεις γίνονται εκτός ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα επαγγέλματα "γυναίκα πρωθυπουργού" να αποδίδουν γιατρίνες και καθηγήτριες πανεπιστημίου τόσο πιο πολλοί θα φεύγουν στο εξωτερικό.

    Παραδόξως, μια "καλή" παράπλευρη απώλεια των πολλών σχολών που για ρουσφετολογικούς λόγους δημιουργήθηκαν είναι ότι τουλάχιστον όσοι/εςφεύγουν έξω δεν γίνονται λατζέρηδες (όχι βέβαια ότι δεν έχουν φύγει και πάρα πολλοί μη πτυχιούχοι).

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    .....

    Κάποιος που δεν ξέρει την ιδεολογία σου, θα σε περνούσε για ακραίο εθνικιστή

    Ή μήπως είσαι και δεν το ξέρεις?

    Η επιχειρηματολογία σου είναι ίδια με αυτήν που γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές (δεξιών τε και αριστερών). Πατριωτισμός(*) και ξερό ψωμί.   

    Όποιος καταφέρει να ξεφύγει από ιδεοληψίες, μπορεί να δει την αλήθεια: Πατρίδα είναι όπου περνάς καλύτερα. 

    Κι επειδή επιδίωξη κάθε ανθρώπου είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής του, εύχομαι σε κάθε νέο να βρεί το συντομότερο δυνατό την Ιθάκη του. Όπου και όπως  είναι αυτή.

     

    (*) Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός αχρείου.   Σάμιουελ Τζόνσον

    • Upvote 6
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    tetris θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές μαζί σου αν και το "πατρίδα μας όλη η γη" είναι αναρχικό σύνθημα...

    Όταν δεις την ζωή σου να καταρρέει ή απλά δεν βλέπεις φως στο παρόν και στο μέλλον...

    Όταν δεις τα όνειρα σου και των παιδιών σου να γκρεμίζονται τότε πρέπει να αποφασίσεις: Μέσα ή έξω?

    Και επειδή είμαι από αυτούς που όσο ήμουν "μέσα" πάλευα όσο μπορούσα για να αλλάξει η κατάσταση (χωρίς αντίκρυσμα), πιστέυω ότι μόνο καλό κάνω βγαίνοντας έξω, σε μένα και τους γύρω μου....

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.