Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επίδομα ανεργίας σε ασφαλιστικά ενήμερους επαγγελματίες


    Επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται, στο εξής, από τον ΟΑΕΔ και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι», δηλαδή ρυθμίζουν τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

     

    Τη διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών (ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΜ - ΜΜΕ) οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα των 360 ευρώ τον μήνα για διάστημα 3 έως 9 μηνών (ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης) προβλέπει απόφαση που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΗτΣ», πρόκειται να εκδώσει εντός των προσεχών εβδομάδων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

     

    Με τη διεύρυνση αυτή (που ήταν για... μήνες «υπό εξέταση», σε συνάρτηση με τα έσοδα από την ειδική εισφορά των 10 ευρώ την οποία καταβάλλουν, κάθε μήνα, οι «ενεργοί» ασφαλισμένοι και τα έξοδα του «κουμπαρά») υπολογίζεται ότι θα «καλυφθεί» μεγάλος αριθμός «ανενεργών» λόγω της κρίσης και «αποκλεισμένων», από τη συγκεκριμένη παροχή, επαγγελματιών (η ισχύουσα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα επιδότησης μόνο σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν οφειλές στα Ταμεία). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ (που επίσημα έχει ζητήσει, μαζί με τις οργανώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, να «καλυφθούν» οι ασφαλιστικά ενήμεροι) μόνο 4.200 «άνεργοι» ελεύθεροι επαγγελματίες ? πρώην ασφαλισμένοι λαμβάνουν το επίδομα των 360 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, άλλοι 1.000 είναι σε... αναμονή και τα αποθεματικά, από τη σχετική εισφορά των 10 ευρώ, ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ!

     

    Οι προϋποθέσεις

     

    Το επίδομα ανεργίας (συνολικά 1.080 ευρώ ? 3.240 ευρώ στο τρίμηνο και στο εννεάμηνο) το δικαιούνται, με όσα ισχύουν σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους.

     

    Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, εφόσον:

    • Εχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
    • Για όσους ήταν ασφαλισμένοι την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012, για δύο τουλάχιστον χρόνια αν διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα μετά την 1/ 1/2013, ενώ για όσους διακόπτουν από 1/ 1/2014 για τουλάχιστον τρία χρόνια.

    Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.

     

    Υπάρχει αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής και για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος. Ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση Ταμείου μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση, ούτε έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

     

    Το επίδομα

     

    Για χρόνο ασφάλισης τριών έως τεσσάρων ετών, καταβάλλεται βοήθημα για τρεις μήνες. Για χρόνο ασφάλισης πέντε έως έξι ετών δίνεται για τέσσερις μήνες, για χρόνο ασφάλισης επτά έως οκτώ ετών καταβάλλεται για πέντε μήνες, για χρόνο ασφάλισης εννέα έως δέκα ετών καταβάλλεται για έξι μήνες, για 11 έως 12 έτη χορηγείται για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη ασφάλισης για 8 μήνες και για χρόνο ασφάλισης 15 ετών και πάνω καταβάλλεται το επίδομα για έννεα μήνες.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται, στο εξής, από τον ΟΑΕΔ και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι», δηλαδή ρυθμίζουν τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

     

    Το θέατρο του παραλόγου....Παρακαλώ ένας νοήμων άνθρωπος να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν να είναι κανείς άνεργος και ασφαλιστικά ενήμερος....Επίσης τη στιγμή που έχει κάνει διακοπή επαγγέλματος γιατί πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερος??

     

    Αν το καταφέρει έχει εφεύρει το αεικίνητο και παράλληλα έχει τετραγωνίσει τον κύκλο... 

    • Upvote 8
    Link to comment
    Share on other sites

    Μας δουλεύουν κανονικά

    Κουρέψαν τα λεφτά του ταμείου (όχι επειδή πήραν επι 30 χρόνια παχυλά επιτόκια από ελληνικά ομόλογα και στο τέλος εεε.. παίξαμε και χάσαμε, αλλά βάζοντας τα ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ)...
    Παρότι πλεονασματικοί μας βάλανε αυξήσεις στις εισφορές...
    Μήπως έπρεπε να έχουμε ένα σωματίο (union) και να βάλουμε κατώτερες τιμές; Για τον εξής απλό λόγο:
    Θες να σου πληρώνει ο μηχανικός τον ελληματικό σου ΟΑΕΔ και το ελληματικό σου ταμείο (γιατί δουλεύεις 12 μήνες το χρόνο, Κ μήνες ως ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και 12-Κ ως άνεργος με επιδοματάκι);;;; ΒΕΒΑΙΩΣ
    Θες 23% φόρο απ το πρώτο ευρώ; και 26% ΦΠΑ (που ακούστηκε ΦΠΑ σε παροχή υπηρεσιών);;; ΒΕΒΑΙΩΣ
    Θες μηχανικό με τεκμαρτό εισόδημα είτε έβγαλε είτε δεν έβγαλε; ΒΕΒΑΙΩΣ
    Ε να πληρώσεις 800 το τοπογραφικό και 15000 την άδεια...

     

    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Λογικό.

    π.χ. εγώ που είμαι ασφαλιστικά ενήμερος (επομένως την παλεύω), θα πάω να κάνω διακοπή.

    Ο άλλος που χρωστάει, δεν χρειάζεται επίδομα.

     

    ή εγώ που χρωστάω αλλά έκανα ρύθμιση να πληρώνω σε βάθος π.χ. 3ετίας, με το που θα πάρω τα 3240€ (στην καλύτερη) θα τα ρίξω στο ΤΣΜΕΔΕ γιατί όπως όλοι ξέρουμε για ένα κούτελο ζούμε.

     

    Και μιλάω πάλι για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για τους φραμπαλάδες που να ξόδεψαν στα σκι (προκλητικός όποιος βάλει από μπροστά το ξε-) και τώρα κλαίγονται για το ότι δεν έχουν. Και δυστυχώς είναι πολλοί... Και λόγω αυτών των πολλών, δεν μπορούνε οι άλλοι (όσοι πληρώνουν) να βάλουν πλάτη και για αυτούς που δεν πληρώνουν από πραγματική ανάγκη.

     

    Και μία παράκληση: μην βαράτε τον ενήμερο. (ασφαλιστικά και φορολογικά).

    Edited by ssouanis
    Link to comment
    Share on other sites

    Το θέατρο του παραλόγου....Παρακαλώ ένας νοήμων άνθρωπος να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν να είναι κανείς άνεργος και ασφαλιστικά ενήμερος....Επίσης τη στιγμή που έχει κάνει διακοπή επαγγέλματος γιατί πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερος??

     

    Αν το καταφέρει έχει εφεύρει το αεικίνητο και παράλληλα έχει τετραγωνίσει τον κύκλο... 

     

    Δεν είναι μόνο αυτό το παράλογο.

    Οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν. Ακόμα και να είναι τώρα κάποιος άνεργος και ασφαλιστικά ενήμερος δεν μπορεί να πάρει επίδομα ανεργίας.

    Η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ ψηφίστηκε με το μεσοπρόθεσμο στο ΦΕΚ152Α/2011.

    Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 1/7/2011.

    Σε συνδυασμό με το :

    "...έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς..."

    συμπεραίνω πως δεν μπορεί κανένας μηχανικός να πάρει επίδομα ανεργίας πριν τις 1 / 7 / 2014 !

    Link to comment
    Share on other sites

    είναι το κλασικο ελληνικο παραδειγμα , ...ο τροπος που κοροϊδεύουν τον κανονικο ελληνα πολιτη, χωρις βυζμα......

    το πρωτοσελιδο είναι

                                     ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΕ

         

                μετα με πολύ μικρη γραμματοσειρά και με αστερίσκους σε υστερογραφο,γραφει

     

    (πρεπει να εισαι 10 χρονια ασφαλισμένος,να μην χρωστας εισφορες,να εισαι ξανθος με γαλανα ματια,να φορας νουμερο παπουτσι 38,να μιλάς απταιστα κινεζικα,να εχεις συγγενείς στην μεσσηνια)

    Link to comment
    Share on other sites

    Γιατί στον ΟΑΕΕ δεν ανήκουμε και εμείς?

    Και εγώ αυτό ξέρω, ότι το ΤΣΜΕΔΕ ανήκει στον ΟΑΕΕ....Μπάχαλο...και καλα να επικρατεί μπάχαλο στα κεφάλια μας με τόσα που πρεπει να αντιμετωπίσουμε καθημερινά...αλλα το μπαχαλο δεν μας το ξεκαθαρίζουν όυτε  καν οι υπάλληλοι των ταμείων και του ΟΑΕΔ. 

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.